Ordre de calendari escolar i altres informacions d’interès.
RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT
18 de febrer de 2025
1r punt: Ordre de calendari
Intervenció administració: Prèvia: El calendari escolar forma part de l’acord d'investidura amb ERC, recorden que estan en minoria i que s’atenen a aquests acords a l’hora de plantejar-lo.- Inici i final de curs: El curs començarà el 8 de setembre o el primer dia laborable següent, en cas de ser un festiu municipal, per als ensenyaments obligatoris.
- Final de curs: 19 de juny excepte 2n batxillerat que acaben abans (en tot cas l’avaluació extraordinària haurà acabat no més tard del 12 de juny).
- Períodes no lectius: Nadal del 20 de desembre de 2025 al 7 de gener de 2026, i Setmana Santa del 28 de març al 6 d'abril de 2026.
- Horaris:
- Educació infantil i primària: Els horaris seran entre les 8:30 i les 18 hores, amb un mínim de 5 hores lectives diàries i no pot acabar abans de les 16 h.
- Educació secundària obligatòria: El marc horari general serà de 8 a 18 hores.
- Jornada continuada: a partir del 8 de juny, a l’ESO i a l’FP bàsica. A partir del 10 de juny, a l’educació infantil i primària, a excepció dels centres que exclusivament imparteixen el primer cicle d’infantil.
- Critiquem la nul·la capacitat de decisió i negociació per part del professorat en una qüestió tan transcendent com aquesta.
- La mala gestió del temps explica la deserció creixent en la professió, pitjor salut mental en la modalitat de jornada partida, més incidents disciplinaris, més violència a les aules…
- Estem per sobre de la mitjana en nombre d’hores lectives (885 primària respecte de 744 a la UE i 1.050 secundària respecte a 892 a la UE).
- Començar el curs el 8 de setembre a primària i secundària, malgrat que es respectin els cinc dies de preparació, no té cap sentit pedagògic, i continuem demanant començar posteriorment a la Diada.
- Cal introduir en alguna part d’aquest article que tota activitat programada en el centre finalitza el 30 de juny, una manera de blindar el juliol.
- El calendari ha de deixar clar que en l’FP el currículum és de 33 setmanes i no pas de 35.
- Cal eliminar tota referència a la sisena hora.
- Caldria possibilitar que els centres que fan horari partit puguin fer jornada continuada.
- Caldria introduir un nou punt que permetés que l’esbarjo tingués consideració lectiva a secundària perquè es pogués fer horari de 8:30 a 14:30.
- Instituts escola: Cal exigir la supressió de tot l’article i mantenir que la secundària es regeixi per horari compactat.
- Els CFA demanem començar la mateixa data que les EOI, 22 setembre, per dos motius: igual que a les EOI, tenim molta matrícula al setembre i de "darrer moment"; i el professorat dels CFA té un paper actiu en el procés administratiu de matrícula (a més del procés administratiu, la matrícula als CFA implica proves de nivell i entrevistes al nou alumnat).
- Finalitzar activitats el 30 juny: estudien incorporar-ho.
- Jornada intensiva al setembre no se la plantegen perquè hi ha informes que diuen que no aporten beneficis.
- 6a hora: forma part d’acord d’investidura. Molt poques escoles la fan i la plantejaran als centres de màxima complexitat.
- Jornada continuada: volen fer-ho a partir de les conclusions o les dades que puguin tenir. No introdueixen canvis perquè no saben si tenen dades que demostrin que aquests canvis estan fonamentats.
- Instituts escola: la proposta del Departament és de jornada partida. Cal regular alguns dels aspectes d’aquests centres més endavant.
- Plantilla: les adjudicacions de funcionariat PP i funcionariat de carrera seran l’última setmana de juny. Les d’interinatge estaran adjudicades el 14 de juliol.
- Els aspectes de caràcter laboral s’ha de veure en quin espai es col·loquen (DOIGC, etc.) però no formen part de l’ordre de calendari. Insisteix que la dotació docent estarà disponible en data d’inici que marca l’ordre de calendari. Esbarjo com a lectiva no forma part de l'ordre de calendari.
- Data inici curs: han mirat que l’inici de curs sigui a començament de setmana i el final coincideixi amb un final de setmana.
- Dies d’intensiva al juny: van en funció del nombre d’hores, són les que es distribueixen del recompte del calendari: 2 hores que es redueixen al juny, així com passa el darrer dia de desembre.
- Jornada continuada: no es contempla l’opció que sigui generalitzada ni que es pugui triar.
- EOI: hi ha marge de millora en l’organització. Plantegen que es poden començar les preinscripcions en altres dates i que hi ha marge de millora a l’hora d’encarar les tasques pròpies de l’inici de curs.
- Ordre de calendari: la posició del govern és que no hi ha marge de canvi i, per tant, no hi ha posició de negociació.
- Volem saber quins punts són realment negociables per no perdre el temps.
- Fem menció dels antics consellers perquè el govern s’empara en les seves decisions i justificacions.
- Som la comunitat autònoma amb més dies lectius.
- Instituts escola: les condicions laborals allà són precàries i hi ha un greuge respecte a la resta de centres. S’ha d’abordar aquest tema en clau de qualitat laboral pels docents.
- Els acords de govern han de tenir marge d’interpretació.
- Pla pilot de la continuada ara és de 25 centres, molt poc. Com a mínim podrien ampliar-lo a uns 100 centres.
- El dictamen del CEC és el 6è laborable. Entenen que es pot començar i acabar un dia més tard. Modificar el dia d’inici implica modificar el dia d’acabament.
- La consideració de l’esbarjo com a lectiu és un afer laboral i no de calendari.
- Es remeten a les explicacions que ja han donat.
2n punt: Torn obert de paraules (15:15 h)
Intervenció USTEC·STEs (IAC):- Fa moltes meses que no podem fer un torn obert en condicions. S’arriba al punt sense temps i se’ns demana que enviem les demandes per escrit (després moltes no es contesten) o que les fem a correcuita i es dona una resposta incompleta. No podem seguir així. Demanem que es convoqui un dia específicament per tractar els punts de torn obert amb el temps necessari.
- Aviat se’ns convocarà a una mesa tècnica sobre arts escèniques i a la primera mesa tècnica per a la revisió del Decret de plantilles.
- Objectiu de legislatura: assolir taxes d’estabilització completa (destinació definitiva) en aquesta legislatura d’entre 85-90%.