Ahir dilluns 18 de novembre, la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes de Centres Públics de Badalona (FAMPAS BDN), USTEC·STEs (IAC) i la resta de sindicats que configuren la Junta de Personal Docent del ST del Barcelonès van convocar una roda de premsa i acció de protesta a la Plaça de la Vila de Badalona per exposar la situació urgent que afecta les infraestructures educatives públiques de la ciutat i detallar l’evolució de la campanya “Badalona vol instal·lacions educatives dignes”, iniciada el febrer passat, per exigir millores fonamentals i urgents en els equipaments dels centres educatius públics.
Des de l’inici de la campanya, la part social hem trobat una resposta positiva per part de molts centres escolars, els quals ens han obert les portes i ens han explicat amb detalls les seves mancances i les necessitats (25 escoles, 9 instituts, 5 instituts escola i 5 centres d’educació postobligatòria). Hem fet un recull documental i ho seguirem fent, perquè aquesta campanya no acabarà fins que hi hagi solucions estructurals. Des d’aquí els volem agrair el temps i l’esforç, tenim el convenciment que sindicats, claustres de professorat i famílies, units, podrem sortir de l’atzucac en què ens trobem.
Al final del curs passat, la pressió social va permetre que, en el ple de l’ajuntament, s’assumís i es compartís el diagnòstic que fèiem, amb l’aprovació per unanimitat d’una moció: estem en una situació d’emergència educativa en molts fronts i, a la ciutat, la situació és especialment alarmat en el manteniment, rehabilitació i modernització dels equipaments educatius públics. Calderes i intèrfons que no funcionen, canonades i canaleres malmeses, goteres i humitats, esquerdes a parets i sostres, finestres i persianes trencades i envellides sense reparar, barracons provisionals que s’eternitzen en el temps, i un llarg etcètera submergit en un mar de burocràcia que alenteix els processos i cronifica les problemàtiques.
La situació afecta el benestar dels infants i joves i les condicions laborals del personal educatiu. No podem normalitzar aquesta situació de precarització i cal exposar-la i visibilitzar-la per exigir solucions. Fa gairebé un any que vam impulsar aquesta campanya i només s’ha avançat en la creació d’una comissió de treball. Som molt conscients que la creació d’una comissió pot servir per avançar, però també per anestesiar el malestar i silenciar la problemàtica. No ho permetrem. Volem solucions urgents perquè les necessitem. No només volem assenyalar l’ajuntament del municipi, també el Departament d’Educació i el seu infrafinançament i la precarització de la nostra tasca.
Fem una crida a la resta de centres educatius a participar en la campanya, a obrir les portes a la part social per seguir documentant evidències i visibilitzant les necessitats sense complexos.
No acceptarem més excuses i acusacions partidistes entre ajuntament i conselleria. Exigim honestedat, determinació i coordinació franca i sincera i demanem:
- Acció urgent a les institucions competents: Exigir a la Generalitat de Catalunya i al Departament d’Educació un augment immediat del pressupost destinat a l’educació pública a Badalona, amb l’objectiu de resoldre les problemàtiques estructurals i urgents que afecten les escoles i instituts de la ciutat.
- Creació d’un pla integral de remodelació i modernització: Impulsar la creació d’un pla integral de remodelació i modernització de les infraestructures educatives de Badalona, garantint espais segurs, moderns i adaptats a les necessitats educatives actuals.
- Millores en recursos humans i materials: Sol·licitar recursos addicionals per augmentar el personal docent i d’atenció educativa, així com recursos materials per garantir un entorn educatiu de qualitat.
- Creació d’espais d’interlocució i participació: Establir espais de diàleg amb la comunitat educativa (centres, AFA, sindicats, etc.) per a una millora continuada i participativa de les condicions educatives i dels centres educatius.
- Transparència i rendició de comptes: Exigir transparència en la gestió dels recursos destinats a l’educació i establir mecanismes de seguiment i rendició de comptes sobre l’avanç i l’efectivitat de les mesures implementades.
- Compromís municipal: Comprometre’s, des de l’Ajuntament de Badalona, a col·laborar activament amb la Generalitat i el Departament d’Educació per a la implementació eficient d’aquestes mesures.
El personal educatiu, infants i joves de la nostra ciutat mereixen una educació pública de qualitat i treballar i estudiar en els millors espais educatius possibles.