ACORD GOV/212/2024, de 8 d’octubre, pel qual s’aproven, de manera transitòria fins a la implantació del nou sistema 360° d’avaluació de competències i assoliment d’objectius dels empleats públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, les normes d’aplicació i de distribució del complement de productivitat en l’exercici de 2024.
El gener del 2024, CCOO, UGT i Funció Pública van arribar a un acord per un nou model de complement de productivitat, la “productivitat 360°”, que es va negociar dins el marc de la MEPAG. Com a IAC no vam signar aquest nou model (per què no signem com USTEC·STEs (IAC)) i vam demanar que el complement de productivitat anés directament en nòmina de les treballadores, ja que al personal de les administracions públiques no se l’ha de valorar per objectius, perquè la tasca realitzada és inherent al nomenament i al contracte de la Generalitat.
Aquest nou model de productivitat 360° havia de comptar amb un sistema informàtic capaç d’avaluar: iniciativa, proactivitat, màxima qualitat, orientació a la innovació, motivació, actualització professional i millora contínua, escolta activa, empatia… I s’oferiria una formació per a les persones avaluadores, que aquesta vegada serien companyes escollides a l’atzar que si es negaven a fer l’avaluació, perdrien el dret a percebre la retribució.
Doncs resulta que després de signar l’acord i havent passat uns 8 mesos per poder preparar el nou sistema, l’administració no ha estat capaç de tenir un sistema informàtic de qualitat, ni les formacions necessàries per posar-ho en marxa.
La IAC hem proposat que davant el despropòsit de no complir amb “la innovació”, el complement d’enguany vagi directament a nòmina del personal. Hem demanat un repartiment lineal d’ofici i sense avaluació. Però no ens han volgut escoltar.
Com serà el procediment? (més informació clicant l’enllaç: normativa 2023)
- L’abonament es formalitzarà en la nòmina del mes de desembre del 2024.
- El període d’avaluació és el comprès entre l’1 de gener de 2024 i el 31 d’octubre de 2024.
- El procés d’autoavaluació és del 21 d’octubre de 2024 al 4 de novembre de 2024, a través del portal ATRI.
Posteriorment, s’ha de dur a terme l’entrevista d’avaluació de les competències amb el superior jeràrquic i, finalment, aquest ha de formalitzar l’acta de valoració.
- Finalització del període d’avaluació del superior jeràrquic: 11 de novembre de 2024.
- L’import màxim es percep a partir d’una puntuació total de 18 punts.
- L’autoavaluació té un valor del 40% de la puntuació total i l’avaluació del superior jeràrquic, del 60%.
-
- El procés d’avaluació, que es tramita també mitjançant l’ATRI, ha de finalitzar, com a màxim, el 4 de desembre de 2024.
- Has de ser informat/da de les valoracions que has rebut del superior jeràrquic.
- Hi ha un termini de deu dies hàbils per fer constar les al·legacions que consideris. En cas de no conformitat amb les valoracions rebudes, la persona titular de la secretaria general del Departament d’adscripció ha de dictar-ne la resolució.
- No es percep el complement de productivitat…
-
- Quan la puntuació total assignada és inferior a 10 punts.
- Quan s’assigna una puntuació de nivell baix (0-1) en dues de les competències.
- Quan s’assigna una puntuació de nivell baix (0-1) en una competència i una puntuació de nivell mitjà (2-3) en tres competències.
USTEC·STEs (IAC) no estem d’acord i no signem els últims acords perquè:
- Volem que aquest complement sigui un concepte retributiu fix dins les nòmines de tot el personal laboral.
- El personal laboral tenim el deure d’acomplir les nostres tasques, però també tenim el dret de percebre el complement sense avaluacions subjectives.
- La percepció del complement de productivitat per aquest any 2024, malauradament, repetirà el model anterior. Un sistema totalment injust i poc objectiu com ja hem viscut els anys anteriors.
Negar el dret a percebre aquest complement amb valoracions subjectives és un càstig que afecta les butxaques del personal laboral i de les nostres famílies. A més, som el personal del Departament d’Educació que els darrers dotze anys ha patit la pèrdua de poder adquisitiu més gran i encara esperem l’aplicació del dret a la “reclassificació professional” que ens milloraria la qualitat de vida.
Tenint en compte que és un dret per a tot el personal laboral, és just que no tothom el cobri?
Per últim, aquest acord fa recaure un gran pes i responsabilitat sobre les direccions. Agraïm a les que van empatitzar i es van solidaritzar amb les treballadores i treballadors i en van fer una valoració positiva el 2023. Desitgem que totes s’hi sumin enguany.
Exigim que l’import d’aquest complement sigui íntegre fix a la nòmina i que no depengui d’avaluacions, que no són objectives i que suposen més burocràcia. Prou precarietat!