Amb el lema “Ens falten mans!” el sindicat USTEC·STEs (IAC) iniciem una campanya de denúncia de la manca de recursos als centres educatius i exigim els necessaris per dur a terme una educació inclusiva i de qualitat

L’any 2017 la Generalitat de Catalunya va aprovar el Decret 150/2017 d’educació inclusiva. Malgrat que el decret preveu mesures i suports importants per a l’atenció de tot l’alumnat, la realitat és que, set anys després de la seva aprovació, han estat poques les mesures desenvolupades i en cap cas han assolit un dels objectius que des del sindicat fa temps que reivindiquem: la implementació de mesures universals que permetin atendre la complexitat i la diversitat de l’alumnat amb la qualitat necessàries. 

Per contra, els centres educatius estan mancats de recursos per atendre realitats cada cop més complexes i els professionals que hi treballen estan al límit de les seves capacitats: ens falten mans! Ens falten mans per atendre amb més qualitat l’alumnat i per donar resposta a necessitats educatives diverses des d’una perspectiva global.

És per tot això que des d’USTEC·STEs exigim que les polítiques públiques d’educació vagin dirigides a partir d’ara i amb caràcter urgent a dotar els centres educatius dels recursos necessaris i a pal·liar l’actual situació de precarietat.

D’entrada, entenem que l’actual context de decreixement demogràfic ha d’esdevenir una  oportunitat per reduir ràtios a totes les etapes, i no pas en una excusa per tancar línies a l’escola pública. Aquesta és la mesura universal per excel·lència que serviria per garantir una atenció més personalitzada a tot l’alumnat. 

Però cal anar més enllà. En l’actual context de negociacions dels nous pressupostos de la Generalitat, des d’USTEC·STEs exigim que els nous comptes representin un punt i a part en les polítiques educatives del govern. Per començar, cal canviar la manera d’entendre l’educació inclusiva que hi ha hagut fins ara, és a dir, centrada en partides concretes per a suports addicionals i intensius per a una petita part de l’alumnat. 

El gir ha d’enfocar-se des de la perspectiva d’atenció a tot l’alumnat i implica el desplegament efectiu i la implementació real de les mesures contemplades al Decret d’inclusiva. Això suposa:

  1. Reduir les ràtios a tots els grups de tots els nivells i etapes a l’educació obligatòria i postobligatòria.
  2. Ampliar les plantilles a tots els centres educatius per millorar la resposta educativa, així com crear els espais i augmentar les hores de coordinació entre els professionals i confeccionar un marc horari que garanteixi l’acció tutorial i l’orientació educativa per al progrés de tot l’alumnat, repensant i prioritzant les funcions docents.
  3. Incrementar el personal especialista que atén l’alumnat que presenta necessitats educatives específiques: mestres d’educació especial, orientadors/es educatius/ves, mestres d’audició i llenguatge, aules d’acollida, aules obertes, aules hospitalàries, atenció domiciliària, etc.
  4. Dotar de forma urgent els centres educatius del país del personal d’atenció educativa necessari. Són les categories de personal que actualment treballen al límit de les seves capacitats: educadors/es d’educació especial, auxiliars d’educació especial, integradors/es socials…
  5. Augmentar els recursos de suport intensiu als centres educatius (SIEI, IFE, AIS, SIAL, CEEPSIR…) i incrementar els professionals especialistes que donen atenció als serveis educatius (EAP, CREDV, CREDA, CRETDIC, fisioterapeutes, treballadors socials, ELIC…)
  6. Incorporar la figura d’infermer/a escolar per atendre l’alumnat amb situacions sanitàries complexes.

Els mestres, docents i personal d’atenció educativa no entenem la diversitat com un problema, sinó com una oportunitat. Una oportunitat de construir col·lectivament una societat més justa i democràtica a través de l’escola. 

Però aquesta escola, diversa i inclusiva, ha d’anar acompanyada de polítiques valentes i dels recursos necessaris per implementar-les i fer-la així més forta. És per això que novament volem reclamar la necessitat d’arribar al 6% del pressupost de la Generalitat destinat a l’educació pública.

En el marc de la campanya, els pròxims dies es distribuiran fulletons informatius a tots els centres educatius del país i es publicaran diversos materials audiovisuals que serviran per explicar-ne els continguts.

 

Descarrega’t el díptic aquí:

PDF descarrega't

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes