Exigim al conseller de política lingüística, Francesc Xavier Vila, fermesa en la defensa del català
El passat dijous, 23 de gener, alguns membres de la secretaria per la llengua del sindicat ens vam reunir amb el conseller de política lingüística, Francesc Xavier Vila. El conseller es va mostrar molt proper i disposat a fer tot el que pugui, des de la conselleria, per revertir la situació del català. En aquest sentit, ens va explicar algunes de les mesures que estaven prenent, algunes de les quals es troben al pacte nacional per la llengua. Tot i que és positiu, reconeix que no val a badar i està disposat a treballar conjuntament amb la comunitat educativa. Des del seu càrrec, està intentant incloure la mirada lingüística a tots els àmbits de l’administració.
Tant des del sindicat com des de la conselleria tenim clara la importància de no només mantenir la llengua viva, sinó promoure-la i revifar-la. Coincidim que cal mantenir-la arreu i sensibilitzar i conscienciar sobre la seva importància. El conseller es va comprometre que les institucions, començant per la Generalitat, tinguin una conducta modèlica en l’ús i difusió de la llengua. Volen plantejar uns cursos gratuïts o subvencionats, per a tot el personal públic, sobre llengua i sensibilització lingüística. També s’ha plantejat afegir a la formació docent matèries sobre llengua i consciència lingüística.
En l’àmbit sanitari, tenen propostes com ara material i cursos de català, que entrarà dins el Pla de Salut. Vam comentar que s’ha de garantir que totes les empreses que contracta la Generalitat ofereixen atenció en català i vam denunciar que l’empresa que fa les revisions de salut al personal educatiu no ho garanteix. El conseller en va prendre nota i mirarà de posar-hi solució.
Pel que fa a l’àmbit universitari, ens va exposar el treball que s’està fent amb les universitats per exigir més català tant als graus com als màsters. S’estan atenent les queixes a totes les universitats quan no s’ofereix l’ensenyament en la llengua anunciada, però a vegades passa que no pot fer un curs la persona establerta i la substituta no domina la llengua. El problema més gran és quan no es denuncia el canvi de llengua. Una de les propostes és demanar un compromís a l’alumnat d’altres regions d’aprendre la llengua. Vam recordar la importància de garantir el català no només de les universitats, sinó també a la formació professional.
Quant a l’educació obligatòria, ens va explicar que tenen un compromís per tal que la inspecció faci d’una vegada per totes la seva feina i acompanyi tant docents com personal d’atenció educativa en el compliment del projecte lingüístic. Cal sobretot incidir en aquells centres amb pitjors resultats de català i promoure-hi la llengua i emprar-la el màxim possible. Vam exposar la nostra idea d’un projecte lingüístic de centre únic per a tots els centres educatius i vam arribar a un consens d’un projecte lingüístic marc per a tots els centres, amb possibles adaptacions segons les circumstàncies. La intenció de la conselleria és garantir un nivell efectiu de suficiència lingüística en acabar l’escolarització obligatòria.
Vam exigir una aula d’acollida a cada centre i més recursos i dotacions, perquè l’acollida de l’alumnat nouvingut és una de les claus per a mantenir la llengua. També vam comentar el pla pilot de les aules d’acollida accelerades, que tot i que mostren bons resultats en aprenentatge de la llengua, cal millorar en alguns aspectes com que ara per ara suposen un doble dol per a l’alumnat.
Un dels temes als quals el conseller va donar més importància fou l’educació infantil. Ens va comentar que algunes de les noves metodologies i el paper docent en elles estan minvant l’ús del català. Pensa que es necessita una formació més acurada en l’ús del català oral i l’acompanyament de l’alumnat. Així mateix, cal pensar bé l’ús de les pantalles (no només als centres) i l’afectació que té en la llengua. Aquí vam comentar que des d’Europa se’ns ha obligat a fer una formació interna de centre a tots sobre digitalització i que no considerem que sigui la prioritat ara per ara al sistema educatiu català.
A la reunió, USTEC·STEs (IAC) també vam tornar a demanar que l’ensenyament del català sigui de franc a tots els nivells i que les bonificacions de les taxes a les EOI s’equiparin als preus públics i s’apliquin en tots els nivells del MECR per a les llengües impartides. El conseller ens va dir que si tingués pressupost per a oferir la formació gratuïta, segurament ho faria, però de moment, durant tres anys no s’han apujat les tarifes. També ens va prometre estudiar el tema dels preus de taxes i bonificacions.
A la trobada vam recordar la importància de no oblidar l’aranès i tenir-lo present en les polítiques lingüístiques i accions de l’administració. Sobre aquest tema, el conseller va anunciar que s’ha triplicat el pressupost destinat a aquesta llengua.
Un dels temes que ara per ara més ens preocupa és el marc legal per a la immersió lingüística i el català com a llengua vehicular. El conseller ens va exposar que estan preparant la resposta a allò que dictamini el tribunal superior que ara mateix està revisant les lleis i decrets llei. La intenció és mantenir la llengua als centres, però no es pot comprometre a blindar-la, tal com exigim com a sindicat.
Des d’USTEC·STEs (IAC) vetllarem pel compliment dels compromisos establerts i lamentem la falta de valentia per blindar el català, sigui quin sigui el resultat de la sentència. Per això no descartem cap mena de mobilització per salvar la nostra llengua als centres educatius.