CARAVANA OBRIM FRONTERES 2021

Aquest any, la caravana se’n va a CANÀRIES, del 16 al 25 de juliol.
per denunciar la vulneració de drets humans, les polítiques migratòries i les causes dels desplaçaments forçats, per defensar el dret a la mobilitat, a una vida i una acollida digna, per teixir xarxes de solidaritat i resistència.

ENLLAÇ AL VÍDEO DE LA SESSIÓ INFORMATIVA:
https://www.youtube.com/watch?v=F0U9TF0czwM&feature=youtu.be

Per què a les illes Canàries?
https://www.youtube.com/watch?v=Y7-mwz5XhoQ

Organització i què s’hi farà a les Canàries:
https://www.youtube.com/watch?v=yVuX4psQBQ8&feature=youtu.be

Per INSCRIURE-T’HI, clica aquest enllaç. HI HA TEMPS FINS EL 30 DE MAIG:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekbH8HOi1fAMDetdwIsA0K0Up0_8qff7cida5CxSL5FDaVdQ/viewform

Si vols més informació de la Caravana Obrim Fronteres, la pots trobar aquí:

Web:  https://caravanaobrimfronteres.webnode.es/
Facebook: https://www.facebook.com/CaravanaObrimFronteresCatalunya/
Twitter: @CaravanaObrim
Telegram: t.me/caravanaobrimfronteres
Correu electrònic de contacte: caravanaobrimfronterescat@gmail.com

73 ANYS DE NAKBA

Nakba és un terme àrab (en àrab: النكبة, an-Nakba) que significa ‘catàstrofe’ o ‘desastre’, utilitzat per designar a l’èxode del poble palestí (en àrab: الهجرة الفلسطينية, al-hijra al-filasṭiniyya).

El dia de la Nakba  és el dia en el qual els palestins commemoren l’inici de l’èxode (la creació de l’estat d’Israel). Se celebra el 15 de maig i és la data commemorativa més important del calendari palestí, sent commemorat amb protestes i celebracions també en altres llocs fora de Palestina.

Enguany, fa 73 anys que 4 milions de palestins i palestines viuen com a refugiats a Palestina o exiliats en altres països del món. Aquesta vegada, la Nakba tindrà lloc enmig del brutal atac que el poble palestí està rebent aquests dies per part d’Israel.

Molts mitjans de comunicació han parlat d'”enfrontaments entre israelians i palestins” i nosaltres volem dir ben alt que parin d’enganyar-nos. NO SÓN ENFRONTAMENTS. El que les persones palestines estan vivint  és la BRUTAL VIOLÈNCIA per part d’un ESTAT OPRESSOR (Israel) que utilitza el seu poder militar sobre un poble al qual li han usurpat drets humans fonamentals amb el consentiment directe o indirecte dels països de la UE i els EUA.

Com deia Desmond Tutu: “Si ets neutral en situació d’injustícia, has escollit el costat opressor”. Nosaltres tenim molt clar que NO volem ser neutrals en aquesta situació de violència i injustícia i és per això  que,  mentre ens quedi un fil de veu, reclamarem una PALESTINA LLIURE!!

CARAVANA OBRIM FRONTERES 2021

QUÈ ÉS LA CARAVANA OBRIM FRONTERES (COF)?

La Caravana Obrim Fronteres és una xarxa d’activisme que treballa per a sensibilitzar i mobilitzar la societat en la defensa dels drets de les persones en cerca de refugi en la qual la USTEC·STEs (IAC) hi participem.

Es tracta d’una iniciativa d’àmbit estatal i amb visió internacional que està formada per diferents col·lectius i persones que s’organitzen de forma coordinada des d’una perspectiva feminista i antiracista.

L’activitat central de la xarxa és l’organització d’una acció de denúncia itinerant en la qual centenars de persones ens desplacem juntes des de diferents punts de l’Estat i cap a una destinació estratègica amb la finalitat de:

  • Denunciar les vulneracions dels drets humans que generen les polítiques migratòries i de tancament de fronteres.
  • Teixir xarxes de solidaritat i suport entre persones i col·lectius arreu del territori estatal i europeu.

CARAVANA 2021

Enguany, la caravana se’n va a CANÀRIES:

  • per denunciar la vulneració de drets humans, les polítiques migratòries i les causes dels desplaçaments forçats,
  • per defensar el dret a la mobilitat, a una vida i una acollida digna,
  • per teixir xarxes de solidaritat i resistència.

Compartirem el viatge amb Carovane Migranti i testimonis d’altres espais de frontera i no drets.

📅 Reserva dates❗ Del 16 al 25 de Juliol

Pla inicial:  Benvinguda dissabte, 17 a Gran Canaria. Comiat dissabte, 24 a Tenerife.

Per inscriure-t’hi, clica aquest enllaç: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekbH8HOi1fAMDetdwIsA0K0Up0_8qff7cida5CxSL5FDaVdQ/viewform

Anima’t a participar en alguna de les comissions de treball (logística, acciones, comunicació, continguts, legal, cures i coordinació) posant-te en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic:  caravanaobrimfronterescat@gmail.com.

💪🏾💪🏾 ET NECESSITEM❗ JUNTES SOM MÉS FORTES❗

Si vols més informació de la Caravana Obrim Fronteres, la pots trobar aquí:

Web:  https://caravanaobrimfronteres.webnode.es/
Facebook: https://www.facebook.com/CaravanaObrimFronteresCatalunya/
Twitter: @CaravanaObrim
Telegram: t.me/caravanaobrimfronteres

9 de MAIG: MANIFESTACIONS EN DEFENSA DEL TERRITORI

LO TERRITORI DIU PROU.
RENOVABLES, SÍ, PERÒ NO AIXÍ!

✅ Perquè volem preservar els nostres espais agraris i naturals
✅ Perquè volem una transició energètica sostenible
❌ Perquè no volem ser l’abocador del país

👉 Demanem la derogació del Decret-Llei 16/2019 de les renovables i la moratòria per a tots els projectes.

Diumenge 9 de maig

TERRES DE L’EBRE
A les 11 h, a la parada d’autobusos de Gandesa

EL PRIORAT
A les 18h, al  camp de futbol vell de Falset

 

 

CAMPANYA #GDAMS2021

El passat 10 d’abril va començar la GDAMS, la campanya dels Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar (Global Days of Action on Military Spending), incorporats a la GCOMS (Campanya Mundial sobre la Despesa Militar).

Com a sindicat que apostem per una educació antimilitarista i per a la Pau, la USTEC·STEs(IAC) ens sumem i donem suport a aquesta campanya.
Enguany, tindrà lloc fins el dia 17 de maig, sota el lema Defund the military, defend people and the planet ( Desfinancem l’exèrcit, defensem la gent i el planeta).

Aquestes dates inclouen:
– 15 d’abril: Dia dels impostos als EUA
– 26 d’abril: rodes de premsa de GDAMS i Twitter tempesta amb motiu de l’alliberament de SIPRI de noves dades sobre despesa militar
– 30 d’abril: Dia Internacional d’Accions contra Bases Militars Estrangeres
– 1 de maig: Dia Internacional dels Treballadors i les Treballadores
– 9 de maig: Dia de la pau d’Europa.

COM CONTRIBUIR-HI COM A CENTRES EDUCATIUS?
Campanya de centres educatius objectors

Sota el lema Les armes no eduquen, les armes maten, el passat 30 de gener, amb motiu del DENIP, va iniciar-se la Campanya de Centres Escolars Objectors, en la qual hi participem des del sindicat, amb la intenció d’impedir la presència de les institucions militars i els seus valors en els espais educatius, tant formals com no formals. https://sindicat.net/ms/?p=4788

Instem al Departament d’Educació i altres institucions implicades per tal que, mitjançant un diàleg amb la comunitat educativa i la campanya Desmilitaritzem l‘Educació que busquin alternatives a aquestes activitats amb col.lectius que no formin part dels cossos de seguretat.

Us animem a parlar-ne als vostres claustres i consells escolars per tal de poder constituir una xarxa forta de centres objectors que treballin des de la pau i per a la pau.Us hi podeu adherir al següent formulari:
http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/2021/01/22/adhesions-a-la-campanya-de-centres-educatius-objectors/

COM CONTRIBUIR-HI INDIVIDUALMENT? Objecció Fiscal
Si vols la pau, no paguis la guerra!
L’objecció fiscal consisteix en desviar cap a entitats que promouen la pau aquella part proporcional dels nostres impostos que, amb relació als Pressupostos generals de l’Estat, es dediquen al Ministeri de Defensa.
Moltes entitats i organitzacions ofereixen informació o assessorament per ajudar a desarmar els nostres impostos. Només per dir-ne alguns exemples: el Centre Delàs, Fundipau o la Coordinadora d’ONG’s de Lleida.

DESPESA MILITAR I EMERGÈNCIA CLIMÀTICA:
Els conflictes armats repercuteixen directament en el medi ambient: destrucció d’infraestructures d’aigua potable, mines antipersones, urani empobrit, l’agent taronja de la guerra del Vietnam i el fòsfor blanc amb què l’exercit israelià va atacar la població de Gaza, en són exemples. https://antiga.sindicat.net/w/docs/eina499.pdf

Els desastres naturals vinculats a l’emergència climàtica van en augment, els desplaçaments de la població deriven moltes vegades de la situació afegida de violència armada amb la migració climàtica.

Segons l’informe Militarisme i crisi ambiental. Una reflexió necessària, de les investigadores del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, el militarisme és una causa directa de l’escalfament global i dels danys mediambientals que s’observen arreu del planeta. Per exemple, el Departament de Defensa dels Estats Units és el major consumidor institucional de petroli del món.

És impossible lluitar contra el canvi climàtic mentre hagi militarisme. Per la pau mediambiental és necessari desviar despeses i fons militars cap al finançament de polítiques per a la pau i contra la crisi climàtica.

UN RECORD PER A L’ARCADI
No podríem acabar la campanya de la GDAMS sense parlar de l’Arcadi Oliveres. Un mestre i referent per a molts i moltes de nosaltres que ha dedicat la seva vida a la defensa de les llibertats, la igualtat, els drets de les persones i a treballar per a la pau i l’antimilitarisme i que ens ha deixat recentment.
«Només podem dir que sense ell res no seria igual ni nosaltres seríem ja els mateixos. I sí, esclar, l’Arcadi com a escola» (Fragment de l’article I gràcies sempre, Arcadi: de per vida de David Fernàndez al diari Ara del 7 d’abril de 2021).

15·ABRIL·21: Jornada “Canviar l’educació per canviar el món”

Canviar l’educació per canviar el món

El pròxim 15 d’abril, tindrà lloc la jornada educativa Canviar l’educació per canviar el món. Com responem als reptes globals?, on es presentarà una nova caixa d’eines d’Educació per la justícia aglobal: dues guies, un webmapa i experiències educatives

https://www.lafede.cat/ca/jornada-com-respon-leducacio-als-reptes-globals/

 

INSCRIPCIONS PER A LA JORNADA: fins el 14 d’abril

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfP5PmeEjLGc3_kW1ktyXT3wDLlO6WgfMARRwd-bHc0f6LpgA/viewform

20 de març: Jornada internacional contra el racisme i l’extrema dreta

(Extret de la pàgina web d’UCFR)

Tornem a mobilitzar-nos en una jornada internacional al voltant del dia de l’ONU contra la discriminació racial (oficialment, el 21 de març).

Com a UCFR Catalunya, ens sumem a la crida de la xarxa internacional de la que formem part, World Against Racism: https://worldagainstracism.org/march-2021/20m2021-ca/

A casa nostra, el racisme pren moltes formes, però ara mateix hi ha un factor clau que no podem ignorar, un element que enverina tot l’ambient, que és VOX. I VOX no és “només” racista —i de manera molt extrema, islamòfob— sinó que fomenta molts tipus d’odi, com l’odi contra les persones trans, contra les dones… contra qualsevol persona demòcrata.

Per tant, amb aquestes mobilitzacions volem denunciar el racisme en general, i també tornar a insistir en #ForaVOX, com vam fer amb les més de 34 accions arreu del país el passat 15 de febrer. I, igual que aquell dia, les accions se celebraran amb totes les mesures sanitàries necessàries.

Animem als grups locals d’UCFR i a totes les entitats adherides a impulsar i/o participar en aquestes activitats.

Calendari

15-19 de març: Setmana d’activitats locals. Xerrades, tallers, accions simbòliques… Imaginació al poder!!

19 o 20 de març: Concentracions descentralitzades. Reunim-nos, amb les distàncies necessàries, a les places de les viles, el vespre del 19M o el matí del 20M

20 de març, 17,30h: Acte simbòlic a Barcelona. Una “mani” estàtica, formada només per les pancartes amb les mínimes persones per portar-les.

#FORAVOX · PROTESTES URGENTS ARREU DEL PAÍS · 15F 19H

Dilluns 15 de febrer, 19h

(amb algunes excepcions, consulteu mapa)

L’entrada de VOX al Parlament de Catalunya és una terrible notícia per a la democràcia, la convivència i els drets humans. Perjudica la gran majoria de la població de Catalunya… incloent, de fet, la major part de les persones a les que han enganyat per votar-los, i també el més d’1 milió de persones que, vergonyosament, no tenen dret a vot.

No esperarem en silenci per veure com les agressions feixistes —que ja han acompanyat la seva “campanya electoral”— augmenten encara més. No ens quedarem amb els braços creuats mentre el seu discurs d’odi contagia la societat, com passa quan l’extrema dreta obté representació institucional.

No ens resignem davant l’arribada al Parlament d’un partit que alberga feixistes i neonazis, un partit que enyora la dictadura franquista, un partit que representa els militars que volen afusellar 26 milions d’espanyols.

Sabem per les experiències històriques que la lluita contra l’extrema dreta és llarga i dura, però encara més dura seria la seva victòria.

També sabem que se’ls pot aturar. Trump —aliat de VOX— va caure. Els neonazis grecs van caure i ara són a la presó. Aquí vam derrotar Plataforma per Catalunya (alguns dels feixistes i neonazis dins de VOX són nàufrags de la liquidació d’aquell partit). Podem derrotar VOX.

Per això, convoquem una protesta urgent demà, dilluns 15 de febrer, a les 19h, a les places de la vila arreu del país, amb aquests punts clau:

  • Deixem palès que la gran majoria de la població de Catalunya rebutja VOX, i plantarà cara davant qualsevol intent d’imposar les seves polítiques d’odi.
  • Demanem fermesa de les altres forces polítiques i exigim que no cedeixin ni un mil·límetre a les propostes ultres.
  • Fem arribar la nostra veu i la nostra solidaritat a les poblacions dels diferents territoris de l’Estat espanyol on VOX té encara més presència que aquí. Els animem a impulsar la lluita unitària contra VOX també allà. Aquesta lluita crida a tothom, a Catalunya, al conjunt de l’Estat espanyol i arreu del món.
  • Per això, tenim encara més motius per participar àmpliament a la jornada internacional de WorldAgainstRacism, el proper 20 de març.

Per un Parlament sense ultres. Prou odi. #StopVOX.

Unitat contra el feixisme i el racisme
Barcelona, 14 de febrer de 2021

(Text extret de la pàgina web d’UCFR)

CAMPANYA DE CENTRES EDUCATIUS OBJECTORS

Desmilitaritzem l’Educació és una campanya en què hi participem més d’un centenar d’entitats i col·lectius, entre les quals nostre sindicat, la USTEC·STEs (IAC). Sota el lema “Les armes no eduquen, les armes maten” hem manifestat, any rere any, el nostre desacord en la progressiva militarització de determinats espais públics. El nostre objectiu ha estat i és impedir la presència de les institucions militars i els seus valors en els espais educatius, tant formals com no formals. És per això, que cada any ens hem manifestat als diferents Salons de l’Ensenyament en què l’exèrcit hi té presència perquè és considerat “una sortida educativa i laboral”.

Tot i haver-se aprovat la moció 55/XI el juliol del 2016, això ha seguit passant fins a dia d’avui.

Però la cosa no s’ha acabat aquí. En el context de pandèmia que vam començar a viure fa gairebé un any, lluny confiar en la responsabilitat de la ciutadania, augmentar els recursos sanitaris i potenciar les xarxes de suport que han sorgit arreu, l’Estat ha anat exercint una funció de control i d’instauració d’una disciplina que no fa sinó agreujar el malestar que sentim en un moment com l’actual.

http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/2020/12/10/la-militaritzacio-de-la-pandemia/

Ens reafirmem en la nostra postura en contra del militarisme i creiem que la sortida d’aquesta crisi ha de passar per posar les persones i la vida al centre invertint en educació , sanitat, dependència, cures, serveis socials, treball en condicions dignes, habitatge, cultura…

Per tot això, volem fer un pas més cap a una educació per una cultura de la pau i la no violència i, és per això, que ens adrecem a vosaltres per donar vos a conèixer la campanya que estem duent a terme: Centres Educatius Objectors.

Amb aquesta campanya pretenem seguir denunciant la presència de l’exèrcit en els espais educatius, així com la presència d’agents policials armats policia local o Mossos d’Esquadra que duen a terme activitats com, per exemple, “internet segura” o “educació viària”.

Qualsevol presència d’agents armats en centres educatius té una repercussió directa en l‘imaginari d’un alumnat en procés de desenvolupament educatiu, personal i en comunitat.

Considerant que es tracta d’activitats interessants per l’alumnat, instem al Departament d’Educació i altres institucions implicades per tal que, mitjançant un diàleg amb la comunitat educativa i la campanya Desmilitaritzem l‘Educació, aquestes activitats les realitzin altres persones o col·lectius experimentats, però en cap cas que formin part dels cossos de seguretat.

Trobareu tota la informació relativa a la campanya i al decàleg que us comprometreu a dur a terme com a centre objector al següent enllaç:

http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/2021/01/23/campanya-de-centres-educatius-objectors/

Us animem a parlar-ne als vostres claustres i consells escolars per tal de poder constituir una xarxa forta de centres objectors que treballin des de la pau i per a la pau.

Us hi podeu adherir al següent formulari:

http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/2021/01/22/adhesions-a-la-campanya-de-centres-educatius-objectors/

#LesArmesNoEduquen #LesArmesNoCuren

EINA DE LA PAU 2021

Ja tenim a punt l’Eina de la Pau d’aquest curs! Enguany, duu per títol: “Davant del COVID-19: Oportunisme vs. oportunitat”.

 

Enguany, el Dia Escolar per la No Violència i la Pau -el DENIP- també arriba, és clar, marcat per una pandèmia de caràcter global que mai no havia estat tan fulminant ni de tanta magnitud.  Fins ara, el DENIP havia estat una oportunitat per introduir en l’àmbit escolar un temps per al treball de construcció de la cultura de pau, entenent la pau com un horitzó a atènyer i, per tant, com un (llarg) camí a recórrer.  Durant aquest trajecte calia anar descobrint les innombrables situacions d’injustícia presents al món i en les nostres societats opulentes per anar prenent consciència que la pau és fruit de la justícia, de la justícia social, i que sense aquesta no és possible el món en pau que desitgem. Enguany, la pandèmia global en la qual es troba immers tot el planeta no atura pas aquest treball necessari a les aules, però per tractar-se d’un “fet social total” que ho ha convulsionat tot, potser cal repensar l’enfocament del treball a desenvolupar, començant per prendre consciència d’aquesta visió universal que caracteritza aquesta crisi que no és només sanitària. Efectivament, patim el famós “efecte papallona”: algú, a l’altre cap del món, menja un estrany animal i tres mesos més tard, mitja humanitat es troba en quarantena. Es fa evident que el planeta és un sistema en el qual tots els elements que el composen, per insignificants que puguin semblar, interactuen els uns amb els altres i acaben per influir en el conjunt.

Per altra banda, sembla força compartida la percepció que la pandèmia, tot i la seva excepcionalitat, no ha fet res més que evidenciar d’una manera radical i crua les enormes desigualtats existents entre les diferents comunitats humanes d’arreu del món i fins i tot a l’interior mateix d’aquestes, les greus carències en l’accés als serveis que fan possible dur una vida digna, les mancances inacceptables en el dret al treball o a l’habitatge. La COVID-19, per dir-ho així, ha actuat com el compost químic que no fa tant revelava la imatge del paper fotogràfic quan aquest s’hi submergia. És per això que hem llegit del dret i del revés que no volem tornar a la normalitat, perquè aquesta normalitat és el problema. No podem seguir vivint en un món tan injust, tan desigual i tan ecocida. Qualsevol resposta postpandèmia caldria que es recolzés, com suggereix el filòsof francès Edgar Morin, en “els principis d’una economia veritablement regenerativa, basada en les cures i en la reparació”.  El concepte de “seguretat nacional” hauria d’incloure a partir d’ara la redistribució de la riquesa i una fiscalitat més justa per avançar cap a escenaris més justos socialment, que són la clau de volta per anar fent camí en aquesta ruta cap a la pau.

També la pandèmia ha suposat una absoluta desqualificació del llarg període neoliberal imperant, sobretot de les seves polítiques de privatització dels sistemes públics de salut que s’han revelat criminals i absurdes. L’historiador i escriptor israelià Yuval Noah Harari ha deixat dit: “els governs que van estalviar despeses en els darrers anys retallant els serveis de salut, ara hauran de gastar molt més a causa de la pandèmia”.  Finalment, hem vist com la paralització de l’activitat donava un respir a la natura. Tot un senyal que el model actual de producció que porta decennis saquejant-la i modificant el clima pot portar la vida humana de la Terra al col·lapse. Un col·lapse contra el qual no hi haurà cap vacuna com les que ara la comunitat científica cerca contra rellotge.

Des de diferents angles, els articles que conté aquesta EINA tenen la intenció d’ajudar perquè el professorat es pugui endinsar una mica més en l’anàlisi de la situació present i poder posar en relació la societat i el món que queda després de la pandèmia amb la recerca dels camins que cal transitar per anar atansant les nostres societats a la pau que anhelem. Les propostes didàctiques poden servir per al treball a l’aula amb l’alumnat, com a punt de partida, com a petites eines per anar fent via, malgrat tot, cap a la pau.

Bon DENIP a totes i a tots!

Secretaria de Moviments Socials d’USTEC·STES (IAC)