Tornem a sortir al carrer: MANIFESTACIÓ a Barcelona, el pròxim dissabte 14 de desembre, a les 10:30 h, davant de la Seu de la Comissió Europea a Catalunya (passeig de Gràcia amb C/Provença).
Descarrega el manifest unitari.
El passat 13 de juny, vam conèixer una nova sentència del Tribunal de Justícia de la UE que reafirma la insuficiència de les mesures adoptades fins ara a l’Estat Espanyol per donar resposta al funcionariat interí en abús de temporalitat.
El TJUE considera que les mesures actuals no són suficients per evitar repetir en un futur la situació d’abús i tampoc són sancionadores: ni la figura de l’indefinit no fix, ni la ridícula indemnització al cessament, són sancions vàlides a l’abús de temporalitat, i els processos d’estabilització tampoc han complert plenament amb la directiva europea.
Si bé la lluita dels darrers anys ha permès funcionaritzar prop de trenta mil treballadors de l’educació catalana i fer realitat el concurs de mèrits que sempre havíem defensat USTEC·STEs, els processos no han estat prou garantistes ni justos: la manca de criteris acceptables per baremar els mèrits, l’opacitat en els criteris d’avaluació de les proves del COE i els nombrosos errors tècnics han fet que moltes persones en abús hagin quedat fora de l’estabilització.
USTEC·STEs defensem que cal trobar una solució satisfactòria per a totes elles, moltes de les quals s’han quedat sense feina després d’anys de serveis prestats o han vist precaritzades les seves condicions en els darrers nomenaments.
La solució ha d’implicar, al nostre entendre, la funcionarització del personal interí en igualtat de drets i condicions laborals a la resta del col·lectiu estable. Es demostra com la doble via d’accés a la funció docent que defensem USTEC·STEs és possible i desitjable. D’una banda, una via que consolidi les persones de dins el sistema, amb una avaluació on l’experiència sigui central (mèrits). De l’altra, una via per a les persones de fora del sistema o amb poc temps treballat, més semblant a un procés d’oposició, però revisant les fases i el tipus de proves actuals. Per tal de fer possible aquesta doble via, ja és hora que el Departament d’Educació faci els deures i negociï amb el Ministerio de Educación y Formación Profesional les modificacions necessàries del Reial decret 276.
Així mateix, cal un pacte d’estabilitat per a totes les persones no estabilitzades en els actuals processos. En primer lloc, cal reconèixer el dret a compensació a tothom que hagi participat dels processos d’estabilització, amb independència d’haver-se presentat a un o als dos procediments (CM/COE) i de la plaça ocupada els darrers anys. En segon lloc, cal un acord per garantir que ocuparan una vacant durant un període de temps suficient per a la funcionarització. El grup estable de substitucions creat pel Departament pot ser una millora de les condicions per al personal substitut, ja que garanteix contractes anuals, però en cap cas és una solució a la situació de les persones interines en abús de temporalitat, sinó un pedaç.
És per tot això que calen noves mobilitzacions, accions i pressió per donar garanties de continuïtat a tot el personal interí i fer-ne possible l’estabilització!