Des del sindicat USTEC·STEs (IAC) denunciem el procediment erràtic en la composició dels tribunals i la solució insuficient i gens garantista que ha donat el Departament, que en cap cas esmena la gran equivocació que ha comès.
Abans-d’ahir vam avisar el Departament que, a l’hora de compondre els tribunals d’aquestes oposicions, havíem detectat que s’havia utilitzat el llistat de voluntaris del concurs de mèrits i no el d’aquest concurs d’oposició, i vam demanar que es tornessin a fer els nomenaments dels membres dels tribunals amb el llistat correcte.
La resposta del Departament ha estat que, per garantir que la fase d’oposició es porti a terme segons el calendari previst, els tribunals s’havien de constituir ahir dia 8 de juny i que, en tot cas, les persones que ja havien estat membres dels tribunals al concurs de mèrits podrien renunciar a ser membres dels tribunals del concurs d’oposició.
El nostre sindicat ens mostrem en desacord amb aquesta mesura perquè no garanteix que les persones afectades puguin evitar tornar a ser membres dels tribunals de les oposicions i, de fet, ja ens estem trobant casos en què el president o presidenta del tribunal no accepta les renúncies per aquest motiu. A més, no s’ha contemplat què han de fer les persones que formen part del llistat de voluntaris d’aquestes oposicions, llistat publicat de forma provisional i que ara no s’ha tingut en compte. A aquestes persones se’ls està denegant el dret a ser membres dels tribunals, un fet que surt de la legalitat perquè els tribunals han de ser conformats segons la normativa vigent.
Endemés, atenent el que recull la normativa, els tribunals han d’estar constituïts per un nombre imparell de persones no inferior a cinc entre les quals una actuarà com a presidenta, a elecció de la DG de Professorat, una com a secretària i la resta com a vocals, les quals són designades mitjançant un sorteig públic tenint en compte la participació voluntària.
Per tant, ens trobem davant d’un acte administratiu (la designació dels membres dels tribunals) que podria ser considerat nul de ple dret o, si més no, anul·lable, segons com acabi la resolució. Si aquest fos el cas, caldria fer nous nomenaments i, conseqüentment, constituir nous tribunals. A tot això s’ha d’afegir l’incompliment de l’acord segons el qual el Departament es comprometia que els membres dels tribunals dels diferents procediments selectius, excepte el president o presidenta que seria designat directament per la DG, no repetirien en procediments consecutius.
Però els despropòsits no acaben aquí. En el cas de les EOI i de l’FP, els tribunals estan constituïts, en alguns casos, per docents que no tenen ni l’especialitat de l’oposició ni els mínims coneixements sobre aquesta.
A tall d’exemple, exposem el cas de les EOI. Volem mostrar la nostra total disconformitat amb tots els tribunals d’EOI i amb el tribunal 1 del cos de secundària de les especialitats Alemany i Italià on alguns membres del tribunal són docents d’EOI.
D’una banda, ens sembla molt preocupant l’agrupació de llengües que s’ha fet als tribunals d’EOI:
- Especialitat EOI Alemany (133) i Català (195). Tribunal 1
- Especialitat EOI Anglès (193), Àrab (134) i Italià (135) Tribunal 1 i 2
- Especialitat EOI Espanyol (190) i Francès (192). Tribunal 1
Aquesta composició suposa que en alguns tribunals només quedarà una persona especialista que haurà d’assumir tota la responsabilitat.
D’altra banda, considerem greu la novetat d’incloure en els tribunals d’EOI docents de secundària i a la inversa. Si el procés d’oposició és diferent per ser docent del cos de secundària o d’EOI, s’han de buscar les persones expertes en cada llengua i etapa educativa i que siguin coneixedores del currículum i de les dinàmiques d’aula. No entenem la raó per la qual docents d’EOI han estat escollits per ser tribunals de secundària quan podrien reforçar els tribunals d’Italià on falten membres que pertanyin a l’especialitat.
Creiem fermament que aquesta composició dels tribunals pot posar en dubte la capacitat avaluativa dels seus membres.
Per tots aquests motius, exigim al Departament d’Educació que torni a gestionar els nomenaments dels membres dels tribunals conforme la normativa vigent, respectant el principi d’especialitat independentment del nombre de candidatures d’un tribunal i garantint un procediment legal, estricte i de qualitat.