Novetats Covid-19

Darreres novetats!

Declaració responsable

MUFACE

 

Darreres novetats!

Retirada de mascaretes als centres educatius

RESOLUCIÓ PRE/1132/2022, de 21 d'abril, per la qual es dona publicitat a la Instrucció 2/2022, de 21 d'abril, sobre mesures als centres de treball del personal de l'Administració de la Generalitat de Catalunya amb motiu de la crisi sanitària per la COVID-19

Per verue el resum de la instrucció clicla aqui.

20/04/22 Portal de centre – Retirada de mascaretes als centres educatius
Publicació del departament amb les instruccions relatives a la retirada de les mascartes:
Des del dimecres 20 d'abril, la mascareta deixa de ser obligatòria per a l'alumnat i el personal de tots els ensenyaments, tal com estableix el Reial decret 286/2022, de 19 d'abril,  pel qual es modifica l'obligatorietat de l'ús de mascaretes durant la situació de crisi sanitària ocasionada per la covid-19.

Als centres cal continuar aplicant les mesures de ventilació i higiene de mans tal com s'ha fet fins ara.

En el cas de celebracions o actes multitudinaris com la diada de Sant Jordi, es recomana que es facin, sempre que sigui possible, en espais exteriors.

En el transport escolar, com que es considera transport públic, continua sent obligatori l'ús de la mascareta.

 

 

Protocol de gestió de casos covid als centres actualitzat amb les noves mesures (11 de gener 2022)

El Departament d'educació ha actualitzat el protocol de casos covid per als centres educatius, amb dues grans novetats que es sumen a les que ja es van incorporar el dia 9 de gener:

 

  • L'alumnat i professorat de tots els ensenyaments que hagin estat positius per covid-19 en els darrers tres mesos (independentment del seu estat vacunal) no s’hauran de fer TAR quan hi hagi un cas positiu al grup de convivència i podran continuar anant a l’escola amb normalitat.
  • L'alumnat i professorat que presentin simptomatologia compatible amb la covid-19, cal que es facin una prova diagnòstica. Aquestes persones no podran assistir al centre fins que no tinguin el resultat: si són positives s'hauran d'aïllar i si són negatives podran tornar al centre un cop hagin millorat els símptomes (en què cal haver estat 24 hores sense tenir febre)

Novetats del 9 de gener: de 2022

  • ?Amb relació a la gestió dels contactes estrets, es consideren “immunitzades” les persones que han rebut la pauta de vacunació completa (14 dies després d’haver rebut la darrera dosi) i/o les que han passat la malaltia (amb prova diagnòstica que ho confirmi) en els darrers 90 dies (3 mesos). 
  • Les persones immunitzades que són contacte estret, queden exemptes de fer quarantena, si bé han de reduir la seva interacció social i estar amatents a l’aparició de qualsevol dels símptomes esmentats en el protocol. Si n’apareix algun, cal que es quedin a casa i que contactin per telèfon, o a través de La meva salut, amb el seu centre d’atenció primària.

  • Se suprimeix la indicació de quarantena per als alumnes d’educació infantil i d’educació primària immunitzats i no immunitzats quan hi hagi casos positius esporàdics en el grup de convivència estable (4 o menys). Quan hi hagi 5 casos positius o més (o el 20 % o més de positius) al grup de convivència estable (GCE) en un període de 7 dies, s'ha d'indicar als infants no immunitzats del GCE que facin quarantena. 

  • Els alumnes d’educació primària (immunitzats i no immunitzats) i els alumnes immunitzats dels centres d’educació especial (a partir de 6 anys), que no hagin passat la covid-19 en els darrers tres? mesos, s’han d'incorporar al circuit B (TAR, test d'antígens ràpid a la farmàcia) quan hi hagi un cas positiu al GCE. Cal que es faci el TAR entre els dies 0 i 1, un cop notificat el cas positiu. 

  • El període de quarantena (per contacte estret) i el període d’aïllament (per positivitat) en persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus passen de 10 a 7 dies

Pots trobar més informació a: https://espai.educacio.gencat.cat/Departament/Comunicacio/Noticies/Pagines/Protocol-Gestio-Casos-Gener-2022.aspx

Circuits de gestió de casos: https://espai.educacio.gencat.cat/Departament/Curs-Actual/Circuits-gestio-casos/Pagines/default.aspx

 

Actualització dels protocols a partir del segon trimestre del curs 2021-2022

Actualització dels protocols covid a partir del segon trimestre
Portal de centreA partir del trimestre que ve s'actualitzarà el protocol de gestió de casos que defineix els contactes estrets independentment de l'estat vacunal i s'estendrà la necessitat de fer quarantena.

 

3a dosi pels vacunats amb AstraZeneca a partir dels 3 mesos

El Departament de Salut ha obert la vacunació de totes les persones que van rebre la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca fa almenys tres mesos.
Portal de centre – El personal docent que es va vacunar amb la pauta de dues dosis d’AstraZeneca fa almenys tres mesos ha començat a rebre un SMS que li permet demanar cita per vacunar-se. Si no s'ha rebut l’SMS, però se'n compleixen les condicions, es pot demanar cita al web Vacunació Covid-19.

 

Exigim el tancament de centres allà on la incidència sigui greu!

Comunicat: Exigim al departament d'Educació el tancament URGENT I SENSE DILACIÓ dels centres educatius allà on la incidència és greu!!

 

La pandèmia Covid-19 desboca als centres escolars

Comunicat:

En les darreres setmanes, i d'acord amb informació directa sorgida dels centres educatius, es constata un increment exponencial de contagis i confinaments derivats de la situació sanitària i en un estadi epidemiològic greu. Aquestes dades que ens arriben mitjançant canals diversos contrasten amb les dades oficials que apareixen al traçacovid. En el mateix traçacovid, podem deduir que la tendència que mostren les dades és d'un fort creixement i la incidència creix a un ritme molt més elevat que la mitjana catalana. Com a exemple, podem comparar que a dia 1 de desembre s'havia infectat de COVID-19 durant els deu dies anteriors 746 professionals (el 0,47% del total), però ja a dia 16 s'havien infectat durant els darrers deu dies 1900 professionals (l'1,19% del total).

Tenint en compte que la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants a la mitjana de Catalunya el 16 de desembre era de 534, l'alumnat estava situat a 784,24, té una incidència acumulada un 50% més alta i en el cas del professorat, PAE i PAS està a 1566,88, tres vegades més gran que el conjunt de Catalunya.

És del tot previsible que en els dies vinents tots els indicadors siguin encara molt pitjors que els actuals, i ens estem situant a les portes de les festes nadalenques, amb el que suposa de viatges i celebracions.

USTEC-STEs hem demanat les dades reals i amb la màxima immediatesa a l'administració, i que el Departament d'Educació prengui totes les mesures necessàries, si cal, excepcionals i sense descartar-ne cap, a fi que es puguin frenar els contagis als centres educatius, tant entre l'alumnat com entre els professionals que els atenen.

És primordial salvaguardar la salut dels treballadors i treballadores i de la comunitat educativa i en extensió la salut pública de la societat.

Enllaç al comunicat

 

Comunicat davant la situació dels treballadors i treballadores. Per quan la feina ben feta?

Fem aquest comunicat per posar la mirada de nou  en la situació que vivim als centres educatius, per part del personal que hi treballem i del nostre alumnat, que necessiten per ser abordats de manera correcta, d’una bona coordinació entre sanitat i educació que no està sent gens efectiva.

Trbaràs la versió resumida del comunicat clicant aquí: https://www.sindicat.net/e/1715/

 

Recomanacions als centres: Festes de Nadal

El Departament d'Educació recomana limitar les celebracions i festes de Nadal als centres educatius de final del trimestre, d'acord amb les recomanacions de la Resolució SLT/3652/2021, de 7 de desembre, per la qual s'estableixen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de covid-19 al territori de Catalunya, en què s'aconsella que les reunions i trobades de caràcter social no superin les deu persones. 

En qualsevol cas, cal seguir les recomanacions que estableix el document Recomanacions per a les festes i celebracions d'hivern.

 

Recomanacions als centres: Festes i celebracions d'hivern

15/11/21 Recomanacions per a les festes i celebracions d'hivern

 

Curs 20-21

El caos de la reobertura – La Salut als centres en entredit  23/09/20

  

 Enllaç al video de la roda de premsa 23-9-2020

 

Contagi per gotetes o contagi per aerosol, heus aquí la qüestió 16/10/20

  

….A partir del 14 de setembre la percepció del virus per àrees sanitàries ens ha canviat, ja no veiem grans taques de color sinó que comencem a mirar àrees territorials o municipis plens de punts de colors: aquest confeti són els centres educatius de tot Catalunya…. enllaç al comunicat sencer.

Enllaç al vídeo de la roda de premsa

 

Declaració responsable

 

Treballadors i treballadores

 

NOU! Declaració responsable d’estar esperant els resultats de les proves PCR del COVID-19 –  3 supòsits 

Obsoleta!! Declaració responsable d’estar esperant els resultats de les proves PCR del COVID-19 – 4 supòsits 

 

 Modificació del criteris de vulnerabilitat, risc o especial sensibilitat

 Declaració responsable  de no tenir ningú que tingui cura dels menors o persones dependents a càrrec

 

Actualització dels col·lectius vulnerables per part del Ministeri de Sanitat

El divendres 22 de maig, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social va actualitzar els col·lectius vulnerables envers el coronavirus SARS-CoV-2.

Aquesta actualització consisteix en:

– la incorporació de l’obesitat mòrbida (IMC>40) com a factor de vulnerabilitat.

–  la modificació parcial de 3 categoritzacions de patologies ja existents que passen a definir-se com:Malaltia hepàtica crònica severa (en lloc de Malaltia hepàtica crònica)

– Insuficiència renal crònica (en lloc de malaltia renal crònica)

– Immunodepressió (en lloc d’immunodeficiència)

El dissabte 23 de maig, ja es va incorporar a la declaració responsable aquesta actualització de persones vulnerables al coronavirus SARS-CoV-2.

En el cas que aquesta nova categorització afecti a la vostra declaració responsable i la vau emplenar abans del dissabte, podeu emplenar-la novament. En cas contrari, no cal que la repetiu
 

 

Quin és el procediment per emplenar la declaració responsable?

1 -Des del Servei de Prevenció (Serveis Centrals) s'envia un correu adreçat a la direcció del centre, aquest correu conté l'enllaç per a respondre la declaració responsable.

2 – La direcció del centre ha d'enviar l'enllaç de la declaració responsable a tots els treballadors i treballadores del centre (en aquest enllaç trobareu el contingut de la declaració responsable)

3-  La declaració responsable és voluntària. Les persones que vulguin respondre ho han de fer a través de l'enllaç que els ha facilitat la direcció.

4- Totes les respostes d'aquest aplicatiu van directament al Servei de Prevenció, cap més persona o unitat hi té accés.

5- El Servei de Prevenció fa el tractament de les dades rebudes. Tant sols hi hagi una resposta afirmativa, s'engloba a aquest personal en inicialment vulnerables.

6- El Servei de Prevenció, un cop fet el tractament de dades, envia un correu a la direcció del centre comunicant quines persones poden anar al centre i quines no.

7 – A la vegada, el Servei de Prevenció comunica a cada persona que ha respost si és considerada vulnerable, de risc, o especialment sensible segons els riscos del lloc de treball.

 

Famílies

Vídeo explicatiu de Salut sobre confinaments i proves PCR als centres escolars
Infografia sobre contactes estrets – Salut

Comunicació a les famílies per cas positiu en covid-19 al grup estable

Autorització per al procediment de gestió de casos i contactes de la COVID-19 als centres educatius

Declaració responsable per a les famílies d’alumnes d’educació infantil

Declaració responsable per a les famílies d’alumnes d’educació primària

Declaració responsable per a les famílies d’alumnes d’educació secundària obligatòria, batxillerat i cicles formatius (per a alumnes menors de 18 anys)

Declaració responsable d’alumnes majors de 18 anys (batxillerat i altres ensenyaments)

 

MUFACE

 

MUFACE – Campanya de vacunació Covid -19 – Els mutualistes seran vacunats per salut pública.

Informació per a professionals assegurats a MUFACE 
Els i les professionals del sector educatiu assegurats amb la Mútua de Funcionaris Civils de l'Estat (MUFACE) que tenen l'opció de cobertura sanitària privada disposaran d'atenció en programes de salut pública, via el sistema sanitari públic, en els casos de realització de PCR en cribratges i/o de PCR pel fet de ser contacte estret d'un cas positiu. En aquests casos, la PCR es farà via unitats mòbils o a l'EAP més proper al domicili habitual de l'assegurat.

En cas que la persona assegurada presenti símptomes i requereixi assistència sanitària (i per tant, davant una manifestació de símptomes, se sol·liciti una prova complementària com un PCR per assegurar el diagnòstic) la prova i el seguiment del cas s'ha de fer al centre privat assistencial habitual. 

Pel que fa als i a les professionals del sector educatiu assegurats amb la Mútua de Funcionaris Civils de l'Estat (MUFACE) que tenen l'opció de cobertura sanitària pública, disposaran d'atenció sanitària general i dels programes de salut pública via el sistema sanitari públic al seu equip d'atenció primària assignat i/o via les unitats mòbils encarregades als seus efectes.  

Totes les persones assegurades per MUFACE disposaran d'un CIP (codi d'identificació personal) al Sistema Català de Salut. Pel que fa als casos que han triat l'opció privada (i que no tenien prèviament CIP assignat), se'ls hi ha assignat un CIP d'ofici a partir de les dades que ha facilitat MUFACE; així en els propers dies rebran una targeta sanitària individual (TSI) a l'adreça postal que consta als arxius de MUFACE, amb la cobertura de programes d'interès sanitari DS (no cobertura general). 

En cas de no disposar de la targeta, s'ha de trucar al 061 perquè es pugui fer l'assignació d'un CIP dins del Registre central d'assegurats, o per poder consultar el codi assignat en el seu moment.  

Una vegada es disposi del codi CIP, i per poder accedir als resultats i als informes, les persones assegurades han de descarregar-se l'aplicació La Meva Salut i donar-se d'alta mitjançant l'adreça https://lamevasalut.gencat.cat/registra-t sense necessitat d'anar a cap centre sanitari.

 

Cita prèvia obligatòria per anar a les oficines de MUFACE

COVID – enllaç a la informació complerta

Informació sobre coronavirus per mutualistes. Hi trobareu: gestions, cobertura sanitària, talonaris, consultes i cita prèvia,….

MUFACE – ajornats presencialment els ajust per pròtesis oculars i dentàries

MUFACE- BOE 22 d'abril 2020 – nova informació sobre cobrament IT (baixa)

 

MUFACE – com obtenir la mascareta? 

1) Els mutualistes d'opció pública han d'anar a la farmàcia amb la seva targeta sanitària.

2) Els mutualistes d'entitat concertada.

  • Si són d'ASISA o ADESLAS, han de portar la nova targeta enviada per aquestes entitats, ja que en les mateixes apareix el necessari nombre de l'SNS (Sistema Nacional de Salut) sota el nom de mutualista.
  • Pel que fa als mutualistes de DKV, en la targeta no apareix aquest nombre, s'enviarà un correu electrònic personal des MUFACE comunicant el nombre SNS que correspon a cada mutualista. Si us plau, si no rep aquest correu en uns dies, o no compta amb aquest mitjà, pot obtenir el seu número de SNS, bé trucant al seu servei provincial de MUFACE o escrivint un correu electrònic. (Vegeu les dades de contacte de Les nostres oficines, ENLLAÇ), bé trucant a el telèfon d'atenció a client de DKV., Que és el 976 768.999, o en el seu correu electrònic atencion.cliente@dkvseguros.es.
  • A més, i seguint amb els mutualistes d'entitat concertada, la Generalitat dóna l'opció a obtenir telemàticament la targeta sanitària o TSI (amb la qual li facilitaran un codi que li permet obtenir també les màscares), excepcionalment mentre duri l'alerta sanitària, en aquest enllaç Recordeu que aquesta targeta no permet obtenir assistència sanitària de el servei públic de salut. La targeta serà remesa per correu postal.

Podeu tramitar la TSI en aquest enllaç https://catsalut.gencat.cat/ca/coneix-catsalut/acces-sistema-salut/la-tsi/obtencio-tsi/

MUFACE garanteix el cobrament de les baixes (IT)

MUFACE flexibilitza el sistema de receptes

MUFACE – Farmàcia i Creu Roja: medicaments a domicili

MUFACE – RECEPTES! Se ha aprobado la exención del visado de recetas en las oficinas de MUFACE. Mientras dure el estado de alarma, se puede acudir directamente a la farmacia para adquirir los medicamentos con receta. BOE Orden SND/266/2020

Per una baixa no cal anar al CAP – Canal Salut

13-3-20 – Los mutualistas que crean tener algún síntoma relacionado con el coronavirus Covid-19 deberán aislarse en su domicilio y llamar a urgencias de su entidad.
Estos son los teléfonos de emergencia de las entidades concertadas con MUFACE. Desde dichos teléfonos se activará, de ser necesario, el protocolo establecido por las autoridades sanitarias para toda la ciudadanía:

ADESLAS:  900 322 237
ASISA: 900 900 118
DKV: 900 300 799

28-2-20 – MUFACE informa als seus mutualistes que l'únic telèfon d'urgències en cas de presentar símptomes d'haver contret el coronavirus és el 112.
L'alerta sanitària internacional decretada per l'OMS a causa de l'epidèmia de coronavirus –Covid-19-, ha portat al Ministeri de Sanitat a publicar un avís amb informació als viatgers procedents de la Xina. És important que aquelles persones que recentment hagin estat a la Xina, vigilin el seu estat de salut durant els 14 dies següents a la seva sortida del país. En cas que apareguin símptomes compatibles amb una infecció respiratòria aguda –febre, tos i/o falta d'aire (dispnea)- s'haurà de fer un autoaïllament immediat domiciliari.
Si és vostè mutualista i presenta aquesta simptomatologia no ha d'acudir a cap centre sanitari sinó contactar directament amb el telèfon 112,  que activarà el protocol establert per les autoritats sanitàries per a tota la ciutadania. Per a més informació: Alerta OMS