Resum mesa sectorial 22 de febrer de 2024

Data d’inici de curs 2024-2025, monogràfic sobre la borsa de treball del personal interí docent (dades de mobilitat i evolució de la borsa, nova borsa de substitucions de llarga durada i nova aplicació per a la borsa ordinària) i repetició del concurs de trasllats al País Valencià.

RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT

22 de febrer de 2024

  1. Data d’inici de curs 2024-2025

Assisteix la consellera Anna Simó, sense previ avís, per anunciar la data d’inici del curs, el 9 de setembre del 2024.

Podeu trobar el posicionament d’USTEC·STEs (IAC) al comunicat publicat el mateix dia al web del sindicat.

  1. Monogràfic sobre la borsa de treball del personal interí docent

2.1. Dades de mobilitat i evolució de la borsa

2.2. Mesures de present i informació sobre la nova aplicació de la borsa a càrrec de la senyora Carme Rodríguez Pàmies i el senyor Ramon Company Martínez

2.3. Propostes de futur: grup estable de substitucions i segon algoritme de nomenaments telemàtics

Intervenció de l’administració: És un tema que es comença a tractar, però tindrà continuïtat.

2.1. Dades de mobilitat i evolució de la borsa

    • Mobilitat del personal docent des del curs 2020-2021: nombre de docents que canvien de centre, és a dir, vacants d’un curs sencer que impliquen canvi de centre per a un/a docent. Curs 2020-21: 6.759, 2021-22: 8.433, 2022-23: 7.749 i 2023-24: 5.807.

    • Total de docents aquest curs: el curs 23-24 hi ha un total de 81.335 docents dels quals actualment 7.471 estan en comissió de serveis i 645 en excedència.

    • Evolució de la borsa: persones disponibles, no disponibles i totals (molta gent s’apunta a la borsa, però, tan aviat tenen barem, es posen com a no disponibles perquè deixar la seva feina sense certes garanties no és un pas que vulguin fer).

Evolució del nombre de sol·licituds

    • Evolució del nombre de sol·licituds per entrar a la borsa: el 2023 hi ha hagut 13.025 sol·licituds. La mitjana d’edat d’accés a la borsa ha pujat a 34,5 anys.

2.2. Mesures de present

    • Persones habilitades en una altra especialitat (a banda de la principal): 12.109, de les quals han sol·licitat impartir-la: 2.400. Nombre total de persones que efectivament treballen a l’especialitat habilitada a 8 de febrer del 2024: 324.

    • Nombre total de persones a borsa sense màster de formació del professorat (amb compromís o matriculades) i quantes estan actives: 4.272, de les quals 1.037 actives.

    • Persones amb complement de major dedicació: actualment només ho han demanat 23 persones el curs 2023-2024.

    • Dades sobre alumnes matriculats a l’IOC (matriculats en grup per cursar un mòdul) per manca d’especialistes: 206.

    • Nova aplicació de la borsa per al mòbil de la qual ja s’ha tancat la primera part (front office). Explicació de l’App, prototip i testos amb usuaris que s’estan realitzant a hores d’ara. Abans del 2025 difícilment estarà en funcionament. Està previst que surtin pop-ups, rellotge per acceptar nomenament… No es perd cap informació que ara mateix aparegui als nomenaments i s’ampliarà especialment en difícils cobertures. També està previst un mapa de la ubicació dels centres.

Intervenció d’USTEC·STEs (IAC): Valorem positivament el nou aplicatiu. Demanem una nova reunió de mesa tècnica, perquè hi ha una sèrie de demandes que voldríem saber si estan recollides: que la informació de nomenaments sigui pública i detallada. Els anuncis de les places de difícil cobertura haurien de tenir el màxim d’informació. Es podrien afegir altres elements: avís per a connectar-se quan hi ha nomenaments, doble confirmació per a la no disponibilitat, a preguntes freqüents es pot afegir la normativa de la borsa… Els canvis tècnics en la borsa han de comportar altres canvis: retirada de nomenaments per entrevista, eliminar places perfilades…

2.3. Propostes de futur

Intervenció de l’administració: Presenten dues mesures.

    • Proposta de segon algoritme (segona volta en els nomenaments telemàtics) per agilitzar els nomenaments de vacants i substitucions que hagin quedat sense adjudicar a la primera ronda: Primer nomenament per àrea territorial (com ara) i automàticament tots els nomenaments no adjudicats passarien al segon algoritme per a qui hagi demanat altres àrees territorials.

Per a aquesta segona ronda d’adjudicacions, les persones de la borsa podran triar voluntàriament altres ST, comarques o localitats (districtes en el cas de Consorci) d’una o diverses àrees territorials. La publicació del resultat serà només a escala de Departament (serveis centrals), ja que incideix en totes les àrees territorials. Es podrà triar també jornada: sencera o mitja.

La participació en aquesta segona volta és voluntària, però una vegada escollida té la mateixa obligatorietat d’acceptació que la primera. La comunicació a les persones adjudicades es farà mitjançant correu electrònic i SMS.

    • Proposta de grup estable de substitucions: Es farà una borsa a part, amb persones inscrites voluntàriament que hi participaran amb el número de la borsa ordinària.

Aquestes persones optaran a una substitució de tot un curs (fins a 31 d’agost) i se’ls assignarà un centre de referència, però hauran d’anar fent les substitucions que se’ls assignin (de la seva especialitat i per a jornada sencera) dins de l’àrea territorial on estiguin destinades. Quan no tinguin substitució faran tasques de suport al centre de referència. Als nomenaments telemàtics apareixerà on els toca anar a cada substitució (com fins ara), però no han d’acceptar. Per a les especialitats que requereixen prova de capacitació, s’ha d’haver superat la prova o estar-ne exempt.

La intenció és fer una convocatòria anual a finals de juliol i que la persona voluntàriament pugui demanar pertànyer a aquest grup estable. Es determinaran el nombre de substitucions de cada comarca i els centres de referència per especialitat segons les necessitats del ST.

El grup estable només podrà rebre nomenament per l’àrea territorial on està assignat. No es pot renunciar a cap nomenament, ja que s’entén que llavors es renuncia a la borsa. Els centres de referència els triarà cada ST i no hi hauria d’haver més de 3 persones a cada centre.

Els nomenaments telemàtics s’adjudicaran, en primer lloc, a les persones del grup estable, per ordre de barem, i no podran renunciar-hi o seran excloses de la borsa. En el cas que no hagin estat avaluades prèviament, les persones del grup estable de substitucions han de ser avaluades del període de prova inicial i del curs d’iniciació a la tasca docent.

Intervenció USTEC·STEs (IAC): Valorem que són mesures que poden ser positives si s’apliquen bé. Hem de diferenciar dues qüestions: d’una banda, solucionar la manca de professorat i, de l’altra, l’estabilització del professorat en frau de llei.

Pel que fa a la manca de professorat, si revisem les places no cobertes, aquest 22 de febrer mateix tenim un 73% de nomenaments no coberts a secundària. A les oposicions ordinàries d’aquest 2024, més de 1.000 places quedaran desertes per manca de gent inscrita.

Aquesta situació no es resoldrà només amb millores tècniques en la gestió de la borsa, cal una millora del prestigi social de la professió docent. Som els docents pitjor pagats de l’estat i hem perdut poder adquisitiu. La desprofessionalització, la sobrecàrrega de la tasca docent i l’augment de burocràcia són qüestions que també s’han de tractar a la mesa sectorial. I no menys important: el clima dels centres, la manca de democràcia, el decret de plantilles, la segregació i la manca de finançament per aplicar el decret d’inclusiva són essencials si volem comptar amb prou professionals.

Algunes de les mesures aplicades no han tingut efecte: les hores extres només les han acceptades 23 persones aquest curs. El compromís de màster i l’ampliació d’especialitats que es poden impartir amb una mateixa titulació tampoc han tingut un efecte significatiu.

Per altre costat, sobre l’estabilització: la borsa de llarga durada se’ns va presentar com a una solució, però no és suficient. El grup de treball de la mesa sectorial per tractar l’estabilització no s’ha convocat tot i haver-ho demanat reiteradament i és l’espai on tractar tots els temes que han de garantir l’estabilitat de les plantilles:

  • Totes les persones en abús de temporalitat no estabilitzades han de rebre la compensació prevista a la llei seguint els criteris marcats per funció pública.

  • També està establert per funció pública que s’ha de prioritzar les persones no estabilitzades als llocs de treball, això implica que cal una fase prèvia a les adjudicacions d’estiu, just després dels funcionaris, per a aquestes persones.

  • Valorem positivament la proposta d’aquesta borsa, però això no pot suplir el pacte d’estabilització per la gent que no s’ha estabilitzat després d’haver estat en frau de llei.

Sobre la proposta de grup estable de substitucions afegim:

    • Hauria d’anar destinat a les persones en frau de llei de forma prioritària.

    • Es pot sortir del grup estable? Quant de temps s’hi pot estar?

    • Com de gran pot ser l’àmbit territorial? L’àmbit ha de ser triat per l’aspirant, amb un nombre mínim de poblacions o centres, per exemple.

    • Quines tasques faran mentre siguin al centre de referència? Entenem que han de ser tasques relacionades amb l’especialitat del docent com podrien ser desdoblaments de grup, reforços, dos docents a l’aula… no es pot carregar aquest personal amb una quantitat ingent de guàrdies, ni assignar cotutories o tasques de coordinació.

    • Quin serà el seu horari? Demanem que sigui estable durant el curs i no vagi variant cada cop que torni al centre de referència.

    • Com es tria o s’assigna el centre de referència? Pot ser que hi hagi especialitats i llocs que no surtin? Primer es podrà participar en les adjudicacions d’estiu? Es podran fer nomenaments a dit? PDI (ens hi oposem). Demanem una llista per triar el centre de referència.

    • El resultat de les adjudicacions ha de ser públic. S’ha d’avisar a aquestes persones quan estiguin al centre de referència i tinguin un nomenament, no es pot considerar que han d’estar pendents al 100% durant la franja d’acceptació, ja que són en un centre de referència i pot ser que durant la franja d’adjudicació estiguin fent tasques que no els permeten connectar-se.

    • L’ordre de barem entenem que ha de ser el número de borsa. Si s’ha d’haver superat la prova de capacitació per formar part del grup estable, cal que hi hagi convocatòries públiques de capacitació abans del període d’inscripció.

Pel que fa a la proposta d’un segon algoritme:

    • La modificació de dades de la borsa ha de ser molt més regular, i els nomenaments haurien de ser diaris, per cobrir les baixes des del primer dia.

    • Entenem que es mantindran les ofertes de difícil cobertura. Cal que els resultats de l’adjudicació siguin públics. Et podràs congelar de la segona volta?

    • Cal poder ordenar les segones preferències, igual que els nomenaments ordinaris?

    • Demanem allargar el període per acceptar nomenaments.

Resposta de l’administració:

Grup estable de substitucions:

    • Encara han d’acabar de prendre decisions. S’han de creuar dades per veure on falta més gent. L’objectiu és aconseguir més efectius i que les persones amb número més baix hi puguin accedir.

    • Al centre de referència hi passaran poc temps, la idea és que encavalquin substitucions. Les tasques i funcions s’han d’acabar de definir. La idea és aplicar-ho el setembre del 2024.

    • La convocatòria del grup estable de substitucions es farà a finals de juliol.

    • Es podrà modificar durant els períodes de modificació de dades que s’habilitin. Serà obert per tothom que s’hi vulgui apuntar. Amb efectes d’1 de setembre a 31 d’agost.

    • Les persones que estiguin apuntades en aquest grup estaran marcades per tenir-ho en compte a les adjudicacions. Primer es recorrerà al grup estable i, si la substitució no es pot cobrir, llavors anirà a substitucions ordinàries.

    • Les persones del grup estable tindran nomenament telemàtic abans que els que només estan a la borsa ordinària, encara que tinguin número més alt que algú que només estigui a la borsa ordinària de nomenaments.

    • Al grup estable només es tindrà en compte una especialitat.

    • Mateix número de barem a les dues borses. Les persones que estiguin al grup estable, quan es recalculi el número de barem, es tindrà en compte que han treballat tot l’any.

    • No hi haurà entrevistes als membres del grup estable de substitucions.

    • Continuaran havent-hi nomenaments de difícil cobertura amb les substitucions que no s’hagin cobert ni amb el grup estable ni amb les dues voltes d’adjudicacions de la borsa ordinària.

    • La voluntat és que al grup estable hi siguin totes les especialitats.

Segona volta d’adjudicacions telemàtiques:

    • La gent s’apuntarà a tots els llocs on estigui disposada anar (territorialment), diferents de la 1a opció.

    • S’adjudica per número de barem de borsa. (Exemple: algú amb un 30.000, si al seu ST no obté nomenament ordinari, però com a 2a opció té altres localitzacions, podria ser que a la segona volta obtingués nomenament a un altre ST i passés per davant d’algú amb un número més baix si aquesta persona no hi participa).

Malgrat totes aquestes mesures, el Departament no es tanca a parlar de la millora en les condicions laborals. Demanen fer-ho amb rigor, dades i col·laboració. És un tema complex i amb una solució que no és ràpida.

Intervenció d’USTEC·STEs (IAC):

    • L’administració afirma que treuen les places del grup estable com a substitucions i no vacants, perquè així no són places a estabilitzar en futurs concursos d’oposició. Lamentem que continuï amb la lògica d’estabilitzar places, no persones. També afirma que el grup estable serà per un curs, perquè les necessitats dels centres van canviant. Ara bé, les necessitats d’estabilització no canvien.

    • Plantegem una alternativa sobre el paper del centre de referència: que aquesta adjudicació sigui purament administrativa, i que les persones del grup estable romanguin com a reforç al centre on fan la substitució quan acabi el nomenament i fins a obtenir una nova substitució a un altre centre.

    • Demanem poder activar la no-disponibilitat només pel segon algoritme.

    • Insistim que cal convocar el grup de treball d’estabilització de la mesa sectorial. No s’ha donat resposta a aquesta qüestió.

    • Demanem establir un complement per itinerància.

Resposta de l’administració: Sobre l’estabilització, tenim pendent parlar dimarts a MS, però treballem conjuntament amb funció pública. No convocarem el grup de treball ni acordarem res que no tinguem la certesa que podem complir.

Sobre el tema de la mobilitat, avui en dia les substitucions ja comporten aquests desplaçaments. Potser aquest grup estable en un àmbit determinat fins i tot redueix la mobilitat. Dietes i desplaçaments no es pagaran.

  1. Repetició del concurs de trasllats al País Valencià

Intervenció d’USTEC·STEs (IAC): Ens vam posar en contact0e amb la Direcció General de personal docent, vam demanar informació sobre les persones afectades que ara havien obtingut destinació definitiva al concurs del País Valencià per garantir que:

1. Tenien dret a renunciar-hi si ho desitjaven

2. Se’ls garantiria una comissió de servei a Catalunya si acceptaven la nova DD.

L’administració informa: Hi ha dues sentències, una per a secundària i una de primària. A la de primària la Generalitat Valenciana interposarà recurs d’apel·lació. En el cas de secundària no s’ha recorregut i ja és efectiva. La sentència anul·la parcialment el concurs de trasllats, però només afecta el País Valencià.

S’ha repetit l’assignació de destinacions definitives només per a les persones que van participar en el PV. A Catalunya com afecta? 53 persones van demanar plaça al País Valencià, 26 de les quals ara han obtingut DD i exerceixen a Catalunya. Han demanat els correus d’aquestes persones per informar-les de la seva situació, es miraran un per un els 26 casos per valorar quines casuístiques es podrien donar.

Els i les docents que ara són a Catalunya i han aconseguit definitiva al País Valencià no afecten el nostre CT, ja que no generen resultes (el nostre concurs de trasllats està tancat i no es modificarà).

Les persones que han obtingut plaça a València no podran renunciar-hi. Formalment, l’hauran d’ocupar el setembre del 2024, però amb efectes el 2023. El temps que romanguin a Catalunya se’ls concedirà comissió de serveis. Si no volen ocupar la seva nova DD tampoc al setembre del 24, es mirarà de fer-ho també via comissió de serveis.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes