Niubó es nega a treballar la planificació educativa amb la plataforma ‘La Pública, l’Escola de Tothom’ i reconeix que només negociarà amb la concertada

El Departament d’Educació rebutja fer-se enrere amb el tancament de línies públiques i es nega a treballar amb la Plataforma La Pública, l’Escola de Tothom per atendre les mancances estructurals del sistema educatiu públic. Així ho va comunicar ahir la Consellera del Departament d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, en una reunió on també va reconèixer que manté el diàleg i les negociacions amb la xarxa privada concertada per via de la Direcció General de Centres Concertats i Privats.

La plataforma La Pública, l’Escola de Tothom, constituïda recentment per famílies, professorat, estudiants i entitats de la societat civil, havia demanat reunir-se d’urgència amb la consellera després de l’anunci del tancament de 111 línies públiques a I3 i 1r d’ESO. Durant la reunió, la Plataforma va centrar la seva demanda en quatre punts clau: revertir el tancament de línies públiques i protegir els centres d’alta i màxima complexitat; aprofitar la davallada demogràfica per a reduir ràtios i millorar la qualitat educativa; establir criteris clars i garantir la transparència durant el procés de planificació, i negociar la pròxima renovació de concerts educatius per eliminar la sobreoferta de places privades concertades i poder fer una planificació a mitjà i llarg termini.

Davant d’aquestes peticions, la consellera Niubó s’ha tancat en banda a negociar amb la Plataforma i ha emplaçat les seves representants a treballar aquestes qüestions sistèmiques i transversals a nivell local, al Consell d’Educació de Catalunya i a la mesa dels sindicats. Uns espais on les entitats que formen la Plataforma ja han intentat, sense èxit, treballar aquestes qüestions. A més, l’administració es nega a treballar les problemàtiques del sistema educatiu públic a través de la Direcció General de Centres Públics, una via de negociació que sí que manté oberta, en canvi, amb els representants dels centres privats concertats, a través de la Direcció General de Centres Concertats i Privats.

La plataforma La Pública, L’Escola de Tothom es mostra perplexa davant la negativa de la consellera i lamenta la manca de voluntat política per garantir el dret fonamental a l’educació en condicions d’igualtat i no discriminació. A més, denuncia el greuge que pateix la xarxa pública vers la privada concertada, malgrat el context social que la mateixa Plataforma ja va posar de relleu en el seu manifest.

En aquest sentit, la Plataforma reitera la seva mà estesa per buscar solucions conjuntes i crear espais de negociació efectius, però anuncia que emprendrà les negociacions pertinents per tal d’aconseguir els suports parlamentaris necessaris per protegir el dret a l’educació i convertir el sistema educatiu públic en una prioritat.

En declaracions posteriors, representants de la Plataforma han assegurat que “encara som a temps de revertir el desmantellament planificat de l’educació pública.” Per això, exigeixen “cap tancament de línies públiques mentre hi hagi de concertades” i fan una crida a la comunitat educativa a organitzar-se i mobilitzar-se en defensa de l’educació pública, a construir ponts i teixir aliances amb tots els actors implicats “en una educació pública de qualitat que garanteixi la igualtat d’oportunitats i la cohesió social.”

Finalment, la Plataforma s’ofereix a ser el paraigua per trobar camins comuns i establir estratègies compartides que ens facin avançar en la lluita contra la segregació social i caminar cap a un sistema educatiu públic robust: “Ara és l’hora perquè famílies, estudiants, personal educatiu i la societat civil s’uneixi per blindar un pilar democràtic fonamental.”

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes