Programa de detecció i intervenció primerenca (inclusiva), modificació dels criteris per gestionar la borsa, concurs de mèrits IOC i calendari de meses de negociació.
RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT
10 de desembre de 2024
1r punt: pròrroga del Programa de detecció i intervenció primerenques de dificultats en l’aprenentatge, la comunicació i el llenguatge per al curs 2024-2025 en el marc del Programa de Cooperació Territorial d’Educació Inclusiva.
Intervenció administració: És un programa fins al 31/08/2025, finançat per Fons Europeus i Fons del Ministeri, els europeus ja estan contemplats per a 4 anys i els propis es renoven any rere any, però hi ha el compromís per a 4 anys (fins al curs 27/28).
Volen fer detecció precoç, a partir d’I3 i fins a I5. Un dels objectius més importants és la col·laboració amb les famílies, i segueixen directrius d’Europa (assistir com cal els infants que ho necessiten). Hi ha indicadors per comprovar què s’assoleix.
Professionals: El programa s’aplicarà amb mestres d’educació especial (MEE) i mestres d’audició i llenguatge (MALL) als centres educatius (99%) i una persona del Departament que pot ser orientador/a educatiu, MALL o MEE. En total, 181 docents dels 12 ST (s’assignaran a un centre, però operaran en 4 centres més, cada dia a un centre) i la persona del Departament dels serveis centrals.
Criteris per a la contractació: inclouen els requisits i els mèrits. Es faran entrevistes que es publicaran per difícil cobertura. Són criteris continuistes de l’any passat.
Centres educatius: públics i concertats, es prioritzen els que no han rebut el programa anteriorment, han de tenir al PEC objectius per a la millora de la capacitat inclusiva i es prioritzen els de complexitat més alta.
Formació: l’any passat es va fer amb personal expert del col·legi de psicòlegs, es va gravar. Es tornarà a impartir en horari laboral, en diferents dies, si és possible en una setmana en horari de matí, prèvia a la intervenció a l’aula. Només caldrà fer-la si no s’ha fet el curs anterior. Seran 20 h de formació i acabarà amb un projecte vinculat en un dels centres on s’intervingui.
Terminis: Es publica a tot als serveis territorials i es farà la contractació fins a cobrir les places.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): Ens alegrem per qualsevol recurs o suport a l’escola inclusiva (o en aquest cas, a la seva pròrroga), que permeti una millor atenció a l’alumnat.
És una llàstima que no es pugui implementar a totes les escoles del país, cada vegada hi ha més alumnes que ho necessiten. El programa no deixa de ser un pedaç. Nosaltres defensem un desplegament real de l’escola inclusiva i aquesta és una mesura universal, mesures que el Departament no acostuma a impulsar. Com és que encara no hi ha un MALL a cada centre? Demanem que s’aposti per dotar tots els centres del personal docent i PAE necessari per desplegar realment el decret d’inclusiva. Falta finançament, però sense això no anem enlloc i un cop aconseguit això, comencem a desplegar l’educació inclusiva amb MALL i tot el que sigui necessari.
Observacions i esmenes:
-
El programa, com s’ha dit, hauria de començar cada setembre.
-
Hauria estat interessant començar a pensar en l’etapa educativa del 0-3, que ja tenim molta mainada escolaritzada i els mestres i educadors tenen evidències sobre les necessitats i convindria aplicar-ho allà també.
-
El 2023 anava destinat només a la pública i enguany s’afegeix la concertada, hi estem en contra, tots els recursos haurien d’anar a l’escola pública que els necessita.
-
No s'entén que la formació vagi a càrrec d’un col·lectiu extern al Departament. S’haurien d’aprofitar els CREDA, que és un recurs propi del Departament.
-
Cal recordar que el CREDA té implementat un programa molt similar en algunes escoles, “Escoltem com parlen”. En aquest sentit, la coordinació amb el CREDA és imprescindible. Els mestres-logopedes del CREDA donen atenció a totes les escoles i centres educatius del país. Són especialistes contrastats, en atenció directa i assessorament a centres i famílies. Hem d’evitar la duplicitat de funcions i vetllar per una feina eficient i de qualitat. Entenem que aquest suport està més vinculat amb la figura del MALL (absent per desgràcia a les escoles), però la coordinació amb els serveis educatius és del tot necessària (CREDA, EAP, LIC).
-
Selecció de candidats: “Formació específica relacionada amb el desenvolupament i estimulació del llenguatge (1 punt).” Creiem que és quelcom insuficient, que s’hi posa poc en valor. És un programa on el perfil especialista més idoni és el de MALL, sempre s’hauria d’anteposar un MALL a una altra mena de mestre/a.
-
Ens oposem a criteris de caràcter personal mitjançant entrevista personal. Com en totes les comissions de selecció de personal d’altres col·lectius (per exemple serveis educatius), inclouen criteris gens objectivables. Tot el que suposi el criteri subjectiu de la comissió avaluadora és poc just i transparent. Aquests 4 criteris són difícils d’objectivar i valorar en una entrevista:
3.1) Grau de motivació i empatia (1 punt).
3.2) Capacitat de treball en equip, adaptabilitat i flexibilitat (1 punt).
3.3) Lideratge positiu i capacitat per a gestionar conflictes (1 punt).
3.4) Habilitats comunicatives i socials (1 punt).
-
Demanem que s’explicitin amb total transparència les condicions laborals (temps de treball, vacances, retribucions, etc.) a les persones interessades i seleccionades (és quelcom que no sempre ha estat així i llavors hem rebut queixes que no se’ls havia informat correctament). Si els professionals s’han de desplaçar a 5 centres diferents, haurien de tenir dietes per desplaçament. Tampoc sembla massa realista una sola persona per coordinar 180 professionals des dels serveis centrals. El contracte serà de substitució o vacant? S’ha contemplat què passarà en 3 anys? Hi podran accedir funcionaris en CS? Hores lectives i complementàries: no són suficients per coordinar-se amb tutories, EAP… cal menys càrrega lectiva.
Resposta administració:
-
Per què no ha començat al setembre: Fins a finals de juliol no els van confirmar la partida pressupostària, i per això no s’ha fet abans. Va influir-hi el canvi de govern.
-
La idea és continuïtat, que no acabi el 31 d’agost, sinó que segueixi amb els mateixos professionals.
-
L’etapa 0-3 és fonamental, i estan treballant per poder implementar-hi també aquests recursos.
-
El finançament ha estat menor, per això no hi ha coordinació a cada ST. Volen tots els efectius als centres educatius, i per aquest motiu han “sacrificat” coordinacions de ST i tenen només una persona als serveis centrals, amb altres professionals de la direcció d’educació inclusiva, que treballen en equip i no estarà sola. També hi ha ST i serveis educatius amb professionals que ajudaran. El CREDA i l’EAP també es coordinaran.
-
Afegir la concertada: per a ells el sistema educatiu és general. L’alumnat es troba tant en centres públics com concertats i tots els centres tenen alumnes amb necessitats d’aquest tipus.
-
Formació: és personal expert, del CREDA i d’arreu, busquen la gent més potent. Serà formació acreditada, reconeguda.
-
Professionals: faran 37,5 h a la setmana, com tothom. Finalització del contracte a 31/08, però el 30/06 acaba la prestació als centres educatius.
-
Selecció de centres: cada ST ja ha triat en funció dels criteris i tenint en compte si tenen d’altres projectes similars.
-
Selecció dels professionals: es fa per difícil cobertura per facilitar la contractació pel moment en què som ara del curs. A les entrevistes hi haurà inspecció i professionals que sabran detectar el grau d’empatia, els posaran en situació per veure-ho. Estan acostumats a fer entrevistes i tenen rúbriques i casos pràctics. És una selecció objectiva buscant el millor professional. Cada vegada que seleccionen algú s’expliquen les condicions laborals. Es pagaran dietes per desplaçament. Estan d’acord que haurien de ser places estructurals.
-
Oferta oberta tant a MEE com MALL: MALL són potser més específics, però cal tenir en compte els professionals de què es disposa.
-
Horari: en l’últim programa no ha passat que no tinguin prou hores. Tenen valoracions del curs anterior i no hi sortia aquest punt com a aspecte a millorar.
-
És una vacant no estructural, no comptarà dins del 8% de temporalitat. Tant de bo en algun moment sigui estructural i hi hagi un/a MALL a cada centre, SIEI, professionals per a l’educació inclusiva.
2n punt: modificació dels criteris per gestionar la borsa de treball de personal docent per al curs 2024-2025.
Intervenció administració: La modificació consisteix a incorporar una nova volta en l’algoritme d’adjudicacions, prèvia al 2n algoritme, per tal de buscar gent del ST per a cobrir les substitucions que no s’han assignat al 1r algoritme (el programa buscarà més candidatures dins del ST que ja estan apuntades al 1r algoritme). Informàticament, es podrà aplicar ja a partir del 15 de gener.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): Ens n’alegrem perquè era una proposta nostra, que era de lògica, i ara la veiem feta realitat.
Cal revisar alguns altres criteris de gestió de la borsa, començant per millorar la transparència de tot el procés.
El màster: no estem d’acord que es prioritzin les persones segons si han pagat o no la inscripció (entre les persones amb compromís).
Tampoc estem d’acord amb l’apartat d’adjudicació de llocs específics de formació d’adults. Entenem que les substitucions es faran directament el mes de juliol? A part d’això no entenem per què es manté el criteri absolutament subjectiu de fer-les per difícil cobertura, per mitjà d’entrevista.
Volem posar en evidència que es manté en el redactat el sistema d’avís per correu o SMS de les adjudicacions. Molt lloable i necessari. Però resulta sorprenent que s’obliguin les persones nomenades a respondre en una franja horària molt concreta, sense errors i que el Departament es renti les mans en el compromís d’avisar-les. És més, posi en el redactat l’evidència que no ho farà perquè no serveixi com a excusa per no acceptar l’adjudicació.
Resposta administració:
-
CFA: s’ha d’estudiar, s’està començant a planificar. Hi ha molta feina informàtica pel concurs de trasllats autonòmic.
-
Publicitat dels convocats per cada ST, ordre d’especialitats… està publicat a cada ST. Cal millorar la publicitat quan són DC (difícil cobertura).
-
Màster: és un requisit i han de triar persones que el compleixin. Al 17/18 es va incorporar el compromís perquè en 3 anys se’ls traguessin. Treballen amb universitats per tal que hi hagi places públiques del màster per a tothom que és a la borsa. Les universitats diuen que no tenen la capacitat i la normativa (excepte la UOC) per fer la formació en línia i les places han de ser presencials o semipresencials i, per tant, cal deixar de treballar durant un temps. Estan parlant amb el Ministeri perquè canviï la normativa i que puguin ser en línia. Es va ampliar l’oferta de la UOC i la sorpresa fou que quedaren moltes places lliures. Es va contrastar quanta gent de la borsa s’hi va inscriure i van ser molt poca. Per això van demanar que la gent amb compromís fes la preinscripció. Encara no tenen el retorn de les dades, quan les tinguin, les compartiran.
-
Dades GES: les treballaran i ens les passaran.
-
Transparència dels nomenaments per tothom: actualment no és possible, s’intentarà que sigui així amb l’app.
-
Avís: es mirarà de fer d’una altra manera quan tinguin l’app.
3r punt: concurs de mèrits per a la provisió de llocs de treball vacants, en comissió de serveis, a l’Institut Obert de Catalunya.
Intervenció administració: No hi ha canvis significatius, només alguns de detall:
-
Places ofertes: s’ha fet que les places que no tenen gent de l’especialitat es puguin ocupar per CS i alguna plaça de l’especialitat que no s’ofereixi en CS de 4 anys per flexibilitzar l’oferta de l'IOC.
-
Requisits: són del decret. A més del perfil de competència digital docent, es permet tenir un nivell de competència digital B2 o superior, que és equivalent.
-
Aclariment: no es pot al·legar un mateix mèrit (B2 o superior de llengua estrangera - AICLE) en dos apartats.
També hi ha alguna actualització de nomenclatures i normativa.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): hem demanat en anteriors meses de negociació que es modifiqui el Decret 57/2020, de 19 de maig, que crea l'Institut Obert de Catalunya (IOC) i n’estableix la regulació perquè hi ha diversos aspectes que considerem que vulneren diferents principis democràtics o, si més no, no és un model de sistema públic desitjable per a Catalunya.
Per això hem demanat i demanem una mesa de negociació específica sobre l’IOC per tractar aquests aspectes i d’altres per millorar aquesta institució i fer-ne un referent a Catalunya i a l’estat.
Entre d’altres, ens preocupa seriosament que la provisió de docents a l’IOC es faci per concurs de mèrits en comissió de serveis i, en especial, que les places estiguin ocupades provisionalment durant quatre anys, prorrogables quatre més, ja que es genera un context d’inestabilitat difícilment suportable per una entitat que ha d’acabar essent el centre d’educació no presencial de referència a Catalunya.
Per tant, demanem que totes les places de l’IOC siguin proveïdes pel seu corresponent concurs de trasllats i que les places siguin cobertes amb funcionariat de carrera amb propietat definitiva. En aquesta línia, exigime que ja en el concurs de trasllats autonòmic del curs vinent surtin les primeres places per cobrir-se amb caràcter definitiu.
Per altra banda, en el seu moment vam manifestar i ara reiterem que el nombre de places proposades és insuficient. Tots sabem que la plantilla de l’IOC està insuficientment dimensionada i que per donar sortida a la demanda es fa un abús en la contractació de col·laboradors. Per això, demanem un augment considerable de places de plantilla a l’IOC resultat de la transformació de les hores de col·laboració en hores de plantilla i així complir amb una necessitat llargament demanada i, al mateix temps, posar fi a aquest abús.
Entrant en la resolució:
-
Demanem la retirada del requisit de perfil de competència digital docent.
-
Comissió de valoració: Demanem que hi pugui formar part un/a representat sindical amb veu, però sense vot, que pugui corroborar que tot el procediment compleix amb totes les garanties.
-
Base 9: Demanem que la pròrroga sigui automàtica excepte en el cas d’informe desfavorable i degudament motivat per part de la direcció del centre.
-
Apartat 4.4.2: Considerem que els perfils no haurien de meritar.
-
Què passa si les places no són cobertes per manca de professorat? Com s’efectuaria la provisió de la plaça?
Resposta administració:
-
Es farà una mesa tècnica de l’IOC: cal revisar les places, complir amb els principis de publicitat, mèrit i capacitat… Molt ve marcat per decret, com ara que el procediment té dues fases i quines són. Caldria canviar el decret.
-
Perfils com a mèrits: fins ara s’ha considerat requisit i no és específic d’aquest concurs que siguin mèrits. Es podria valorar si convé modificar-ho.
-
Plantilla de l’IOC: les xifres són 145,5 dotacions, de les quals 57 docents amb plaça en CS de 4 anys (han superat el concurs de mèrits) i 90 en CS d’un any. A banda d’uns 700 col·laboradors, donaran la xifra exacta.
-
Composició de la comissió d’avaluació: també regulada pel decret de l’IOC, està establert i no s’especifica això de la representació sindical, són la inspecció del centre, direcció i cap d’estudis de l’ensenyament corresponent que es pot substituir si és part implicada. Es pot afegir si es modifica el decret.
-
Especialitat de religió i italià: són les dues que per la configuració de l’IOC no es poden oferir al concurs, la resta sí que s’han ofert, fins i tot la de català d’EOI que és la més recent.
-
Percentatge fases: 60% i 40% es pot estudiar modificar-los amb les direccions generals competents. L’únic requisit normatiu que especifica percentatges és que la 2a fase no pot superar el 40%, però es permet que sigui inferior.
-
Més puntuació pels màsters: es farà perquè sigui superior als perfils docents.
-
Calendari: els agradaria publicar la convocatòria al mes de gener, entre el 8 i el 31.
-
Acreditació competència digital B2: per poder-se acreditar a la prova caldria consultar-ho a la subdirecció de recerca i cultura digital que és qui s’ocupa de fer-ho. Es traslladarà i donaran resposta.
-
Anonimat procés selectiu: caldria canviar el procés selectiu canviant el decret.
4t punt: calendari de meses de negociació.
Intervenció administració: Es pot plantejar fer més reunions telemàtiques en les qüestions menys complexes o que no generen tant de debat.
Calendari:
-
Gener: Pacte dels drets sindicals, ordre del calendari escolar i modificació del reglament de la mesa sectorial.
-
Febrer: SENSEI, convocatòria mentoria 4.0 i reducció de 2 h lectives per a majors de 55 anys.
-
Març: Adjudicacions de destinacions provisionals.
-
Abril/maig: Resolució de borsa, barem, NOVACO, criteris generals i procediments de confecció de les plantilles.
-
Juny: DOIGC, pràctiques d’oposicions i GES.
-
Juliol: Nova app borsa de sol·licituds, concurs d’oposicions docents i concurs de catedràtics/iques (no és segur aquest darrer punt).
A partir del gener, també:
-
Criteris de compensació del personal interí no estabilitzat, FP, adults (lligada al CT autonòmic), escoles rurals, IOC, serveis educatius, docents en CS a serveis centrals i ST, escola inclusiva (possible CT amb places de SIEI) i EOI.
També hi ha altres dades i temes a tractar:
-
Transparència: informació més accessible i a l’abast de tothom.
-
Negociació: mesures de treball que permetin una vertadera negociació, amb temps.
-
Places perfilades, decret de plantilles: No ens podem saltar la llei, però la podem canviar.
-
Oposicions: voluntat de treure moltes places el curs vinent.
-
Regularitzar que no hi hagi gent treballant molt lluny de casa.
-
Funcionament dels tribunals d’oposicions: menys burocràcia, menys complexitat i pagament ràpid.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): La proposta del Departament respon a les necessitats i ritmes de l’administració. Això hauria de ser una mesa de negociació i abordar condicions laborals, no només una segona lectura de les resolucions per fer-hi matisos i tirar endavant.
El reglament de mesa preveu que al final de cada mesa es parli dels punts a tractar de la pròxima mesa i no es compleix.
Aquest curs és la 6a mesa sectorial i hi ha qüestions que hem exposat a cada mesa com ara la situació les persones no estabilitzades, el fet de disposar de totes les dades de la situació després dels processos d’estabilització, parlar de quines sortides hi ha per a aquestes persones més enllà de compensacions i GES, quines propostes hi ha de futur per a l’accés a la funció pública. Ni s’hi ha donat resposta ni apareix al calendari.
També hem anat demanant la qüestió del deute dels sexennis. Quan en parlarem? El partit que ara ostenta el govern havia mostrat predisposició a pagar aquest deute abans de ser al govern…
Fins ara ha estat un trimestre tranquil i valorem bons gestos com tornar als concursos autonòmics, que hi apareguin les places del CFA, el parlar dels perfils… Al setembre, quan va venir la consellera, vam donar cert marge, però caldria algun gest de millora de condicions laborals i no s’ha produït. El mateix govern va anunciar el Pla de desburocratització per reduir la sobrecàrrega i no se n’ha sabut res, tot i demanar-ho en mesa també.
Tampoc hem parlat de qüestions cabdals: aplicació de les 35 h a tota l’administració, hi ha un compromís del govern cap a aquesta fita, i això hauria de tenir una implicació en reducció d’hores lectives. Parlem de l’escola inclusiva, plantegem una reducció de ràtios. Parlem de qüestió salarial, hem perdut docents, no és prou atractiva la professió… parlem-ne. Tot això són elements pels quals volem meses. No haurien de caldre 15 vagues per poder parlar de certs temes. Cal augmentar la conflictivitat per parlar de la millora de condicions laborals?
Resposta administració:
-
Sí a negociar-ho tot: Hi ha qüestions que cal tractar tant sí com no, per això programen. Afegeixen el tema de condicions laborals, persones no estabilitzades i dades, desburocratització, mesures universals, mesa sectorial d’FP, rurals, adults, establir un calendari de reunions, negociar vacants, aranès, pla normatiu… Tot el que no va lligat a pressupostos és més fàcil de negociar.
-
Dates: hi ha dificultats per establir-les amb temps, perquè hi ha molts canvis i coses d’última hora.
-
Repeteixen que volen fer oposicions cada any, repetir calendaris, per així també mantenir la interinitat a màxim el 8%.