Resum de la reunió bilateral amb la consellera d’Educació, Esther Niubó: reclamem recuperar el poder adquisitiu perdut amb un augment del 25% del sou!

Aquest dimarts hem celebrat una reunió entre USTEC·STEs (IAC) i la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, i el director general de professorat, Josep M. Garcia Balda. Ha estat una oportunitat per demanar mesures urgents i compromisos reals que dignifiquin la professió i millorin el sistema educatiu.

La trobada arriba en un context marcat per la necessitat de recuperar el 25% del poder adquisitiu perdut des del 2009, un punt que considerem essencial per a la dignificació laboral i que hem traslladat a la consellera.

USTEC·STEs hem reclamat a la consellera que les meses sectorials siguin veritables espais de diàleg i presa de decisions. Després de sis mesos de govern és hora d’avenços concrets.

Pel que fa al model educatiu, hem pressionat per blindar les línies d’educació pública, i eliminar concerts, i hem rebutjat les polítiques dictades per organismes econòmics com l’OCDE, allunyats de la realitat educativa. Som taxatius en aquest sentit. La consellera assegura que la intervenció de l’OCDE comptarà amb l’escolta als agents de la comunitat educativa. Alhora, considera prioritari destinar els recursos al creixement d’oferta a l’FP, i s’ha obert tímidament a revisar els concerts d’aquí a un any. Un posicionament que considerem insuficient.

Durant la reunió, hem exigit el compliment dels compromisos ja adquirits pel Departament d’Educació: un calendari per assolir el 6% del pressupost en educació pública, desplegar de manera efectiva el decret d’Inclusiva amb la dotació econòmica necessària per reduir ràtios, reduir la burocràcia que afecta tot el personal dels centres, oferir totes les places al concurs de trasllats, incloent-hi totes les places dels centres d’adults, i revisar el Decret de Plantilles i els perfils per eliminar les arbitrarietats en la selecció de personal.

Niubó no ha concretat cap pla d’augment pressupostari i ha insistit en la necessitat de l’aprovació dels comptes. Sobre el pla de reducció de la burocràcia, la consellera s’ha compromès a iniciar ja el treball i ha recollit la demanda d’USTEC·STEs que aquest pla vagi més enllà de la burocràcia que afecta només les direccions i inclogui la reducció de sobrecàrrega en avaluacions, programacions, protocols, memòries, etc.

Respecte al concurs de trasllats, el Departament assegura que té la intenció d’augmentar el nombre de places que s’hi ofereixin i de treure les places d’adults a un concurs autonòmic l’any vinent. En aquesta línia, el director general s’ha compromès a convocar una reunió amb tots els CFA per abordar la qüestió. Respecte als perfils, l’administració veu necessari revisar a la baixa el nombre existent, i quant al decret de plantilles, hi ha compromís de treballar en mesures per a eliminar les arbitrarietats en la selecció de personal. USTEC·STEs valorem que es tracta de mesures tímides que no garanteixen acabar amb la tria a dit del personal i hem demanat una derogació completa del decret.

La recuperació del poder adquisitiu ha estat un punt prioritari d’USTEC·STEs (IAC) a la reunió amb la consellera. Li hem traslladat la necessitat d’establir un calendari per l’augment del sou fins al 25% per contrarestar la pèrdua del poder adquisitiu dels darrers anys. Així mateix, hem reclamat negociar el retorn del deute dels estadis i l’equiparació salarial completa de l’FP, entre altres mesures. Malgrat la predisposició de l’administració a parlar-ne, s’han escudat en la manca de pressupost per no abordar-ho en un futur pròxim ni adquirir cap compromís concret. Un fet que no pot ser excusa per no millorar les condicions laborals. Per això hem advertit a l’administració d’un nou cicle de conflictivitat laboral si no s’avança en matèria salarial.

En l’àmbit de la formació professional, hem plantejat la necessitat d’una reunió específica amb la consellera per abordar aquest tema amb profunditat i demanarem una anàlisi detallada de com afectarà l’FP dual a les plantilles i un compromís que no hi haurà retallades. En aquest sentit, aquest dimecres hi ha prevista una trobada amb el secretari de formació professional, Francesc Roca, en la que pretenem avançar en la negociació de qüestions fonamentals per a l’FP.

També hem situat a la consellera millores en les condicions laborals del personal laboral, incloent-hi el reconeixement de les seves demandes històriques. És imprescindible situar la reclassificació com una prioritat en les negociacions i garantir un tracte just per a tot el personal educatiu. La negociació en el cas del personal laboral no pot mantenir-se congelada i mesures com el reconeixement de les TEEI a la rural o la reducció de dues hores a les persones majors de 55 anys s’han de fer efectives ja. De nou, hem reiterat davant la conselleria que les treballadores del Departament estem cansades del menyspreu. Un Comitè Intercentres enquistat i sense predisposició a negociar cap millora per al nostre col·lectiu fa que no hi hagi previsió de millores de futur per al personal laboral i PAE. L’error en anunciar un cobrament d’estadis per a les educadores de llar d’infants ha fet que la credibilitat del Departament quedi en evidència. Per últim, hem demanat el suport de la consellera a la compareixença a la comissió d’educació.

A la reunió amb la consellera hem defensat també el model d’immersió lingüística en català com a eix vertebrador del sistema educatiu i essencial per a la cohesió social. Reclamem al Departament una resposta clara davant d’una possible sentència contrària al català com a llengua vehicular i mesures contundents per garantir la protecció del català a les aules.

Respecte a la situació del currículum de batxillerat, la consellera ha reconegut que hi va haver precipitació en la publicació del document que preveia diversos canvis. No obstant això, l’administració insisteix que el currículum s’ha d’adequar a la normativa estatal i, per tant, es mantingui la fusió de les assignatures de ciències. USTEC·STEs no compartim aquest plantejament i creiem que seria possible una lectura més flexible del Reial decret per tal de mantenir com a mínim les hores de ciències actuals.

Esperem que aquesta reunió marqui un punt d’inflexió en les negociacions amb el Departament d’Educació i que es tradueixi en compromisos reals que millorin la qualitat de l’educació pública i la dignitat laboral del personal educatiu. Continuem treballant a favor de l’educació pública i els drets del conjunt dels treballadors i treballadores, i endurirem el to i la conflictivitat si no hi ha passes fermes en aquesta direcció.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes