El passat 6 de febrer es va celebrar la mesa tècnica d’educació d’adults, on va assistir el director general de Professorat i Personal de Centres Públics, Josep Maria Garcia Balda.
L’administració ens va traslladar el següent:
Estan compromesos amb la provisió de places. Aquest any van dir de fer concurs de trasllats autonòmic (CTA), fa més de 20 anys que no n’hi ha hagut. La novetat serà que convoquen places d’educació d’adults.
És un concurs de trasllats amb peculiaritats. Volen anar escalant l’oferta de vacants durant els pròxims anys per arribar a percentatges alts d’estabilitat durant la legislatura.
Sembla que es podrà establir una excepció autonòmica que permeti a la gent, que hagi obtingut plaça al concurs d’enguany, poder optar també a una plaça d’adults en el concurs autonòmic. No queda clar si podria ser per tothom o només per les persones que han participat forçosament.
Els centres de formació d’adults (CFA) tenen una gran diversitat de places: primària, secundària, places ordinàries, àmbits i COMPETIC. Hi ha un compromís a la mesa sectorial de discutir, parlar i modificar el decret de plantilles d’una manera que permeti un treball que s’ajusti als criteris de transparència, publicitat, mèrit, etc. El decret de plantilles haurà d’articular les plantilles d’adults.
La manera menys agressiva seria que aquest any només oferissin places de primària i anar cap a places de secundària i regular el COMPETIC més endavant.
El Departament d’Educació i Formació Professional hi treballarà les pròximes setmanes per recollir l’opinió de les organitzacions sindicals.
La negociació de places s’ha de fer en el marc de la mesa sectorial. La mesa tècnica per parlar del tema permet poder treballar d’una manera més pausada, abans de la mesa sectorial.
Hi ha molts aspectes d’educació d’adults que s’hauran de treballar les pròximes setmanes (el Departament fa 20 anys que no fa concurs de trasllats, aleshores es feia en paper i van justos de temps per preparar la infraestructura digital).
És més fàcil treure places de primària ara que encara no s’ha modificat el decret de plantilles. Poden estudiar treure alguna plaça de secundària.
Cal aprovisionar els llocs de treball per mèrit, transparència i els altres criteris específics.
No volen fer sagnia. Això vol dir que ho inicien per primer cop, després de molts anys, per tant, ho han d’estudiar cas per cas.
El pròxim CTA és el primer pas pels que vindran després, que han de permetre disposar d’un percentatge molt alt de vacants generades per l’aplicació dels criteris de provisió.
El Departament d’Educació està treballant conjuntament amb el Departament de Justícia per oferir places vacants de CFA als centres penitenciaris en properes convocatòries, no estan previstes per aquest any.
El percentatge final de places ofertes no queda clar. L’objectiu finalista és que acabi sent al voltant del 90%. No ho poden fer tot de cop. Pensen que el curs vinent podrien oferir un 20% o 30% al següent, les que faltin per arribar al 40%… o fer 30% cada any durant 3 anys.
Segurament hi haurà CFA on només es podrà oferir una plaça, per qüestió de percentatge
USTEC·STEs (IAC) Celebrem que el Departament d’Educació i Formació Professional finalment ha decidit entomar la problemàtica dels CFA.
En aquest sentit, emprendre l’estabilització del professorat dels CFA és una tasca necessària (millor dit: imprescindible; ja que, en aquest sector, el percentatge de professors amb destinació definitiva no arriba ni al 10%); però no és, de cap manera, una tasca suficient.
Tenim un llarg llistat de negociacions pendents, incompliments dels acords i de tasques no iniciades. Aquest llistat s’ha acumulat en els gairebé 20 anys de desídia i abandó, que ha sofert l’Educació de Persones Adultes al Departament d’Educació.
Hi ha una sèrie de “grans temes” que fa anys que estan pendents d’executar. N’hem recordat uns quants:
- No s’ha fet encara la llei d’educació d’adults que contempla la LEC, aprovada el 2009. L’actual llei d’educació d’adults és del 1991 (fa 34 anys) quan encara no existia l’ESO i el títol obligatori era el Graduat Escolar de 8è d’EGB.
Cal un calendari de negociació del futur de l’Educació d’Adults a Catalunya. La mesa tècnica (MT) convocada n’és un bon exemple: encara que tenim un munt de temes pendents, només podem parlar del CTA, que és el tema que interessa al Departament. A hores d’ara encara no sabem de qui dependrà l’Educació d’Adults amb la nova consellera. - Quines seran les tasques dels mestres als CFA?
No s’ha elaborat encara cap plantilla tipus dels CFA. Se’ns anuncia un concurs de trasllats centrat en les places de primària, per estabilitzar-les i celebrem aquesta aposta de consolidar la primària als CFA. No fa gaires anys, el mateix Departament i en la mateixa mesa de negociació, deia que entenia els CFA com centres de secundària, que el cos de mestres als CFA era un cos a extingir i que s’havia d’entendre l’etapa de primària als CFA com una gran “aula d’acollida”, que no requereix un cos de mestres per atendre-la. Ens felicitem del canvi.
- Què passa amb el professorat dels CFA ubicats en centres penitenciaris?
No hi ha cap acord encara, ni s’han iniciat negociacions, sobre les seves condicions de treball. Estem esperant ser convocats a la negociació des del seu traspàs del Departament de Justícia al Departament d’Educació, l’any 2007.
Se’ns anuncia un Concurs de Trasllats centrat en les places de primària al mateix moment que se’ns anuncia que els CFA ubicats en centres penitenciaris, que són els CFA amb major proporció de places de primària, no participaran d’aquest concurs, ja que el tema dels CFA a les presons encara està pendent de treballar. - Demanem concreció del Concurs de Trasllats: quina és la plantilla actual, quines places surten a concurs, quin calendari general es dissenya pels pròxims cursos i en quines condicions es concursa: com es concretà la sobrepuntuació de l’experiència i formació en adults. No acceptarem cap puntuació no transparent i que depengui d’entrevistes o valoracions subjectives.
- Demanem que al concurs s’inclogui també els CFA, teòricament públics, ubicats en seus sindicals. Si no es posa fi a l’anomalia de la seva existència, cal garantir com a mínim que el professorat d’aquests CFA tingui el mateix dret, d’accedir a una plaça definitiva, que la resta de professorat de persones adultes.
La gran assignatura pendent de l’Educació de Persones Adultes és el creixement: fins a garantir el dret a l’educació; arreu, amb equilibri territorial i de qualitat.
L’Educació de Persones Adultes durant gairebé 20 anys ha estat el “bonsai” del Departament. Un arbre al qual se li impedeix créixer, malgrat ell mateix, a base de maltractaments i de negar-li els recursos necessaris. Els CFA dependents del Departament no han augmentat gens en aquests 20 anys.
És esfereïdor rellegir les conclusions del Diagnòstic de la formació de persones adultes a Catalunya fet pel mateix Departament, el 2006, en assumir-ne les competències:
A Catalunya només hi ha dos centres o aules de FpA públics per cada 100.000 habitants, amb importants diferències territorials. Per tant, cal ampliar l’oferta si es vol que els centres i aules puguin acollir totes les persones que per la seva condició social, formativa i d’origen ho necessiten. Concretament, cal potenciar en l’ampliació d’oferta les comarques del Maresme, el Vallès Oriental, el Baix Camp, l’Anoia, el Bages, l’Alt Empordà, el Tarragonès, el Baix Penedès, el Baix Llobregat i l’Alt Penedès, que presenten una assignació de places en FpA inferior que la resta de comarques en relació amb el seu índex de necessitats agregat comarcal. Tanmateix, cal crear oferta de FpA a les comarques que encara no en tenen: el Priorat, la Terra Alta, l’Alta Ribagorça, les Garrigues, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Cerdanya.(1)
No han fet RES.
No hi ha els centres, no poden haver-hi vacants al concurs de trasllats.
_______________
1.- Diagnòstic de la formació de persones adultes a Catalunya.
Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu. Departament d’Educació i Universitats. Maig 06