Informació i preguntes freqüents sobre el grup estable de substitucions de la borsa de personal interí

Què són els grups estables?

Són els grups que es formen amb membres de la borsa de treball del personal interí docent que voluntàriament s’hi hagin inscrit a través d’una sol·licitud telemàtica que caldrà omplir per formar-ne part. Aquests grups es creen per agilitzar la cobertura de llocs de treball que requereixen substitució als diferents ST. El nombre de membres és limitat per a cada àmbit territorial de comarca o de districte en el cas del Consorci, i per a cada especialitat de la borsa de personal interí docent. Al personal seleccionat per formar part d’aquests grups estables se li formalitzarà un nomenament d’1 de setembre a 31 d’agost en un centre de referència a jornada sencera. 

Els membres d’aquesta borsa només podran cobrir substitucions, no vacants, perquè ja tenen un nomenament fins a 31 d’agost, i només serà de l’especialitat i comarca o districte consignats. La durada mínima de les substitucions és de més de 7 dies, tal com es recull a la normativa de la borsa docent. Aquestes substitucions no caldrà acceptar-les, seran automàtiques. No podran sol·licitar la no disponibilitat i no podran modificar dades al llarg del curs, però ho podran fer al període de modificacions de dades que es publica al maig per canviar dades pel curs següent. 

 

Quan es podrà fer la inscripció als grups estables?

S’obrirà una convocatòria per fer la sol·licitud per formar part del grup estable. A la convocatòria es definirà el nombre màxim de membres del grup estable per comarca/districte i especialitat, en funció de les necessitats de cada àmbit territorial. 

El Departament d’Educació informarà dels dies d’inscripció quan publiqui la convocatòria. Amb el retard de la publicació de les adjudicacions d’estiu, no se sap quan es publicarà la resolució, però serà a posteriori un cop publicada la resolució definitiva de les adjudicacions d’estiu. Per no vulnerar el dret de les persones de la borsa a rebre vacant als nomenaments telemàtics que se celebrin abans de l’1 de setembre, les inscripcions a la borsa estable s’obriran abans de finals d’agost, però les persones inscrites podran optar a rebre vacant en els nomenaments de finals d’agost (el dia 27) encara que hagin estat adjudicades als grups estables. Si reben un nomenament de vacant el dia 27 d’agost, la seva inscripció al grup estable quedarà anul·lada, i si no el reben, seguiran formant part del grup estable. Així ens ho ha assegurat el Departament d’Educació a la darrera reunió informativa del dia 4 de juliol, i esperem i vetllarem perquè ho respectin.

 

Quins són els requisits per formar part de la borsa estable?

  • Ser membre de la borsa de treball del personal interí docent.
  • Tenir demandada la jornada sencera a les dades de la borsa. 
  • Estar disponible en data 1 de setembre de cada curs escolar i poder participar en els primers nomenaments telemàtics que en principi enguany estan previstos que siguin el 27 d’agost. 
  • Pel que fa a les especialitats dels membres de la borsa estable, si per alguna d’elles es necessita prova de capacitació, la persona en qüestió l’ha de tenir superada o n’ha d’estar declarada exempta.
  • S’hi podran inscriure persones amb el compromís del màster, però tindran prioritat les persones amb el màster realitzat (igual que a la borsa ordinària).
  • Formalitzar la sol·licitud en els terminis establerts a la convocatòria.

 

Com es tramita la sol·licitud per formar part de la borsa estable?

La sol·licitud es tramita telemàticament des de la consulta de dades, on hi ha l’enllaç habilitat per fer la inscripció. ARA NO ESTÀ HABILITAT encara que l’opció aparegui a les dades de la borsa de moltes persones interines. 

S’ha de demanar un mínim d’una especialitat i comarca/districte. En cas de demanar més d’una, l’adjudicació al grup estable es farà només en una especialitat i comarca/districte demanats, en l’ordre de prioritat que determini la Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics del Departament d’Educació.

La sol·licitud es pot modificar mentre no es faci el tràmit: quan es desin les dades, apareixerà un missatge que us demanarà si es vol tramitar la sol·licitud. Si es confirma que sí (d’acord), es dona per tramitada i ja no s’hi podrà fer cap modificació. 

Les persones que formen part de la borsa estable podran demanar els permisos que els corresponen per llei (reduccions de jornada, permís per naixement, assumptes propis, excedències, etc).

 

Com s’informarà els inscrits si han estat assignats al grup estable, el centre de referència, la comarca/districte i l’especialitat consignats

En el moment en què es realitzi la resolució del grup estable, es publicarà el llistat de persones adjudicades amb l’especialitat, comarca o districte i el centre de referència a la web del Departament d’Educació. Aquestes persones rebran també un correu electrònic informant que han estat seleccionades. Prèviament, es podrà consultar l’estat de la sol·licitud que s’hagi tramitat entrant a la sol·licitud enviada. 

Si algun membre de la borsa estable es dona de baixa durant el curs, no es cobrirà amb nous membres ni s’obrirà aquesta borsa de nou durant el curs.

 

Quins són els criteris per seleccionar els membres dels grups estables?

L’adjudicació o selecció de les persones que formaran part dels grups estables es farà en funció del número de barem (és a dir, per ordre del número de borsa) fins a arribar al màxim de persones establert a la convocatòria per comarca/districte i especialitat. 

 

Què és el centre de referència?

És el centre que s’assigna amb la resolució del grup estable de substitucions. Als nomenaments de finals d’agost els membres de la borsa estable poden rebre la seva primera substitució a dia 1 de setembre, i hauran d’anar directament al centre assignat al nomenament. Els membres d’aquesta borsa que no rebin un nomenament a finals d’agost hauran d’anar a dia 1 de setembre al centre de referència fins que rebin un nomenament. No hauran de tornar al centre de referència en cap moment:  quan s’acabi una substitució, els membres de la borsa estable romandran en el centre de la darrera substitució fins que en rebin una de nova. 

L’assignació de centres referents ha estat triant els centres amb plantilles més grans de l’especialitat de cada comarca o districte. S’ha procurat fer una distribució perquè no tothom vagi a parar al mateix centre i que com a màxim hi hagi dues persones assignades. El centre de referència és només a efectes de nòmina, afiliació i cotització i no suposa res més. 

 

Com es fan les assignacions de les substitucions als membres de la borsa estable?

L’adjudicació de substitucions es farà per ordre de número de borsa (el número d’ordre de la borsa ordinària) per ordre de preferència d’especialitats establert per la Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics, i pel codi del centre. L’administració, doncs, serà qui establirà l’ordre de preferència de les especialitats a cobrir i buscarà les persones assignades a cada especialitat per fer les assignacions per ordre de número de borsa. A primària triaran en preferència les especialitats abans que les generalistes. 

Els membres de la borsa estable estaran en un col·lectiu preferent que li diran col·lectiu 0. L’assignació de nomenaments serà per ordre de número de borsa en l’ordre de preferència de col·lectius:

  • Col·lectiu 0: Membres de la borsa estable. Només podran rebre nomenaments en substitució dins de la comarca assignada en jornada sencera.
  • Col·lectiu 1:  Membres de la borsa ordinària amb serveis prestats.
  • Col·lectiu 2:  Membres de la borsa ordinària sense serveis prestats.

 

Els membres del grup estable participaran en el primer algoritme i no participaran en el segon algoritme, i rebran substitucions en prioritat respecte als membres de la borsa ordinària. Els dies de nomenaments rebran un correu o SMS conforme tenen un nomenament assignat, però és imprescindible fer la consulta des de l’aplicatiu de nomenaments perquè a vegades els missatges no arriben. S’hauran de connectar en la franja horària de nomenaments per conèixer la destinació assignada i imprimir la credencial, però el nomenament no s’haurà d’acceptar perquè ja tenen formalitzat un nomenament de tot el curs. Aquests nomenaments no es poden rebutjar pel mateix motiu esmentat: el nomenament és únic i va d’1 de setembre a 31 d’agost. Les substitucions formen part d’aquest nomenament únic. Si la persona en qüestió no es presenta al centre assignat sense una causa justificada (causes justificades són malaltia i permisos), es considerarà una renúncia i serà expulsada de la borsa de personal interí docent (la borsa ordinària). 

Si la substitució es converteix en vacant durant el curs, la persona que cobria aquest nomenament no rebrà el nou nomenament per la vacant perquè ja té vigent un nomenament fins a 31 d’agost i no es pot fer el canvi.

Els nomenaments només podran ser en jornada sencera, com ja hem dit. Si aquest nomenament és fruit de la compactació de dos nomenaments en mitja jornada i un d’ells acaba abans del 30 de juny, la persona que el cobria no podrà continuar amb el nomenament en mitja jornada i se li assignarà un nou nomenament en jornada sencera allà on li toqui als nomenaments telemàtics.

Les persones cobraran els complements de tutoria que els correspongui si porten a terme aquesta tasca. No es cobraran càrrecs de coordinació perquè no es reconeixen amb nomenaments en substitució.

La pertinença a la borsa estable és per un curs. Si es vol tornar a formar part d’aquesta borsa el curs que ve, caldrà tornar-s’hi a inscriure. 

 

Què s’ha de fer un cop finalitza una substitució?

Quan la substitució acaba, la persona en qüestió ha de finalitzar el nomenament a l’aplicatiu per restar disponible a noves substitucions. S’ha de romandre al centre de la darrera substitució assignada fins a rebre un nou nomenament. Les tasques a realitzar en aquest temps seran el traspàs a la persona titular de la feina feta durant la durada de la substitució i continuar realitzant les tasques docents assignades per la direcció per aquella substitució.

 

Què passa amb el curs d’iniciació a la tasca docent a les persones de la borsa estable que no tinguin els 12 mesos de serveis prestats a la borsa i no hagin passat encara el període de prova inicial?

Les persones en aquesta situació hauran de fer la part de formació del curs d’iniciació a la tasca docent (és a dir, el curs de formació), i la part de tutorització (l’avaluació per part de la inspecció) els quedarà pendent fins que obtinguin un nomenament per tot el curs des de la borsa ordinària o una vacant.

El període de prova inicial comprèn els diferents nomenaments fins a sumar els 4 mesos corresponents, i cada nomenament ha de ser de mínim un mes. 

Els membres que ja hagin realitzat aquestes dues avaluacions, no les han de tornar a fer.

 

INTERVENCIÓ USTEC·STEs (IAC):

Quan durant un nomenament que està cobrint una persona de la borsa estable, la persona titular es jubila, considerem que seria més coherent que el nou nomenament en vacant, i amb la conformitat de les parts, el rebés la persona que ja l’estava cobrint encara que això suposi que aquesta persona surti de la borsa estable i se li hagi de fer un canvi de contractació. Tant per l’alumnat com pel bon funcionament del centre, seria millor tenir aquesta possibilitat en compte. El Departament no ho veu de la mateixa manera i no ho pren en consideració.

Hem preguntat què passa quan una persona de la borsa estable a dia 1 de setembre està en situació de baixa per incapacitat temporal o gaudint de permisos per naixement de fill/a i no es pot incorporar a treballar, tenint en compte que els nomenaments són considerats substitucions i no vacants i a la borsa s’estableix que si no prens possessió d’un nomenament en substitució, aquest nomenament queda anul·lat. La resposta ha estat que estudiaran la qüestió, però possiblement s’aplicarà el que es regula a la borsa, que diu que el nomenament quedaria anul·lat si no es pot prendre possessió de la plaça a dia 1 de setembre i, per tant, la persona afectada deixaria de formar part del grup estable.

Hem demanat que la borsa estable es posi en marxa un cop s’hagin adjudicat totes les vacants de les adjudicacions d’estiu i dels nomenaments que s’efectuïn abans del 31 d’agost, i que aquests nomenaments es facin per ordre estricte de número de borsa, sense entrevista. En principi ha semblat que es tindria en compte, i esperem que sigui així.

Hem demanat que es pugui acotar l’àmbit territorial sobretot en les comarques amb molta dispersió, i com que no accepten acotar l’àmbit territorial, que es puguin ordenar els municipis de la comarca per qui ho desitgi. Això facilita tenir destinacions amb el criteri de la proximitat i evitar que et toqui en primera instància destinacions a molts quilòmetres del propi municipi. Han acollit la proposta, però no saben si informàticament la podran dur a terme abans d’obrir les inscripcions. Els hem dit que han de prioritzar aquesta mesura encara que suposi obrir les inscripcions més tard.

Les tasques que es facin al centre un cop acabada la substitució han de quedar molt clares per evitar abusos de les direccions i que es desaprofitin aquests reforços extres fent fer tasques que no són pròpies de la docència.

Demanem un seguiment continu del funcionament d’aquesta borsa i una valoració per saber si tot rutlla correctament i no està suposant cap perjudici en les condicions laborals del col·lectiu.

Esperem rebre més informació i la confirmació de les peticions que els hem traslladat, sobretot la de la possibilitat de poder ordenar els municipis. Us informarem tan bon punt rebem novetats.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes