Davant del caos originat pel Departament d’Educació en les adjudicacions d’estiu, des d’USTEC·STEs (IAC) manifestem el nostre profund malestar i indignació per la situació que pateixen milers de docents a Catalunya. L’endarreriment en la publicació del llistat provisional d’adjudicacions per al curs vinent, atribuït a un suposat “problema tècnic”, ja evidenciava la falta de previsió i planificació del Departament. La conselleria d’Anna Simó va justificar aquest retard amb problemes en l’aplicació informàtica, però tothom sap que el veritable problema és el decret de plantilles, tal com s’ha fet palès en conèixer les adjudicacions provisionals i comprovar la quantitat de disfuncions que presenten per tal de “salvar” els llocs perfilats i les propostes de les direccions.
El canvi de reglament i criteris publicat al DOGC el 5 de juliol, un cop els docents ja havien fet la sol·licitud dels centres, és inadmissible i ha suposat un perjudici i una indefensió flagrant per als docents, perquè l’administració no ha habilitat un termini per poder modificar, ajustar o confirmar les peticions de llocs i especialitats prèviament efectuades a la fase d’elecció.
S’ha volgut perpetuar un sistema caciquil distant dels principis bàsics d’un sistema democràtic basat en les places perfilades i la tria a dit, malgrat trobar-nos en una situació excepcional derivada dels més de 30.000 nous funcionaris que han entrat al sistema els darrers cursos i els més de 18.000 nous funcionaris que ara han de passar el període de pràctiques. Aquest augment dràstic de funcionaris, combinat amb la perfilació de places i les propostes de direccions, ha complicat moltíssim l’adjudicació de destinacions. Paradoxalment, ara hi ha més funcionaris que places ordinàries (no perfilades) per cobrir, cosa que obliga a col·locar els nous funcionaris en especialitats que no són les que han demanat a la seva sol·licitud i en CMC que tampoc han introduït a les seves peticions. Cal fer un esment especial als funcionaris en pràctiques que no podran exercir en la seva especialitat tot i haver-la demanat segons normativa.
Però no només això, les adjudicacions presenten un munt d’incidències:
- Funcionariat en aules d’acollida sense sol·licitar-ho: Molts funcionaris han rebut places en aules d’acollida sense haver-les sol·licitat. A més, aquestes places coincideixen amb vacants que eren mitja jornada i que ara s’han convertit en jornada sencera. Les direccions no han estat informades d’aquests canvis i algunes fins i tot comuniquen a les persones adjudicades que es tracta d’un error.
- Adjudicacions en Centres d’Educació Especial (CEE): Algunes persones han rebut places en CEE, una situació que no estava contemplada a la modificació de la resolució de les adjudicacions.
- Places en centres penitenciaris: Un grup de persones ha rebut adjudicacions en centres penitenciaris per error, i han estat informades que es corregirà en la definitiva. Aquests errors posen aquestes persones en desavantatge, ja que no podran reclamar si la nova destinació també és errònia.
- Propostes de centre per càrrec directiu: Les propostes de centre per càrrec directiu a persones interines no s’han respectat. La resolució situa aquestes propostes en fase 1 i no s’ha justificat cap canvi al respecte.
- Queixes per adjudicacions errònies: Estem rebent desenes de queixes de persones que han detectat que s’han adjudicat places per elecció en centres que elles havien demanat preferentment a persones amb menor antiguitat o nota d’oposició més baixa.
- Adjudicacions lluny de la llar: Moltes persones han rebut places a molts quilòmetres de casa seva, a causa de les nombroses propostes de centre que enguany han prosperat. Això ha perjudicat les persones que han participat via elecció i que podrien haver rebut una destinació més propera si s’haguessin adjudicat les places per ordre d’antiguitat, any d’oposició o nota d’oposició. Fins i tot han estat assignades a dit persones que no han treballat mai per la borsa de personal interí o tan sols han treballat dos mesos en un centre, pel simple fet que a dia 1 de setembre seran funcionàries en pràctiques. Aquestes persones passen per davant de totes les persones funcionàries que sí que han treballat pel Departament d’Educació.
Davant aquesta situació, USTEC·STEs exigim canvis immediats per revertir-la. Ja no podem esperar més per derogar el Decret de Plantilles i garantir un sistema d’adjudicació objectiu, just i transparent.
Aquesta situació i les esdevingudes en els darrers anys demostren que la data d’inici de curs ha de ser necessàriament el 12 de setembre, i que la proposta d’avançament de la data d’inici de curs ha estat un despropòsit i comporta problemes de preparació i organització escolar. Un any més els claustres necessiten més temps per preparar l’inici de les classes amb qualitat davant dels importants canvis de plantilles. Aquesta és una més de les raons que justifiquen un inici posterior del curs. A més de les altes temperatures, la manca de condicions dels edificis escolars i moltes d’altres exposades cada vegada que volen fer entrar el clau per la cabota sense escoltar la part social.
Cal recordar, a més, la denúncia any rere any que ha fet el nostre sindicat contra el tancament de línies d’I3 i primer d’ESO a la pública, la qual cosa comporta la supressió de llocs de feina, els quals avui podrien ser ocupats per milers de funcionaris de carrera i s’augmentarien així les dotacions de personal als centres educatius i es faria possible una atenció a la diversitat més qualitativa i una reivindicació històrica de la comunitat educativa: la abaixada de ràtios.
Així mateix, pensem que és necessari ampliar els terminis per a la presentació de reclamacions, a causa de l’ingent volum de disfuncions, errors i situacions injustes. Ens preocupa que les presses comportin que les reclamacions no es tinguin en compte o es resolguin malament i preveiem que la resolució de les adjudicacions definitives no solucioni els grans perjudicis que pateix i patirà gran part del personal docent.
Finalment, USTEC·STEs advertim que la manca de previsió i planificació del Departament d’Educació no només genera incertesa i precarietat laboral entre els docents, sinó que també posa en risc la qualitat del sistema educatiu català. S’han demostrat els efectes lesius dels decrets de plantilles i de direccions, que a hores d’ara esdevenen indefensables. Exigim la seva derogació i mesures immediates per revertir la situació i garantir una educació pública de qualitat per a tots i totes. La comunitat educativa no pot esperar més.