El sindicat USTEC·STEs (IAC) ens reunirem aquest dijous amb el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, en un moment crític per al futur del català i l’aranès a les aules.
Des d’USTEC·STEs encararem la reunió exposant el que hem defensat des de fa dècades: el català com a llengua vehicular i el model d’immersió lingüística, que ha demostrat ser clau per garantir el coneixement de la llengua, la cohesió social i evitar la segregació lingüística. No obstant això, la seva aplicació s’ha vist debilitada per la innacció de l’administració, la manca de recursos, la no intervenció de la inspecció i la minorització del català en àmbits educatius i socials.
Malgrat tot, i davant l’anunciada i més que possible sentència desfavorable del Tribunal Constitucional contra el model d’immersió lingüística, USTEC·STEs exigirem al conseller que el govern s’anticipi i plantegi una resposta preventiva.
Aquesta resposta, creiem que ha de contenir tres grans compromisos:
- Un projecte lingüístic únic i vinculant per a tots els centres educatius, que asseguri la vehicularitat del català, i l’aranès a la Vall d’Aran, i sigui d’obligat compliment.
- Un compromís ferm de l’Administració amb campanyes de promoció i concienciació de l’ús del català amb impacte real en tots els àmbits socials i educatius. Només si el català és present arreu i necessari s’aconseguirà que se n’augmenti l’ús.
- La inclusió del català a les universitats i a la formació professional per combatre la minorització a favor d’altres llengües i assegurant-ne la presència en l’oferta educativa.
En aquest sentit, el sindicat creiem que el govern hauria de materialitzar aquests tres compromisos per llei, amb els instruments normatius que calgui, concretant les mesures específiques per revertir la situació actual de retrocés de l’ús de la llengua en tots els àmbits a l’educació, entre elles:
- La formació en conscienciació lingüística per a tot el personal educatiu, inspeccions i altres treballadors públics, així com l’exigència general que tota empresa contractada per l’administració, especialment als centres educatius, faci ús del català en les comunicacions i intervencions.
- El suport a l’alumnat nouvingut, amb aules d’acollida a tots els centres i amb prou recursos per oferir un acompanyament lingüístic i emocional sense interrupcions perjudicials. Incloent també la revisió de les aules d’acollida accelerada (AAA) que, per ara, suposen un doble dol per a l’alumnat que hi va durant tres mesos i després s’ha d’integrar en un nou centre i dotar d’hores de coordinació entre el professorat dels centres i els docents d’AAA.
- La inspecció eficaç per assegurar que el català, o l’aranès a l’Aran, és realment la llengua vehicular de l’educació i de l’administració.
Amb tot, el que el sindicat apuntem és la necessitat que el marc normatiu situï la llengua catalana i aranesa en el centre de les comunicacions en l’ensenyament i assegurar que tot l’alumnat gaudeix d’igualtat d’oportunitats i aprèn la llengua, especialment el nouvingut, i així revertir els baixos nivells de comprensió i expressió oral en català. Així mateix, cal aplicar mesures polítiques per revifar l’ús de la llengua en tots els àmbits.
USTEC·STEs traslladarem aquest plantejament a la reunió amb el conseller Vila i el farem arribar avui mateix a la consellera Niubó. Busquem el compromís dels dos consellers perquè facin arribar aquest plantejament a la propera reunió ordinària del Govern de la Generalitat i seguirem insistint perquè el govern avanci quina serà la resposta davant la crisi del català i la imminent sentència del Tribunal Constitucional.