FP

NO A LA REDUCCIÓ D’HORES LECTIVES DE LA FORMACIÓ PROFESSIONAL

Amb la seva dèria per l’externalització i la desregularització de la formació professional reglada, el Departament d’Educació està creuant totes les línies vermelles. Així, aquests darrers dies el Departament ha presentat als mitjans de comunicació i a les direccions dels instituts de formació professional una onada de canvis curriculars dels cicles formatius amb l’objectiu de fomentar la formació dual.

La proposta d'ampliar desmesuradament les hores de formació en centres de treball (FCT) i les de la formació dual disminueix la qualitat de la FP alhora que la devalua, ja que redueix continguts i hores d'ensenyament.

USTEC-STEs (IAC) sempre s’ha oposat a l’externalització de l’FP reglada i considera un despropòsit l’augment de les hores en centres de treball en detriment de les hores acadèmiques als instituts perquè l’objectiu de l’FP reglada no és pas preparar mà d’obra barata per lliurar-la a l’empresa. Les finalitats del món empresarial i les de la formació professional són diferents, de manera que si bé aquest traspàs d'hores a l’empresa pot servir perquè hi hagi millors especialistes que satisfacin les necessitats de l’empresariat, també és innegable que seran menys polivalents i tindran menys possibilitats de buscar altres feines.

D’altra banda, és una fal·làcia afirmar que l’alumnat ja aprendrà a les empreses el que es deixa d’impartir als instituts. A més, per molt que el Departament digui el contrari, és evident que l’augment d’hores de formació a l’empresa (vora 200 en el cas de l’FCT i fins a 400 en el cas de la dual) pot comportar una reducció de la plantilla que imparteix cicles formatius a Catalunya.

El model de formació dual existeix en altres països, però malauradament no s’hi poden equiparar ni el nostre teixit industrial ni el compromís social. Moltes empreses no poden ni volen formar l’alumnat amb les garanties i la qualitat mínimes exigibles, de manera que aquesta política del Govern portarà en molts casos a un model d'explotació laboral.

Aquesta política, que es caracteritza per la improvisació constant, aguditzarà també la desregularització dels currículums oficials dels cicles formatius i suposarà una pèrdua d’identitat dels títols oficials de l’FP, ja que, com que les empreses seran diferents, les persones titulades de cada cicle difícilment podran acreditar unes competències i uns coneixements més o menys similars.

USTEC·STEs (IAC) vol denunciar la manca d’informació, debat i transparència a l’hora d’abordar aquest canvi curricular. Tant el professorat i els equips directius com la part social no n’han tingut coneixement.

Exigim una veritable reforma de la formació professional reglada que en recuperi l’esperit original: formar en competències professionals, personals i socials. Aquest objectiu, però, no es pot aconseguir si no s’implementen les mesures següents: augment de la càrrega acadèmica dels currículums, reducció de les ràtios, increment de plantilles i reconeixement laboral i institucional dels títols de l’FP reglada tant en els convenis col·lectius com en l’Administració pública.

També exigim que s’augmentin les hores assignades a les tutories d’FCT i/o de dual, i estarem molt amatents perquè es compleixi el que el Departament va transmetre a les direccions: “No es reduirà professorat de la formació professional com a conseqüència d’aquest canvi curricular.”

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes