USTEC·STEs reclamem a la Generalitat mesures de xoc urgents a Educació davant la davallada de l’ús del català revelada amb els resultats de l’Enquesta d’Usos Lingüístics

Barcelona, 19 de febrer de 2025.

El sindicat USTEC·STEs (IAC) hem reunit d’urgència la Permanent Nacional per analitzar en directe els resultats de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la població, que la conselleria de Política Lingüística i l’Idescat han presentat, amb veu del director d’Idescat, Xavier Cuadras Morató i el conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, aquest matí.

Els resultats, d’entrada, revelen que l’ús habitual del català ha disminuït un 30%, mentre que el 2003, la xifra se situava al 46,6%. Actualment, el català només és la llengua habitual per menys d’un terç de la població. És preocupant que dins la franja d’edat dels 15 als 25 anys, on més coneixement hi ha de la llengua, també és on més es dona la substitució lingüística en favor del castellà.

Altres dades com el creixent percentatge de la població que no l’usa mai (1,6 milions de persones, percentatge que s’ha doblat respecte a l’anterior enquesta), i el fet que hi ha 94.000 persones menys que el parlen de manera regular, demostren que som davant d’una situació altament desfavorable per a la llengua catalana. Tot això ha encès les alarmes dins del principal sindicat d’educació del país. Considerem inacceptable la regressió de l’ús social del català i exigim mesures immediates i efectives per revertir-ho.

Davant d’aquesta situació crítica i entenent que l’educació és un dels pilars fonamentals per garantir el coneixement i ús de la nostra llengua, USTEC·STEs (IAC), com a sindicat majoritari a l’educació pública del País, hem decidit fer un pas endavant. Reclamem una resposta contundent per part de l’administració amb accions clares en diversos àmbits, especialment en l’educació, pilar fonamental per a la preservació i normalització de la llengua, ja que pensem que l’administració és la  màxima responsable d’aquesta situació.

Per aquest motiu, la secretaria de la llengua del sindicat continuarà desenvolupant la tasca que ja fa anys que duu a terme i presentarà una nova proposta estratègica per afrontar la problemàtica. La proposta haurà de ser ratificada en el següent consell nacional, previst per al 15 de març.

Aquesta proposta es construirà sobre sis eixos principals:

  1. Assegurar el català com a única llengua vehicular a l’ensenyament, en totes les etapes educatives i àmbits educatius (menjador, activitats extraescolars, transport escolar…). En el cas concret dels estudis postobligatoris de formació professional s’ha de garantir l’ús del català tant als centres com a les empreses durant les estades formatives.
  2. Incrementar les dotacions i els recursos per a les aules d’acollida i vetllar per una bona acollida i atenció de tot l’alumnat nouvingut.
  3. Garantir l’oferta de cursos de català gratuïts per a tothom que vulgui estudiar la nostra llengua, amb places públiques.
  4. Impulsar un nou marc normatiu que blindi el català, evitant així possibles atacs per part de la judicatura i l’administració espanyola i garantint-ne la protecció legal efectiva.
  5. Establir un compromís ferm per part de l’administració catalana en la inspecció i aplicació de la immersió lingüística, assegurant-ne l’aplicació real a les escoles i instituts.
  6. Millorar la formació lingüística i sociolingüística, en els graus i màsters del professorat, a fi i efecte de millorar la consciència de l’ús del català i del seu aprenentatge.

A més, USTEC·STEs (IAC) exigim a l’administració que a les pròximes meses de negociació de les condicions laborals es faci una passa endavant. El sindicat no ens quedarem de braços plegats davant d’aquesta situació i demanarem que en aquestes meses es concretin mesures urgents per garantir la protecció i promoció del català al sistema educatiu. Mesures que hauran de ser aplicades amb la màxima celeritat possible.

USTEC·STEs (IAC) advertim que entre les estratègies que seguirem, contemplem la possibilitat d’impulsar accions contundents en defensa de la nostra llengua, si no es prenen mesures immediates i efectives per revertir la situació.

Finalment, USTEC·STEs (IAC), com a sindicat majoritari del sector educatiu i representant d’un col·lectiu compromès amb el futur del país, fem una crida a tots els professionals de l’educació—mestres, professors i personal d’atenció educativa—a prendre consciència de la gravetat de la situació i a defensar amb fermesa el català com a element essencial de la nostra cultura i País.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes