DELEGACIONS SOLIDÀRIES GUATEMALA

DELEGACIONS SOLIDÀRIES 

Primavera d’El Ixcán és una comunitat de població indígena guatemalenca, situada a la zona de la selva de l’Ixcán (al departament del Quiché), supervivent a la guerra, forta i lluitadora, que ​en pocs anys va consolidar-se com una de les comunitats capdavanteres ​a Guatemala ​ tant en qüestions educatives com en infraestructures ​ i es va convertir en un referent internacional d’organització comunitària ​,​ ​ i que e​ n part gràcies a la cooperació internacional, ​ha pogut fer grans av ​enç​ ​ ​os sobretot educatius i sanitaris.

USTEC.STEs (IAC) ​, ​ sindicat ​majoritari a l’ensenyament públic, i Entrepobles ​,​ que és una Associació de Cooperació per al Desenvolupament, es van unir per solidaritzar-s ​’hi​ conjuntament. Entrepobles col·labora amb les CPR “Comunidades de Población en Resistencia” des de finals dels anys 80 ​ ​ i USTEC·STEs (IAC) va tenir contacte amb la comunitat ​gràcies a l’agermanament amb la “Asociación de maestras y maestros de ​ E​ l Ixcán”. Així ​a​ l ​j​ uliol de 1993 van començar les delegacions solidàries ​que van permetre un intercanvi d’experiències i de realitats diferents, adreçades principalment al professorat i professionals de l’educació, però obertes a tothom que ​ hi​ vulgu ​és​ compartir, aportar, aprendre, donar i rebre. També tenim en marxa un projecte educatiu destinat a ​la concessió de beques d’estudis tècnics de graus superiors per als estudiants de Primavera.​

Si voleu conèixer d’aprop aquest projecte solidari i teniu interès a participar en les nostres delegacions aquest proper estiu 201 ​7​ , us convidem a la primera

XERRADA INFORMATIVA ​, ​ que tindrà lloc
DISSABTE ​4 de ​m​arç 11.00h
Ronda Universitat, 29. 5è pis

Agrairem confirmació prèvia al correu: movisocials@sindicat.net

 

img_1465

USTEC·STEs dóna suport a diverses iniciatives i propostes de solidaritat, desenvolupament i educació en determinades comunitats d’Amèrica Llatina, en concret a Guatemala i El Salvador.

Aquesta col·laboració ens permet d’aprofundir en el coneixement de la seva realitat social i política. Us presentem aquestes experiències amb l’ànim de donar-les a conèixer i de prendre consciència sobre les dificultats i les condicions en què treballen molts dels col·lectius que malden per la defensa dels drets socials de les seves comunitats.

“El subdesenvolupament no és pas una etapa cap al desenvolupament, sinó la conseqüència històrica del desenvolupament aliè” Eduardo Galeano

La solidaritat del 0,7 i més d’USTEC·STEs continua, des de fa més de 20 anys, sent una solidaritat directa, poble a poble. En aquests moments mantenim el desenvolupament dels dos projectes que ja formen part de la nostra història: el de beques d’estudi a Primavera d’El Ixcán (Guatemala) i el de transport escolar a Nueva Esperanza (El Salvador).

Després de tants anys seguim constatant que arreu del món es mantenen els conflictes que provoquen les desigualtats entre els pobles i les persones, la qual cosa ens reafirma en la convicció que paga la pena continuar, fins i tot en moments en què sembla que hem de tenir altres prioritats, participant d’un model que ens permet, entre altres coses, compartir i mantenir lligams amb les comunitats.

Projecte de transport escolar a Nueva Esperanza – Usulután (El Salvador)

Diners rebuts: 4.500 €

Persones beneficiàries Aquest any han funcionat tres rutes de transport escolar, una a l’escola de la comunitat “Octavio Ortiz”, amb 18 alumnes que provenen de dues comunitats més al sud, en la desembocadura al Pacífic; una altra a l’escola de la comunitat “Amando López”, amb 19 alumnes d’infantil, que tampoc no rebien atenció abans d’aquest programa; i la tercera és al centre d’infantil de la comunitat “El presidio Liberado”, que utilitzen 18 alumnes. El Padre Àngel ens ha comunicat per carta que: “… para el año 2016 está prevista la disminución de ayudas o apoyos solidarios con los que hemos venido caminando estos años atrás. Llevamos 22 años de mantener el transporte escolar gratuito y hemos sido pioneros en la zona y en muchos lugares, en especial en zonas rurales, del país, diría que en todo El Salvador. La prioridad es siempre, así nació, el apoyo a estudiantes que llegan al instituto de Nueva Esperanza. Más hoy con el problema añadido e importante del crecimiento de las pandillas o maras y el efecto preventivo importantísimo que tiene la posibilidad de estudiar en años juveniles.

Projecte de beques d’estudi a CPR Primavera d’El Ixcán (Guatemala)

Diners rebuts: 4.500 € Persones beneficiàries Durant aquest curs escolar han estat 12 els/les estudiants que han pogut gaudir d’aquest ajut. És un nombre significativa- ment inferior al de cursos anteriors i ens comenten en l’informe que ens han fet arribar des de la comunitat que és a causa de la situació econòmica i que el preu dels estudis resulta més car que abans. També hi té a veure que aquests estudiants estan en un nivell més alt, de fet 9 ja s’han graduat. La comunitat valora molt comptar amb estudiants graduats i ens han fet arribar aquesta valoració. “En estos momentos los que se han graduado en el diversificado siguen estudiando en las universidades. Muchos de ellos estan trabajando en el Instituto bàsico y recientemente en el Diversificado como también en la ocupación de los cargos comunitarios. Gracias al apoyo de us- tedes, hemos notado una gran diferencia en nuestra comunidad sobre todo en la gente joven, porque ya se desenvuelven mejor en los trabajos comunitarios que asigna la comunidad.”

Primavera continua tenint dificultats per tirar endavant la seva organització escolar, ja que el govern continua reduint la ja prou minsa ajuda que els proporciona. Tot i així és la CPR que millor té organitzat el seu servei educatiu, ja que ofereix primària i secundària dins la mateixa comunitat.

img_1591

Podeu consultar la vivència d’una companya que va estar a la Comunitat i ens va fer aquest blog: http://primaveraguatemala.blogspot.com.es/

Aquí teniu un altre blog  “Narrando Lo Inefable” sobre la comunitat Primavera de Ixcán. 

Sharing is caring!