A la mesa sectorial celebrada aquest 22 de febrer, sobtadament, la consellera Anna Simó ha anunciat la data d’inici del curs situant-la el 9 de setembre del 2024.
Des d’USTEC·STEs (IAC) seguim defensant que la millor data d’inici per a una preparació correcta del curs amb el conjunt de la plantilla és el 12 de setembre i lamentem que la nova data no sigui fruit d’una negociació i acord amb la part social. Tot i valorar positivament que la pressió exercida a la mesa i al carrer hagi contribuït a una rectificació parcial d’aquesta mesura, lamentem que per dos dies lectius de diferència el Departament no hagi esmenat totalment aquesta mesura tan negativa.
Considerem que la imposició de l’avançament del calendari escolar els darrers dos cursos ha estat una mesura contrària a la qualitat educativa, que ha suposat el malbaratament de molts recursos públics i un empitjorament de condicions laborals i que ha crispat innecessàriament les relacions entre els actors implicats en l’educació catalana.
La formació dels treballadors altre cop al punt de mira del Departament.
La consellera ha volgut vincular la discussió del calendari escolar a la necessitat de treballar sobre la formació dels docents catalans.
USTEC·STEs hem assenyalat a Simó que la formació docent no és un problema central per a la qualitat educativa. Les prioritats del govern haurien de ser qüestions com l’infrafinançament de l’educació pública, la segregació escolar causada per la doble xarxa pública-concertada, la democràcia als centres eliminada per la LEC i el desplegament del decret d’inclusiva, començant per la reducció de ràtios.
Alhora, defensem que la formació docent no pot suposar un augment de la sobrecàrrega laboral que ja patim els treballadors i treballadores de l’educació. Per això, la formació oferida pel Departament ha de ser pública, gratuïta i en horari laboral.
Per últim, USTEC·STEs estem oberts a treballar per a la millora de la qualitat de la formació que el Departament ofereix als treballadors i hem traslladat al Departament que cal revisar l’oferta. Considerem que l’oferta ha de ser pública, de qualitat (cal revisar els criteris per a l’acreditació i contractació de formadors que ha de ser oberta, objectiva i transparent) i ha de respondre a les necessitats dels professionals dels centres i no tant a les apostes polítiques del Departament.