Aquest curs se’ns ha comunicat des del Departament d’Educació i Formació Professional que les persones funcionàries hauran de fer arribar els seus comunicats de baixa a la direcció del centre i no a l’òrgan de personal del seu servei territorial, com se’ns havia indicat anteriorment. Argumenten que la directora o director, com a cap de personal del centre, forma part de l’òrgan de personal.
Com que els codis de malaltia que utilitza Muface en els comunicats de baixa (CIE-10) són públics i, per tant, es vulnera el dret a la privacitat (art.18 de la Constitució espanyola i la Llei orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil del dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar i a la pròpia imatge art.7.4), des d’USTEC·STEs (IAC) vàrem recórrer al Defensor del Pueblo i al Síndic de Greuges, que ens van donar la raó.
Seguidament Muface va presentar la següent argumentació:
Previamente a su aprobación, la mencionada Orden PRE/1744/2010 de 30 de junio, fue sometida a informe de la Agencia Española de Protección de Datos. En el informe emitido por dicha agencia el 12 de marzo de 2010, se establece que el òrgano de personal puede conocer los datos correspondientes a la situación de incapacidad temporal en tanto que responsable de la concesión de las licencias por enfermedad, al existir habilitación legal para ello en el 19.3 del Texto refundido de la Ley sobre Seguridad Social de los Funcionarios Civiles del Estado.
Davant aquesta negativa, el nostre sindicat va pressionar el Departament perquè, com a mecanisme de seguretat per garantir certa confidencialitat, indiqués en els Documents per a l’Organització i Gestió dels Centres (DOIGC) que la documentació de la mútua Muface s’havia d’enviar als òrgans de gestió de personal dels serveis territorials o al Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i no al centre, ja que és la direcció dels serveis territorials o gerent del Consorci d’Educació de Barcelona qui autoritza o no la llicència corresponent, i no la direcció del centre. D’aquesta manera s’evitaria que des del centre es tingués accés a informació delicada de la persona.
Així es va acordar i en el següent DOIGC va aparèixer la següent instrucció: “Respecte als comunicats de la mútua Muface, s’han d’enviar per correu electrònic a les unitats de gestió de personal dels serveis territorials o, si escau, del Consorci d’Educació de Barcelona, que són les encarregades de custodiar-los i de gestionar els assumptes relatius al personal docent que presta serveis en l’àmbit territorial.”
Ha estat una sorpresa descobrir un nou canvi en les instruccions per aquest curs 24-25. En el DOIGC s’especifica que “el funcionari o funcionària haurà d’avançar l’enviament al centre, per correu electrònic, d’una còpia del comunicat el mateix dia o l’endemà de l’emissió de la baixa”.
No oblidem que, amb el Decret de Plantilles, és la direcció qui decideix la continuïtat de les persones que no tenen plaça definitiva al centre i el fet de conèixer la tipologia o gravetat de la malaltia podria condicionar-ne la reclamació.
A més, el motiu d’una baixa és una informació que només haurien de tenir metge i pacient, l’empresa només ha de conèixer les dades estrictament necessàries per emetre la llicència. Aquest és el cas de la seguretat social on els codis no són públics i, així i tot, la direcció del servei territorial, sense tenir coneixement de la malaltia, concedeix la llicència. Podem percebre un clar greuge comparatiu entre els dos sistemes.
Pensem que fins que es resolgui el tema de la privacitat, les persones que vulguin protegir la seva intimitat han de poder fer-ho enviant el document de baixa al servei territorial i, si realment cal, una còpia amb el codi ocult al centre.
USTEC·STEs continuarem lluitant contra la vulneració d’aquest dret i contra el perjudici que pot suposar el coneixement d’aquesta informació.