23/X/19: Jornades “DEFENSEM! Converses amb activistes pels drets humans a Amèrica Llatina”

Aquest dimecres 23 d’octubre, a les 19h, a la seu de La Fede (C/ de les Tàpies, 1-3, Barcelona),  hi haurà la presentació del programa de les Jornades DEFENSEM! que tindran lloc entre el 4 i el 8 de novembre de 2019. Aquestes consistiran en cinc dies de debats, tallers i reflexions sobre la protecció de les persones defensores de drets humans a Amèrica Llatina.

Si voleu tenir-ne més informació, cliqueu aquí.

ATUREM LA GUERRA A SIRIA: Concentració 17 novembre 2016

15036234_1257096767646348_6119986072027184138_n

 

MANIFEST DE LA PLATAFORMA ATUREM LA GUERRA

A Síria, fa gairebé sis anys va començar una revolta pacífica que demanava llibertat i democràcia. La resposta del règim autocràtic de Bashar Al Assad a les demandes de la ciutadania va ser una brutal repressió contra la població que protestava, fet que va impulsar que alguns opositors amb ajuda de l’exterior iniciessin una revolta armada que va desembocar en un greu conflicte en el que el gran perjudicat és la població civil.
Des d’aleshores la guerra de Síria ha suposat centenars de milers de morts i onze milions de desplaçats (dels quals cinc milions són refugiats a l’exterior), milers d’empresonats i desapareguts en una tragèdia que colpeja les nostres consciències i que ens empeny a reclamar dels nostres governs més implicació per aturar la guerra.
La dificultat de trobar solució a la guerra civil de Síria radica especialment en el caràcter del conflicte, que si bé s’inicia com un conflicte intern, aviat agafa un abast internacional on hi juguen molts interessos, tant de les grans potències com dels països de la regió, amb la comprovada ingerència diplomàtica, suport polític, ajut econòmic, militar i d’armes, provinent dels EUA, Regne Unit, França, Turquia, Aràbia Saudita, Qatar, Emirats Àrabs, Israel, … , països que donen suport als diferents grups dels rebels que s’oposen al govern d’Al Assad; o de Rússia, Iran i Hezbollah (del Líban) que donen suport al règim d’Al Assad.
Les dificultats per resoldre el conflicte és multipliquen quan els més de cent grups rebels existents no estan units en un únic front, ja que, a més de sirians, hi participen milícies i jihadistes provinents de molts altres països; entre d’altres, 50.000 jihadistes al front ISIS (l’objectiu del qual és la creació d’un califat i que és sens dubte el grup més sanguinari), molts d’ells provinents de l’exterior, entre ells 5.000 europeus (i uns altres 10.000 europeus que estan en altres grups). Per altra banda hi ha 30.000 milicians del front Hezbollah i de l’Iran que lluiten al costat del govern d’Al Assad; els kurds que reclamen la creació d’un estat propi amb el suport dels Estats Units i que alhora són combatuts per Turquia. També hi participen governs amb assessors militars, si no directament amb bombardejos, com els EUA, França, Regne Unit, Turquia, Israel i Rússia que, cadascun pel seu costat, ataquen els que consideren enemics. Per últim, és força perillos per a la seguretat mundial que a Síria estiguin intervenint militarment diverses potències nuclears (EUA, Rússia, França, Gran Bretanya, Israel, …) i que l’any passat Turquia, un país membre de l’OTAN, derribés un caça rus en un enfrontament armat. La possibilitat d’escalada militar és real i aquesta pot fer realitat un enfrontament a gran escala entre potències.
Tots aquest fets compliquen enormement una resolució del conflicte. Però no per això podem quedar-nos al marge i no demanar que s’aturi la barbàrie de la guerra. Com tampoc no podem quedar indiferents davant de tant de sofriment mentre els aliats d’un i altre bàndol continuen defensant els seus interessos geopolítics a la regió.
Per tot el que acabem d’exposar, volem manifestar que:

– Exigim la implicació i intervenció de Nacions Unides per tal que s’aturi l’ajut militar i la venda d’armes a totes les parts en conflicte, i que es promoguin els esforços negociadors per a assolir un alto el foc real que condueixi a un acord de pau per resoldre el conflicte a Síria.
– Ens solidaritzem amb les forces democràtiques de Síria -atenent la seva diversitat de pobles i religions- que estiguin a favor d’un alto el foc immediat. Ens posicionem amb els moviments populars que encara avui, enmig d’un país devastat i desvertebrat, defensen el respecte als drets humans més bàsics. Hem de fer el que calgui per expressar aquesta solidaritat.
-Rebutgem l’ús interessat del conflicte sirià per intentar justificar actituds i mesures islamòfobes a casa nostra. En aquest àmbit donem suport a les campanyes contra la islamofòbia, el feixisme, el racisme, la xenofòbia i les fem nostres.
– Exigim un canvi fonamental en les polítiques de l’Estat espanyol pel que fa a les persones refugiades i demanem que es compleixi el dret internacional i les recomanacions de les agències competents de l’ONU. Les persones que fugen d’una guerra han de tenir garantit el dret d’asil, i es mereixen suport i respecte, com reclamaven les persones refugiades de la Guerra Civil Espanyola.
– Considerem que cal canviar les polítiques d’asil, d’atenció als refugiats i de rescat marítim. La Unió Europea i els estats han d’establir vies segures i legals als potencials sol·licitants d’asil per tal de garantir el dret a la vida i la dignitat humana en les diferents etapes del seu desplaçament forçat, des del seu país d’origen, els de trànsit i la seva acollida.

Així mateix, volem fer públic que la nostra voluntat és donar continuïtat a aquests actes de protesta. Per això anunciem que la concentració d’avui és la primera d’un seguici de concentracions que farem cada mes fins, en principi, el mes d’abril de l’any vinent. Sempre seran aquí, a la Plaça Sant Jaume i a les 19 h. Les dades concretes de les properes concentracions són: 17 novembre 2016, 15 desembre 2016, 19 gener 2017, 16 febrer 2017, 16 març 2017 i 20 abril 2017.

17 DE NOVEMBRE DE 2016
PLATAFORMA ATUREM LA GUERRA

Mostra de cinema àrab i mediterrani de Catalunya. Del 8 al 13N

 

16_cartellmostra

 

Enguany la Mostra està travessada per les migracions i els exilis i per unes realitats vistes amb ulls de dona.

Anirem del passat al present, fent atenció al “mentrestant”. Descobrirem que quan ens acostem a noves realitats amb la ment desperta i el cor obert, elles mateixes, i per si soles, són el millor antídot contra prejudicis i estereotips. Perquè no ens trobarem amb “Un món àrab”, homogeni i estàtic,  sinó moltes maneres de ser i viure en aquesta geografia, en unes societats dinàmiques i canviants, i en plena transformació. Vives i creatives, on les dones abracen la religió i alhora s’enfronten més que ningú al tradicionalisme imperant. On homes i dones pensen, observen, reflexionen, debaten, escriuen, s’expressen, llegeixen, proposen, lluiten i es revolten.  I què és sinó el Cinema?

Del 8 al 13 de novembre a la Filmoteca de Catalunya.

Tota la informació i la programació a la web http://www.mostracinearab.com/index.html

Procés de pau, Drets Humans i Justícia a Colòmbia

793ea701476d5db2a4fd8cf1e0bf5880_xl

La sisena edició del seminari “Drets Humans, una visió pràctica: el cas de Colòmbia” planteja dissenyar un espai de coneixement a partir de l’anàlisi del actual Procés de Pau, en el que el model territorial, la jurisprudència interna i la participació internacional es troben en un moment de transformació.

Organització: International Action for Peace (IAP)
Més informació:www.actionpeace.org

Cicle Arrelarts: Teatre i activisme per un consum responsable de roba

14390931_1740664779530505_212169266259987914_n

Inicia el CICLE ARRELARTS amb l’espectacle teatral Quina Tela de Xucrut Teatre (apte per a totes les edats) que ens proposa una reflexió sobre el consum de roba en clau d’humor.

Som el que vestim? Ens vestim com som? Viatjarem des d’un petit taller de costureres a Galícia fins a l’Àsia per conèixer la situació laboral de les treballadores del tèxtil avui en dia.  En acabar l’espectacle, comptarem amb Xènia Domínguez de Setem que ens explicarà la Campanya Roba Neta, molt lligada a l’espectacle teatral i hi haurà un petit col·loqui entre tots els participants.

Vine i gaudeix  del cicle Arrelarts a la fresca: Teatre i activisme  per reivindicar un consum responsable de la roba!  T’ho perdràs?

 dissabte, 1 / octubre de 19:00 a 20:30 a Aula Ambiental Bosc Turull

Passeig Turull, 2, 08023 Barcelona, Spain

Més informació sobre l’esdeveniment aquí i sobre el cicle complert aquí i al cartell adjunt.

 #ciclearrelarts @boscturull

Organització: Setem Catalunya