Meses Sectorials

Resum mesa sectorial del 10 d’abril de 2025

Ordre del calendari, adjudicacions d’estiu del personal funcionari i torn obert de paraules.

 

  • Primer punt: Informació sobre l’ordre de calendari

 

Intervenció administració: El curs tindrà 177 dies lectius i s’iniciarà el sisè dia laborable: 8 de setembre als estudis obligatoris; el 12 als postobligatoris; el 15 arts i disseny, música i dansa, artístics i esportius, i el 22 CFA i EOI. El curs acabarà el 19 de juny. Les vacances de Nadal seran del 20 de desembre al 7 de gener i la Setmana Santa començarà el 28 de març. La jornada intensiva serà a partir del 8 de juny. El dia previ a vacances de Nadal serà de jornada intensiva per secundària, primària ho podria demanar també si s’hi vol acollir.

 

Intervenció USTEC·STEs (IAC): No repetirem tot el que vam exposar el dia de la mesa de calendari, però denunciem que no es va permetre negociar res. La data d’inici de curs no és l’òptima, el canvi va generar molt malestar, calen més dies per preparar el curs, la jornada continuada s’hauria de poder sol·licitar arreu on es vulgui i caldria anar a la forquilla baixa dels dies escolars en comptes d’anar al màxim de dies. 

 

Resposta administració: Sí que han fet algun canvi, en el cas dels CFA s’ha endarrerit l’inici de curs i s’ha modificat l’inici de la jornada intensiva. Si hi ha propostes molt concretes s’analitzaran i es tindran en compte de cara al futur, per ara no es canviarà. 

 

  • Segon punt: Resolució per la qual es dicten les instruccions sobre l’adjudicació de destinacions provisionals amb efectes d’1 de setembre de 2025 del personal funcionari de carrera i en pràctiques dels cossos docents i sobre els desplaçaments forçosos per modificació de les plantilles dels centres i serveis educatius públics dependents del Departament d’Educació i Formació Professional.

 

Intervenció administració: Es farà una segona sessió, el 22 d’abril, de retorn de les aportacions per polir aspectes. 

 

Han anat visitant els territoris per explicar a les direccions el que s’ha parlat a les meses (estabilització, processos amb molta gent, cal adjudicar a la gent places definitives). Al llarg de la legislatura volen arribar a tenir entre el 85-90% de funcionariat amb plaça definitiva, però no es pot fer tot de cop. S’adequarà la norma d’adjudicacions d’estiu a la realitat: cal adjudicar places al funcionariat, per això se li adjudiquen places en una primera fase. Si les persones interines i substitutes també participen en aquesta primera fase, es complica el procés i es creen situacions com les viscudes (docents lluny de casa…). Per això volen fer primer un procés de funcionariat i després adjudicar la resta. A principis de juliol ja tindrem tot el funcionariat adjudicat i entre la 2a i 3a setmana les persones interines.

 

L’any vinent faran concurs de trasllat autonòmic i aniran endreçant: primer CFA, més endavant SIEI, aules d’acollida, serveis educatius… Aviat iniciaran mesa tècnica per parlar del decret de plantilles i revisar el tema de les places perfilades.

 

A la mesa general de funció pública també hi ha la voluntat d’anar donant places, per això tenen la intenció de treure oposicions cada any. S’ha acabat l’època en què no hi havia oposicions, tard o d’hora n’hi haurà de cada especialitat (màxim cada 3 anys). 

 

Cal canviar tot el que té a veure amb el pagament dels tribunals. Cal que es cobri el mateix any que es fa de tribunal i simplificar i desburocratitzar la tasca. Assumeixen la responsabilitat dels endarreriments dels pagaments encara pendents.

 

La gran novetat és que en aquesta convocatòria no hi participa el personal funcionari interí. Molt personal estabilitzat i convertit en funcionari (37.000 nous llocs) que cal que ocupi una plaça, i tota la gent que no ha obtingut plaça definitiva, més la gent que fa ara les oposicions i aprova ha de tenir-ne una. L’any passat es va garantir lloc a certs interins per davant de funcionaris, però en primera instància s’ha de col·locar el personal funcionari de carrera o en pràctiques. El personal interí participarà en una convocatòria posterior.

 

També s’ha modificat el procediment previ (serveis educatius: aules hospitalàries, EAP, CRP, camps d’aprenentatge, centres de justícia infantil, centres de DGAIA). Cada any s’oferia continuïtat a la gent que ja hi treballava, tant interina com funcionària, enguany només s’hi podrà quedar la gent funcionària. Tots els llocs d’interins i els de funcionariat que no continua es publicaran a la web: hi haurà un enllaç (provisió d’estiu/adjudicacions d’estiu) amb els llocs que s’ofereixen, les funcions, requisits, on són les vacants i un formulari per presentar la candidatura. Comissions de selecció amb gent experta triaran les persones idònies. Si ningú s’hi presenta o ningú se selecciona, s’oferirà a interins després de les adjudicacions d’estiu. Això es fa per la singularitat dels llocs. A les presons es faran entrevistes als centres penitenciaris per mostrar la realitat. 

 

Als centres, les direccions podran oferir la continuïtat al funcionariat de carrera, però no als interins. La gent que aprova oposicions apareixerà a partir del 18 de juny. Les mitges jornades tampoc els sortiran, només es donaran jornades senceres. 

 

La gent definitiva al centre que ha participat voluntàriament al CT i té una nova destinació només es podrà quedar al centre si se li ofereix càrrec directiu o ocupa una plaça perfilada. Podrà, però, demanar comissió de serveis (per motius personals o laborals greus degudament justificats). S’ha eliminat com a justificació per demanar comissió de serveis haver treballat 4 anys en un CMC. Es forçarà funcionaris a anar d’ofici a CMC i, per tant, no té sentit mantenir això. 

 

Places perfilades: a la primera volta de les adjudicacions d’estiu sortiran totes les que hi ha per a la gent funcionària que té el perfil. Si després de la primera volta no s’ha cobert per funcionaris amb el perfil, es convertiran en plaça ordinària i adjudicaran a les definitives sense el perfil. La plaça, però, quedarà com a perfilada llevat que se sol·liciti per la direcció eliminar el perfil, i sortirà l’any següent altre cop com a perfilada.

 

Peticions: es poden demanar les especialitats de les quals ets titular. Tothom podrà demanar (si ho vol) aula d’acollida, serà voluntari/ària. Si algun funcionari/ària queda per col·locar, es donaran d’ofici CMC, aules d’acollida i altres especialitats que es derivin. Als mestres d’educació especial i professorat d’orientació educativa que no s’hagin col·locat també els donaran SIEI.

 

Entrevista: es faran per a AIS (aules integrals de suport), UAL (unitats de suport d’audició i llenguatge) i IFE (itineraris formatius específics). Només per a funcionariat.

 

Direccions: No podran tenir-hi personal interí. Només es podrà posar un interí a direcció si ningú del centre vol ocupar-la, a la persona interina li toca el centre (després de la fase d’adjudicacions d’estiu que es donaran les places només a funcionariat) i inspecció fa un informe favorable.

 

Intervenció USTEC·STEs (IAC): La música sona bé en alguns compromisos del director general, però tot això s’ha de plasmar en la lletra i concretar. Seguim molt lluny d’un sistema que garanteixi l’estabilitat, la funcionarització, l’obtenció de plaça definitiva i on tots els processos siguin objectius i transparents. 

 

Venim d’una diàspora de docents del curs passat: centenars es van veure obligats a traslladar-se a altres ST, a vegades fins a 300 km de la seva llar. Aquesta situació, sense precedents, ha afectat molts docents amb càrregues familiars. Com a USTEC·STEs (IAC), reclamem solucions per evitar que es repeteixi aquesta situació. 

 

Però per evitar aquesta diàspora cal desperfilar, eliminar propostes de continuïtat per a tothom i tots els mecanismes discrecionals i subjectius dels processos. No es resol traient els interins de les adjudicacions d’estiu.

 

Exigim una adjudicació per a personal interí, regulada i que no suposi una pèrdua de drets:

  • El que no pot ser és que els damnificats siguin els interins. Se’ls hauria de mantenir a la resolució modificant el procediment. Cal garantir que no suposi una pèrdua de drets: han de poder optar a totes les vacants no ocupades per funcionariat, poder fer la sol·licitud en els mateixos termes, etc. Per què no mantenir-los o fer una resolució en paral·lel? Se’ns demana un acte de fe i, per tant, no ho compartim.
  • Segona adjudicació de vacants per interins: Reclamem que les vacants que quedin lliures després de les adjudicacions del funcionariat siguin ocupades per personal interí per ordre de número de borsa. Aquest procediment s’hauria d’obrir tan aviat com sigui possible, i hauria de permetre una adjudicació més justa i equitativa, amb un procés de sol·licitud com la de les adjudicacions d’estiu i minimitzant l’impacte negatiu per als interins.
  • Nomenaments a finals d’agost: Proposem que els nomenaments de vacants que quedin al final de l’agost (que s’hagin generat amb posterioritat) també puguin incloure membres del GES, previ al nomenament de substitucions. Això seria més favorable per als interins, ja que molts funcionaris demanaran baixes o permisos després de les adjudicacions d’estiu.

 

Procediment previ de selecció i adjudicació: Ens oposem al procediment previ, ja que tots els llocs de treball haurien d’assignar-se per ordre d’antiguitat o nota d’oposicions, i a petició de les persones interessades via sol·licitud. 

 

En relació amb els centres de nova posada en funcionament, demanem un aclariment sobre els criteris d’adjudicació (haurien de ser també per antiguitat en un procés objectiu). Alhora ens sembla incomplet el que s’explica al punt, i demanem que es defineixin de manera clara i transparent els criteris de selecció per a aquests centres.

 

Propostes de no continuïtat: Seguim mostrant la nostra disconformitat amb les propostes de no continuïtat, ja que els criteris són subjectius i no demostrables. És un procediment sense garanties. A més, es parla de “persona interessada” i hauria de dir “afectada”. En la majoria de casos no es posa al corrent dels motius i després, en alguns casos, hi ha fins i tot invenció d’intervencions o converses. Sempre compten amb el vistiplau de les inspeccions i les al·legacions no es tenen en compte, i acaba sent la paraula del docent contra la direcció.

 

Tipologia dels llocs de treball:

  • Llocs de treball ordinaris: Hem observat que ha desaparegut de l’ATRI l’apartat de les especialitats reconegudes, fet que genera disfuncions a l’hora de registrar les especialitats reconegudes de cada docent.
  • Funcionariat en pràctiques: Ens oposem a què puguin ocupar places en especialitats diferents de la d’oposició via proposta de centre. Creiem que han d’ocupar places en la seva especialitat, tal com es preveu a la legislació.
  • Especialitats de secundària per aula d’acollida: prioritàriament haurien de ser gent de filologia o especialitats equivalents i d’orientació. 

 

Procediment de proposta de centre:

  • Tornem a expressar el nostre desacord amb el procediment de proposta de centre, que altera l’ordre d’adjudicació de les places i genera greuges entre les persones funcionàries. Creiem que l’ordre hauria de ser per antiguitat i nota d’oposicions.
  • Justificació de les propostes: La norma diu que les propostes de centre han de ser justificades amb el PEC i el PD, i s’han de tenir en compte l’experiència, la formació acadèmica i permanent, així com l’avaluació positiva de la docència relacionada amb el lloc de provisió, i això mai es té en compte.
  • Hi ha persones funcionàries de carrera que han participat en el CT de forma voluntària i han obtingut una nova destinació que ja ens pregunten com aconseguir el perfil per poder ocupar una plaça amb perfil del centre actual que ara no estan ocupant, i així poder seguir al centre el curs que ve. No pot ser.

 

Propostes de places amb perfil professional: És urgent eliminar places perfilades. Estem en contra que es cobreixin via proposta. Denunciem la quantitat de places perfilades que no consten en el PEC. Han de desaparèixer totes.

 

Procediment d’entrevista prèvia a la proposta de la direcció: Celebrem que per les places amb perfil en centres ordinaris i les places ordinàries en CMC ja no es convoquin entrevistes, però continuem en desacord amb la realització d’entrevistes prèvies en altres casos, ja que considerem que aquesta pràctica introdueix subjectivitat en el procés de selecció i no garanteix la igualtat d’oportunitats.

 

Especialitats i peticions afegides d’ofici als participants forçosos: Ens mostrem en desacord amb la mesura que permet a l’administració afegir especialitats d’ofici als participants forçosos, sense respectar les peticions fetes prèviament pels docents. En lloc que l’administració imposi especialitats no desitjades, cada docent hauria de ser qui decideixi quins llocs prefereix ocupar, per evitar que les persones hagin d’ocupar llocs de treball i especialitats que no desitgen o no se senten capacitades ni preparades per desenvolupar. 

 

Concurs de mèrits per a serveis educatius: Ens mostrem en desacord amb el procediment establert per a la selecció del personal per als serveis educatius, que depèn de comissions de selecció i que no garanteix la igualtat d’oportunitats. Proposem que l’accés a aquests llocs de treball es faci a través d’un concurs de mèrits objectiu i transparent, on l’antiguitat sigui fonamental, establint requisits previs per a cada servei. Això permetria garantir que el personal docent que accedeixi als serveis educatius sigui el més capacitat, amb els mèrits adequats i garantint la participació de tot el col·lectiu docent. Ens posicionem en contra de les comissions de selecció del personal que acaba configurant aquests equips de treball. Els criteris de selecció són totalment subjectius i no garanteixen la igualtat d’oportunitats del col·lectiu funcionari docent i laboral.

 

Funcionariat en pràctiques i serveis educatius: no ens sembla coherent les exclusions de funcionaris en pràctiques. Fa anys que és una qüestió que ha comportat moltes consultes i controvèrsia i ja ho vam portar a mesa.  

 

Concurs de trasllats i places definitives: Situació dels mestres d’infantil en escoles rurals: En relació amb el CT, hem tingut coneixement que a mestres d’infantil que han obtingut una destinació provisional en una escola rural se’ls ha informat que, si la seva plaça esdevé definitiva, s’assignaran directament al primer cicle d’educació infantil. Atès que aquesta situació pot generar confusió i afectacions en la tasca docent, quina informació reben les direccions de les escoles rurals sobre aquestes assignacions? Com es garanteix que els docents rebin una comunicació clara i ajustada a la normativa vigent?

 

Gran quantitat de professorat que s’ha hagut de desplaçar molts quilòmetres: cal resoldre casos de la Vall d’Aran, que és una situació molt singular. A banda, quin nivell d’aranès es demana? Caldria que figurés a la resolució, perquè cada ST o en cada mesa es diu una informació diferent.

 

Els PFI no van al procediment previ? (Resposta: No) Els centres integrats tindran tracte de nova creació? 

 

Quan es faran les proves de capacitació? Això s’hauria de fer prèviament a les adjudicacions d’estiu i de forma unificada, arreu del territori el mateix dia.

 

Fa temps que demanem la modificació del decret de l’IOC perquè la gent ocupi les places de manera definitiva i així no apareguessin a les adjudicacions d’estiu.

 

Resposta administració: Accepten que els redactats a vegades no són clars i cal treballar-hi. S’han fet canvis de redactat perquè quedi clar. 

 

No continuïtats i continuïtats: cal revisar el tema i resoldre-ho per donar més garanties. És veritat que si un docent “no serveix” hi ha altres mecanismes i no cal anar traslladant-lo d’un centre a un altre. Som un col·lectiu feminitzat i l’administració pública ha de donar exemple (cas de les no-continuïtats a embarassades). 

 

No es pot formular continuïtat a un/a substitut/a per molt que aprovi oposicions, ni tan sols per càrrec directiu. 

 

Direccions: hi ha hagut males praxis, però també hi ha direccions que ho estan fent molt bé. Cal treballar el tema dels perfils i han d’estar vinculats al PEC. 

 

Comissions de valoració: participació dels sindicats. Catalunya som pioners a l’hora de treballar administració-sindicats. En algunes meses i entorns, com el local, es fa, estaria bé introduir-ho. 

 

Estan regulats per la LEC i els decrets (plantilles, direccions…). Per modificar un decret calen mínim 6 mesos i començaran aviat.

 

Fase prèvia: es fa perquè no hi ha un decret de serveis educatius que permeti evitar aquests processos. No es poden ofertar a qualsevol persona. Es marcaran molt els ítems de les entrevistes. 

