Dijous 16/09/21: Inauguració de l’exposició ACTIVISTES PER LA VIDA (Tarragona)

El proper  dijous, 16 de setembre, a les 19h (Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona), Entrepobles Tarragona inaugura l’exposició «ACTIVISTES PER LA VIDA» del fotoperiodista Gervasio Sánchez.

La mostra, que documenta la situació de defensors i defensores de la naturalesa i dels drets humans i socials a Guatemala i Hondures.

Aquesta exposició fotogràfica, acompanyada de petits audiovisuals, i d’un llibre fotogràfic mostra les cares i les veus de desenes d’ “activistes per la vida” a l’Amèrica Central (Hondures i Guatemala) que lluiten col·lectivament en els seus territoris davant de poderosos interessos amb l’objectiu de protegir els rius, boscos i muntanyes que sostenen el cicle de la vida no només de les seves comunitats, sinó també de tota la humanitat. Són dones i homes que s’enfronten a les amenaces de mort permanents de governants corruptes, empresaris depredadors i pistolers sense escrúpols.

Reportatge fotogràfic realitzat a Hondures i Guatemala, dos dels països més rics de la planeta en béns naturals, pero que l’avidesa per l’extracció de les seves riqueses sembla condemnar a les seves poblacions a viure en les societats més desiguals i violentes. A la vegada, centenars de comunitats indígenes i camperoles que defensen els seus territoris enfront de poderosos interessos i aconsegueixen en molts casos protegir-los. La vida s’expressa a través d’aquestes persones i comunitats diverses i amenaçades que, contra tot pronòstic,  arrisquen la vida intentant tractant de convertir en oxigen socialment respirable l’atmosfera tòxica de l’extractivisme.

Entrepobles, durant més de trenta anys, hem acompanyat aquests col·lectius a Guatemala i Hondures, i a les persones que en formen part, i visibilitzat les seves experiències, aprenentatges i lluites, enxarxant-los amb les xarxes i col·lectius catalans i europeus. Aquesta exposició i el bon fer del fotoperiodista Gervasio Sánchez esperem que ens permeti apropar aquestes realitats a la ciutadania tarragonina.

L’exposició es podrà visitar des del 16 de setembre de 2021 al 9 de gener de 2022 al Tinglado 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona.
Els horaris del Tinglado 2: 
De dimarts a dissabte de 10 h a 13 h i de 17 h a 20 h
A partir d’octubre: de dimarts a dissabte de 10 h a 13 h i de 16 h a 19 h
Diumenges i festius d’11 h a 14 h

5/09/2021: CONCENTRACIÓ PER A LA REFORMA DEL REGLAMENT D’ESTRANGERIA

Diverses informacions indiquen que el Ministeri de l’Interior ha decidit frenar el reial decret que promovia el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions pel qual es reformava el Reglament d’Estrangeria, adaptant-lo a les necessitats que presenta la població extutelada que ja es troba al nostre país i que ha estat beneficiària de la protecció de l’administració sent menors d’edat.

El govern fa més d’un any es va comprometre a la reforma del Reglament d’Estrangeria amb l’objectiu de facilitar a infants i adolescents que han migrat sols i soles la seva transició a la vida adulta.

La reforma es trobava pendent del Dictamen del Consell d’Estat i de la posterior aprovació pel Consell de Ministres el passat 24 d’agost. Mentrestant, cada dia que passa té conseqüències nefastes en la vida d’aquestes persones joves que desitgen estudiar o treballar i no se’ls permet amb l’actual legislació.

Aquesta reforma del Reglament és una resposta de justícia social a la situació d’exclusió a què són abocats milers de joves sense suport familiar i social.

Per a tot això, volem traslladar i instar el Consell d’Estat i al Govern d’Espanya la proposta de la presa en consideració i aprovació urgent en el Consell de Ministres el més aviat possible, del Decret de reforma del Reglament d’Estrangeria promogut pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Demanem que la mesura es faci efectiva des del mateix dia de la seva aprovació i publicació, per a afavorir la inclusió d’aquestes persones joves a Espanya.

Exigim la suspensió immediata i definitiva de les expulsions de persones menors d’edat migrants no acompanyades

Per tal de denunciar la greu situació amb què es troben aquestes persones i pressionar el govern espanyol perquè tiri endavant aquesta reforma, el proper diumenge 5 de setembre, a Barcelona, tindrà lloc una concentració:

19h-  Seu UE (Passeig de Gràcia /Provença)
19,30h- Delegació del govern espanyol (Mallorca amb Roger de Llúria) 

Per humanitat, per equitat, per justícia, #ReformaReglamentEstrangeriaJA!!

Us animem a participar-hi i a adherir-vos al manifest:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTUJxQhiJD_FQSxf096__GQtcXZvcjFZyzSWN8l6ye1xBkcQ/viewform

20J: Dia internacional de les persones refugiades

📢Aquest #20J sortim al carrer de nou en diferents punts de Catalunya‼️

➡️ Perquè en el 70è aniversari de l’aprovació de l’Estatut del Refugiat…

👉🏽Seguim sense ser refugi;

👉🏽Seguim sent causa i còmplices dels desplaçaments forçats;

👉🏽Sortim a exigir #VolemSerRefugi #20JLlibertatdeMoviment ‼️

 

📢Per la llibertat de moviment per les persones refugiades i migrants, t’esperem pel matí a:

🔹 Balaguer

🕛 12 hores

📍 L’Estació de tren

🕑 13 hores

📍Plaça del Morter

 

🔹 Cubelles

🕛 12 hores

📍 Passeig Marítim

 

🔹 Girona

🕛 12 hores

📍Plaça del Mercadal

 

🔹 Premià de Mar

🕛 12 hores

📍 Plaça de la Foneria

 

🔹 Reus

🕛 12 hores

📍Plaça del Mercadal

 

🔹 Rubí

🕛 12 hores

📍Pere Esmendia

 

🔹 Ripollet

🕦 11 hores micro obert

🕕 12 hores

📍Rambla Sant Jordi, 63 (placeta davant)

 

🔹 Sant Celoni

🕚 11 hores

📍Plaça de la Vila

 

🔹 Tarragona

🕧 12 hores

📍 Rambla nova de Tarragona

 

Tarda:

 

🔹 Barcelona

🕕 18 hores

📍 Delegació de govern

(Mallorca-Roger de Llúria)

 

🔹 L’Espluga de Francolí

🕖 19 hores

📍 Jardí dels Francolins

 

🔹 Igualada

🕧 18 hores

📍Plaça del Cal Font

 

#VolemSerRefugi #20JLlibertatdeMoviment

CARAVANA OBRIM FRONTERES 2021

Aquest any, la caravana se’n va a CANÀRIES, del 16 al 25 de juliol.
per denunciar la vulneració de drets humans, les polítiques migratòries i les causes dels desplaçaments forçats, per defensar el dret a la mobilitat, a una vida i una acollida digna, per teixir xarxes de solidaritat i resistència.

ENLLAÇ AL VÍDEO DE LA SESSIÓ INFORMATIVA:
https://www.youtube.com/watch?v=F0U9TF0czwM&feature=youtu.be

Per què a les illes Canàries?
https://www.youtube.com/watch?v=Y7-mwz5XhoQ

Organització i què s’hi farà a les Canàries:
https://www.youtube.com/watch?v=yVuX4psQBQ8&feature=youtu.be

Per INSCRIURE-T’HI, clica aquest enllaç. HI HA TEMPS FINS EL 30 DE MAIG:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekbH8HOi1fAMDetdwIsA0K0Up0_8qff7cida5CxSL5FDaVdQ/viewform

Si vols més informació de la Caravana Obrim Fronteres, la pots trobar aquí:

Web:  https://caravanaobrimfronteres.webnode.es/
Facebook: https://www.facebook.com/CaravanaObrimFronteresCatalunya/
Twitter: @CaravanaObrim
Telegram: t.me/caravanaobrimfronteres
Correu electrònic de contacte: caravanaobrimfronterescat@gmail.com

73 ANYS DE NAKBA

Nakba és un terme àrab (en àrab: النكبة, an-Nakba) que significa ‘catàstrofe’ o ‘desastre’, utilitzat per designar a l’èxode del poble palestí (en àrab: الهجرة الفلسطينية, al-hijra al-filasṭiniyya).

El dia de la Nakba  és el dia en el qual els palestins commemoren l’inici de l’èxode (la creació de l’estat d’Israel). Se celebra el 15 de maig i és la data commemorativa més important del calendari palestí, sent commemorat amb protestes i celebracions també en altres llocs fora de Palestina.

Enguany, fa 73 anys que 4 milions de palestins i palestines viuen com a refugiats a Palestina o exiliats en altres països del món. Aquesta vegada, la Nakba tindrà lloc enmig del brutal atac que el poble palestí està rebent aquests dies per part d’Israel.

Molts mitjans de comunicació han parlat d'”enfrontaments entre israelians i palestins” i nosaltres volem dir ben alt que parin d’enganyar-nos. NO SÓN ENFRONTAMENTS. El que les persones palestines estan vivint  és la BRUTAL VIOLÈNCIA per part d’un ESTAT OPRESSOR (Israel) que utilitza el seu poder militar sobre un poble al qual li han usurpat drets humans fonamentals amb el consentiment directe o indirecte dels països de la UE i els EUA.

Com deia Desmond Tutu: “Si ets neutral en situació d’injustícia, has escollit el costat opressor”. Nosaltres tenim molt clar que NO volem ser neutrals en aquesta situació de violència i injustícia i és per això  que,  mentre ens quedi un fil de veu, reclamarem una PALESTINA LLIURE!!

CARAVANA OBRIM FRONTERES 2021

QUÈ ÉS LA CARAVANA OBRIM FRONTERES (COF)?

La Caravana Obrim Fronteres és una xarxa d’activisme que treballa per a sensibilitzar i mobilitzar la societat en la defensa dels drets de les persones en cerca de refugi en la qual la USTEC·STEs (IAC) hi participem.

Es tracta d’una iniciativa d’àmbit estatal i amb visió internacional que està formada per diferents col·lectius i persones que s’organitzen de forma coordinada des d’una perspectiva feminista i antiracista.

L’activitat central de la xarxa és l’organització d’una acció de denúncia itinerant en la qual centenars de persones ens desplacem juntes des de diferents punts de l’Estat i cap a una destinació estratègica amb la finalitat de:

  • Denunciar les vulneracions dels drets humans que generen les polítiques migratòries i de tancament de fronteres.
  • Teixir xarxes de solidaritat i suport entre persones i col·lectius arreu del territori estatal i europeu.

CARAVANA 2021

Enguany, la caravana se’n va a CANÀRIES:

  • per denunciar la vulneració de drets humans, les polítiques migratòries i les causes dels desplaçaments forçats,
  • per defensar el dret a la mobilitat, a una vida i una acollida digna,
  • per teixir xarxes de solidaritat i resistència.

Compartirem el viatge amb Carovane Migranti i testimonis d’altres espais de frontera i no drets.

📅 Reserva dates❗ Del 16 al 25 de Juliol

Pla inicial:  Benvinguda dissabte, 17 a Gran Canaria. Comiat dissabte, 24 a Tenerife.

Per inscriure-t’hi, clica aquest enllaç: 
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSekbH8HOi1fAMDetdwIsA0K0Up0_8qff7cida5CxSL5FDaVdQ/viewform

Anima’t a participar en alguna de les comissions de treball (logística, acciones, comunicació, continguts, legal, cures i coordinació) posant-te en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic:  caravanaobrimfronterescat@gmail.com.

💪🏾💪🏾 ET NECESSITEM❗ JUNTES SOM MÉS FORTES❗

Si vols més informació de la Caravana Obrim Fronteres, la pots trobar aquí:

Web:  https://caravanaobrimfronteres.webnode.es/
Facebook: https://www.facebook.com/CaravanaObrimFronteresCatalunya/
Twitter: @CaravanaObrim
Telegram: t.me/caravanaobrimfronteres

9 de MAIG: MANIFESTACIONS EN DEFENSA DEL TERRITORI

LO TERRITORI DIU PROU.
RENOVABLES, SÍ, PERÒ NO AIXÍ!

✅ Perquè volem preservar els nostres espais agraris i naturals
✅ Perquè volem una transició energètica sostenible
❌ Perquè no volem ser l’abocador del país

👉 Demanem la derogació del Decret-Llei 16/2019 de les renovables i la moratòria per a tots els projectes.

Diumenge 9 de maig

TERRES DE L’EBRE
A les 11 h, a la parada d’autobusos de Gandesa

EL PRIORAT
A les 18h, al  camp de futbol vell de Falset

 

 

CAMPANYA #GDAMS2021

El passat 10 d’abril va començar la GDAMS, la campanya dels Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar (Global Days of Action on Military Spending), incorporats a la GCOMS (Campanya Mundial sobre la Despesa Militar).

Com a sindicat que apostem per una educació antimilitarista i per a la Pau, la USTEC·STEs(IAC) ens sumem i donem suport a aquesta campanya.
Enguany, tindrà lloc fins el dia 17 de maig, sota el lema Defund the military, defend people and the planet ( Desfinancem l’exèrcit, defensem la gent i el planeta).

Aquestes dates inclouen:
– 15 d’abril: Dia dels impostos als EUA
– 26 d’abril: rodes de premsa de GDAMS i Twitter tempesta amb motiu de l’alliberament de SIPRI de noves dades sobre despesa militar
– 30 d’abril: Dia Internacional d’Accions contra Bases Militars Estrangeres
– 1 de maig: Dia Internacional dels Treballadors i les Treballadores
– 9 de maig: Dia de la pau d’Europa.

COM CONTRIBUIR-HI COM A CENTRES EDUCATIUS?
Campanya de centres educatius objectors

Sota el lema Les armes no eduquen, les armes maten, el passat 30 de gener, amb motiu del DENIP, va iniciar-se la Campanya de Centres Escolars Objectors, en la qual hi participem des del sindicat, amb la intenció d’impedir la presència de les institucions militars i els seus valors en els espais educatius, tant formals com no formals. https://sindicat.net/ms/?p=4788

Instem al Departament d’Educació i altres institucions implicades per tal que, mitjançant un diàleg amb la comunitat educativa i la campanya Desmilitaritzem l‘Educació que busquin alternatives a aquestes activitats amb col.lectius que no formin part dels cossos de seguretat.

Us animem a parlar-ne als vostres claustres i consells escolars per tal de poder constituir una xarxa forta de centres objectors que treballin des de la pau i per a la pau.Us hi podeu adherir al següent formulari:
http://desmilitaritzem.blog.pangea.org/2021/01/22/adhesions-a-la-campanya-de-centres-educatius-objectors/

COM CONTRIBUIR-HI INDIVIDUALMENT? Objecció Fiscal
Si vols la pau, no paguis la guerra!
L’objecció fiscal consisteix en desviar cap a entitats que promouen la pau aquella part proporcional dels nostres impostos que, amb relació als Pressupostos generals de l’Estat, es dediquen al Ministeri de Defensa.
Moltes entitats i organitzacions ofereixen informació o assessorament per ajudar a desarmar els nostres impostos. Només per dir-ne alguns exemples: el Centre Delàs, Fundipau o la Coordinadora d’ONG’s de Lleida.

DESPESA MILITAR I EMERGÈNCIA CLIMÀTICA:
Els conflictes armats repercuteixen directament en el medi ambient: destrucció d’infraestructures d’aigua potable, mines antipersones, urani empobrit, l’agent taronja de la guerra del Vietnam i el fòsfor blanc amb què l’exercit israelià va atacar la població de Gaza, en són exemples. https://antiga.sindicat.net/w/docs/eina499.pdf

Els desastres naturals vinculats a l’emergència climàtica van en augment, els desplaçaments de la població deriven moltes vegades de la situació afegida de violència armada amb la migració climàtica.

Segons l’informe Militarisme i crisi ambiental. Una reflexió necessària, de les investigadores del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, el militarisme és una causa directa de l’escalfament global i dels danys mediambientals que s’observen arreu del planeta. Per exemple, el Departament de Defensa dels Estats Units és el major consumidor institucional de petroli del món.

És impossible lluitar contra el canvi climàtic mentre hagi militarisme. Per la pau mediambiental és necessari desviar despeses i fons militars cap al finançament de polítiques per a la pau i contra la crisi climàtica.

UN RECORD PER A L’ARCADI
No podríem acabar la campanya de la GDAMS sense parlar de l’Arcadi Oliveres. Un mestre i referent per a molts i moltes de nosaltres que ha dedicat la seva vida a la defensa de les llibertats, la igualtat, els drets de les persones i a treballar per a la pau i l’antimilitarisme i que ens ha deixat recentment.
«Només podem dir que sense ell res no seria igual ni nosaltres seríem ja els mateixos. I sí, esclar, l’Arcadi com a escola» (Fragment de l’article I gràcies sempre, Arcadi: de per vida de David Fernàndez al diari Ara del 7 d’abril de 2021).

No hipotequem el nostre paisatge. Prou massificació eòlica a la Terra Alta!

MANIFEST PER UN MODEL ENERGÈTIC SOSTENIBLE

Adheriu-vos al manifest promogut des d’EdC (Ecologistes de Catalunya) per reclamar un model energètic sostenible a Catalunya!

📋 Demanem un altre model d’implantació de les energies renovables que sigui participatiu, sostenible, respectuós amb els espais naturals, la biodiversitat, els paisatges, el patrimoni cultural i els espais agraris. 🌿

👉 Per adherir-vos al manifest, si us plau escriviu un correu a l’adreça adhesions@gepec.cat amb:

– Nom i logotip de l’entitat.
– NIF de l’entitat (en cas que estigui legalment constituïda).
– Dades de contacte de la persona representant: nom, correu electrònic i número de telèfon.

També podeu sumar-vos al manifest visitant la pàgina
https://gepec.cat/campanyes/massificacio-renovables/

 

 

 

3MARÇ: V Aniversari de la sembra de Berta # 5AñosJuntoABerta

Aquesta setmana es commemoren els  5 anys de la SEMBRA de BERTA CÀCERES, la líder lenca que va treballar pels moviments camperols, feministes i indígenes.

El 2 de març de 2016, Berta Càceres va ser assassinada enmig d’una forta oposició contra el Projecte Hidroelèctric “Aigua Zarca”, impulsat per l’empresa nacional Desenvolupaments Energètics (Desa) en territoris ancestrals, a nord-oest d’Hondures.

L’ONG Entrepobles s’ha adherit a  l’organització d’actes en honor a Berta Cáceres i ha preparat aquests actes pel dia 3 de març :

➡️ ZOOM (també per streaming a YOUTUBE LIVE) https://us02web.zoom.us/j/81736816029

També per streaming a: https://www.youtube.com/EntrepueblosEntrepoblesEntrepobosHerriarte/live

19:30 – Globalitzant resistències al V aniversari de la Sembra de la Berta
Debat amb: Gemma Garcia, de Contrast. Coautora del documental Paula Santos, de Dones Migrants Diverses Plataforma per Hondures de Madrid Dolors García, d’Entrepobles I una intervenció de l’COPINH (Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras)

20:45 – Estrena a youtube de el documental “Les Llavors de Berta” Organitzat per: Entrepobles – Plataforma per Hondures de Madrid – Dones Migrants i Diverses – Xarxa Teixint Resistències amb els Defensors d’Amèrica Llatina

➡️ Casa Amèrica de Catalunya (C / Còrsega, 299, entresòl, Barcelona) .

18:30 – Presentació del llibre “Activistes per la vida”
Amb la participació de: Gervasio Sánchez, autor Leopoldo Blume, editor Alex Guillamon, Entrepobles Organitzen: Blume – Casa Amèrica Catalunya – Entrepobles – Agència Catalana de Cooperació de Catalunya

➕ Concert virtual “Justícia per a Berta”
organitzat pel COPINH

# 5AñosJuntoABerta

 

Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç:
https://www.entrepobles.org/news/v-aniversario-de-la-siembra-de-berta/