Resum mesa sectorial 7 d’octubre de 2024

Presentació consellera Niubó i nou organigrama del Departament, calendari de meses i qüestions a tractar-hi, concurs de trasllats i altres informacions.

RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT

7 d’octubre de 2024

Primer punt: Salutació de l’Hble. consellera del Departament d’Educació i Formació Professional i presentació dels secretaris/es del Departament.

Intervenció de la consellera Niubó: Dona la benvinguda i repassa les reunions fetes amb totes les organitzacions sindicals. L’FP serà un tema prioritari, també la qualitat educativa i la governança educativa en general. Voluntat de compartir i treballar conjuntament en pro de la millora dels aspectes que més preocupen.

    • Explica el nou organigrama del Departament. Es manté el nombre total de direccions, però amb modificacions en l’organització. Es guanya una nova Secretaria, la de Formació Professional.

Presentació dels nous responsables de l’administració:

    • Teresa Sambola. Secretària general.

    • Pepín Beltran. Secretària de millora educativa.

    • Francesc Roca. Secretari de formació professional.

    • Josep Maria García Balda: Director general de professorat i personal de centres públics.

Pretenen una revisió del reglament del funcionament de la mesa com a tema prioritari. Es tracta d’un document del 1985, obsolet. Ha de ser més àgil i pràctic i permetre establir un calendari i planificar amb temps. Insisteixen a reglamentar els minuts d’intervenció. Volen evitar meses sectorials molt llargues com és habitual (de fins a 6h).

Segon punt: Calendari i planificació de reunions

Intervenció administració: Ens faran arribar un calendari de les meses de negociació. Previsió:

22 d’octubre: Concurs general de trasllats.

26 de novembre: Concurs de direcció.

Meses tècniques demanades per les organitzacions sindicals: ens faran arribar un calendari (adults, serveis educatius, rurals, etc.).

Propostes de temes que les organitzacions sindicals hem fet arribar, establiran el calendari de reunions en funció de la urgència del tema.

Aposten i mostren voluntat de diàleg i entesa comuna. Com a mostra, consideren rellevant el tema de la transparència de dades, així que els aspectes que siguin rellevants i tot el que es pugui fer públic, es farà.

Intervenció USTEC·STEs (IAC): Valorem positivament el to i la predisposició a treballar d’una forma més dialogada i millorar les dinàmiques. Manifestem la necessitat urgent de tancar definitivament el cicle de les retallades. És imprescindible no repetir els errors del mandat anterior: la manca de voluntat de negociació i la implementació de grans transformacions educatives sense el consens necessari. L’aposta ha de ser per la millora contínua del sistema, i sempre arribant a acords amb la comunitat educativa, evitant la crispació innecessària dins la comunitat educativa.

No obstant això, hi ha temes que ja no poden esperar més i cal abordar.

Prioritats acordades unitàriament per la part social que cal abordar de forma urgent:

    • El concurs de trasllats (CT) no pot esperar, necessitem alguna concreció més abans del 22 d’octubre. Quan se’ns farà arribar la resolució? Quin criteri se seguirà per oferir les vacants? Tornem a demanar que s’ofereixin totes les places i que s’eliminin els perfils. Es va prometre una convocatòria de concurs autonòmic de trasllats i no s’ha complert, demanem que cada any hi hagi concurs.

    • Tot el referent als nomenaments: grup estable de substitucions, 2n algoritme… hi ha hagut canvis profunds a la borsa i hem de poder resoldre les disfuncions que s’estan produint. Tenim molta gent treballant lluny de casa o fins i tot en especialitats que no són la seva, no es pot acceptar.

    • Finalització dels processos d’estabilització: com s’aplicarà la compensació prevista per a la gent no estabilitzada? Com s’aplicaran els criteris marcats per funció pública? Per altra banda, el compromís de crear un grup d’estabilització vinculat a la mesa sectorial va quedar a l’aire després de dues reunions. És necessari convocar-lo altre cop i tractar-hi les dades definitives i les solucions per a les persones no estabilitzades.

    • L’atenció directa al personal: dificultat per contactar amb el Departament, a cinc serveis territorials (ST) falta nomenar direccions, no s’atén ni presencialment ni telefònicament, és un maltractament.

    • Reglament i funcionament de les meses de negociació sectorial. Han de ser un veritable espai de negociació, és inacceptable assabentar-nos de novetats per la premsa.

Més enllà d’aquestes qüestions urgents en les quals tota la part social estem d’acord, hi ha tot allò important que USTEC·STEs pensem que cal abordar els mesos vinents:

    • Infrafinançament de l’escola pública, som lluny del 6% establert a la LEC, cal augmentar la inversió i vincular-la a mesures d’atenció universal a l’alumnat com les reduccions de ràtio.

    • Formació Professional, reclamem una representació directa dels docents dins de l’agència catalana, hem de ser-hi presents. Desplegar l’FP dual no pot implicar una reducció de plantilles i la privatització de l’FP deixant-la caure en mans d’empreses privades i fons d’inversió.

    • El més important: les condicions laborals del professorat han de ser una qüestió central aquesta legislatura. Cal dignificar la nostra professió:

      • Millores salarials: és necessari recuperar la pèrdua de poder adquisitiu, som dels més mal pagats de l’estat (deute dels sexennis, revertir retallades que queden, millorar els complements, cobrar per totes les feines i càrrecs i per sortides i colònies…).

      • Sobrecàrrega laboral: demanem detalls sobre el pla de desburocratització anunciat per la consellera, reclamem l’aplicació de les 35h de jornada, calen recursos per a l’atenció a l’alumnat, etc.

      • Democràcia als centres. La consellera ha manifestat la voluntat de parlar sobre el decret de plantilles i volem aterrar-ho en qüestions concretes. Els claustres han de poder prendre les decisions pedagògiques i organitzatives.

Dins dels primers 100 dies d’aquesta nova legislatura, la conselleria hauria de mostrar la voluntat de canvi fent anunci d’alguna mesura referent a la millora de les condicions laborals.

Resposta administració: Tenen molt clar que és una mesa de negociació i el bon tarannà el traduiran en fets, treballaran perquè la documentació arribi amb prou antelació.

Serveis territorials: són conscients de la situació i comparteixen que els professionals públics necessiten tenir respostes. Dins del procés de desburocratització hi ha voluntat de simplificar les coses.

Decret de plantilles: estan d’acord que s’ha de revisar, i també els perfils.

Nomenaments i borsa: la voluntat és fer-ho el més transparent possible (evitant publicar dades personals), donaran tota la informació possible. Al novembre es farà una mesa tècnica per parlar sobre nomenaments, GES i 2n algoritme.

Estabilització: entenen que és un tema urgent a treballar.

Compensació als no estabilitzats: s’està treballant a economia perquè es puguin fer efectives les condicions pactades a funció pública, aviat ens faran arribar el calendari. Ens donaran també les dades finals dels processos.

Concurs general de trasllats (CT): el divendres 4 es van reunir amb el Ministerio. El compromís és fer arribar la documentació amb 10 dies d’antelació. Dijous o divendres intentaran enviar-nos la convocatòria perquè la puguem treballar amb temps. Només el que és referent a normativa, les vacants sortiran més endavant. El director general i la consellera expliciten que l’oferta de places sigui un tema debatut entre tots (al voltant del gener), hi ha la voluntat de millorar l’oferta de places.

FP: com sempre el mes de setembre ha sigut un més molt tensionat a l’FP, s’intentarà revertir i es posaran els mitjans de cara al curs que ve. Ja s’han fet i es faran accions específiques perquè a les persones amb un perfil clar d’FP se’ls pugui donar sortides. Hi ha un desencaix entre oferta i demanda de places. Amb la nova llei hi ha al voltant de 1.000 ofertes de formació professional diferents i és complicat que la ciutadania en tingui coneixement de tot. Es treballarà amb el SOC.

USTEC·STEs (IAC): Sobre els criteris de compensació de l’estabilització, hi ha peculiaritats a educació que no són extrapolables a la resta de sectors de funció pública i s’han de treballar de manera específica (les places no tenen identificador, treballem per plantilles, pensem que cal evitar que persones en una mateixa situació cobrin o no segons les places ocupades…). Demanem aclariment de com s’han aplicat i quins són aquests criteris. Reclamem dades sobre l’estabilització i una fotografia real de com ha quedat. Quantes persones no s’han pogut estabilitzar? Calen solucions per a les persones no estabilitzades i definir què passarà en el futur.

Concurs de trasllats: en concursos anteriors s’ha vinculat la convocatòria, normativament i l’oferta de places. Demanem els criteris que es tindran en compte a l’hora d’oferir les places. L’oferta de l’última convocatòria USTEC·STEs la vam impugnar i estem pendents de judici perquè es va oferir només 1/3 de les places, a més, l’oferta de places perfilades es va vincular a un concurs autonòmic perfilat que no es va convocar.

