Convocatòria de concurs oposició i concurs de trasllats.
RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT
26 de novembre de 2024
- Primer punt: Resposta a les qüestions plantejades en la Mesa que es va dur terme el dia 18 de novembre de 2024, en relació amb la convocatòria del concurs d’oposició
Intervenció administració: No poden augmentar l’oferta de 495 places. Hi ha 18.000 funcionaris estabilitzats per situar a una plaça. Aquest any diversa gent està en situacions molt complexes (molt lluny de casa, etc.). Són conscients que hi ha moltes places que no es van estabilitzar i hauria estat una oportunitat oferir ara més places, però una vegada acabi aquest concurs de trasllats (un dels més complexos de la història del Departament) i de cara al curs vinent es comprometen a fer oposicions amb números molt més generosos per donar estabilitat al professorat.
Estan treballant a marxes forçades per intentar que els tribunals del 2024 puguin cobrar en efectes retroactius des del 26 d’abril que és el primer dia que van actuar. Hi ha un conflicte amb el tema dels pagaments i està aturat però no per part d’Educació. Volen resoldre-ho i tenir tribunals i que tothom cobri. De cara al futur, cal mirar com resolem la part burocràtica del funcionament dels tribunals.
-
- Forma d’accés a la funció pública: sistema establert per Reial decret, estan mirant com modificar-lo en diàleg amb el ministeri (proves menys memorístiques…).
- Preu inscripció a oposicions: no l’estableixen ells, ve de presidència. Traslladaran la inquietud per a futures convocatòries rebaixar-lo.
- Mèrits oposicions: el redactat és per a cada curs, hi ha la possibilitat de sumar cursos de 3 crèdits, de moment s’ha deixat igual.
- Normativa que es pot portar a la prova pràctica: Dins l’administració, FP creu que no fa falta per a les seves proves, confon més que ajuda. En canvi, secundària sí que la deixa portar, únicament la normativa en si (S’han tret els DOIGC perquè es va veure que els aspirants duien molta documentació i després no la utilitzaven).
- Preparació programació didàctica per exposar-la: es va demanar més temps, només un sindicat. Sembla que les darreres convocatòries va funcionar prou bé, quan es donava més temps, com que ja es duia mig preparat des de casa, això suposava massa temps i molta gent renunciava a tot aquest temps. Sembla que el temps actual és l’adequat.
- Formació de grau mitjà d’FP com a mèrit: el Reial decret ho estableix, igual que l’EOI.
- Tribunals de més d’una especialitat: hi estan d’acord, intentaran no fer tribunals mixtos. Només passa que el de clàssiques barreja llatí i grec i procuraran que hi hagi membres de les dues especialitats, però serà en funció del nombre d’aspirants, si es pot, es farà per separat.
-
- Sorteig públic: es comprometen a fer-lo, ho publicaran a la web, es fa amb un algoritme.
- Proves a l’abril: s’intentarà que sigui a finals d’abril i s’estudiarà la millor manera de compaginar la feina als centres i les oposicions.
- Criteris d’avaluació i publicitat: hi ha uns terminis màxims, però faran un esforç per publicar-los molt abans. Ve determinat pels terminis de constituir tribunals, comissions… També es comprometen a publicar el material que cal per dur a terme la prova alhora.
- Publicació llista definitiva: també s’intentarà avançar, per abans de la Setmana Santa, així quan s’iniciïn les proves ja estarà tot resolt.
- Instruccions harmonitzades: ja s’intenta, les comissions coordinen tots els tribunals. S’intentarà fer formació de més llarga durada als tribunals (part administrativa i proves) i més reunions amb les comissions per a la preparació dels criteris de correcció i la seva aplicació.
- Criteris estables de dates d’inici i final dels processos: S’intenta establir un calendari cada vegada més predictible per a les convocatòries anuals. Estan fent un esforç per millorar la pàgina web, amb més informació i cada vegada més avançada.
- Especificacions de la puntuació: hi haurà una millora dels criteris.
- Atenció presencial dels tribunals: quan es fa una reclamació es fa per l’aplicació perquè així es poden resoldre totes igual per l’aplicació, per no fer desigualtats entre qui pot anar-hi i qui no.
- Pagament tribunals: ja s’ha comentat que estan mirant els pagaments del 2024. Els del 2023 si algun tribunal no ha cobrat és perquè tenen algun membre amb una incidència (ja jubilats i no consten…) i per això s’estan gestionant ara, cosa que perjudica la resta de membres del tribunal, però s’anirà resolent.
- Voluntarietat dels tribunals: la part social demanava menys proporció de voluntaris, però per ara es mantindran igual.
- Guardar notes d’alguna part o de totes les parts: el Reial decret no ho preveu, s’estudiarà al grup de treball format per comunitats autònomes i el Ministeri.
- Accions positives per maternitat o permís: ja està previst, es pot demanar l’avançament o retard d’uns dies per dur a terme la prova.
- Nou apartat a la convocatòria: permet que les persones que s’examinen per una especialitat que es pot impartir a FP ho puguin fer presentant una programació d’FP, ESO o batxillerat (anglès i EF, però no hi ha convocatòria d’EF enguany).
- Pràctiques: La part social volia que es realitzessin en l’especialitat per la qual s’han presentat, sempre a la convocatòria hi diu “preferentment” i ho han mantingut. La idea i la necessitat de col·locar les persones en l’especialitat per la qual s’han seleccionat és preferent i prioritària, però pot haver-hi problemes o els mateixos aspirants ho han demanat per la seva casuística.
- Aranès: no s’ha inclòs, s’ha d’estudiar per a la següent convocatòria.
- Aplicatiu: Estan treballant en una aplicació per recollir moltes d’aquestes coses que ara no poden implementar, com ara presentar la programació didàctica (en comptes de per correu).
Tenen la voluntat d’actualitzar-se i millorar, i fer oposicions cada any. De nou repeteixen que com a màxim cada 3 anys hi haurà convocatòria de totes les especialitats. Volen crear un grup de treball i treballar cap a la millora (aplicatiu, planificació…). Demà, 27 de novembre sortirà la publicació al DOIGC.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
A cada mesa repetim que cal tractar l’estabilització, hi ha qüestions urgents. Hi havia un grup de treball que es va convocar una sola vegada i cal reprendre’l i emprar-lo. Què passa amb les persones no estabilitzades? Quan es pagaran les compensacions i amb quins criteris? Com s’accedeix a la funció pública a partir d’ara?, etc. No es pot deixar abandonada la gent que no ha pogut funcionaritzar-se.
Entenem, pels arguments, que no s’ofereixen més places per curar-se en salut i poder col·locar tothom i que no passi com aquest estiu (gent molt lluny de casa, en aules d’acollida, en especialitats que no són la pròpia, en centres de màxima complexitat…), però això és conseqüència del decret de plantilles i el manteniment dels perfils i no hauria de condicionar l’oferta de places.
Cal abordar la problemàtica. No pot ser que hi hagi més de 4.000 places desertes de l’últim procés ordinari que no es convoquin, i que no es convoqui tampoc l’oferta aprovada. Hi ha especialitats com biologia que tenien 41 desertes, dibuix amb 91 desertes i cap plaça convocada… què passa amb aquestes especialitats? Fareu com abans un any a primària i un a secundària? Perquè aleshores són quatre anys d’espera per optar a la teva especialitat si en una convocatòria no surt.
Oferir menys places i començar per les proves memorístiques facilita que entri gent de fora el sistema (acabats de sortir de la universitat). Per què no comencem per la programació?
Altres qüestions sense respondre:
- Cal comptar haver aprovat oposicions independentment de la nota. No n’heu donat resposta.
- Als tribunals cal traslladar-los que la programació és una declaració d’intencions, no una memòria de curs. Molts tribunals demanen als aspirants si han dut a terme la programació i en quin centre. Això suposa una desigualtat a gent que potser es presenta a altres especialitats o no l’ha duta a terme.
- Sobre l’especialitat en què s’han de nomenar per fer pràctiques, ha d’estar sempre condicionat a la voluntat de la persona. Mai s’ha d’assignar una especialitat contra la voluntat de funcionari en pràctiques. Per això ja hem impugnat el canvi de normativa de les adjudicacions d’estiu que ho permet.
- D’FP, demanaríem que sortissin places de sectors singulars, ja ho vam demanar.
- També demanem un compromís que es respongui a tots els recursos i reclamacions que es facin.
- Supeditar modificacions de millora a què l’aplicatiu ho permeti o no hauria de ser, l’aplicatiu hauria de respondre als acords, hi ha coses que ja fa temps que les demanem.
- Hi ha altres qüestions sense resposta, demanem que se’ns faci arribar per escrit.
Resposta administració: Algunes qüestions les respondran per correu.
- Les places no es perdran. A l’abril o abans podem iniciar un procés de negociació i treball (places, estabilitat, processos de concurs…).
- Reduir nombre de voluntaris als tribunals: es pot estudiar.
- Formació dels tribunals: la voluntat és donar directrius clares.
- Publicitat de tot el procés: volen obrir dades, publicitat, transparència, però no hi poden fer d’un dia per l’altre. També volen que hi siguem presents els sindicats.
- Es fan les oposicions a l’abril per arribar al juny/juliol amb les adjudicacions fetes i que a 1 de setembre comenci tothom al seu centre.
- Tribunals pendents de pagament: es paga entre el 9 i l’11 del següent mes, ells no poden veure qui es troba en aquesta situació (D). Estan revisant les dietes i passant-les per atri perquè les paguin, però primer es paga el gruix de les assistències i després ja les dietes.
29/11 hi ha una mesa tècnica sobre el GES i borsa. Es comprometen a fer una planificació de les meses perquè no passi això que avisen tres dies abans i abordar tots els temes que interessen.
Segon punt: Criteris vacants concurs general de trasllats
Intervenció administració:
- Conten al febrer tenir-ho tot endreçat. Tindrem accés a la informació de totes les vacants centre per centre. La voluntat és treure el màxim de places possible. Les facilitaran i negociaran.
- Van treure un comunicat arran d’uns malentesos de la setmana passada. Hi ha voluntat de reiniciar els concursos de trasllats autonòmics per alternar-los amb els estatals. S’hi recollia la qüestió que surtin les places dels CFA que fa més de 20 anys que no surten.
- Perfils: arriben justos per modificar-los tots, però cal revisar-los. Es plantejarà a la junta de direccions que es farà aviat. On no s’arribi enguany, es farà al concurs de trasllats autonòmic
Document amb criteris per definir l’oferta de places:
- S’ha concentrat tota la normativa en un sol apartat a l’inici a la part de la convocatòria. La idea és guiar-se pels criteris de planificació educativa i d’estabilitat.
- S’han modificat totes les taules a la baixa per reduir els criteris per a les direccions de bloquejar places, menys els perfils que ara no hi són a temps, i els càrrecs en equips directius. No es mantenen, però, els càrrecs directius a interins i interines, aquestes places s’hauran d’oferir a trasllats. Això es modificarà de les adjudicacions d’estiu, ja en parlarem.
- Si per exemple diu que es poden bloquejar 9 places a un centre i hi ha 5 perfils i 4 de direcció, ja no se’n poden bloquejar més.
- S’ha tret arreu “a criteri de direcció es poden bloquejar”.
- Sempre avisen als centres de quantes places sortiran i demanen si hi tenen alguna cosa a dir, la darrera vegada, 2.000 peticions i es van concedir moltes. Ara ja estan avisant als tècnics de plantilla i direccions que no es repetirà aquesta dinàmica, les peticions han d’estar molt justificades. Exemple:
- Biònica al Prat amb especialitats 600: cal congelar-les perquè cal que sàpiguen sobre motors.
- Sanitaris del CEB: cicles d’ortoprotesista: no hi pot anar qualsevol de l’àmbit hospitalari.
- EA: escoles d’art amb especialitats d’estudis superiors, si el director demana reservar-ne alguna per això es farà.
- Projecte Magnet: la majoria de gent que el porta tenen DD, però si no, es bloquejarà perquè pugui seguir el projecte.
- Sobre els criteris: estan aplicant la llei i el decret.
Intervenció USTEC·STEs (IAC):
Valorem positivament tant que hi hagi concursos anuals i voluntat de convocar l’autonòmic com presentar les places del CFA, així com la voluntat de millorar i oferir més places.
Dit això, i primer de tot, hi ha la qüestió de poder-se presentar l’any vinent al CT autonòmic si aquest curs s’ha obtingut definitiva. La normativa estatal i l’autonòmica no és coherent i el departament no ha donat una resposta clara. Demanem aquesta resposta (sí o no?), nosaltres defensem que s’ha de poder participar en tots els concursos amb independència d’haver obtingut plaça. Hi ha molta inquietud. Cal saber les normes del joc ja.
La lectura del document fa la sensació que les excepcions es converteixen en la norma per retenir el màxim de places. Les explicacions donades a mesa són millors que el text, però l’important és saber en què es tradueix? De quantes places estem parlant? Quantes places s’oferiran?
L’estabilitat com a criteri: està mal enfocat, en feu una lectura perversa. Com que actualment tenim molta gent a proposta de direcció, en places perfilades, etc., s’argumenta que s’han de congelar places per garantir equips estables. És al revés!!! Això no és una solució a llarg termini, es manté part de la plantilla en situació de provisionalitat. Si surt tot, hi haurà molta mobilitat un cop, però tindrem equips estables a mig termini. S’està pervertint el concepte d’estabilitat.
La qüestió fonamental: les places perfilades. És evident que és insostenible. Els perfils fan que no es puguin treure més places a oposicions, ara tampoc al concurs de trasllats… Els perfils no aporten valor als centres, ni en clau pedagògica, ni de centre, només cal veure les formacions amb què es treuen i hi ha perfils que ja els té gairebé tothom.
Només es perfilen places per triar persones, per tant, són una estafa. Encarem-ho i eliminem-los.
Fins i tot hi ha un epígraf al document que diu que les places perfilades, que no es cobreixin perquè ningú té el perfil, tampoc s’oferiran. Tampoc? Podem comprovar que totes les places perfilades estan realitzant realment la funció que tenen? Tothom del perfil de biblioteques porta la biblioteca del centre? Totes les places consten al projecte de direcció i del centre? Han estat informades en claustre i consell escolar, tal com consta en aquest document? La resposta és NO, i no hi ha justificació per no oferir-les.
No compartim que no s’ofereixin les places dels centres de nova creació, com a mínim cal oferir-les per cicles consolidats. També en el cas dels estudis d’FP. Tenim problemes d’especialitats amb més gent que places, on caldria oferir totes les places.
Sobre les places a suprimir. Si cal suprimir-les ja, d’acord que no surtin, però si no, millor donar-les ara i que en un futur es tingui preferència que no pas no oferir-les.
Tenim constància de centres integrats o d’FP que anuncien a la web que no trauran cap plaça perquè les trien a dit. És lamentable la tria a dit que tenim actualment al sistema educatiu i sense ni tan sols amagar-se. S’estan saltant els principis democràtics i transparents de selecció. Cal parlar també de les places de l’IOC, que fa temps que ho demanem.
S’ha d’acabar amb tota pràctica de tria a dit. En definitiva: Cal oferir les 35.000 places en aquest concurs.
Resposta administració:
-
- Places: insisteixen que serà el màxim, no estan en condicions de dir quantes. Ho treballaran amb nosaltres d’aquí al febrer.
- Dades obertes: la voluntat és anar a més, si hi ha coses que no són fàcils, ho traslladen perquè es pengi. A dades obertes es va penjar la plantilla d’aquest curs amb la forma d’ocupació, etc. Es podrien plantejar enllaçar-ho al DOGC.
-
- Places perfilades: d’acord que cal revisar i que les places constin al projecte educatiu, passin per claustre i consell i realment es compleixi. Totes les places són als projectes.
- CT autonòmic: s’ha informat perquè ja es va parlar a mesa. No queda clar algun aspecte. El Departament no ha donat aquestes informacions que ha traslladat el Consorci. No saben com serà el concurs encara, només que hi ha voluntat que es faci i que surtin les places de CFA.
- Sobre la participació si ara s’ha obtingut definitiva: La normativa estatal i l’autonòmica indiquen que no es pot participar fins a transcorregut un temps (2 anys o 1 any en el moment de fer la sol·licitud, respectivament) per tant, tot indica que qui ara obtingui plaça no podrà participar el curs vinent. No obstant això, estudiaran la possibilitat legal.
- També voldrien treure-hi les places de serveis educatius (però no hi ha llei que ho reguli), de SIEI (però són temporals) i estudien altres casos.
-
- Rebutgen rotundament això que ha passat amb l’Institut de l’Esport, és molt difícil controlar les webs de tots els centres, agraeixen que els ho hàgim fet arribar. Es mantindran places per seguretat de l’alumnat, com ara que fan barranquisme i cal algú amb coneixements tècnics, però evidentment no totes les places es congelaran.
- Concreció de les vacants: estan els tècnics de plantilles treballant per tenir-ho a mitjans de desembre perquè els directors diguin la seva i poder-ho enviar a Madrid a mitjans de febrer.
- No poden treure al CT les places perfilades que no es cobreixen en adjudicacions d’estiu, ara només es dona resposta al CT, no a les adjudicacions.
- Informació del Consorci d’Educació de Barcelona: s’ha interpretat molt malament la informació donada. Quan van dir que estudiarien les CS del curs vinent, la gent ho ha malinterpretat. Només van dir que calia estudiar-ho, que hi ha 3 motius: ser a la direcció, CMC i motius personals, i que calia estudiar-ho. Es va replicar al CEB i algú que hi va assistir ho ha interpretat diferent. Ells no han dit en cap cas que es demani només una plaça. La directriu del Departament d’Educació és que si no participes ara no saps què passarà i et poden treure la plaça, per tant, que la gent demani tot el que pugui i vulgui. Sobre la possibilitat de quedar-se a la plaça actual (formalment en comissió de serveis) les persones que obtinguin la primera definitiva a un altre centre, se seguirà amb la mateixa regulació que fins ara, sí que serà possible.
- Nepotisme, prevaricació, tria a dit: teniu casos concrets? Els podeu traslladar per mirar-ho?
- IOC: Cal parlar-ne i veure com es resol.
- Adjudicacions d’estiu: ja ho treballarem (continuïtat, perfils…).
-
- Centres acabats de posar en funcionament: els han limitat molt, per això es permeten petites gestions perquè no surtin algunes places.
- CMC: treuen moltes més places que abans.
- Infantil: a vegades hi ha equips directius entre les poques places i cal vigilar què passa, que no surtin aquestes places.
- Congelacions: han pujat del 33% al 50% les places que han de sortir tant sí com. Deixen estabilitzar ja molta gent, volen estabilitat.