A la mesa d’educació estatal del ministeri s’ha iniciat la negociació del nou Estatut docent, un marc normatiu que ha de regular la nostra professió i introduir-hi canvis substancials. Pots veure la xerrada que vam fer USTEC·STEs per explicar-ne els detalls a aquest enllaç.
En aquesta negociació, USTEC·STEs (IAC) hi participem coordinant-nos amb el conjunt dels STEs-i, sindicats de l’educació d’arreu de l’Estat, amb els que mantenim una col·laboració estreta.
La negociació es realitzarà en 4 grups de treball per abordar els canvis en la selecció del professorat –qui ha d’accedir a la professió–, la formació inicial –inclosos els plans d’estudi universitaris–, la tutorització/acompanyament del nou professorat, les condicions laborals i el desenvolupament professional. Els grups quedaran de la següent manera:
- Marc de competències professionals docents i formació inicial del professorat (document marc, graus i màsters en educació).
- Sistemes selectius i ingrés en la funció docent (models d’ingrés, tutorització de pràctiques i iniciació a la docència, temaris).
- Formació permanent del professorat, sistemes i procediments per al desenvolupament professional docent.
- Condicions del rendiment docent (jornada, ràtios, suports per a necessitats específiques, desburocratització).
Què és l’Estatut docent?
Es tracta d’un marc normatiu que ha d’homogeneïtzar i regular la professió docent arreu de l’estat. Rep altres noms com “carrera docent”, “estatut del professorat”, “carrera professional”, etc. i pretén regular aspectes clau:
- SELECCIÓ (qui ha d’accedir a la professió): prova d’accés a magisteri i nou format d’oposicions.
- FORMACIÓ INICIAL (a la universitat): plans d’estudi, competència professional docent –què cal saber fer com a docent i domini que s’aconsegueix d’aquestes competències–.
- INDUCCIÓ (el període formatiu d’ensenyament remunerat i acompanyat, *MIR educatiu: generalització d’un programa com el SENSEI): tutorització, mentoratge, etc.
- CARRERA PROFESSIONAL (amb avaluació i desenvolupament professional): condicions laborals, salari, categoria, complements.
Com hauria de ser l’Estatut docent segons USTEC·STEs (IAC) i el conjunt dels STEs-i?
- Hauria de millorar les condicions laborals de conjunt del professorat, recollint la singularitat docent dintre de la funció pública
- Hauria de repercutir en la millora de la qualitat de l’educació.
- Hauria d’incloure mesures que suposin un fre a l’augment de concerts educatius.
- Hauria d’augmentar l’oferta educativa pública, especialment en FP i universalització d’infantil.
Principals reivindicacions:
- Retorn de condicions (reversió de retallades com la paga extra efectivament doble, la retallada del salari base, el FAS, etc.).
- Millora salarial, almenys per recuperar el poder adquisitiu perdut.
- Jubilació als 60 anys per a tot el professorat.
- Establiment a la normativa bàsica d’unes ràtios i hores lectives màximes.
- Reclassificació de tot el professorat a la categoria l’A1.
- Possibilitat de contractacions anuals de personal interí encara que encadenin substitucions, així com els dies necessaris perquè el personal interí cobri l’estiu.
- Reducció de la burocràcia, sobretot de les avaluacions i programació.
- Legislació contra el tancament de línies públiques i per l’eliminació de concerts.
- Millores en els recursos per a l’atenció a la diversitat, començant per ampliar les plantilles d’especialistes.
- Oposicions justes i objectives.
Aspectes que cal evitar:
- Foment de la jerarquització del professorat: una estructura de nivells introdueix una diferenciació interna basada en avaluacions periòdiques, cosa que genera desigualtats i debilita la cohesió del col·lectiu docent.
- Imposició d’una càrrega burocràtica insostenible: l’excés de documentació, planificació i avaluació desvia el personal docent de la tasca pedagògica principal.
- No millora de les condicions laborals: cal la reducció de ràtios, baixada de càrrega lectiva, estabilització del professorat interí i millora salarial d’acord amb les noves exigències.
- Introducció de models d’avaluació docent lligats a incentius econòmics: això prioritza la competència individual sobre la cooperació, i genera un sistema basat en la competència entre el professorat.
- No garantia d’un procés de debat real: cal que el personal docent pugui incidir en el disseny.
Primer document presentat: Marc de competències professionals docents
STEs-i i USTEC·STEs mostrem decepció amb el primer esborrany presentat sobre les competències que el ministeri creu que han de desenvolupar tots els professionals. És un document confús i extens, molt allunyat de la idea de desburocratitzar les condicions de treball del professorat.
El Marc de competències professionals docents consta de 154 pàgines agrupades en 4 àrees, 12 competències, 53 descriptors i fins a un total de 212 indicadors. A més, hi ha uns nivells de progressió que permeten avaluar el grau de desenvolupament i domini de les competències. S’hi presenten des de “simulacions” supervisades per responsables a la universitat i pràctiques; passant per l’inici del rendiment docent, on l’orientació disminueix progressivament; fins a una pràctica docent autònoma i eficient, adaptada a accions educatives en diferents contextos. En el nivell més avançat, el personal docent actua com a investigador i promotor de processos d’innovació.
Un model que ja s’ha començat a implementar a Catalunya amb resultats nefastos
Moltes de les mesures que el ministeri vol implementar fa anys que funcionen a Catalunya amb resultats negatius en la majoria de casos, com les proves per accedir a magisteri, les tutoritzacions, el mateix marc competencial docent i el lideratge pedagògic amb una jerarquització de les funcions directives.
Les receptes auspiciades per l’OCDE aplicades a Catalunya, amb la LEC (2009) i els seus decrets, han comportat: un avanç en la privatització del sistema educatiu; una arbitrarietat en els processos de selecció del personal docent; una erosió de la democràcia als claustres; l’atomització i la imposició en la tria de metodologies; un excés de poder concentrat en les direccions; l’aparició d’entrevistes i places perfilades per seleccionar el professorat; inseguretat laboral i desmotivació d’una part considerable del professorat, i competència entre centres, entre d’altres. Alhora, el nostre país té el dubtós honor d’invertir el percentatge més baix del PIB en educació i de tenir el personal docent pitjor pagat.
El discurs alineat amb les tendències internacionals de caràcter neoliberal amaga les desigualtats estructurals i posa el professorat com a primer objecte de crítica. Quan les coses van bé, es posen medalles; quan baixen els resultats acadèmics, es qüestiona la formació i la idoneïtat del professorat i s’activa la rendició de comptes.
Per tot això, per USTEC·STEs i el conjunt dels STEs-i, la veritable transformació educativa ha de prioritzar l’equitat, la qualitat educativa i la justícia social, i abordar les desigualtats socioeconòmiques que afecten l’alumnat.
Continuarem participant activament en els grups de treball, defensant els drets del professorat i promovent un model educatiu inclusiu i just per a totes i tots.