ASSEMBLEA CIUTADANA PEL CLIMA

Cal repensar com entenem la participació ciutadana. Les mesures per pal·liar la #crisiclimàtica han de sorgir d’un debat obert i vinculant. Demanem a la Generalitat que constitueixi una #AssembleaPelClima.

Volem que la ciutadania pugui decidir com afrontar l’emergència climàtica.

Democratitzem la Taula Social del Canvi Climàtic!

Us podeu adherir a aquesta campanya a través omplint aquest formulari o bé enviant l’al·legació que ha fet Assemblea Ciutadana pel Clima a la Generalitat.

#nohihaplanetaB

 

NEIX L’EIX AMBIENTAL A LLEIDA QUE DEFENSARÀ UNA SORTIDA VERDA A LA CRISI DEL COVID-19

Davant la tragèdia en la qual ens ha submergit la Covid-19, una vintena d’entitats de la societat civil de Ponent han creat l’Eix Ambiental de Lleida per a treballar en comú i defensar una sortida justa i verd a la crisi del coronavirus. Per a aquestes entitats, els esforços per a la recuperació han de passar per posar en el centre la vida i el medi ambient, impulsant la lluita contra la crisi climàtica i la pèrdua de biodiversitat.

L’Eix Ambiental de Lleida de la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris neix amb la voluntat de promoure la cooperació, la solidaritat i l’acció territorial, valors que s’han demostrat tan essencials davant la dura crisi que estem vivint. Ho conformen entitats diverses, algunes molt recents i unes altres amb més de dues dècades d’experiència, alguna cosa que demostra la vitalitat del moviment pel medi ambient de Lleida.

Molts experts han assenyalat la relació entre la destrucció de la natura i l’expansió de nous patògens, un model insostenible que acaba acarnissant-se amb els més vulnerables, com està demostrant amb cruesa la Covid-19. Per això, des de l’Eix Ambiental de Lleida es reivindicaran polítiques de sortida de la crisi que no oblidin les altres crisis, la climàtica, la contaminació i la de la pèrdua de biodiversitat, i que posin en el centre la vida de les persones i la cura dels ecosistemes que ens envolten.

 

 

 

 

 

EINA DE LA PAU CURS 2019-20: “JUSTÍCIA CLIMÀTICA. UNA EINA DE PAU”

Benvolguts i benvolgudes!

Ja tenim a punt l’Eina de la Pau d’aquest curs!

Enguany el títol de l’Eina amb motiu del DENIP -Dia Escolar per la Noviolència i la Pau- ens suggereix de posar en relació la Cultura de Pau amb la justícia climàtica. Les diferents cares del poliedre que han de contribuir a fer possible la pau al món en mostren una en aquests darrers temps fins ara potser no prou (re)coneguda. És per això que hem considerat en aquesta ocasió d’atènyer aquest aspecte perquè la crisi climàtica és una amenaça per la humanitat que reprodueix i reforça les desigualtats existents les quals són a l’origen dels conflictes i de les violències que esquitxen una multitud de països de tots els continents. Sabíem que sense justícia social no seria possible la pau. De la mateixa manera podem dir que la manca de justícia climàtica és un escull que impossibilitarà la consecució del món en pau que anhelem.

Si bé les vagues de caràcter mundial de l’estudiantat a finals del mes de setembre de l’any passat contra el canvi climàtic han fet despertar consciències a les societats occidentals davant l’emergència pel clima, també és veritat que des del moviment feminista fa temps que es vénen denunciant les conseqüències de la insostenibilitat d’un sistema fonamentat en el productivisme, el consumisme i el creixement il.limitat, alguns dels grans dogmes del neoliberalisme imperant. És així que en aquesta Eina hi podreu trobar la semblança de diverses dones activistes des de la perspectiva ecològica dels cinc continents, com és el cas de la Berta Cáceres, assassinada el 2016 per la seva defensa del medi ambient. Així, doncs, la lluita per la justícia climàtica no és d’avui però sí que resulta indefugible hores d’ara d’afegir-se a aquesta causa tot reconeixent el treball de totes aquelles persones que fa temps que malden per fer-la possible.

Com sempre, perquè ‘l’Eina de la Pau’ arribi a l’alumnat trobareu en aquestes pàgines un seguit de propostes didàctiques que poden ser útils per dur a terme el treball a l’aula. Potser com a principal novetat, incloem aquesta vegada un breu glossari dels termes que considerem que poden resultar de més interès mentre fem el tractament del tema a l’escola i a l’institut.

A començaments de novembre de l’any passat, més d’11.000 científics han advertit del sofriment que ha de comportar la crisi climàtica. El DENIP 2020 pot ser una oportunitat per endegar o continuar el treball que fem en els centres educatius tenint en compte que aquest any recentment estrenat ha de ser una any clau en lla lluita per salvar el planeta. No el podem deixar en mans dels negacionistes i dels seus col·legues de la indústria dels combustibles fòssils. Hi ha massa en joc i no hi ha pla B.

Bon DENIP!

Secretaria de Moviments Socials.

16, 17 i 19/12: Cicle Cercant Alternatives: Què hi darrere l’emergència climàtica?

Els propers dies 16, 17 i 19 de desembre, tindrà lloc el  VIè Cicle Cercant Alternatives, aquest cop amb la col·laboració de ‘Rebel·lió o extinció Barcelona’, organitzat pel SCI (Servei Civil Internacional de Catalunya).

En aquesta edició del Cicle Cercant Alternatives es volen conèixer les dinàmiques que ens han portat fins a la situació actual, analitzar com el propi sistema intenta apropiar-se de la solució al canvi climàtic, i compartir conjuntament, estratègies de canvi social des de la societat civil organitzada.

Per fer-ho, s’han organitzat tres sessions amb la col·laboració d’activistes de Rebel·lió o extinció Barcelona. Tindrem la participació també d’altres organitzacions com l’Observatori del Deute en la Globalització, Fridays for future i Entre Pobles.


Cicle Cercant Alternatives: Què hi darrere l’emergència climàtica?

Totes les sessions seran a les 18h a La Vaqueria de l’SCI
c/ Carme 95. Baixos 2ª. BCN
ENTRADA LLIURE. Cal inscripció prèvia a través d’aquest formulari. Pots venir a sessions individuals.

Dilluns 16/12
Crisi climàtica: una veritat incòmoda
a càrrec de Jordi Bigues, escriptor i periodista, membre de Rebel·lió o Extinció
Per què ningú no fa res? La magnitud del repte no pot ser una excusa per no passar a l’acció. Per on començar?

Dimarts 17/12
Greenwashing o l’apropació de la lluita des del capitalisme verd
a càrrec d’Alfons Pérez, de l’Observatori del Deute en la Globalització
La lluita pel clima està a l’ordre del dia i des de la política i les grans corporatives no deixen passar l’oportunitat per aprofitar-se’n i treure’n rendiment. Explorem-ho.

Dijous 19/12
Taula rodona | Fem-hi front: Com ha de ser la resposta social davant pel clima?
amb la participació de membres de Rebel·lió o Extinció BCN, l’Observatori del deute en la Globalització, Fridays for future i Entre Pobles.
Vagues, manifestacions, acció no-violenta, incidència política… Fa mesos que les activistes surten al carrer amb força, però quines són les següents estratègies? Després de la Cimera pel Clima, com cal seguir la lluita?
Moderen el debat activistes del grup de Justícia Climàtica de l’SCI

Per a més informació, feu clic a l’enllaç

 

MOBILITZACIONS DE LA SETMANA CLIMÀTICA III

Seguim amb el fil de les mobilitzacions que es van dur a terme per la Setmana per l’Emergència Climàtica. Avui, us deixem les imatges de les mobilitzacions  que van fer els centres de Manlleu.

Perquè un altre món és possible i l’educació n’és la clau!

#USTECxEmergènciaClimàtica

#EmergènciaClimàtica27S

#teachersforfuturecat

MOBILITZACIONS DE LA SETMANA PER L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

Després de la Setmana de Mobilitzacions per l’Emergència Climàtica, us presentem el primer petit recull de les activitats i mobilitzacions que s’han dut a terme a diferents centres de Catalunya i que ens heu fet arribar.

 

Perquè un altre món és possible i l’educació n’és la clau!

 

#USTECxEmergènciaClimàtica

#EmergènciaClimàtica27S

#teachersforfuturecat

 

ESCOLA PERE DE TERA (BADALONA)

 

ESCOLA SANT ROC (PAÜLS)

 

INSTITUT JOSEP LLADONOSA (LLEIDA)

 

INSTITUT CRISTÒFOL DESPUIG (TORTOSA)

 

ESCOLA CASTELL CIURÓ (MOLINS DE REI)

USTEC·STEs (IAC) ENS SUMEM A LES MOBILITZACIONS DE LA SETMANA PERL’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

 

Amb motiu de la Cimera pel Clima que tindrà lloc el proper dilluns 23 de setembre a la seu de l’ONU de Nova York, diferents organitzacions juvenils, ambientals i col·lectius de la societat civil hem convocat una setmana de mobilitzacions arreu del món per tal de combatre l’Emergència Climàtica en la qual ens trobem. Aquesta setmana serà del divendres 20 al divendres 27 de setembre,

El Canvi Climàtic és l’alteració del clima i les temperatures de la terra que afecta els ecosistemes que ha estat provocat principalment per l’acció humana, com per exemple, fent un ús desmesurat de combustibles fòssils, com el carbó i el gas, a gran escala. A la situació actual, ens hi referim amb el terme d’Emergència Climàtica ja que, a dia d’avui, segons l’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC): comptem amb tan sols 11 anys per reduir en un 50% les emissions de gasos d’efecte hivernacle i evitar que aquesta crisi sigui irreversible.

Per això, cada dia compta!

Amb aquesta setmana de mobilitzacions, es pretén, per tant, exigir justícia ambiental i intergeneracional, un futur digne per a les noves generacions, i pressionar pressionar els dirigents polítics, especialment els governs, perquè actuïn amb responsabilitat i urgència enfront de la crisi climàtica.

Totes aquestes mobilitzacions culminaran amb una vaga estudiantil i de consum el divendres 27 de setembreAquest mateix dia, hi ha convocades concentracions a les portes dels llocs de treball i manifestacions a diferents llocs del territori.

A Catalunya, aquestes mobilitzacions estan coordinades per una vintena d’organitzacions, entre elles Fridays for Future, moviment internacional d’estudiants de secundària que reclamen accions reals dels governs per tal d’aturar l’escalfament global i revertir tant com es pugui el canvi climàtic.

Des de la USTEC-STEs (IAC), donem tot el nostre suport a les diferents mobilitzacions que tindran lloc durant aquesta setmana i us cridem a participar-hi.

Ens en podeu fer arribar fotografies a: movisocials@sindicat.net i/o compartir-les a les xarxes socials amb els hashtags següents:

#USTECxEmergènciaClimàtica
#EmergènciaClimàtica27S
#teachersforfuturecat

Durant aquesta setmana us proposem que:

  • Doneu suport als i a les estudiants que es mobilitzaran i faran vaga aquella setmana.
  • Realitzeu activitats (murals, escrits, dibuixos, jocs, recerca, debats, xerrades…) relacionades amb el canvi climàtic, l’emergència climàtica i la importància de tenir cura del planeta amb l’alumnat. Podeu fer-ne un recull gràfic i alguna de les fotografies que pugui ser compartida ens la podeu enviar a movisocials@sindicat.net o la podeu etiquetar amb els hashtags anteriors.

Les persones del col·lectiu de Teachers for Future en proposen unes quantes. Podeu consultar-les aquí.

  • Convideu les companyes i companys de Fridays for Future a fer xerrades als vostres centres. Els ho podeu demanar, al llarg del curs, a través d’aquest correu: fridaysforfuture.bcn@gmail.com
  • Feu una CONCENTRACIÓ a les portes del vostre centre, el divendres 27 de setembre al migdia. Des de la plataforma organitzativa s’ha acordat fer aquestes concentracions a tots els llocs de treball per tal de fer una acció conjunta arreu del territori com un crit col·lectiu per l’Emergència Climàtica.
  • Participeu a les MANIFESTACIONS que tindran lloc el divendres 27 de setembre:

Tarragona: 18h- a la Plaça Imperial Tàrraco
Lleida: 17,30h- Al Riu Segre, entre el Pont Vell i la Passarel·la
Girona: 18h- a la Plaça del Vi
Barcelona: 18h- Jardinets de Gràcia.
Si voleu consultar altres mobilitzacions, activitats, etc. que es duran a terme durant aquesta setmana, ho podeu consultar aquí:
www.emergenciaclimatica.net

Perquè aturar el Canvi Climàtic és cosa de tots i totes i  una bona educació en la sostenibilitat i l’ecologisme és imprescindible per aconseguir-ho!

#USTECxEmergènciaClimàtica
#EmergènciaClimàtica27S
#teachersforfuturecat