 

Interins: Tenen en compte els interins, i de fet calen i cal cuidar-los, però la corba de percentatge va decreixent. S’acabaran estabilitzant en algun moment o altre. Aniran en una segona fase, hi ha el GES, sobraran vacants de les adjudicacions d’estiu, hi ha mitges vacants, programes com el SENSEI que només són per interins. Totes les vacants a 19 de juny sortiran a la primera fase, però n’hi ha de noves més endavant (noves jubilacions…). No hi ha places amagades. 

 

Centres de nova creació: Han valorat si incloure’ls al procediment previ o adjudicar les places per elecció a les adjudicacions, i finalment han decidit mantenir-los al procediment previ. 

 

Especialitats a l’ATRI: ho revisaran. 

 

Aules d’acollida: Les aules d’acollida les pot demanar de forma voluntària qui vulgui per elecció. Entraran d’ofici a la segona volta pels participants que no hagin obtingut plaça en les seves peticions per elecció i ofici.

 

D’ofici: miraran que es doni d’ofici amb el mateix ordre de les peticions (en concordança a les peticions fetes)

 

Serveis educatius: no hi poden anar funcionariat en pràctiques. Han de fer atenció a l’aula. Volen tancar el tema definitivament.

 

Personal amb DD al centre que ha participat voluntàriament: només es poden quedar si tenen plaça perfilada i ja l’estan ocupant o si és càrrec directiu. 

 

Comissió de serveis: Projectes: no poden fer relació de projectes. No poden fer un llistat tancat dels motius personals i professionals, no saben on posar els límits. 

 

Reclamacions: no es poden resoldre abans de les adjudicacions definitives amb els calendaris amb què es mouen, per això es veu directament amb les adjudicacions.

 

Proves de capacitació: miraran de fer-les a temps.

 

Decret IOC: de moment no dona DD, dona CS per quatre anys, cal fer-lo de nou. 

 

Estabilitzats del claustre: s’han marcat treure més vacants al CTA, i en algun moment mirar els perfils en els pròxims 4 anys i cal veure què fan amb els perfils. 

 

Perfils: han de retre comptes a inspecció, cal que algú ho manifesti del centre i inspecció controli. Si un any no hi ha ningú amb perfil i es desperfila, és per aquell any, no per sempre, és al PEC i es manté. 

 

Opositors: poden demanar l’especialitat amb perfil, i també aula d’acollida. No podran ser reclamats per una especialitat que no és la seva, revisaran el redactat perquè quedi clar. 

 

Indicaran terminis d’entrevistes, etc. a la resolució. Intentaran tancar la resolució en la mesa del 22 d’abril perquè surti al DOGC el 29 d’abril. 

 

  • Tercer punt: Torn obert de paraules 

Intervenció administració:

  • Data examen C2 de català: coincidència de les proves d’oposició (educació i mossos d’esquadra) i C2, això obligarà a partir d’ara a fer calendari. El dia que sigui requisit el C2 es podrà fer prova el dia abans. La coincidència de dates afecta una cinquantena de persones i es donarà l’opció d’examinar-se més tard del C2.
  • Ordre d’estadis: publicació el 14 d’abril (lamenten que sigui en vacances).

 

Intervenció USTEC·STEs (IAC):

  • Exigim negociar tot allò que afecta els salaris! Quina serà la recuperació del poder adquisitiu d’enguany pels docents i quan es farà efectiva. La gent menja cada dia i d’aquest tema no se’ns ha informat res. Els nostres companys jubilats tindran un augment, que no recuperació del poder adquisitiu, del 2,8%.
    • Hi ha el 0,5% pendent, no tenim informació. 
    • Hi ha encara tasques pendents de cobraments com els tribunals d’oposició.
    • Hem reclamat a cada mesa poder negociar el deute dels estadis.
  • Hi ha un posicionament del Parlament de Catalunya que demana a l’administració que negociï la recuperació del 25% de poder adquisitiu perdut.

 

  • Persones de la borsa d’interins que ara tenen un contracte de relleu per la jubilació d’un professor laboral de jornada inferior a la sencera que vol renunciar. Com està el cas. És una qüestió que fa molt de temps que l’hem passat per mesa. 

 

  • Sol·licitud de dades estadístiques del Grup Estable de Substitucions (GES). Una vegada transcorreguts diversos mesos de la posada en funcionament del Grup estable de substitucions (GES), considerem important, per fer-ne una valoració acurada, disposar de diverses dades estadístiques que afecten els nomenaments que han rebut les persones que en formen part al llarg del present curs. Per això, instem al Departament d’Educació a recollir i compartir abans de la reunió de la mesa sectorial prevista pel mes de juny d’aquest any, en la qual es valorarà i es faran propostes de millora pel GES, les següents dades: 
    • Relació de substitucions cobertes per membres del GES (nom, cognom, codi centre, ST, data inici, data fi, especialitat). 
    • Relació de membres del GES per ST, especialitat i codi centre de referència. 
    • Nombre de centres que han cobert en absolut i de mitjana les persones del GES, per territoris, especialitats i cos. 
    • Estada mitjana en el centre les persones del GES, per territoris, especialitats i cos. 
    • Nombre de persones del GES, per territoris, especialitats i cos que han acabat ocupant una vacant per períodes de mesos. 
    • Baixes del GES i, per tant, de la borsa de treballs per ST i especialitat. 
    • Nombre de dies que han estat sense nomenament per ST i especialitat. 
    • Nombre de dies que han faltat docents perquè els GES ja estaven ocupats en altres centres.
    • Nombre de membres del GES que han acabat amb vacants.
  • Places de reforç nomenades aquest curs que acaben a 31 de juliol:  no tenim informació sobre aquestes places ni les condicions laborals dels qui les ocupen. Primer, són nomenaments que acaben el dia 31 de juliol. Per quin motiu, si són vacants? Per altra banda, les persones nomenades estan cobrint tutories i especialitats i llocs com aules d’acollida i SIEI, i ni se’ls paga la tutoria ni se’ls paga l’especialitat. Per quin motiu? Reclamem que aquest nomenaments acabin el 31 d’agost i que a les persones nomenades se’ls paguin tots els complements en igualtat de condicions que la resta de personal.
  • Comunicació dels ST als centres sobre motius pels quals cal tramitar una llicència per assumptes propis: Segons direcció, des dels SSTT de Maresme-VO, els han enviat un missatge aclarint conceptes de les absències de professorat. I un dels paràgrafs diu el següent “Llicència d’assumptes propis no remunerats: Motius: assistència al notari, banc, renovació DNI, presentació declaració IRPF, examen del carnet de conduir, assistència a reunions com a membre de tribunals, vigilància de proves, visites mèdiques, assistència a rodes de premsa, inauguracions de fires municipals o comarcals, malaltia fill/a”. No podem acceptar que la vigilància de proves i ser membre de tribunals comportin descomptes de sou. Si és així, no trobareu gent per fer-ho i nosaltres farem campanya per què la gent no s’hi presenti. Per altra banda, les visites mèdiques estan regulades als DOIGC com absències justificades i no haurien de constar en aquest llistat. 
  • Direccions a les quals estan obligant a fer formació (“Sistema d’avaluació d’objectius: El nou model de productivitat”.). Això és una sobrecàrrega per a les direccions i no pot ser una obligació. Tampoc estem d’acord que hagin de fer aquestes avaluacions, ni amb el complement de productivitat.
  • Demanem altre cop parlar de l’equiparació d’FP
  • Es pot renunciar al contracte de relleu de personal laboral?
  • Podeu respondre al tema de gent a qui per adjudicació provisional li ha tocat escola rural i els diuen que estaran a 0-3?

Resposta administració: 

  • Tema de retribucions no poden dir res, depèn de funció pública.
  • Resta de temes: anotats, ja treballaran les qüestions i donaran respostes. 
  • Cal trobar l’espai per resoldre les qüestions que van quedant pendents. 
  • Places de reforç: no poden exercir càrrecs. 
  • Visites mèdiques, etc. ho passen a gestió de personal perquè responguin. 
  • Curs de productivitat: hi estan obligats. 
  • Jubilació parcial: s’ha traslladat la consulta al Ministeri. 
  • ZER: I1 i I2 es compten per incrementar docents i cal encaixar aquesta gent. Ho passaran a la unitat.
  • GES: ho passen a la unitat

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes