Exigim una reunió urgent amb el president i la consellera i denunciem la ingerència de l’OCDE en les polítiques educatives catalanes.
USTEC·STEs (IAC) expressem el rebuig a la signatura de l’acord entre la Generalitat i l’OCDE que s’ha dut a terme aquest matí a l’Escola Marta Mata de Barcelona.
No és l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) qui ha de marcar el rumb del sistema educatiu del país. Som els professionals de l’educació i la comunitat educativa, que coneixem de primera mà les nostres necessitats i peculiaritats, qui l’hem de dissenyar.
L’OCDE ha estat històricament l’eix impulsor de polítiques neoliberals materialitzades en reformes educatives basades en la competitivitat, l’estandardització i la mercantilització de l’educació, ignorant la diversitat i les especificitats dels sistemes educatius locals. En aquest sentit, és especialment preocupant que el govern català opti per externalitzar l’assessorament en polítiques educatives en comptes de confiar en els professionals de l’educació, les universitats públiques i en les organitzacions sindicals i associacions pedagògiques que coneixem de primera mà les necessitats del sistema educatiu català. Des d’USTEC·STEs ja fa mesos que hem plantejat a la consellera la necessitat d’obrir un debat profund amb el conjunt de la comunitat educativa per tal d’abordar les problemàtiques del nostre sistema educatiu i concretar solucions.
Denunciem que, a hores d’ara, es desconeix quin és el contingut d’aquest pacte i considerem que aquest acord suposa una nova mostra de menyspreu cap a la comunitat educativa del país i una subordinació preocupant als dictats d’organismes internacionals que prioritzen criteris econòmics per damunt de les necessitats pedagògiques i socials. Així mateix, també denunciem que aquesta decisió allunya encara més la gestió educativa de la realitat de les aules i les necessitats de cohesió social, i posa en perill els principis d’equitat, inclusió i qualitat que haurien de guiar qualsevol reforma educativa.
Necessitem polítiques que reforcin l’educació pública, redueixin les ràtios, millorin les condicions laborals del professorat i garanteixin els recursos necessaris per atendre tot l’alumnat. Per això, és urgent una reunió entre el president Illa i la consellera Niubó amb els sindicats de l’educació, i no pas actes públics amb organitzacions que promouen receptes neoliberals pel nostre sistema educatiu.
En conclusió, USTEC·STEs exigim al Govern de la Generalitat que rectifiqui i retiri aquesta proposta i obri un procés de diàleg real amb la comunitat educativa, establint els mecanismes necessaris perquè siguin docents i comunitat educativa qui participi directament en el disseny d’unes polítiques educatives arrelades a les necessitats del país i compromeses amb el dret a una educació pública de qualitat per a tothom.