Ordre de calendari 2014-2015
La part social demana que el primer trimestre acabi el 22 de desembre en comptes del 23, tal com consta al redactat inicial, i que, a canvi, es consideri lectiu el dilluns 22 de juny. Aquesta proposta està avalada per tota la comunitat eductiva enel marc del Consell Escolar de Catalunya.
L’Administració en pren nota i ho estudiarà.
Ordre sobre els estadis de promoció docent
L’Administració envia el document menys de 24 hores abans de la Mesa i USTEC·STEs denuncia que no és prou temps per estudiar i valorar cap text, amb ek menyspreu que això representa cap al professorat i, per tant, exigeix que no torni a passar i que el tema no pot quedar tancat en aquesta Mesa. L’Administració accepta donar un període d’una setmana perquè es puguin fer al·legacions al text i, per tant, fins al 19 de març hi haurà temps de presentar propostes.
Pel que fa al redactat de l’ordre, el Departament explica que és la integració de diferents acords, ordres i de l’acord de govern 29/2012 vigents que afecten els estadis. En aquesta ordre, a més, desenvolupa com l’avaluació tant del centre com de la tasca del o la docent pot donar crèdits per a l’obtenció del reconeixement de l’estadi.
USTEC·STEs (IAC) argumenta que, tal com ja va denunciar en el seu moment, l’acord de govern que desenvolupa aquesta ordre, que en principi (i en tot el seu preàmbul així ho reitera) només havia de ser una “aplicació de mesures excepcional durant el període 2012-2015” va arribar per quedar-se, i un dels temes clau són els estadis.
Amb la publicació d’aquesta ordre:
- Quedarà consolidat que el primer estadi passi de 6 a 9 anys.
- Serà d’aplicació, durant el proper curs, l’obtenció de crèdits per avaluació. Per tant es concreta la relació entre el nostre sou i la nostra avaluació (tant del centre com del mateix docent).
- Nega, i intenta blindar jurídicament, el reconeixement del 4t estadi al personal interí. Dóna la casualitat que aquest curs USTEC·STEs ja va aconseguir aquest reconeixement per la via judicial després d’haver de recórrer a normativa europea.
- Només dóna dret al reconeixement del complement per estadis a un sol col·lectiu de personal laboral que és, no cal dir-ho, el professorat de religió. USTEC·STEs va demanar (com molts ho han fet a través de la nostra recollida de signatures) que més personal laboral ho cobri, com per exemple el professorat especialista, que estan exercint de docents i, en canvi, se’ls nega el dret al cobrament del complement corresponent.
Quant a la relació de l’avaluació amb el sou dels i les docents,que va ser introduïda per la LEC i ha sortit calcada a la LOMCE; ara, amb aquesta ordre es comença a desenvolupar tant en l’obtenció de crèdits per l’avaluació del centre (on tindran una importància bàsica els resultats de les proves externes) com en l’avaluació de la tasca docent.
USTEC·STEs s’hi va mostrar en contra i va plantejar que la importància donada a les avaluacions externes és perversa i contraproduent per aconseguir la igualtat d’oportunitats entre els diferents centres educatius. Catalogar centres, i negar els crèdits dels estadis als treballadors/es dels centres amb pitjors resultats, en deixa fora el professorat d’uns centres que haurien de ser els més ben tractats amb recursos i incentius, per fer el tomb a la situació. Tampoc no serveix sobrecarregar-los amb auditories pedagògiques que burocratitzen centres amb situacions que poden arribar a ser molt complicades.
Torn obert
En el torn obert, l’Administració ens va confirmar oficialment que el concurs de serveis educatius no sortiria abans del procés d’adjudicacions d’estiu d’enguany.
USTEC·STEs va denunciar que en el procediment d’inscripció i matriculació hi hagi un tracte diferent per als centres públics i per als privats concertats. Alguns Serveis Territorials tanquen línies de centres públics abans de la preinscripció i, en canvi, deixen a la concertada esperar-se al final de tot el procediment per treure’ls el concert.
Es reitera la petició feta formalment per tots els sindicats de realitzar una mesa sectorial pel Decret de provisió i plantilles.