Comunicat

FP

Ens reunim amb la Secretaria de Formació Professional

El dimarts passat, 8 d’octubre, USTEC·STEs (IAC) vam tenir una primera trobada amb la Secretaria de Formació Professional del Departament d’Educació.

Durant aproximadament una hora, vam poder traslladar al secretari de formació professional, Francesc Roca, les següents qüestions:

1. Desajustos entre l’oferta educativa i la demanda d’FP

Els darrers cursos acadèmics, milers de persones candidates a cursar un cicle formatiu d’FP en un centre públic del Departament d’Educació han hagut d’esperar fins a iniciat el curs per tenir efectivament una plaça. USTEC·STEs vam mostrar el nostre neguit davant aquesta situació, que fa anys que es repeteix i que a part de crear una situació d’incertesa a desenes de milers de persones, no contribueix a millorar el prestigi d’aquests estudis i, a més a més, provoca la fugida d’alumnat de la pública a la privada. Els darrers anys la formació professional pública ha crescut un 70% i la privada un 400%.

USTEC·STEs vam proposar a la secretaria la confecció d’un calendari de prescripció i matriculació unitari i coincident de cicles formatius, batxillerat i universitat. D’aquesta manera es podria millorar la situació patida aquests darrers anys i, endemés, millorar la imatge de la formació professional.
El secretari va informar que s’està preparant un estudi exhaustiu sobre aquesta situació per donar una resposta satisfactòria i efectiva al problema, ja que es necessiten dades concretes i fiables per tenir una idea clara de què ha passat, i que tan aviat el tinguin fet es farà públic.

En aquesta línia, la intenció del Departament és solucionar el problema mitjançant una sola convocatòria de preinscripció i matriculació finalitzada al mes de juliol, perquè tots els candidats i candidates sàpiguen abans d’agost quina plaça han obtingut i no hagin d’esperar fins al setembre. I, en tot cas, les places que hagin quedat buides es podrien oferir extraordinàriament al setembre.

2. Integració dels dos subsistemes d’FP en un de sol

USTEC·STEs sempre hem defensat un sistema únic d’FP adscrit al Departament d’Educació, però que respecti un dels objectius bàsics de l’FP: formar persones tècniques en el seu àmbit, professionals, especialistes, emprenedores, empresàries. És a dir, persones lliures que puguin aportar valor afegit a les seves vides i a la societat. Malauradament, la nova Llei Orgànica d’Ordenació i Integració de la Formació Professional soterra aquest principi inicial de l’FP i deriva aquests estudis exclusivament a proporcionar mà d’obra a la carta a l’empresa. És a dir, a ocupar les persones per satisfer les necessitats puntuals de les empreses.

Vam recordar que en la reforma de l’FP proposada en el seu moment per l’exministre Gabilondo, ja es va preveure un procediment d’integració dels dos subsistemes, però que l’entrada del ministre del Partit Popular Wert, el 2011, va aturar aquesta iniciativa.

En aquest sentit, USTEC·STEs vam demanar al senyor Francesc Roca que la integració dels dos subsistemes d’FP permeti integrar la formació ocupacional a la formació professional reglada, més garant; i no a l’inrevés, tot i que la llei espanyola deixa clar tot just el contrari.

El Departament va fer èmfasi en la seva aposta per una integració plena, però no de qualsevol manera, fent especial atenció a la formació professional bàsica com a inici d’una trajectòria formativa continuista envers l’FP de grau mitjà i a continuació amb l’FP de grau superior. Al mateix tems, es donen més opcions a la gent com poder-se certificar o acreditar alguna competència, etc.

Com a USTEC·STEs vam manifestar la nostra oposició radical a la nova llei d’FP, tot i que som conscients que ara en ve el desplegament i entenem que hem de poder dir la nostra i poder participar en la minimització de l’impacte negatiu que l’aplicació pugui causar a l’alumnat i al professorat.

3. Creació del cos únic de professorat d’FP per igualar les condicions laborals i salarials de tothom

USTEC·STEs vam recordar que el professorat d’FP està disseminat en un ventall de cossos, grups professionals i situacions vàries i diverses que no té lloc en cap altre col·lectiu professional de l’administració pública. És per això que ja és hora de tenir un cos propi de professorat de formació professional al qual incloure tot el professorat d’FP, adscrit al subgrup A1 i nivell 26, ja que impartim docència a estudis superiors. Mentrestant, el Departament ha d’apostar per no crear noves diferències entre professorat i, per tant, tot el professorat d’FP hem de cobrar el mateix. Per ara, malauradament, el professorat del cos especialista en sectors singulars de l’FP no cobrarà l’equiparació salarial. Són pocs docents i aquest fet deixa molt malament al Departament. La seva equiparació seria tan beneficiosa per al professorat com per al Departament.

El secretari va mostrar-se receptiu en aquest aspecte i es va sorprendre perquè no sabia que al col·lectiu de professorat singular no se’ls aplicaria el complement d’equiparació salarial. Va expressar que, tot i que no depenia d’ell, entenia que d’alguna manera aquesta situació s’hauria de solucionar i que faria les gestions pertinents.

4. Governança de l’FP: l’Agència FPCAT

Com a USTEC·STEs, vam felicitar el secretari per la valentia del Departament d’haver incorporat l’Agència FPCAT a Educació, i també per la creació de la Secretaria de Formació Professional. Es tracta d’un gran pas, però insuficient, per aconseguir el ple reconeixement de l’FP. Creiem que una Viceconselleria de formació professional i ensenyaments artístics i esportius no solament donaria més prestigi a l’FP, sinó que, a més, facilitaria el tractament de qualsevol qüestió relacionada amb aquests ensenyaments.

Així mateix, vam demanar al senyor Francesc Roca la incorporació de la comunitat educativa a l’Agència FPCAT i als òrgans que se’n deriven. És inconcebible que aquesta entitat, que decideix pràcticament tot allò que és relatiu a l’FP i, per tant, pren decisions que afecten el present i el futur de milions de persones del nostre país, no compti amb cap representant de la comunitat educativa que no sigui l’administració, ja que ni el professorat, ni l’alumnat, ni les famílies hi són.

El senyor Roca va prendre nota i, tot i que no depèn exclusivament d’ell, es va comprometre a estudiar els estatuts de l’Agència i valorar la petició.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes