L’abril de 2024 es va publicar el Protocol d’atenció als infants i joves amb necessitats especials de salut (programes B i C) vinculat a l’Acord marc de col·laboració entre els departaments d’Educació i Salut per al desenvolupament de les intervencions vinculades a la salut de l’alumnat en l’àmbit educatiu i l’atenció educativa domiciliària o en centres sanitaris. Aquest protocol pretén garantir l’atenció de les necessitats especials de salut de les criatures i joves que requereixen cures durant l’horari escolar i per a les quals no són autònoms.
Des d’USTEC·STEs (IAC) considerem que és important promoure que aquests infants i adolescents desenvolupin amb la màxima normalitat la dedicació escolar i puguin participar en les activitats que s’organitzen al centre educatiu durant les hores lectives. Prioritzem, però, la seva seguretat i benestar, i per això exigim que se’ls garanteixi una atenció de qualitat impartida per professionals de la salut amb la qualificació necessària.
Les tasques del personal docent i d’atenció educativa no inclouen actuacions sanitàries de cap mena. Tampoc som personal capacitat, encara que rebem una formació de poques hores, per realitzar cures que poden suposar cert risc per a la salut de l’estudiant, com ara administració de medicació intramuscular, rectal, per botó gàstric o inhalada, aspiració de secrecions per via traqueal…, i que són incloses en el “Llistat d’activitats de suport que poden realitzar els professionals del centre educatiu i els monitors i monitores”.
En cap cas se’ns pot obligar, al personal docent i al personal d’atenció educativa, a realitzar tasques sanitàries que no tenim descrites a la categoria professional. No som personal sanitari i tampoc tenim per què tenir el coneixement i la fortalesa per desenvolupar-les. Davant l’exigència d’executar aquest tipus d’atenció, cal que el personal educatiu afectat sol·liciti l’ordre per escrit a la direcció del centre.
Denunciem l’aprovació d’aquest protocol per part del Departament sense que la part social hagi estat consultada. USTEC·STEs fa molt temps que defensem la necessitat d’incorporar la figura de l’infermer/a escolar per donar una atenció de qualitat a l’alumnat que ho requereix i que en té dret. No acceptem sota cap pretext l’atribució de tasques sanitàries al personal educatiu, ni la sobrecàrrega emocional i la responsabilitat moral i legal que això pot suposar.
Tot i que USTEC·STEs ho estem exigint en tots els espais de participació, l’Administració està dilatant donar una resposta concreta sobre l’obligatorietat i la responsabilitat que la realització d’aquestes actuacions suposen per al personal educatiu. Seguirem insistint fins a tenir una resposta.