Comunicat

FP

Comunicat d’USTEC·STES (IAC) Formació Professional



Mesa tècnica d’FP de 20 de desembre de 2021

Després de quasi un any i mig, finalment, el Departament d’Educació s’ha reunit en Mesa Tècnica d’FP amb els representants sindicals de la Mesa Sectorial d’Educació.

 

En MT el Departament ha informat sobre la nova Llei Orgànica d’Ordenació i Integració de l’FP, la qual recull gran part de l’essència de la Llei d’FP de Catalunya i se sosté sobre cinc pilars: 1) flexibilitat de l’oferta formativa, 2) la integració de l’FP, 3) la modulació en cinc graus de l’FP, 4) l’FP DUAL,que la llei la converteix en obligatòria en tots els cicles formatius i 5) la interrelació entre Universitat i Formació Professional.

 

USTEC-STEs (IAC) ha manifestat el seu desencís perquè la línia que ha seguit la MT no era l’esperada, ja que l’FP fa temps que demana ser escoltada i obtenir solucions a les seves mancances i necessitats. Malauradament, la MT ha estat un mer tràmit d’informació i no pas de discussió i cerca d’elements que pugui millorar l’FP a Catalunya.

 

Tot i això, USTEC-STEs (IAC) ha participat activament i ha manifestat la seva oposició a la nova Llei d’FP, ja que és una eina externalitzadora, una llei que desvirtua els principis bàsics de l’FP i que transforma aquests estudis en una formació destinada a ocupar el jovent i no pas a crear professionals polivalents. Hem manifestat la nostra oposició a l’obligatorietat de la DUAL. Entenem que aquesta ha de ser voluntària i possibilista i de cap de les maneres ha de suplantar la formació a l’aula.

 

Per la seva banda, hem demanat al Departament un veritable compromís en la defensa de tot el professorat d’FP i l’aposta per un cos docent propi ubicat al subgrup A1 al qual adscriure el nou professorat d’FP i voluntàriament la resta de professorat d’FP. És inaudit que actualment el professorat d’FP estigui adscrit a 3 cossos diferents a més a més d’altres sectors docents (cos de Secundària, PTFP, nou cos de Professorat Especialista en Sectors Singulars…). Hem demanat un veritable esforç per defensar el professorat davant els canvis que estan caient sobre l’FP. Especialment, hem demanat celeritat per la implantació de la normativa que ha de fer realitat l’accés directe del professorat tècnic d’FP al Cos de secundària i més encara si es té en compte que la futura llei d’FP preveu que l’accés tindrà efectes des del moment de l’entrada en vigor de la mateixa llei. Exigim celeritat!

 

Ens preocupa també el professorat dels cossos del règim d’arts i disseny, que han de gaudir dels mateixos drets que la resta del professorat d’FP. I en especial el professorat especialista, el qual queda poc definit en la nova llei, si bé sembla que aquest col·lectiu passarà a denominar-se “expertos en el sector productivo”.

 

Cal dir també que hem mostrat la nostra disconformitat per la creació del nou Cos de Professors Especialistes en Sectors Singulars de l’FP per innecessari, ja que existeix l’actual cos de Professors Tècnics d’FP, avui dia a extingir. Un nou cos els requisits d’accés del qual són els mateixos que per al cos de PTFP és incongruent. I, en tot cas, hem exigit que aquest cos s’ubiqui al subgrup A1 de l’EBEP.

 

En el punt d’oferta d’ocupació pública, hem demanat que tots aquells llocs de treball en frau de llei siguin oferits per Concurs de Mèrits i que surtin totes les places existents. Hem demanat també que surtin a procés selectiu totes les places que han quedat desertes en els darrers processos, que en el cas d’FP arriben al 40% de les places oferides, la qual cosa demostra el fracàs de l’actual sistema d’ingrés. El Departament ha mostrat la seva voluntat que surtin totes les places existents, però que encara estan estudiant quines i quantes són.

 

Al mateix temps i sense grans detalls, el Departament ha informat sobre els diferents projectes que engloben el Pla de Modernització de l’FP, alguns d’ells ja encetats i altres en via o estudi. En total 9 actuacions. La majoria sufragats amb fons europeu Next Generation i, per tant, amb data de finiment. I després, què?

 

En tot cas, els nous fons Next Generation que venen molt marcats i són finalistes presenten 4 potes o camps d’actuació: part anirà per a acreditació de competències, altra part per a la creació de noves places. Hi haurà centres que creixeran en grups subvencionats amb aquest fons. Una altra pota serà la digitalització de l’FP. En un primer moment formant els docents en l’àmbit digital i, a continuació, en la digitalització de l’FP en general mitjançant el professorat ja format.

 

En la línia anterior, la Llei d’FP preveu que tots els cicles formatius hauran d’incloure un mòdul de digitalització. Encara no se sap com s’inclourà al currículum, però en aquest procés s’inclouran dues accions més: per una banda, recursos directes per a aules d’emprenedoria i per l'altra,  per a aules de tecnologia aplicada.

 

Per últim, el Departament ha informat sobre el Pla pilot de bilingüisme en l’FP, que implicarà una forta injecció de diners per implantar a cicles formatius que actualment ja estan immersos en un pla o projecte bilingüe, la qual cosa implicarà un augment de plantilla i recursos per a aquesta formació.

 

USTEC-STEs (IAC) ha exigit l’ús apropiat i adequat d’aquests recursos. Són recursos públics i, per tant així s’han de tractar.

 

I per acabar USTEC-STEs (IAC) ha denunciat la manca d’un veritable propòsit per part del Departament de dur a terme una veritable política d’immersió lingüística en l’FP. Som els grans oblidats i, en aquest cas, potser, som els que més la necessitem.

 

 

Volem un compromís real del Departament per l’FP!

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes