Les mesures necessàries perquè l’educació pública catalana no faci llufa.

USTEC·STEs (IAC) volem aclarir que el comunicat publicat aquest matí, que anunciava un acord històric amb el Departament d’Educació per a la reducció de ràtios i l’augment de la plantilla docent, és, malauradament, una innocentada. 

És anunciant grans millores per l’educació pública catalana com ens hauria agradat acabar aquest 2024, però, un any més, no ha estat així.

Fa gairebé mig any del nou govern de la Generalitat. Contínuament sentim el president Illa dir que la prioritat és millorar els serveis públics. Però ara com ara aquest govern encara no ha anunciat cap mesura substancial per a la millora de l’educació del nostre país.

Sense anar més lluny, el passat 20 de desembre, el president Illa valorava aquests primers mesos del govern. Llegim el comunicat que va emetre la Generalitat i no hi veiem cap referència a educació. Cap.

El nostre comunicat, lluny de plantejar escenaris impossibles, enumera una sèrie de mesures llargament reivindicades i no ateses per l’administració, que caldria abordar de forma urgent, i que són:

  1. La reducció de ràtios: Les ràtios que hem descrit són les que volem assolir. Aules amb menys alumnes permeten una atenció més individualitzada, una millor convivència i un entorn més favorable per a l’aprenentatge i és una mesura universal que ens permet avançar cap a l’educació inclusiva.
  1. L’increment de la plantilla docent: Sense un augment significatiu del professorat, la reducció de ràtios és inviable. A més, cal recordar que l’aplicació de la jornada de 35 h per al conjunt de l’administració s’ha de fer efectiva també a Educació, amb una reducció proporcional de les hores lectives.
  1. L’augment del personal d’atenció educativa i la creació de la figura de l’infermer/a escolar: Les necessitats educatives i sanitàries als centres no poden dependre d’empreses privades i les tasques especialitzades les han de realitzar professionals capacitats.
  1. L’aposta per un model únic d’educació pública: L’equitat en l’educació és impossible amb l’actual sistema segregador. És hora de repensar el model educatiu dual i caminar cap a un sistema que prioritzi la igualtat a través d’un sistema públic únic i robust.

Aquestes mesures formen part de la campanya “Dignifiquem la nostra professió” que des d’USTEC·STEs (IAC) hem llançat aquest primer trimestre de curs. Una campanya que pretén focalitzar els nostres objectius en tres grans eixos: acabar amb la sobrecàrrega de feina, millorar la democràcia als centres educatius, i millorar els salaris.

Són propostes que llancem després de fer una anàlisi exhaustiva dels resultats de la gran enquesta que vam fer a principis del 2023 i que van donar lloc a l’informe del malestar docent presentat aquest passat novembre.

Així doncs, aquesta innocentada no deixa de ser un retrat de les nostres aspiracions. USTEC·STEs (IAC) ens comprometem a continuar lluitant perquè aquestes demandes deixin de ser un desig i es converteixin en una realitat. I advertim al govern de la Generalitat que el temps de gràcia s’ha acabat i la conselleria d’Educació i Formació Professional ha d’atendre les necessitats dels professionals que hi treballem.

Sabem que només amb la mobilització del conjunt de la comunitat educativa podrem aconseguir-ho. Fem-ho possible. Aquest 2025, fem única la pública!

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes