Comunicat

USTEC·STEs (IAC) reclamem a la nova consellera que anunciï millores en les condicions laborals del personal d’Educació en els pròxims dies

Barcelona, 4 de setembre de 2024

USTEC·STEs (IAC), el sindicat majoritari en el sector de l’ensenyament públic a Catalunya, ens vam reunir ahir a la tarda per primera vegada amb la nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó Cidoncha, i amb el nou director general de personal i centres públics, Josep Maria Garcia Balda, a la seu del Departament.

En aquesta primera trobada, vam traslladar les principals preocupacions del professorat i el personal d’atenció educativa, com ja vam fer a través de la carta oberta que va publicar tot just fa uns dies.

La reunió va començar amb una exposició per part de la consellera, qui va destacar tres eixos centrals que guiaran el seu mandat. El primer eix presentat fou la qualitat educativa, amb una èmfasi especial de l’administració en la importància de les competències per millorar l’aprenentatge de l’alumnat. El segon punt fou la millora de les condicions del professorat, amb l’objectiu de revertir el malestar del col·lectiu i de recuperar la confiança en el sistema educatiu. Finalment, la consellera va subratllar la necessitat de donar un pes específic a la formació professional, tenint en compte els canvis que s’esdevenen amb les noves lleis aprovades i especialment en un context en què 31.400 alumnes s’han quedat sense plaça en cicles formatius de grau mitjà i superior.

En el torn del sindicat, USTEC·STEs vam posar de manifest la necessitat urgent de tancar definitivament el cicle de les retallades, considerant que està exhaurit. A més, vam insistir que no es repeteixin els dos grans errors del mandat anterior: la manca de voluntat de negociació i la implementació de grans transformacions educatives sense el consens necessari. Vam deixar clar que l’aposta ha de ser per la millora contínua del sistema, i sempre arribant a acords amb la comunitat educativa.

Des del sindicat vam posar èmfasi en la necessitat urgent d’augmentar la inversió en educació fins al 6% del PIB, establint un full de ruta creïble que garanteixi un increment sostingut en els recursos destinats a educació. L’aposta per la inversió contínua és, al nostre entendre, essencial per millorar la qualitat educativa de manera efectiva. USTEC·STEs defensem que la millor manera d’elevar els estàndards educatius és mitjançant l’aplicació de mesures universals, com la reducció de les ràtios a les aules i l’augment del personal educatiu als centres. Aquesta mena d’accions són fonamentals per garantir una educació i una atenció de qualitat per a tot l’alumnat, en contraposició a la reinstauració de la sisena hora.

Per al nou curs, des del sindicat vam traçar a la consellera els grans eixos de treball per dignificar la nostra professió:

  1. Millores salarials: És inacceptable que el deute dels estadis continuï pendent i que una part important del professorat de l’FP no hagi estat integrada ni equiparada, tot i que en els pressupostos del 2023 ja es va aprovar una partida per a l’equiparació. A més, vam denunciar que Catalunya encara és una de les comunitats autònomes amb els salaris més baixos, malgrat l’elevat cost de vida. Per tant, exigim una recuperació del poder adquisitiu dels docents i del personal d’atenció educativa, començant per l’augment del complement específic. La manca de professorat va estretament relacionada amb la precarització de les condicions laborals, i aquesta situació s’ha de revertir. Pel que fa al personal d’atenció educativa (personal laboral), vam demanar també una millora de les condicions laborals d’aquestes treballadores que ja fa anys que són presents en els centres educatius fent una tasca de suport fonamental. Entre altres coses, vam tornar a posar sobre la taula la reclassificació de les categories professionals del personal laboral.
  2. Reducció de la sobrecàrrega laboral: El personal educatiu està sotmès a una pressió insostenible. Vam demanar l’aplicació de les 35 hores setmanals, com ja s’ha aprovat que cal fer al conjunt de la funció pública, la qual cosa ha d’incloure una reducció d’hores lectives del personal educatiu. També és essencial eliminar càrrega burocràtica i recuperar l’atenció de l’administració als seus treballadors. Des de la pandèmia, s’ha deixat de fer atenció presencial, i l’atenció telefònica o per correu tampoc obté resposta, això és un altre punt de precarització i fins i tot maltractament laboral. En el cas del personal laboral, vam recordar a la consellera el compromís adquirit per a fer del juliol un mes no presencial i reservat a la formació, com ho és i ha de continuar sent per als docents
  3. Democràcia als centres: És imprescindible retornar als centres el pes del claustre a l’hora d’acordar i consensuar les decisions en matèria pedagògica i d’organització. La voluntat és restablir el funcionament horitzontal amb un lideratge positiu de les direccions que gestioni i promogui el treball en equip i un bon clima als centres educatius. Per altra banda, les places dels centres educatius s’han de cobrir amb criteris objectius i transparents com són l’antiguitat i l’any i nota d’oposició.
  4. Estretament lligat al punt anterior, USTEC·STEs hem exigit a la consellera una veritable estabilització de les persones i dels equips: Considerem imprescindible l’estabilització de tot el personal interí i laboral no fix que es troba en situació d’abús de temporalitat i que encara no ha pogut consolidar la plaça. L’estabilització és clau per assegurar una plantilla sòlida i compromesa amb els centres educatius. En aquest sentit, el sindicat també demanem que la totalitat de places surti al concurs de trasllats perquè totes les persones funcionàries  puguin obtenir una plaça definitiva i es respecti el dret a la mobilitat, que és l’única mesura que realment possibilita, de forma objectiva i transparent, tenir plantilles estables als centres educatius. Així mateix, hem denunciat davant la consellera l’actual situació derivada dels darrers nomenaments: persones que s’han de desplaçar centenars de quilòmetres o que han d’impartir especialitats que no són les seves d’oposició.
  5. La Formació Professional: La consellera s’ha compromès a reunir-se de nou amb USTEC·STEs per abordar específicament tot el que afecta la formació professional. Enguany s’implementa la nova Llei d’FP i és primordial la participació del professorat. Per altra banda, com a sindicat sempre hem defensat que tot el professorat d’FP, sense distinció, estigui dins del subgrup A1. També hem traslladat a la consellera la necessitat que USTEC·STEs formem part de l’Agència Pública de la Formació i Qualificacions Professionals de Catalunya. Sobre aquest punt en concret, la consellera ha manifestat que l’Agència s’adscriurà al Departament d’Educació i Formació Professional, tal com USTEC·STEs hem reivindicat des dels primers esborranys de la Llei catalana d’FP del 2015. Per la seva banda, se’ns ha informat que l’estructura del Departament comptarà amb una Secretaria pròpia de Formació Professional. Celebrem aquestes dues mesures que fa molt temps que reivindiquem. Una Agència d’FP adscrita al Departament i una Secretaria pròpia d’FP són eines indispensables per fer un pas endavant en la millora i prestigi de la formació professional.

USTEC·STEs (IAC) valorem positivament la predisposició de la consellera per iniciar un nou període de diàleg. Malgrat això i sent conscients que el traspàs entre governs és complex, des del sindicat  afirmem que l’educació pública del país no pot esperar més i els seus professionals es mereixen passes en ferm que es concretin en mesures per a la millora de les condicions laborals i començar el curs amb la perspectiva d’un procés de dignificació de la professió.  

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes