USTEC·STEs (IAC) demanem al Departament d’Educació que retiri i rectifiqui el Projecte de decret de modificació del decret 171/2022, d’ordenació dels ensenyaments de batxillerat

Considerem que la proposta presentada pel Departament és contrària a l’interès de l’alumnat, en tant que rebaixa els continguts curriculars per al batxillerat, i obre la porta a la diferenciació entre instituts i la subsegüent segregació escolar.

El projecte de reforma contempla, en primer lloc, fusionar quatre matèries de modalitat del primer curs del batxillerat científic i tecnològic (biologia, i ciències ambientals i geologia, per una banda; i física i química, per l’altra), amb una minva horària del 50% en cada una. Si bé l’Administració preveu que els instituts puguin oferir optatives d’aprofundiment de cada matèria, el fet que aquesta oferta es vinculi a l’autonomia de centre (fins i tot amb la possibilitat de matèries de creació pròpia) és una porta oberta a la segregació perquè no s’asseguraran els mínims curriculars per a tot l’alumnat. Proposem com a alternativa fixar uns continguts curriculars universals, amb les mesures d’inclusió necessàries i adients per a assegurar l’accés de tot l’alumnat als mateixos continguts.

En segon lloc, es proposa que el treball de recerca esdevingui una assignatura més, però sense previsió de dotació horària per al professorat. USTEC·STEs (IAC) demanem que, en tant que nova assignatura, sigui tinguda en compte dintre del còmput horari setmanal de 18 hores lectives.

Finalment, celebrem la rectificació de la consellera, en defensar la continuïtat de les literatures catalana i castellana com a assignatures de modalitat, a segon del batxillerat d’humanitats i ciències socials, en el marc de l’esmentada reforma. La literatura és imprescindible per aprendre a llegir i escriure de manera correcta i per entendre el món. Sense l’aprenentatge literari, l’alumnat queda desconnectat d’un aspecte bàsic de la transmissió cultural i social de la societat. L’educació ha d’assegurar que l’alumnat acabi l’ensenyament secundari sabent llegir i escriure amb correcció, cohesió, coherència i riquesa lèxica i gramatical, tant per continuar la formació en els diversos ensenyaments de lletres i humanitats com per desenvolupar la dedicació professional futura, sigui la que sigui. A més a més, l’aprenentatge de la literatura ajuda a la formació lingüística i el de la gramàtica condueix a la construcció correcta de textos. És necessària la lectura habitual de textos literaris, i més encara en català, ja que és l’única forma de fer que molts estudiants entrin en relació amb la nostra història literària i facilita la transmissió cultural. L’estudi i la pràctica de la literatura són imprescindibles per aconseguir una educació de qualitat i alumnes amb el domini de la llengua catalana i de totes les seves variants.

En definitiva, USTEC·STEs fem una crítica general a les contínues reformes normatives imposades des de l’Administració, sovint allunyades de les necessitats educatives de l’alumnat i que, a més a més, desestabilitzen la tasca del professorat i del personal d’atenció educativa, alhora que perjudiquen la salut laboral. El nostre sistema educatiu necessita estabilitat i sobretot inversió, principalment destinada a garantir una educació inclusiva i unes condicions laborals dignes per a les plantilles educatives.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes