26 de juliol de 2023
Aquest dimecres, 26 de juliol, finalment, s’ha dut a terme la mesa de llars rurals. Una mesa que exigíem des d’inici de curs, per poder abordar la greu situació del personal TEEI (tècnics i tècniques especialistes d’educació infantil) del 1r cicle de l’escola rural.
Malauradament, un cop més, no hi ha hagut cap mena de negociació. No ha estat més que una reunió informativa on el Departament ha exposat el que ja sabien tots els centres i que encara no ens havia fet arribar a la part social (la informació ens arriba gràcies a la vostra col·laboració).
El Departament ha recollit, de nou, totes les incidències que hem denunciat des de la implementació del 1r cicle. No ha anat més enllà del ho tindrem en compte, estudiarem les propostes i d’un compromís efímer d’una nova mesa al primer trimestre del curs vinent. No s’ha posat cap proposta de millora sobre la taula que impliqui els canvis necessaris per a l’inici del curs 23-24.
Des d’USTEC·STEs hem defensat i continuarem defensant:
-
El reconeixement de les tasques de tutoria (reclassificació a la categoria d’EDU, reconeixement del complement de tasca docent, etc.), assignades per la nova normativa d’organització en ràtios de 9 a 13 alumnes, quan la realitat és que les TEEI sempre fan aquestes funcions.
-
Una regulació en les funcions i els horaris adaptada a la realitat dels centres rurals i a les necessitats de l’alumnat de 1r cicle:
-
-
Aplicar la normativa vigent: El decret 282/2006, de 4 de juliol, que regula el primer cicle d’educació infantil i els requisits dels centres, a l’art. 11, que tracta del nombre i qualificació dels professionals, diu: “El nombre mínim de professionals en presència simultània ha de ser igual al nombre de grups en funcionament simultani més un”. Això s’aplica a tots els centres que atenen alumnat del primer cicle d’infantil (privats, municipals i llars de la Generalitat), excepte als centres rurals. Per tant, si a la rural hi ha un grup, hi falta un/a professional més que doni atenció simultània, independentment del nombre d’infants que hi hagi. Amb l’aplicació d’aquesta normativa, no se sobrecarregaria de tasques la TEEI i, alhora, es permetria una millor adaptació i gestió de l’aula, tenint en compte la diversitat d’alumnat de 1r cicle de la rural, d’1 a 3 anys (I0, I1 i I2) que s’incorpora al llarg de tot el curs.
-
-
-
Blindar les tasques de menjador i acollida, que són funcions del monitoratge dels centres. Això deixaria temps suficient per a la gestió de l’aula, la programació i avaluació de les activitats i per a les coordinacions amb les famílies i amb la resta del claustre.
-
-
-
Redistribuir l’horari de manera que permeti executar les tasques de tutoria i coordinació, descrites en el punt anterior, amb una atenció directa a l’alumnat que no superi les 25 hores setmanals, indistintament al fet que el centre realitzi la 6a hora i, per tant, 30 hores lectives setmanals.
-
A parer nostre, aquestes mesures haurien de ser implementades a l’inici del curs 23-24, però no serà així. El Departament, un cop més, ha prioritzat qüestions econòmiques i de gestió al benestar i la millora de les condicions laborals del personal d’atenció educativa (PAE).
Si volem defensar els nostres drets, caldrà mobilització!
USTEC·STEs (IAC) #AmbFermesaPelPersonaLaboral