El diari La Razón es veu obligat a rectificar i pagar-nos 6.000 euros d’indemnització per haver-nos acusat de propagar odi contra la comunitat jueva

A vint-i-quatre hores de la jornada de lluita per la pau convocada per aquest divendres 27 de setembre, USTEC·STEs (IAC) anunciem que destinarem els diners de la indemnització a les entitats que treballen per construir la pau a Palestina i a iniciatives a favor del desarmament.

Moltes organitzacions hem patit l’acarnissament del lobby sionista per manifestar públicament la nostra condemna més ferma al genocidi que l’estat d’Israel està cometent sobre el poble palestí: hem rebut desqualificacions, mentides i difamació. L’allau d’agressions només perseguia un objectiu: imposar el silenci còmplice.

El passat 23 d’octubre de 2023, el diari La Razón va publicar una notícia basada en una mala praxi periodística on, entre diverses mentides, manipulacions i imprecisions, va acusar el sindicat majoritari de l’educació, USTEC·STEs (IAC), de difondre i propagar l’odi contra la comunitat jueva a l’alumnat, a través del conjunt de docents dels centres educatius de Catalunya.

Dos extractes de la notícia publicada al web del diari La Razón.

La realitat és, però, que vam demanar al conjunt de docents el compromís amb l’educació per a la pau i contra les violències, abordar aquesta qüestió als centres i organitzar actes de suport amb la justícia, la pau, la no-violència i en contra de l’apartheid. L’origen era, i és, la indefensió durant tot aquest temps del nostre alumnat, sotmès a un tipus d’informació i a unes imatges terribles de violència, de terror i de destrucció, normalitzades pels mitjans de comunicació generalistes1.

La comunitat educativa no hem desistit, i hem intentat facilitar eines per poder fer reflexions compartides i incentivar el pensament crític: hem portat l’Eina de la Pau a tots els centres, hem elaborat material didàctic per treballar dins i fora de les aules, hem impulsat l’organització de docents i ens hem coordinat la majoria dels sindicats de l’educació, de sindicats d’alumnes i les famílies organitzades, tant l’aFFac com les Famílies per la pau. Hem convocat la vaga del 7F i hem acampat a les universitats, entre d’altres.

Seguim i seguirem organitzant-nos en la coalició Prou Complicitats, en la plataforma Desmilitaritzem l’educació i treballant amb Junts i la Comunitat Palestina de Catalunya.

Ara, el diari La Razón, del Grupo Planeta (que controla també Antena 3 i La Sexta), ha hagut de rectificar les seves mentides: això és una victòria conjunta, és una victòria del compromís per la vida i contra el silenci còmplice2.

Retall de la breu retractació publicada al web www.larazon.es

Per això fem una crida a totes les organitzacions solidàries amb el poble palestí, en defensa de la pau i dels drets humans, però especialment a totes les que formem part del món educatiu, a entomar la rectificació de La Razón com una petita victòria col·lectiva per avançar, de cara a aquest curs, i trencar amb el silenci públic que encara hi ha dins d’alguns claustres.

Aprofitem també per anunciar que l’import de la indemnització acordada per la desjudicialització, que ascendeix a 6.000 euros, es repartirà, un cop sufragats els honoraris jurídics, en tres espais diferents, amb la voluntat de reforçar la solidaritat i les lluites d’arreu del territori3:

  1. Pel poble palestí, a través de la Unió Independent de Comitès Obrers de Gaza, per mitigar l’emergència humanitària amb aliments, aigua i salut mental pels infants.

https://gaza-solidaridad.org/ca/campanya_catala.html

  1. Per reforçar el finançament de les iniciatives nacionals a favor del desarmament (coalició Prou Complicitats), l’educació per la pau (Desmilitaritzem l’Educació) i contra els discursos d’odi (Unitat Contra el Feixisme i el Racisme).
  2. Per donar suport a les tasques d’arreu que realitzen plataformes, comitès i entitats.

USTEC·STEs (IAC) continuarem defensant el treball compromès de la docència amb la cultura de pau i la no-violència, amb la defensa dels drets humans i amb la justícia global. Defensarem, com hem fet sempre, la vida.

I no callarem, perquè som un sindicat compromès amb l’educació crítica.

 

1Podeu llegir íntegrament la comunicació a l’Annex 1.

2Podeu llegir la retractació de La Razón a l’Annex 2.

3Podeu trobar el llistat complet d’iniciatives finançades a l’Annex 3.

 

Annex 1: Correu enviat al conjunt del professorat

Estimat/da docent,

Un dels eixos de treball de la secretaria de moviments socials d’USTEC·STEs (IAC) és l’educació per a la pau i contra les violències. Fem aquest escrit en resposta als esdeveniments actuals a Palestina i Israel.

El conjunt del nostre alumnat és sotmès, a través dels mitjans de comunicació generalistes i les xarxes socials, a un tipus d’informació i a unes imatges terribles de violència, de terror i de destrucció, desertes en general de rigor. Tot plegat no els permet comprendre què està passant a Palestina.

Davant d’aquestes situacions i dintre de la nostra funció docent, considerem que és especialment important que facilitem les eines per poder fer reflexions compartides i incentivar el pensament crític del nostre alumnat.

  •   Des de 1948 existeix un procés de colonització i apartheid dut a terme per Israel en terres palestines, amb més de 700.000 persones refugiades (Nakba), segons les Nacions Unides.
  • En tots aquests anys d’ocupació, s’han denunciat les pràctiques abusives, la persecució, la dominació i els crims de lesa humanitat contra la comunitat palestina i un bloqueig il·legal a la Franja de Gaza des d’organitzacions com ara Amnistia Internacional o Human Rights Watch.
  •   Només el 2023 (abans de l’escalada del conflicte) s’han comptabilitzat 247 vides palestines i 32 d’israelianes assassinades, en atacs de colons a comunitats palestines i expulsions fetes per l’exèrcit israelià.
  • La UE i els EUA han donat suport a l’estat d’Israel i l’extrema dreta, essent còmplices de les seves polítiques.
  •   Des de la societat civil internacional s’ha impulsat una campanya no violenta de boicot, desinversions i sancions (BDS) contra la colonització, l’apartheid i l’ocupació israelians.

Cap violència està justificada, ni cap a la societat civil palestina ni cap a la societat civil israeliana, però no podem obviar que el setge a la població civil comporta la vulneració d’un dret fonamental i el marc de violència estructural. Per això, fem una crida a abordar aquesta qüestió als centres educatius i a organitzar actes de suport amb la justícia, la pau i la no-violència i els drets humans, i en contra de l’apartheid.

Per saber-ne més:

  •   Breu revisió històrica a l’article “Els camps de refugiats. Apartheid contra el poble palestí?” de l’Eina de Moviments Socials 481.

Per dur a l’aula:

Per mobilitzar-se:

  •   Manifestació unitària a Barcelona, dissabte 21 d’octubre a les 18h, Jardinets de Gràcia.

AturemElGenocidi

Secretaria de moviments socials d’USTEC·STEs (IAC)

———————

 

Annex 2: Retractació de La Razón

Font: https://www.larazon.es/cataluna/retractacion-solicitada-sindicato-ustec-relacion-noticia-publicada-dia-23-octubre-2023_2024070266842f2f855de900016bfab6.html

  • Retractación solicitada por el sindicato USTEC en relación con la noticia publicada el día 23 de octubre de 2023
    • En relación con la noticia publicada el pasado 23 de octubre de 2023
  • La Razón

Creada: 02.07.2024 18:47

Última actualización: 02.07.2024 18:47

 

En relación con la noticia publicada el pasado 23 de octubre de 2023, bajo el titular “El sindicato socialista Ustec pide a los profesores que propaguen el odio hacia los judíos e Israel entre sus alumnos en Cataluña “, nos retractamos del titular y el cuerpo de la noticia en lo que se refiere a la atribución al Sindicato Ustec de difundir o propagar odio en relación a las personas de religión judía o al Estado de Israel. El comunicado emitido por el Sindicato Ustec no genera o propaga el odio hacia ninguna comunidad o religión. Tampoco es un sindicato socialista, sino, de acuerdo con sus estatutos, una organización transversal.

 

Annex 3: Llistat d’entitats beneficiàries

Palestina:

  • Unió Independent de Comitès Obrers Palestins

Catalunya:

  • Prou Comerç d’Armes amb Israel
  • Desmilitaritzem l’educació
  • Coalició Prou Complicitats amb Israel
  • Unitat Contra el Feixisme i el Racisme
  • Comunitat Palestina de Catalunya.

Territoris:

  • Tarragona: Entrepobles – Plataforma Unitària del Camp
  • Lleida: Comitè de solidaritat amb Palestina
  • Girona: Coordinadora d’ONG Solidàries
  • Catalunya Central: Plataforma per Palestina Catalunya Central – Boicot ICL
  • Terres de l’Ebre: Terres de l’Ebre amb Palestina

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes