Concurs de mèrits per seleccionar el director o directora de diversos centres educatius i altres informacions d’interès.
RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT
18 de desembre de 2024
1r punt: resolució per la qual es convoca concurs de mèrits per seleccionar el director o directora de diversos centres educatius dependents del Departament d'Educació i Formació Professional
Intervenció administració: No hi ha modificacions substancials respecte a la convocatòria anterior. S’ha modificat la denominació del Ministerio al document. Tots els apartats on la comunicació era per correu electrònic s’ha modificat perquè sigui per e-Valisa.
Formació: s’actualitzarà si hi ha algun nou curs o formació que es pot tenir en compte.
El calendari es manté, les direccions seran nomenades a finals d’abril-primers de maig. L’1 de juliol de 2025 ha d’haver-hi direccions a tots els centres.
Novetat: un cop la comissió d’avaluació hagi conclòs la feina, abans de penjar les puntuacions provisionals i definitives, s’avisarà la gent candidata amb una comunicació prèvia perquè no hagin d’anar-ho consultant contínuament.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): Seguim fent una esmena global al sistema de selecció i al paper de la inspecció. Denunciem que les actuals convocatòries de concurs de mèrits per seleccionar direccions aposten per una direcció professionalitzada que s'allunya, en molts casos, de la realitat que es viu dins de l'aula. Ha de ser imparcial i objectiva. No és el nostre model, allunyat de la realitat del dia a dia als centres.
Que només puguin assumir la direcció del centre persones que tenen la formació, a banda dels filtres que hi ha per accedir-hi, quan sovint una persona del mateix centre proposada pel claustre hauria pogut portar-ne el lideratge pedagògic, no és un bon model. Això topa amb la democràcia al centre i fa que les direccions esdevinguin corretja de l’administració i no pas la coordinació del projecte pedagògic dels centres. Ara hi ha massa elements de subjectivitat que porten a l’opacitat i a la discrecionalitat.
Tenim casos en què s’ha pretès descartar una persona i se li han posat notes amb un zero; casos de comissió avaluadora amb familiars de l’avaluat; casos en què a un candidat no seleccionat se li fa la vida impossible… L’administració incideix per posar qui li interessa.
No és just ni objectiu que es prioritzi la direcció vigent si es presenten altres projectes de dins del centre. En aquesta línia, no acceptem el decret de direccions.
Alhora ens oposem a les propostes externes al centre, que no s’han de prioritzar. Si hi ha proposta interna amb consens de claustre s’hauria de prioritzar. En aquest sentit, caldria incloure una moratòria al requisit de formació quan hi ha propostes dins del centre. S’ha fet en casos que a direccions se li ha caducat la formació i l’administració n’ha facilitat la continuïtat.
Caldria limitar els mandats a 2, si no, tenim direccions vitalícies. Màxim es pot acceptar un període extra breu excepcional si no hi ha alternativa, d’una forma semblant a la que recull l’esborrany de decret de l’escola superior d’arts i disseny, que va en aquesta línia.
Reclamem més places per fer la formació de direccions, tant a les universitats públiques (a un preu raonable), com al curs que ofereix el Departament, que ha de tenir un procediment d’accés clar, transparent i objectiu. Seguim denunciant un any més la manca d'oferta pública i gratuïta per accedir a aquesta formació i com l'accés als cursos que organitza el Departament és poc transparent i tendeix a l'amiguisme. Reclamem que en ser requisit i no mèrit s'ha de garantir l'accés per a tothom que es vulgui formar sense haver de recórrer al recurs de la formació privada amb el cost econòmic que comporta. Reclamem que els delegats i delegades sindicals també hi tinguin accés.
Sobre les exigències que es demanen: inspecció i direccions han de tenir coneixements sobre drets dels treballadors i treballadores.
A les comissions d’avaluació hi hauria d’haver representació sindical i més transparència en tot el procés. D'alguna manera s'ha de regular que cap membre de la comissió de selecció pugui formar part de l'equip directiu de la direcció que s’hagi seleccionat.
Resposta administració:
- Les qüestions de cost zero es podrien fer, les econòmiques estan supeditades a pressupostos i no es poden plantejar ara per ara. Una d’elles és la transparència i publicar-ho tot sempre que no hi hagi problemes de protecció de dades, com l’avatar que demana sempre USTEC·STEs (IAC) per accedir a les dades, o que es publiqui tot a l’eTauler. Si demanem les dades que volem, ens les faran arribar. Cal que tota la informació sigui pública.
- El govern vol revisar el decret de direccions, s’obren a parlar-ne.
- És cert que hi ha direccions vitalícies i s’ha de revisar.
- Coincideixen en el tema de la formació. Calen més places i més assequibles.
- S’anoten casos com el cas d’una direcció amb directora embarassada que no es va renovar, estan preocupats pel biaix de gènere.
- Continuïtat de les direccions: ho treballaran i revisaran.
- Direccions amb discapacitat: és un tema resolt. Per exemple van refer la convocatòria d’inspeccions perquè faltava la reserva de places per a persones amb discapacitat i s’intentarà que sempre sigui així en tots els casos. No hi ha limitacions en aquest sentit, tothom s’hi pot presentar, tingui o no discapacitat.
- Anonimitzar les votacions del claustre: cal estudiar-ho. Caldria fer votacions secretes per no atacar les persones i que no comprometin, però altres són públiques o a mà alçada, cal revisar-ho.
- Donen la raó que la inspecció no hauria de ser a tot arreu i concentrar totes les decisions, cal canviar-ho i no suposa cap cost. També que si hi ha més d’una candidatura les inspeccions no siguin de la zona, però hi ha la limitació dels desplaçaments. També passa amb els vocals dels tribunals de les oposicions, que són de la zona per una qüestió econòmica d’estalviar desplaçaments.
- Les inspeccions es canvien cada 4 anys per evitar amiguismes, familiaritat… és un tema complex.
- La Llei Orgànica lliga de peus i mans en molts aspectes. S’hi marca el concurs de mèrits per a la selecció de direccions i no permet que els claustres decideixin. Tampoc poden potenciar més la gent dels centres perquè va en contra del principi de lliure concurrència.
- En concursos extraordinaris, tothom que vulgui ser proposat com a director/a s’apunta a una llista. Quan un lloc ha quedat desert, inspecció ha de seleccionar d’aquesta llista.
- No comparteixen el fet que les direccions s’autoproclamin.
- A mitjans de gener sortiran les vacants que saben certes per a l’1 de juliol, si n’hi ha de noves, són nomenaments extraordinaris per un any, més totes les que han quedat desertes.
- Les escoles de 8 grups o menys són de poblacions petites i manquen candidatures, per això permeten exempció d’alguns requisits.
- Votacions: hi ha el conflicte transparència - confidencialitat. Es podria demanar a l’assessoria jurídica que estableixi un dictamen sobre si s’ha de dir a una direcció qui l’ha votada i amb quants punts.
- eTauler: hi penjaran tot el que calgui.
- Informació del centre quan hi ha candidatura externa: és obligació de l’equip directiu del centre passar tota la informació a les candidatures.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): Sobre les dades de centres, se’n va una mica del tema, però dir que estant en contra de l’existència i ús de rànquings, sí que caldria més dades que ens permetessin contrastar algunes de les polítiques del Departament i l’ús d’una metodologia o altra, per exemple amb les competències bàsiques. Per altra banda, insistim en la petició de disposar de més dades sobre el procés de selecció de les direccions.
El subdirector ha parlat que prioritzar les candidatures dels centres pot vulnerar el principi de lliure concurrència, però allò que vulnera aquest principi són els decrets de plantilles i direccions, precisament.
Sobre els límits de la llei, la LOMLOE preveu en els articles 135 i 136 precisament que cal prioritzar les candidatures del centre i que es pot establir un límit de mandats. També dona marge per a una elecció molt més democràtica.
Qui vol fer una cosa busca una eina i qui no la vol fer busca una excusa. Si hi ha voluntat es pot modificar el decret de direccions, demanem que així sigui.
Resposta administració:
- Estan d’acord en el fet que cal parlar del decret de direccions. Tenen marge, però estan subjectes a una normativa que no es pot modificar d’un dia per l’altre.
- També estan d’acord en el fet que preferiblement les candidatures siguin de centre.
- També d’acord amb la transparència, però a vegades col·lideix amb drets.
- També d’acord amb la limitació de mandats, s’ha d’estudiar.
- Comissió de selecció: d’acord que a la comissió no hi hauria d’haver ningú vinculat al projecte.
- Documentació pública: d’acord que sigui accessible als membres de la comunitat educativa, no externament.
- D’acord que la inspecció no pot ser art i part.
- Cada any surt el concurs de mèrits. A mesura que hi hagi renúncies no es poden convocar comissions de selecció. Les direccions ho deixen sempre a final de curs.
2n punt: torn obert de paraules
Intervenció administració: Tornant de festes cal posar-se amb el reglament de mesa. Cal un sistema per tractar les demandes de la part social de forma més àgil.
Tornant de festes també plantejaran el tema de la compensació per abús de temporalitat.
Caldrà avançar per calendari la qüestió del CT autonòmic. Per tema informàtic van justos.
Demanen que s'enviïn els temes per correu.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): Hi ha qüestions importants que no es poden tractar en un correu enviat.
- Canvis curriculars al batxillerat: demanem aturar-ho tot i negociar.
- Deute dels sexennis: exigim una mesa específica per abordar la qüestió.
- Incidències nòmines:
- Pagaments sexennis. I reconeixement d’ofici i només per a antiguitat per a tothom.
- Nòmines amb percepció en negatiu del complement 085.
- Nòmines durant les baixes mèdiques.
- Com està el tema del cobrament de les tutories?
- Fem una petició de mesa tècnica sobre permisos.
Resposta administració:
- Batxillerat: la consellera en poques hores ha fet unes declaracions rectificant, es tractarà el tema amb més profunditat.
- La qüestió de permisos s’ha d’entomar. En especial amb perspectiva de gènere.
- Nòmines: 085 demanen que passem casos.
- Sexennis aniran regularitzant i pagant (qui l’hagi fet després de l’1 de novembre), no es poden comprometre que sigui al gener. Si estàs de baixa no acumules complements. Els cobres quan et poses d’alta sense efectes retroactius.