Acreditació de la competència digital docent, convocatòria de concurs oposició, concurs de trasllats i altres informacions d’interès.
RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT
18 de novembre de 2024
Prèvia de l’administració: Concurs de trasllats autonòmic amb les places als centres de formació d’adults.
El Departament informa que té la voluntat de celebrar el curs vinent un concurs de trasllats de caràcter autonòmic i que, a partir d’ara, vol celebrar concursos de trasllats anuals alternant concursos estatals i autonòmics. La intenció és també oferir en el concurs autonòmic 2025-2026 les places dels centres de formació d’adults.
Per altra banda, qualsevol persona afectada en el CT per la DANA ho podrà justificar i al·legar durant la fase de reclamacions. Així no s’afectaran les dates finals del CT i es podran tenir les adjudicacions d’estiu a temps. Si poden fer la sol·licitud telemàtica dins dels terminis, que la facin. Si els falta documentació i no la poden tenir ara, es podrà presentar publicat el llistat provisional, i els donaran totes les facilitats necessàries.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
-
Celebrem que per fi, després de demanar-ho reiteradament, hi hagi la voluntat de celebrar un concurs autonòmic i oferir les places dels centres de formació d’adults.
-
Demanem una mesa específica per negociar tot allò que afecta els CFA.
-
Demanem a l’administració que informi abans del 26 de novembre oficialment que s’oferiran les places d’adults al concurs autonòmic del 25-26 i si les persones que ara obtinguin una destinació definitiva podran concursar-hi.
-
Reiterem que en cap cas acceptem que el concurs autonòmic sigui amb places perfilades i que el màxim de places s’han d’oferir en l’actual concurs estatal.
Primer punt: Ordre per la qual es regulen els procediments per a l’acreditació de la competència digital docent.
Intervenció administració: Fins ara s’ha actuat transitòriament amb normativa interna, es vol publicar una ordre que estableixi de forma permanent els mecanismes per acreditar la competència digital docent. Hi ha un marge limitat: els mecanismes d’acreditació els fixa el Ministeri.
La competència s’estructura en tres etapes i sis nivells: A1, A2, B1, B2, C1 i C2.
Els diferents mecanismes d’acreditació (alguns s’han de desenvolupar en convocatòries posteriors) es resumeixen en:
-
Certificació de cursos de formació (de l’A1 al B2).
-
Convocatòries de proves específiques (no desenvolupades encara) (de l’A1 al B2).
-
Titulacions docents (en el cas de l’A2 hi ha la voluntat que la formació inicial de grau d’educació o màster es revisi perquè quan l’alumnat l’acabi tingui el nivell).
-
Observació de la pràctica docent, d’ofici o a petició de l’interessat. S’ha de fer a través d’una guia pública determinada pel Departament (pendent de desenvolupament) (del B1 al C2).
-
Anàlisi i validació d’evidències vinculades a la trajectòria professional (d’ofici C1 o a petició de l’interessat/da C2) (C1 i C2).
S’ha treballat amb les aplicacions informàtiques per registrar les competències dels docents dins el sistema, ja es pot veure a l’ATRI (acreditació d’ofici) a l’apartat de dades acadèmiques dins “el meu expedient”.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
-
Aquesta acreditació genera burocràcia i sobrecarrega als docents que ja estan al límit. Caldria simplificar els processos i ser el màxim de generosos en les acreditacions d’ofici.
-
Qui farà les observacions en aquesta modalitat? No pot recaure més feina en la coordinació digital, ni recaure en l’equip directiu. Ha de ser una tasca voluntària i remunerada.
-
Cal una oferta formativa suficient, gratuïta i en horari laboral.
-
No entenem que no s’habilitin docents amb carreres tècniques i coneixements digitals evidents de forma més generosa (personal IOC, docents d’informàtica, coordinadors/es digitals, etc.).
-
Demanem que es convoqui la modalitat d’acreditació per proves externes.
-
Hi ha possibilitat que presentant la documentació la gent pugui acreditar nous nivells per aquest concurs de trasllats?
-
Aquesta ordre forma part del procés de digitalització acrítica en el que està sumit el Departament. S’hi està destinant una quantitat ingent de recursos sense una valoració necessària de l’impacte en els processos d’aprenentatge i en les condicions laborals. Manca reflexió crítica sobre els interessos econòmics implicats i sobre la possible reducció de plantilla a mitjà termini, arreu del món la tendència a l’educació virtual comporta això.
-
Al marge d’aquesta ordre, cal recuperar la negociació i millora de les condicions dels coordinadors i coordinadores digitals.
Resposta administració:
-
Avaluació de la pràctica docent: l’ordre es queda amb el mecanisme i s’indica la guia. Quan es convoqui l’avaluació ja es publicarà la guia i es detallarà qui i com ho fa, hauran de ser persones que tinguin l’acreditació del nivell. No han de ser necessàriament els coordinadors digitals ni les direccions (sobretot si no tenen cap nivell acreditat).
-
Qui pot acreditar i com: es tracta de competència digital docent, no competència digital. Pot haver-hi gent que sàpiga molt d’informàtica però no aplicar-la al sector de l’educació. Per això el COMPETIC o una enginyeria informàtica no s’acrediten directament. Es podran acreditar els coneixements quan s’obri el procés d’anàlisi d’evidències (C1 i C2), tothom s’hi podrà presentar.
-
C1 i C2 es preveu el mecanisme d’acreditació d’evidències perquè la persona que consideri que té el nivell davant d’una comissió expliqui tot allò que ha fet en la pràctica professional, com a formador/a, amb publicacions, premis…
-
Acreditació d’ofici: afavoreix menys burocràcia i càrrega de feina en buscar els elements ja registrats (formació, càrrecs…) i que no calgui fer res.
-
El mecanisme de la prova específica per normativa no pot ser de nivell C1 i C2, només per a nivells bàsics i intermedis.
-
Nivell intermedi i avançat cal estar en actiu per acreditar-lo per normativa estatal. Interins/es treballant sí que poden acreditar nivells, però no pas si no estan dins del sistema treballant.
-
Concurs de trasllats: no s’han obert els mecanismes d’acreditació i, per tant, no podran. No som l’única comunitat autònoma en aquesta situació, de fet creuen que cap CA ho ha habilitat.
-
L’ordre afecta tot el personal docent, també personal de CREDA, EAP…
-
IOC: la nova gent que hi accedeix cal que tingui un B2.
-
Coordinació digital: els indicadors del C2 no corresponen a la seva tasca, no fan transformació del sistema, per això no se’ls acreditarà directament.
-
Oferta de formació en digitalització: enguany és molt diferent. La voluntat és focalitzar esforços per tenir més formació. S’ha alineat tota la formació a partir dels indicadors i s’ha apostat molt pel nivell B1. Doble via dels cursos de formació específica: genèrica (continguts B1) + específica (B2 centrat en una temàtica d’aplicació dels continguts: pensament crític, inclusió, EVA…). En comptes de fer tot el curs del B2, a partir del B1 i amb un curs complementari pots acreditar-lo.
Segon punt: Resolució de convocatòria de concurs oposició per a l’ingrés a la funció pública docent
Intervenció administració:
-
La voluntat és fer oposicions cada any a partir d’ara, per evitar tornar a la situació d’altes taxes d’interinitat. Convocatòries en funció de les especialitats on cal cobrir més places deixant un màxim de tres anys sense convocar una especialitat.
Resolució de la convocatòria:
-
Calendari similar a l’última convocatòria ordinària, per tal que les persones seleccionades tinguin ja destinació al setembre per a fer-hi les pràctiques. Inici a mitjans d’abril i finalització a finals de juny.
-
Termini de presentació de sol·licituds: inici a finals de novembre, 20 dies hàbils per avançar-se als terminis de l’any passat. Per això volen publicar-ho al més aviat possible.
-
Novetats:
-
Places en el torn de reserva per a l’accés a cos superior.
-
Només places de secundària d’especialitats ordinàries (ESO i batx.) + FP.
-
Encara es parla d’UD per algunes especialitats d’FP, però en la majoria de casos ja consta “situació d’aprenentatge” (SA).
-
Aspecte formal de la SA/UD: s’ha clarificat. Per exemple que es podran emprar 2 guions: 1 per la programació i 1 per la SA/UD.
-
Publicitat de les qualificacions: en altres convocatòries hi ha hagut moltes queixes que els tribunals penjaven les llistes físiques amb les qualificacions a la seu (per normativa) i això xocava amb la protecció de dades. Ara caldrà consultar-ho tot a través de l’espai personal.
-
Barem de mèrits: s’ha intentat clarificar la redacció, que quedi clara la documentació a presentar.
-
Valoració del grau: no està regulada pel Ministeri, es donarà la mateixa puntuació que una llicenciatura si s’ha cursat més del 50%.
-
Documentació en idiomes no oficials (serveis prestats, formació) cal presentar-la amb la traducció oficial (jurada).
-
-
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
-
Sembla que s’ha activat el pilot automàtic de noves convocatòries d’oposició, però hi ha qüestions no resoltes de l’estabilització: dades finals dels processos, situació de les persones no estabilitzades, compensació econòmica…). Cal convocar el grup de treball d’estabilització immediatament.
-
Forma d’accés: depèn de la normativa estatal, però des d’Europa ja s’està dient que cal canviar-la i el Departament ha expressat que volia demanar al ministeri reformar el RD 276, quan en parlarem? USTEC·STEs seguim reclamant una doble via d’accés: una que afavoreixi la gent de dins el sistema (on l’experiència tingui un pes fonamental) i una altra per la gent de fora però replantejant les proves (elements d’arbitrarietat i subjectivitat, etc.).
Resolució de la convocatòria:
-
Oferta: L’esborrany inclou 495 places de Secundària i FP, corresponents a places de reposició. On són les desertes dels processos anteriors (a les darreres oposicions: 4.442 places desertes), per què no s’ofereixen? Per què no s’ofereix tota l’oferta aprovada? Per què no s’ofereixen places dels sectors singulars de l’FP?
-
Per què no es convoca l’adquisició de noves especialitats?
-
S’anirà alternant primària i secundària cada any a partir d’ara?
-
Dates de convocatòria: les proves durant el curs escolar afecten la pràctica docent, els centres, el personal… No és òptim. Afavoreix la gent que no és dins del sistema.
-
Tribunals: La part social ha de participar en la confecció i actuació dels tribunals, reclamem també actualitzar a l’alça el decret 138/2008 d’indemnitzacions per raó de servei, així com més membres per tribunal i hores d’alliberament als centres. També reclamem que siguin de l’especialitat que avaluen (a les oposicions 2023 hi havia tribunals que avaluaven fins a 7 especialitats diferents).
-
Quan cobraran els tribunals pendents de processos anteriors?
-
Ordre de la prova: començar pel tema i el cas pràctic no beneficia la gent que treballa. Demanem que es faci primer la programació.
-
Publicitat dels criteris d’avaluació: publicar-los amb més detall i antelació.
-
Cal que tothom pugui portar la normativa (a FP no es permet).
-
Preu de la inscripció: massa car, 72,05 €, en altres CA és més barat.
-
A les adjudicacions d’estiu s’ha permès fer les pràctiques d’altres especialitats diferents de la d’oposició, en aules d’acollida i centres de màxima complexitat. No hi estem d’acord, hem impugnat el canvi en la normativa i demanem que es canviï també el que consta en aquesta convocatòria.
-
Exposició de les SA: que es doni més temps de preparació, abans era 1 h i volem tornar-hi.
-
Haver aprovat les oposicions hauria de comptar, amb independència de la nota amb què s’ha aprovat.
-
Cal garantir l’atenció presencial dels tribunals per poder fer les reclamacions i publicitat i transparència del sistema avaluatiu.
-
No queda clara la regulació dels cursos, s’haurien de reconèixer a partir d’unes hores i comptar-los tots. Formació permanent de l’IOC: cal comptabilitzar-la com correspon.
-
Títols d’FP de grau mitjà haurien de comptar.
Resposta administració:
-
Procuraran que hi hagi transparència de dades allà on és possible.
-
Estan subjectes al RD 276, que està obsolet i s’està tractant amb totes les direccions generals, volen iniciar negociació amb el Ministeri.
-
Places desertes: estan supeditats a l’autorització del Departament d’Economia per definir l’oferta.
-
El sorteig del tribunal és un algoritme. Es pot fer una convocatòria pública perquè hi puguem assistir i veure com va.
-
Pagaments dels tribunals: molt d’acord, feina feta, feina cobrada. El problema és la burocràcia que ha de canviar perquè dificulta la tramitació. Queden pendents alguns del 2023. Es treballarà per regularitzar els cobraments.
-
Els tribunals han de ser més accessibles, però que no comporti més feina afegida, s’ha d’estudiar un millor funcionament.
-
Adjudicacions d’estiu en l’especialitat d’oposició: resolució in extremis per incidències. Sí que van adjudicar aules d’acollida i CMC, però molt pocs casos van rebre adjudicació en una especialitat diferent de la d’oposició.
-
Demanen que totes les aportacions s’enviïn per escrit i proposen fer una mesa específica per seguir tractant les oposicions la setmana vinent.
Tercer punt: Torn obert de paraules.
Preguntes i demandes USTEC·STEs (IAC):
-
Cobrament de tutories les persones del grup estable de substitucions: ja vam demanar que cal garantir-lo, hi insistim.
-
Permís deure inexcusable: Hi ha direccions que abusen en la concessió del permís fent-ne una lectura molt restrictiva. No pot ser que es demani que la gent s’agafi dies d’assumptes propis per renovar el DNI, fer l’examen de conduir, reunions de tribunals, malaltia sobtada de fills, etc.
-
Concurs de trasllats: Al professorat integrat al cos de secundària des del cos de PTFP a l’aplicatiu del CT no li compten els serveis prestats de PTFP com a professorat de secundària com estipula la resolució i la llei, cal esmenar-ho.
-
Demanem que es convoquin ja totes les meses tècniques acordades.
-
Els serveis territorials no responen les nostres trucades ni correus.
-
Fins a l’any passat, les persones que obtenien plaça definitiva en el CT podien demanar el primer any proposta de continuïtat al centre de partida. Quina és la previsió del Departament pel curs vinent?
-
Tancament de la família professional d’Imatge Personal de l’INS Mare de Déu de la Mercè. No estem en contra dels centres integrats, però el que no es pot fer és tancar una família d’un centre de referència a Catalunya que és un èxit.
Resposta administració:
-
Cobrament tutoria GES: s’hi està treballant. Tant GES com la resta d’interins/es han de cobrar des del 1r dia.
-
Deure inexcusable: Està regulat per a qüestions personals que comporten penalització si s’incompleixen. Si hi ha casos d’abús per part de direccions cal fer-los arribar.
-
PTFP integrat a qui no se li ha comptat bé l’experiència al CT: Tot i que ho estan revisant els informàtics i han donat ordre de rectificar l’aplicatiu, millor que facin l’al·legació.
-
Estan al cas de les meses tècniques: ens diran alguna cosa aviat.
-
Atenció dels ST: tot i que el volum de personal docent ha augmentat per quatre, no s’ha augmentat el personal als ST proporcionalment.
-
La qüestió de les comissions de serveis requereix un ampli debat.
-
El Departament reconeix que no tenia constància del tancament d’Imatge Personal de l’INS Mare de Déu de la Mercè. Es posaran en contacte amb el Consorci.
-
Cobrament d’alguns tribunals del 2023 i de tots els del 2024: S’està tractant amb el Departament d’Economia perquè es pagui.