[Passem a torn obert i després responen a algunes qüestions conjuntament]

  • Tercer punt: Torn obert

Intervenció USTEC·STEs (IAC):

    • En primer lloc, és necessari per al bon funcionament de la mesa que es doni resposta als correus enviats. Hi ha molts casos i consultes traslladats a l’administració sense resposta (citem exemples: cas 609 del Prat, cas interí turisme Girona, etc.)

    • Cobrament tribunals d’oposició: quan es faran efectius? Denunciem la demora en què s’efectuen.També cal retribuir les persones que tot i estar de baixa mèdica, van fer la feina a petició de les inspeccions.

    • Nòmines de setembre: un alt nombre de persones no han cobrat les nòmines tot i haver rebut nomenament dins dels primers 15 dies de setembre. A sobre, el termini de concessió de bestretes és de 4 mesos. Cal reforçar el personal que treballa en nòmines.

    • Nomenaments doblats perquè a les adjudicacions d’estiu es van cobrir les jubilacions que començaven el 2 de setembre, i s’han nomenat 2 persones de la borsa pel mateix nomenament. S’ha de compensar les persones afectades a qui ara a finals de setembre els estan anul·lant els nomenaments.

    • Nomenaments del juny finalitzats el 28 de juny tot i que la persona titular seguia de baixa o permís: es va enviar correu per traslladar el tema i no s’ha rebut resposta.

    • Permís de 8 setmanes, per ara autoritzat però no retribuït. Què hi ha del tema i quines previsions hi ha al respecte? Funció Pública ha donat alguna instrucció?

    • Reduccions de jornada per interès particular per les persones funcionàries en pràctiques que van haver de fer la sol·licitud la 1a setmana de setembre, demanem si han cobrat en sencera el temps que van estar-hi treballant.

    • Gestió dels comunicats de baixa del funcionariat: s’estan enviant instruccions als ST, que les traslladen a les direccions, que el funcionariat ha de fer arribar els comunicats de baixa i alta mèdica a les direccions dels centres, contradient el que es recull als DOIGC: Respecte als comunicats de la mútua MUFACE, s’han d’enviar per correu electrònic a les unitats de gestió de personal dels serveis territorials o, si escau, del Consorci d’Educació de Barcelona, que són les encarregades de custodiar-los i de gestionar els assumptes relatius al personal docent que presta serveis en l’àmbit territorial. Demanem que es rectifiquin aquestes instruccions.

    • Qui és la persona responsable d’escoles rurals? Ens hi volem dirigir per fer la reunió que va quedar pendent del curs passat.

    • Quan es publicarà la nova llista de persones integrades al cos de secundària? Fa molts dies que es va publicar la darrera.

    • Acreditació de la competència digital: molta gent té problemes per acreditar-se.

[L’administració talla la intervenció i demana que s’enviïn els casos i les qüestions per correu perquè no hi haurà temps ni possibilitat de resposta. Es demana a les organitzacions només esmentar qüestions molt rellevants]

Resposta administració:

    • Molt d’acord, els tribunals d’oposicions han de cobrar. Els membres de tribunals que han actuat estant de baixa, està previst que durant l’octubre, en acord de govern, es pugui fer efectiu el cobrament. S’inicia un altre expedient extraordinari per qui es trobava de permís (aproximadament 6 mesos de tramitació).

    • Harmonització dels serveis territorials, hi ha ST molt tensats i es treballarà perquè hi hagi unificació de criteris i d’aplicació de la norma.

    • Calendari de processos, s’intentarà treballar de manera més organitzada.

    • Vacants que s’oferiran al concurs de trasllats: hi ha l’encàrrec del director general de treure el màxim de places. A l’antic CT es van oferir 11.000 vacants i se’n van adjudicar 6.000 aprox. Es van adjudicar al voltant del 90% de les sol·licituds quan hi havia més de 15 codis de centres.

    • 98.198 persones s’han pogut acollir a la possibilitat d’acreditar la competència digital perquè complien amb els criteris recollits a la resolució provinent del Ministerio.

    • A Dades Obertes al Departament d’Educació es pot consultar tot els que es va publicant.

[S’acorda que la resta de qüestions que no s’hagin resolt s’enviaran per escrit i hi ha el compromís de respondre-les amb la màxima celeritat]

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes