Resolució programa Mentories 4.0, oferta a l’ATRI mentors 4.0, ordre per al reconeixement de centres, personal docent i PAE que participa en programes d’impuls educatiu i resolució programa de suport intensiu a les matemàtiques.
RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT
4 d’abril de 2025
Primer punt: Modificació de la Resolució per la qual es crea el programa temporal “Mentories 4.0” per implementar les actuacions del programa “Código Escuela 4.0” finançat pel Ministerio de Educación, Formación Profesional y Deportes a Catalunya.
Segon punt: Oferta ATRI mentors 4.0.
(Es tracten els dos punts junts)
Intervenció administració: El programa temporal mentories 4.0 es va aprovar fa un any i regula els mentors i mentores desplegats pel territori. És un programa associat a fons finalistes (Escuela 4.0) del Ministeri que han estat augmentats i, per això, es perllonga un curs (2025-26, fins a 31 d’agost), s’allarguen les comissions de serveis existents i es convoquen noves places (augmenten de 125 a 134). Es reforçaran els territoris amb més sobrecàrrega. L’oferta a l’ATRI és per cobrir, via concurs de mèrits, els nous llocs i les vacants generades per la gent que no continua.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): D’entrada, voldríem exposar aquí que vam demanar parlar de les mentories 4.0 arran d’una trobada amb mentors d’un ST que ens van exposar unes condicions de treball que no ens semblaven adients. A la mesa anterior ens vau comentar que no era així, i arran del resum de mesa que vam publicar ens han contactat mentors d’altres ST que exposen que el que ens vau dir a mesa no és veritat. Amb tot, o us informen malament de les condicions, o realment no es compleix el que està estipulat i si és així cal que hi feu alguna cosa.
- Ens envieu la documentació sobre el programa, però no pas sobre les condicions laborals, que és el que defensem els sindicats. L’hem hagut d’obtenir de mentores digitals que ens l’han passada, perquè es troba en línia (Documentació de la mentoria 4.0 – Pensament computacional) però amb accés restringit per a les persones mentores. Volem que ens la faciliteu, perquè sense això no es pot negociar i és trist que per defensar les condicions d’aquestes persones els hàgim de demanar les condicions a elles.
- A la darrera mesa ens vau dir que el nombre màxim de centres eren 20 al Penedès i la mitjana eren 17, però, per exemple, al Consorci en tenen 25-26 (entre públics i concertats). A aquests, se’ls sumen d’altres perquè no es cobreixen les baixes i quan són de llarga durada es reparteixen entre els mentors, cosa que suposa, a més, més desplaçament. Demanem claredat al respecte i que es cobreixin les baixes. A més, ens oposem al fet que vagin a centres concertats.
- També vau indicar que les dietes es paguen, però al Consorci, com a exemple, no es paguen dietes ni desplaçaments. Pel que fa al lloc de treball, si depenen del ST s’hauria d’especificar que no poden desenvolupar les tasques al ST ni tenen el material garantit per fer-ho. Cal garantir el teletreball els dies que no obren els centres.
- Pel que fa al material, a banda de no disposar de la robòtica als CRP i haver de demanar-la als centres, tampoc tenen material del qual disposa la resta de personal del CRP tot i treballar-hi (ex. no donen motxilla com als assessors tècnics, horaris…).
- Sobre l’horari, vau comentar que no va més enllà de les 19 h, però una de les tasques assignades que els encomana el CRP, tot i no estar escrita enlloc, és encarregar-se de la subxarxa de comissió digital de 17.30 a 19.30 o de 18 a 20 h (assessoria als centres). Us fem arribar els casos o prendreu mesures generals per deixar de fer aquesta tasca no especificada formalment?
- Continuïtat en el programa: Els van enviar un formulari Google a omplir abans del dia 10 de març per indicar si volien o no continuar el curs vinent. Volien esperar a les provisionals i no els van deixar. Això no tenim constància que es faci enlloc i no pot ser una pràctica tolerable. Si algú ha dit que vol continuar i al final vol anar on té DD, pot renunciar al programa?
- A la darrera mesa vau exposar que: “Els períodes de vacances els han d’autoritzar i es recomana que coincideixin amb el tancament dels centres.”: no queda clar si poden no agafar les vacances a l’agost. També denuncien que no els deixen agafar dos dies d’assumptes propis seguits per “segons condicions del servei” de les condicions laborals.
Ja que modifiquen les condicions s’hauria d’aprofitar per especificar tot això que comentem i resoldre les qüestions que no queden clares. I, sobretot, que les condicions de treball quedin ben detallades i passin per mesa.
I quan parlarem de les coordinacions digitals?
Resposta administració: Sobre el problema de no fer arribar la documentació: és un problema que tenen com a Departament i ells també el pateixen. Cal desburocratitzar. Volen que les meses siguin de negociació i cal trobar els mecanismes.
- Dietes: partim d’un decret de 2008, cal actualitzar-lo. Al Consorci estem limitats perquè BCN és un sol municipi. És una qüestió que cal revisar, afecta també altres casos (tribunals d’oposició).
- Coordinacions digitals: ja hi ha una mesa programada.
- Burocràcia: ens la demanen dins el programa, cal justificar el pla de treball i les actes de les reunions per tal de rebre els fons.
- La resta de qüestions fan referència a condicions que estan establertes. Les dietes es paguen segons normativa. És cert que existeix un document que recull el que ja diu la normativa: jornada, dies de vacances, etc., però no hi ha res més que el que diu la normativa. L’únic que s’hi afegeix és que la tasca s’ha de desenvolupar als centres i que els períodes de vacances coincideixin preferentment amb els de tancament, no lectius. Amb el teletreball passa el mateix. Si algú diu que no vol continuar es cobrirà la plaça, mentre sigui abans de renovar la comissió de serveis. Els motius de no continuïtat són personals i diversos. La subxarxa no és tasca dels mentors, per tant, si algú ho fa és voluntàriament, és tasca del CRP. Les ràtios de centres poden ser baixes i tenir molta feina o tenir una ràtio més alta i menys feina, depèn de la casuística de cada centre, hi ha llocs on es tracta d’un acompanyament a l’aula i llocs on es fa una reunió trimestral (L’acompanyament pot ser més intensiu o més genèric). L’atenció als concertats ve especificada al programa general.
USTEC·STEs (IAC): Si cal actualitzar dietes i desplaçaments, podeu modificar el punt que no s’inclouen els desplaçaments dins del municipi?
Ràtios: entenem això de la diferència entre centres, però aleshores per què les xifres donades no es corresponen amb la realitat? La ràtio de centres hauria de ser menor.
Teletreball: dieu que no es permet, però s’està fent, en què quedem? Per què no ho permeteu? Hi ha tasques de programació, memòria… que es poden fer sense ser al centre.
Es cobriran les baixes?
Horari: què fem amb els casos més enllà de les 19 h? “La subxarxa no és funció del mentor, se n’encarrega el CRP” —> demanem que ho envieu a tots els CRP per aclarir-ho.
Continuïtat al programa: podran renunciar-hi? Per què no es va permetre fer més tard?
Administració: Es pot renunciar a la mentoria, es va passar el qüestionari per tenir una idea de quants serien. La publicació de l’oferta a l’ATRI serà amb prou temps per poder cobrir les vacants que es quedin al centre. Teletreball excepcional quan el CRP està tancat o no hi ha espai físic per fer-ho. Sobre el nombre de docents no s’especifica nombre en funció dels cossos, s’hi poden presentar indistintament.
- Tercer punt: Ordre per la qual s’estableix el reconeixement de centres, personal docent i personal d’atenció educativa que participen en programes d’impuls educatiu i s’aproven les bases generals reguladores de la convocatòria unificada d’aquests programes corresponent al curs 2025-2026.
Intervenció administració: És una ordre administrativa i té una durada d’un any, suposa el reconeixement per a centres, docents i PAE d’innovació i programes d’impuls, que solen durar 3 anys. També hi ha projectes de millora o pràctiques. El reconeixement va en funció del tipus de programa i serà en hores i crèdits anuals, per evitar que puntuïn si canvien de centre. Les acreditacions poden ser com a participant o coordinador/a i com a formació i innovació. Acabats els 3 anys, es fa certificació pel centre.
El curs vinent volen treure una resolució definitiva. Es poden fer suports a projectes de centre. L’impuls educatiu implica: reflexió, diagnosis i implementació i s’orienta a la millora de resultats educatius de tot l’alumnat.
Les 3 modalitats que hi ha són:
- Pràctiques educatives de referència (pocs mestres implicats: 2 o 3)
- Projectes de millora (centre, zona, una gran participació)
- Programes d’impuls que surten del Departament (d’una fundació o entitat)
Les pràctiques i projectes seran biennals, els programes són anuals. S’està buscant l’equiparació amb la resta de comunitats autònomes pel reconeixement de crèdits i hores.
- 5 crèdits pels coordinadors (reconeixement de 50 h)
- 4 crèdits pels participants (reconeixement de 40 h)
Els criteris, continguts i recursos estan consensuats, perquè la majoria de projectes segueixin el mateix format, es publicaran al portal de centres, s’espera que surtin la setmana del 7 d’abril i la convocatòria serà a l’abril per tenir els resultats abans del juliol i que els centres s’organitzin millor. Pot ser que al juny surti algun programa que no hagi pogut sortir ara i que començaria a l’octubre. Els centres que no hagin entrat a la convocatòria poden presentar recurs d’alçada en el termini d’un mes.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): Necessitem aclarir si aquesta ordre substitueixen les anteriors (2015) o les complementa. Positiu que se surti del marc de la “innovació” i es canviï el llenguatge parlant de millora, impuls educatiu o renovació pedagògica (s’ha pervertit el concepte per la pàtina neoliberal, concepte empresarial que ha suposat sobrecàrrega, burocràcia i competició entre treballadors i centres).
És prou confús totes les ordres que estan en marxa. Entenem que aquesta ordre fa referència als programes d’impuls educatiu. A l’enllaç del document hi ha uns 20 programes, aquests seran els definitius?, hi ha alguna altra previsió?
És essencial evitar la diferenciació entre centres per a la competició. Es pot generar una dinàmica que en centres que participen en un programa tinguin més facilitat per tornar a participar en altres, i l’alumnat no té la culpa. La qualitat educativa hauria de ser per a tots els centres igual, no dependre de la voluntat dels claustres o direccions.
A vegades s’entra en una lògica de xantatges: Per tenir recursos has d’entrar als programes, si no hi entres et quedes sense la possibilitat de tenir recursos, això no es pot acceptar.
Queda poc especificat quin tipus de reforç, suport s’aplica als centres. Quins criteris hi ha de selecció dels projectes acreditats? Les comissions són formades majoritàriament per l’administració i hi trobem a faltar personal educatiu. El reconeixement de crèdits i hores com es traslladarà al concurs de trasllats? Les persones que ja hi hagin participat també haurien d’obtenir certificats d’hores.
Resposta administració: Les ordres de reconeixement d’innovació són del 2015, 2024, 2025, aquesta ordre complementa l’anterior i fila més prim.
Les comissions d’avaluació al CT no han funcionat, s’han de millorar i establir criteris més clars. Les pràctiques i projectes que hagin durat 2 o 3 anys són propis dels centres, es creen les comissions i els regulen i decideixen si són innovadors o no. A les comissions s’avaluen els indicadors de cada programa, que es penjaran a la web (fins ara només eren a la resolució del projecte), hi participen direccions, potser sí que hauria d’haver-hi algú més de docents.
Les convocatòries són obertes i públiques. Ara hi ha els programes que s’estan duent a terme, però poden variar l’any vinent. Tots tenen els seus criteris i una temàtica concreta. No hi poden participar empreses, només departaments de l’administració, institucions i associacions. Es treballa pels resultats educatius (no només acadèmics).
Les pràctiques i projectes no entren en competició, cadascú presenta les seves. Fins ara només es reconeixien en finalitzar el projecte al cap de 3 anys, amb la normativa actual es reconeixerà cada any.
La formació del professorat es tractarà en un grup de treball.
Quart punt: Resolució de creació del Programa temporal de suport intensiu a les matemàtiques, finançat pel Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports.
Intervenció administració: És un programa que complementa el Florence en paral·lel, incorporant un/a coordinador/a i referents. Augmenten el nombre de centres (40). El Ministeri demana que al centre hi hagi un referent que coordini les matemàtiques i cal compensar-ho. Per això es fa dotació de mitja jornada als centres de l’especialitat que sigui possible. Es procurarà ampliar les mitges ja existents. Seran 240 mitges jornades.
El programa serà semblant al Florence. A les persones que vagin a aquests centres se les formarà. El 2025 es farà una resolució nova si es preveu ampliar el programa.
Intervenció USTEC·STEs (IAC): El Departament cada vegada implementa més programes temporals (quants en tenim ja?), sovint de finançament extern no vinculat a resultats. No hi ha garantia de continuïtat d’aquests programes: si són efectius, no tenen continuïtat. Caldria fer recompte dels programes existents i avaluar-ne l’efectivitat. Tot el que es plantegi s’ha de fer augmentant la plantilla estructural.
És important que es recullin les condicions laborals del personal docent. En els programes no s’especifiquen i després hi ha problemes: sobrecàrrega de treball, ampliació horària, pèrdua de complements, no es consideren places estructurals i a les persones no els compta el temps treballat, desplaçaments no remunerats… Moltes vegades les condicions no s’expliquen fins que el programa ha començat o canvien per motius de manca de càlcul o previsió. Si es pretén mantenir aquesta política de programes, cal pensar-ho bé abans i establir uns criteris per mantenir les condicions laborals.
Com se seleccionaran els centres i docents? Com serà la coexistència dels 2 programes? Per què 16 i 6 coordinadors? Quan vau presentar el Florence, ja vam demanar mitges jornades pels centres, però no hi ha garantia de continuïtat. Les dotacions han de formar part de la plantilla estructural i quedar-se per sempre.
Resposta administració: El programa ve acompanyat d’uns diners condicionats a realitzar quelcom concret. La continuïtat serà del Florence, aquest nou programa serà avaluat, però no tindrà continuïtat, depèn del Ministeri. El Florence tindrà una avaluació externa per valorar si fer-lo extensiu.
Selecció dels centres: del Florence es van fer dues convocatòries per a centres, s’hi van inscriure els que volien, amb uns criteris. A la 2a convocatòria es van omplir més places de les previstes (240/200). El nou projecte s’adreçarà prioritàriament als centres que van quedar-ne fora. Hi ha menys centres de primària que de secundària perquè a secundària no tenien cap coordinador/a. Serà per centres públics.
Selecció de docents: No és possible que només siguin docents de matemàtiques perquè no n’hi ha més i no els poden treure dels centres. Les mitges jornades seran fins a 31 d’agost. Qui coordini tindrà prou temps per fer la tasca i no farà hores extres. El màster serà necessari.
Condicions laborals: Sobre les hores de dedicació, ho anoten per traslladar-ho a les direccions, tot i que no ho publicaran a les DOIGC, ja que només afecta els centres implicats. Al Florence hi ha dos coordinadors i la valoració que han fet és que amb una sola persona n’hi ha prou, però si veuen que és insuficient, plantejaran augmentar-ho.