Si ets docent jubilat/da i vas cotitzar com a mutualista laboral de l’1 de gener de 1967 al 31 de desembre de 1978, T’INTERESSA

El Tribunal Suprem ha publicat diferents sentències, en especial la STS 707/2023, segons les quals a la pensió pública de la seguretat social (incloses les classes passives) per jubilació o invalidesa cal tenir en compte les aportacions/cotitzacions realitzades a mutualitats laborals de l’1 de gener de 1967 al 31 de desembre de 1978* que no van ser susceptibles de deducció en la base imposable de l’IRPF, d’acord amb la legislació del moment, qualsevol que en sigui la naturalesa jurídica. Així doncs, resulta procedent l’aplicació de la disposició transitòria segona de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, i cal integrar, en la base imposable de l’impost, el 75% de l’import de les prestacions per jubilació o invalidesa percebudes.

Per tant, qualsevol docent que estigui cobrant una pensió de jubilació i hagués cotitzat a la corresponent mutualitat laboral entre els anys 1967 i 1978 pot reclamar una part de l’aportat.

En tractar-se de sentències en cassació, crea jurisprudència i Hisenda ha d’aplicar-la sempre que es reclami, ja que d’ofici no ho farà. Per llei, els deutes tributaris prescriuen al cap de quatre anys, per tant, en aquest moment, es pot reclamar el “deute” dels anys 2019, 2020, 2021 i 2022.

En tot cas s’ha de sol·licitar una rectificació de l’autoliquidació a Hisenda per a cadascun dels exercicis que encara no han prescrit. La quantia que es podrà recuperar dependrà de cada mutualista.

La documentació necessària per reclamar és:

  • Certificació de quotes cotitzades a la mutualitat. En aquest moment, MUFACE ja ha enviat d’ofici aquest certificat a tots els mutualistes que figuren donats d’alta en el Fons Especial. Si com a mutualista es té el correu electrònic de contacte actualitzat, ja s’haurà rebut el certificat; en cas contrari, es rebrà per correu postal. Si, finalment, no es rep, cal posar-se en contacte amb MUFACE.

  • Certificat de serveis prestats. Només cal en cas de no tenir accés al certificat de quotes cotitzades. Se sol·licita a l’Estat mitjançant l’imprès CS expedit pel departament ministerial o comunitat autònoma de la darrera destinació com a funcionari/ària.

  • Certificat de retencions i ingressos a compte de la pensió (dels darrers 4 anys).

  • Portada de les declaracions de la renda. Model 100 (dels darrers 4 exercicis).

Per tant, si creus que hi tens dret, presenta la sol·licitud o sol·licituds a Hisenda. No esperis, és important fer la sol·licitud en el temps i de la forma establerts. Si et faltés algun document, Hisenda es posarà en contacte amb tu.

Per altra banda, els hereus dels companys i companyes que ens han deixat també tenen dret a recuperar aquests diners.

Per a més informació consulteu la pàgina web:

https://www.muface.es/muface_Home/muface_comunicacion/hemeroteca- noticias/2023/Noviembre-2023/Fondo-especial-certificados.html

*Pel que fa a les aportacions a les mutualitats laborals anteriors al 31-12-1996, segons resolucions recents dels Tribunals Econòmic-Administratius, el tractament resulta diferent del previst pel període que va des de l’any 1967 fins al 1978. Amb relació als anys anteriors, la decisió és excloure com a rendiments del treball el 100% de la part de la pensió de jubilació percebuda de la seguretat social corresponent a les aportacions esmentades.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes