FP

Legislació

Resum de les trobades de USTEC·STEs (IAC) amb Portaveus dels grups parlamentaris

en la Comissió d’Ensenyament i responsables d’Ensenyament d’organitzacions polítiques respecte l’adscripció de l’Agència Pública de la Formació i Qualificació professionals

USTEC-STES (IAC), davant la imminent adscripció departamental de l’Agència Pública de la Formació i Qualificació professionals, s’ha reunit amb tots els portaveus i responsables d’educació dels diferents grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya.

Sota l’Agència Pública de la Formació i Qualificació Professionals, segons es desprèn de la Llei de la Formació i Qualificació professionals, com a òrgan de direcció, gestió i coordinació dels serveis bàsics del sistema de la formació professional, dependrà i es regularà els serveis d’informació i orientació , de la formació i de les acreditacions professionals. Per tant la seva adscripció departamental determinarà les regles de funcionament i desenvolupament, en el futur imminent, de tota la Formació Professional a Catalunya: les plantilles, els recursos, els estudis, etc. Per això, USTEC-STEs (IAC) s’ha reunit amb els grups parlamentaris i els ha informat de les greus conseqüències que per l’FP, els seus estudiants, els seus titulats i els seus docents, pot acabar tenint la dependència de l’Agència Pública en un Departament que no fos Ensenyament.

USTEC-STEs (IAC) exigeix que l’Agència s’adscrigui al Departament d’Ensenyament perquè no es pot concebre l’FP reglada sense el component acadèmic que sempre l’ha caracteritzat, perquè la seguretat, fiabilitat i control que emana del Departament d’Ensenyament, en matèria educativa tan sols el pot garantir ell, perquè una titulació acadèmica tan sols la pot validar una institució pública educativa, perquè l’adscripció a un Departament que no fos Ensenyament consolidaria la privatització de la gestió dels serveis bàsics de l’FP .

Així doncs, en aquest context, USTEC-STEs (IAC) es va reunir amb el Partit Popular, el Partit Socialista de Catalunya, CUP – Crida Constituent, Convergència Democràtica de Catalunya, Catalunya Sí que es Pot, Ciutadans i ERC .

El Grup Popular mostrà la seva preocupació pels efectes negatius de l’adscripció de l’Agència Pública fora del Departament d’Ensenyament, i va mostrar la seva predisposició a participar en una PDR, negociada amb els altres grups parlamentaris, per adscriure l’Agència al Departament d’Ensenyament. Per altra banda, van comunicar que tenien intenció de presentar una interpel·lació parlamentària per sol·licitar la Derogació del Decret de Plantilles degut a les irregularitats i desencisos que estava ocasionant. Al mateix temps, va manifestar la seva oposició a l’avaluació individual per part de les direccions dels centres de la tasca docent, tot i que si que estaven d’acord amb una avaluació per agents externs.

El Grup Socialista manifestà que entenien que la Llei de l’FP s’havia fet malament, tot i tenir un amplíssim consens, que entenia els riscs que l’adscripció de l’Agència fora d’Ensenyament podia suposar, però que dins del mateix grup hi havia diferents posicions. Tot i aixó, el Grup estava per l’adscripció al Departament d’Ensenyament, ja que entenien que tan sols aquest Departament podia assegurar el component educatiu de l’FP.

Per altra banda, manifestà la seva preocupació pel efectes negatius que el Decret de Plantilles estava ocasionant al sistema educatiu de Catalunya i que estaven pensant en instar al Govern una moció per demanar la seva derogació.

El Grup CUP – Crida Constituent manifestà la seva preocupació pel tema, i tanmateix compartien la visió d’instar al Govern, a través d’una PDR, a adscriure l’Agència Pública al Departament d’Ensenyament. Pel que fa als serveis d’informació i orientació de l’alumnat i la acreditació de competències i validació acadèmica i els serveis bàsics, varen manifestar que aquests han de pivotar sobre els centres públics d’FP del Departament d’Ensenyament.

CDC manifestà que la Llei d’FP havia estat àmpliament discutida i que tenien ordre de treure-la endavant con fos, tot i que sabien que seria una Llei que, en el seu conjunt, no li agradaria a ningú. Respecte el tema de l’Agència hi havia un sector que exigia que aquesta passés directament al Departament de Treball, però com no hi va haver acord i el tema era molt important, es decidí que l’adscripció de l’Agència no constés a la Llei, sinó que fos el seu desenvolupament el que determinés cap a quin Departament s’hauria d’adscriure. Per altra banda manifestà que compartia moltes de les propostes i arguments de la USTEC, però que, referent a l’Agència, encara estava per determinar en quin Departament s’adscriuria.

El Grup Catalunya Sí que es Pot manifestà que estaven en contra de la Llei d’FP i que, de fet, ells no li havien donat suport quan va ser aprovada, ja que era una llei que no donava solució a la Formació Professional Dual. Respecte a l’Agència Pública el grup ( opinió personal d’un diputat ) manifestà que per a ells no era important, ja que l’externalització de l’FP es podia donar estigués on estigués l’agència i que entenien que el prioritari era unificar els dos subsistemes de l’FP, reglada i continuada, on fos. Tot i això afirmaren que estaven d’acord amb l’Agència i que era prioritari apropar l’FP a la realitat de cada zona geogràfica en detriment d’un FP polivalent de caire generalista com fins ara. Finalment, el grup parlamentari ( la portaveu de la comissió d’educació del grup) es va comprometre a vetllar i donar suport perquè l’Agència Pública s’adscrigués al Departament d’Ensenyament i la resta de posicions de la USTEC·STEs (IAC) .

El grup de Ciutadans abans d’entrar en el tema manifestà que estaven preparant un moció instant al Govern a què modifiqués l’horari lectiu dels docents de primària i de secundària, ja que aquesta havia estat la seva intenció des d’un primer moment. Per altra banda, Ciutadans es va mostrar, també, molt preocupat pels efectes negatius que pot suposar l’adscripció de l’Agència Pública d’FP a un Departament que no fos Ensenyament, i que, per tant, parlarien amb la resta de grups parlamentaris per intentar arribar a un consens i evitar que l’Agència s’adscrigués fora d’Ensenyament. Finalment manifestaren que entenien i compartien els arguments i propostes de la USTEC i que treballarien el tema, però que eren conscients que l’FP era un tema desconegut que no suscitava gaire interès entre els parlamentaris.

ERC manifestà que havien estat en tot moment darrera de la Llei, però que el resultat final no els hi agradava, ja que ERC volia la integració dels dos subsistemes d’FP i la nova Llei estava molt lluny d’aquest objectiu. Per altra banda, manifestaren que entenien els greus perills que implicava l’adscripció de l’Agència a un altre departament que no fos Ensenyament, però per a ells el més important era la unificació dels dos subsistemes d’FP, i per això van decidir portar la Llei de l’FP al Departament de Presidència, ja que ni Ensenyament ni Ocupació volien cedir ja que tots dos departaments aspiren a quedar-se amb tota l’FP.

USTEC-STEs (IAC), és conscient dels severs canvis que la Formació Professional reglada experimentarà en breu i per això treballa perquè els efectes siguin els més beneficiosos per tot el sistema, pels seus titulats i pel seu professorat. Però no hem d’oblidar que els context socioeconòmic actual tendeix a externalitzar els serveis públics, a prioritzar els serveis privats en detriment dels públics i a la gradual desaparició del funcionariat. Per això necessitem, més que mai, el teu recolzament, per això truca’ns, informa’t, participa i afilia’t. Ara és el moment, després serà massa tard.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes