Meses Sectorials

Resum mesa sectorial del 22 d’abril de 2025

Programa Mentories PCMAT, adjudicacions d’estiu (segona mesa en què es tracta el punt) i torn obert de paraules.


RESUM DE LA MESA SECTORIAL DEL PERSONAL DOCENT

22 d’abril de 2025

 

1r punt: programa temporal “Mentories PCMAT” per implementar les actuacions del programa “Código Escuela 4.0” finançat pel Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports a Catalunya en relació amb la millora de la competència matemàtica

Oferta a l’Atri de 80 places de mentors PCMAT

Intervenció administració: Es tracta d’un programa finalista vinculat a “Escuela 4.0” del Ministeri, destinat a l’adquisició d’equipament de robòtica i programació i l’activació del pensament computacional i el llenguatge de programació, tal com estableix el currículum en matèries cientificotecnològiques.

El programa PCMAT (pensament computacional i matemàtiques), vincula com el pensament computacional fa assolir la competència matemàtica. És temporal pels fons i terminis del Ministeri i és un programa de mentoria. Es focalitza en l’educació primària i per als centres que tenen un marge de millora per passar d’uns nivells d’assoliment baix-mitjà cap a alt-mitjà.

El mentor o mentora que farà aquest acompanyament tindrà la categoria de mestre tècnic docent i acompanyarà directament a l’aula per avançar en aquests aspectes, al grup de docents del cicle per planificar les sessions de treball i a l’equip directiu i comissions per organitzar el centre a nivell més general. S’acompanyarà de píndoles formatives per al professorat del centre i materials i recursos per tirar endavant el programa.

Té una durada d’un any. Es farà un concurs de mèrits de selecció de docents. Es preveuen 80 places distribuïdes al llarg de tot el territori de Catalunya, 5 d’aquestes seran als serveis centrals per coordinar la resta de persones que aniran als centres. Hi haurà mentors que actuaran en més d’un CRP territorialment perquè alguns tenen molt pocs centres.

Intervenció USTEC·STEs (IAC): El Departament cada vegada implementa més programes temporals, sense finançament estructural, amb condicions laborals que no queden clares. Complementarà el Florence o les mentories 4.0? Sembla que anem incorporant programes infinitament.

Si es pretén seguir aquesta política de programes, caldria pensar-ho bé abans i establir uns criteris per mantenir les condicions laborals (hem exposat recentment la situació dels mentors 4.0), perquè en els programes no s’especifiquen les condicions laborals i després hi ha problemes: sobrecàrrega de treball, ampliació horària, pèrdua de complements salarials, no es consideren places estructurals i a les persones no els consideren el temps treballat per considerar l’abús de temporalitat.

No hi ha garantia de continuïtat d’aquests programes: si són efectius, no tenen continuïtat. Tampoc hi ha avaluació per determinar-ne l’efectivitat. Tot el que es plantegi s’ha de fer tenint en compte augmentar la plantilla estructural.

 

Quina serà la dotació d’equipament de programació i robòtica als centres educatius? És necessari? Tenim moltes dotacions d’equipaments que no es fan servir i suposen un malbaratament de recursos i una sobrecàrrega de treball, sobretot pels coordinadors digitals.

Podeu donar més detalls sobre l’acompanyament i suport al professorat, la formació i els recursos? Pel que fa a la formació, si s’han d’identificar les necessitats per acordar-la, quan es farà? Atès que aquesta ha d’estar aprovada i al PEC, no?

Per què només mestres? És perquè no hi ha docents de secundària de matemàtiques? Perquè al document es menciona secundària, però no hi apareix més. I quins seran els requisits? És només per a funcionariat? El personal interí pot participar-hi? I laboral?

A banda de concretar les condicions laborals, al document també caldria distingir els mentors dels coordinadors, per aclarir-ho.

Resposta administració: Comparteixen que caldria endreçar els projectes, programes i altres iniciatives similars. Molts d’aquests programes són “enverinats”, el primer any venen finançats per Europa o el Ministerio i la resta d’anys els han d’assumir com a propis i això dificulta la viabilitat. La disjuntiva és no agafar-los. Cal parlar-ne en algun moment. No podem agafar-ho tot i no totes les dotacions es rendibilitzen. Potser cal fer programes propis i assegurar-ne la continuïtat. En aquest cas, consideren que cal aprofitar l’oportunitat d’aquests fons.

Diferenciació entre programes: el programa Florence s’adreça a centres que estan en la franja baixa o molt baixa (mals resultats) de competència matemàtica i el PCMAT és per a centres que sí que superen el nivell de matemàtiques, però tenen marge de millora. El PCMAT és per a centres de primària (com s’indica a Escuela 4.0, que cal prioritzar-les) i les Mentories 4.0 són per a totes les etapes, a més, les mentories 4.0 és un programa que no es focalitza en aspectes concrets del pensament matemàtic i la programació sinó que pretén dinamitzar les dotacions dels centres i que el centre com a col·lectiu reflexioni sobre l’ús de la robòtica i el pensament computacional. El PCMAT es focalitza a millorar la competència matemàtica i serà amb propostes de didàctica a l’aula que hauran elaborat els coordinadors, els 5 que s’han comentat abans.

Formació que faran les persones formadores: serà l’assessorament als mestres, dins les hores de permanència al centre, reunions entre els mentors i mestres, 20 h en total.

Distribució territorial i llocs: consta a l’oferta, les 75 de territori i les 5 de coordinació. Alguns CRP en tindran 2 perquè tenen molts centres i altres en compartiran perquè tenen pocs centres.

Avaluació quantitativa i qualitativa: amb els resultats de les competències i les valoracions dels materials i actuacions.

2n punt: Adjudicacions d’estiu (segona mesa en què es tracta el punt)

Intervenció administració: Respecte a l’esborrany presentat a la darrera mesa, han incorporat les dates. Calendari provisional previst:

–        Publicació al DOGC: 29 d’abril

–        Termini de sol·licitud (només funcionariat de carrera i en pràctiques): del 30 de maig al 10 de juny

–        Seleccionats oposicions 2025: el 19 i 20 de juny

–        Propostes de les direccions dels centres: 6 al 20 de juny

–        Publicació de vacants entrevista prèvia: 5 de juny

–        Publicació vacants serveis educatius (i altres): 30 d’abril

Dates de resolució: provisional la setmana del 30 de juny i la definitiva com més aviat millor. Intentaran abans del 10 de juliol. Abans caldrà comprovar incidències d’altres anys.

S’ha incorporat també que prioritàriament a les aules d’acollida hi hagi gent d’orientació o especialitats de llengües i un nou redactat més clar sobre ordenar comarques a l’aplicatiu. També s’incorporen adjudicacions d’UEE i SIEI.

L’assessoria jurídica no ha vist clar, però ho tindran en compte per a pròxims anys, el tema que es facin públiques les llistes de les propostes de continuïtat ordenades, caldria revisar si cal modificar alguna altra normativa per a aquest any. La persona interessada pot demanar les justificacions corresponents a l’equip directiu.

 

Intervenció USTEC·STEs (IAC):No repetirem el posicionament de la mesa anterior, no compartim les propostes de continuïtat o no-continuïtat, ni els perfils, ni el model global derivat del decret de plantilles.

El més important d’aquest esborrany: exigim certeses per al professorat interí! S’entén que augmenta el percentatge de funcionariat, però no pot suposar pèrdua de drets per al personal interí. Ha de poder optar a totes les vacants que no s’ocupen per funcionariat, en un procediment d’adjudicació similar (podent seleccionar tots els centres del territori i per ordre de número de borsa). No s’entén que no es reguli en paral·lel o juntament amb les adjudicacions del personal funcionari. Quan ho treballarem? En quina mesa?

En segon lloc, si realment hi ha un compromís de la legislatura (arribar a prop del 85-90% de plantilla composta per funcionariat de carrera, amb destinació definitiva i ocupant físicament els seus llocs de treball) cal explicar-ho de forma més explícita. Que el Departament es manifesti públicament en aquest sentit perquè s’entenguin els canvis i les passes. Us demanem un compromís públic i explícit que es pretén avançar cap a unes plantilles amb una gran quantitat de places definitives. Es podria plantejar un acord i tot.

La resolució no ha recollit els principals elements del que vam comentar a mesa:

  • Vam demanar què passava amb les especialitats de l’Atri i, a banda que això no s’ha solucionat, ara tots els perfils consten amb una N, tant els que es tenen com els que no.
  • El funcionariat en pràctiques ha d’obtenir plaça en la seva especialitat excepte si rep proposta de continuïtat: ens hi mostrem en contra perquè això genera problemes com va passar l’any passat.
  • No es crearan llocs de perfil nous: i es podran canviar de perfil?
  • Llocs específics temporals: en els PFI amb codi de lloc segons especialitat, s’indica que caldrà acreditar una sèrie d’especialitats, però no coincideixen amb les que s’especifiquen més endavant. Caldria revisar-ho i indicar quines són les correctes.
  • Propostes de centre: es tindrà en compte l’experiència, la formació acadèmica… Això no es té mai en compte, i si és el cas, com es farà? Hi haurà control sobre si realment es duu per exemple a terme el perfil? I que consti la plaça al PEC? Cal regular-ho perquè tinguin raó de ser les places.
  • No queda clar el redactat sobre en quin cas la gent amb plaça perfilada es pot quedar o no al centre. No s’entén que es pugui quedar en una plaça perfilada una persona que ha obtingut una plaça definitiva voluntàriament. Entenem que es quedi per a ocupar un càrrec directiu, però no en aquest cas, en quin moment haurà d’anar a la definitiva? S’hi podrà quedar indefinidament?
  • Procediment de no continuïtat: continua sense ser garantista i genera disfuncions greus i cada any ens hi trobem.
  • Adjudicacions d’ofici: En cas que no s’obtingui plaça, es donaran CMC, aules d’acollida, altres especialitats… Vam demanar que aquestes persones facin una tria i prioritzin llocs i especialitats de treball perquè no es trobin fent coses que no se sentin capacitades per a fer.
  • Cal treure la frase final del tema d’ordre de les comarques, perquè no s’afegiran, ja hi són, cal que consti que cal ordenar-les totes i així quedarà més clar.

 

Resposta administració:Han anat manifestant una sèrie d’intencions (plantilles estables) i haurien d’avançar cap a uns acords que es podrien deixar per escrit més enllà de les actes de la mesa o en boca de la consellera. Miraran que quedi per escrit i explícit. Cal endreçar els centres.

Personal interí: faran una proposta i tindrem una mesa aviat.

Perfils: no es poden canviar d’un dia per l’altre, cal modificar el decret del 2014. No es crearan llocs de perfil nous ni es podran canviar de perfil. Cal revisar tots els perfils dels centres de manera transparent i clara. Hi ha una mesa tècnica ben aviat per tractar-ho.

Continuïtat: s’ha de revisar la praxi que es duu a terme amb els informes de no continuïtat. Cal diferenciar entre un informe de no continuïtat i un de contradictori.

Transparència: caminen cap a ella, han d’anar publicant totes les dades que demanem. Cal adaptar el programari.

Comissió de serveis: n’hi ha massa i algunes sense cap lògica. Han d’existir, però hi ha qüestions que no es poden canviar d’un any per l’altre. S’aniran endreçant els propers anys.

L’ATRI no depèn d’ells. El personal interí només pot veure les seves especialitats a “les meves dades de la borsa”. Pel personal funcionari es va demanar una modificació. El tema dels perfils no s’ha solucionat, queda sí/no/x i volen unificar-ho i que per a tothom sigui sí/no (S/N), depèn d’un servidor i d’Economia. Han demanat que el funcionariat pugui veure les especialitats per oposició, etc. A vegades, per titulació, poden demanar més especialitats a les adjudicacions d’estiu que per als concursos de trasllats.

Els programes temporals generen vacants que són per a funcionariat.

Terminis: El 29 d’abril es publica la resolució i l’endemà es publicaran les ofertes dels serveis territorials. Per a cada lloc s’indicaran els requisits, on és, etc.

Aules d’acollida, CMC… adjudicades d’ofici: seran un calaix de sastre, però s’intentarà que no s’arribi a aquest punt. Potser, si són tan pocs, no cal posar-ho i es pot contactar amb aquesta gent per explicar-ho.

Comarques: miraran de modificar-ho com demanem.

Miraran les possibilitats que tots els llocs específics temporals s’incorporin al concurs autonòmic de trasllats (aules d’acollida, SIEI…).

Aranès: es demanarà el nivell B2, o B1 si no hi ha professorat suficient, perquè no hi hagi vacants sense cobrir.

Introduiran que consti per escrit les no continuïtats.

No hi apareix l’annex de centres per ara, seran per ST com sempre (no poden fer-ho per comarques).

PFI miraran l’escrit, perquè antigament eren només orientadors/es i ara hi ha altres especialitats que s’accepten i deu ser per això la contradicció, ho revisaran.

 

Segona intervenció USTEC·STEs (IAC):Insistim en la necessitat d’adjudicacions d’estiu per al personal interí i que puguin ordenar per centres, municipis, etc., i exigim que puguin optar a tot Catalunya per número de borsa. Les dades de la borsa limiten molt i és injust. Si cal, emprendrem mobilitzacions per garantir que el personal interí no perd drets.

Nivell informàtic: no pot ser que tinguem unes persones a qui es coincideix una comissió de serveis i a altres no per una qüestió informàtica. Abans d’establir-ho d’una determinada manera, primer s’ha de mirar si es pot fer o no.

Perfils: realment hi ha voluntat de modificar/treure aquesta normativa? Volem fets.

Resposta administració:

  • Personal interí: treballaran perquè a la sol·licitud puguin demanar centres concrets. Ens faran una proposta, demanen marge. A nivell informàtic hi ha complicacions enormes per a l’ordre, ho anoten i intentaran resoldre.
  • El decret de plantilles no es pot canviar d’un dia per l’altre.
  • Les pressions les aguanten, hi ha molts interessos en joc.
  • Les persones amb nova destinació definitiva hauran d’ocupar-la en cas de participació voluntària al CT, excepte si és càrrec directiu o ocupa ara un perfil.
  • Aquesta resolució canviarà l’any vinent, la regulació no serà la mateixa. Les comissions de servei han d’anar desapareixent.
  • Recullen les propostes i de cara a l’any vinent aniran introduint-ne.
  • Tindran una setmana aproximada per fer la sol·licitud de vacants.

 

3r punt: Torn obert de paraules

Intervenció USTEC·STEs (IAC):

  • No se’ns han lliurat les dades demanades del final dels processos d’estabilització. Reclamem tractar-ho a mesa, abordar la compensació prevista per a les persones no estabilitzades i seguir treballant en solucions per al personal interí en abús de temporalitat.
  • Una vegada transcorreguts diversos mesos de la posada en funcionament del grup estable de substitucions (GES), considerem important, per fer-ne una valoració acurada, disposar de diverses dades estadístiques que afecten els nomenaments que han rebut les persones que en formen part al llarg del present curs. Per això, instem al Departament d’Educació a recollir i compartir abans de la reunió de la mesa sectorial prevista pel mes de juny d’aquest any, en la qual es valorarà i es faran propostes de millora del GES, totes les dades sol·licitades.
  • Mesa salaris: l’hem demanada a cada mesa des de principi de curs per tractar l’augment retributiu d’enguany, pagaments pendents per feina feta, deutes dels estadis, la recuperació del poder adquisitiu, etc. Tenim un reglament de mesa que no s’està complint, les organitzacions sindicals tenim la potestat de posar punts a l’ordre del dia.
  • Comunicat DEI fet arribar a l’administració, volem una resposta a les seves demandes:
    • Que s’estabilitzi la figura de tècnic/a docent dinamitzadora d’educació inclusiva (DEI) incorporant-la com una de les bases de la línia estratègica de treball de la DGEI, com a equips de suport i assessorament a l’educació inclusiva.
    • Que la plaça de DEI sigui una plaça de personal docent de serveis educatius, amb les condicions laborals i compensacions econòmiques pròpies d’aquest lloc de treball.
    • Que tot això sol·licitat quedi recollit al DOICG amb el compromís en ferm de modificar el Decret 155/1994, de 28 de juny, pel qual es regulen els serveis educatius.
    • Que quedin recollides en un escrit les condicions laborals per al curs vinent 2025-26, abans de la segona quinzena d’abril, per a valorar de forma personal la continuïtat a l’Equip DEI tenint tota la informació.
  • Protocol d’atenció als infants i joves amb necessitats especials de salut, la nostra pregunta era quin nivell d’obligatorietat hi ha, és a dir, si el personal es pot negar a fer tasques sanitàries, i quin grau de responsabilitat suposa una mala praxi per manca de coneixements professionals.
  • Quan es farà el pagament dels estadis que ara es regularitzen?
  • Mestres d’audició i llenguatge (MALL) petició: al CT no es treuen places i, per tant, no poden tenir definitiva i no poden optar a les places del CREDA. Demanen que siguin places estructurals.
  • PTPF amb titulació superior d’FP interí de les 19 especialitats que han passat al cos de secundària i, segons ens va dir el mateix Departament, el 19 de gener de 2026 se’n van al carrer. Hi ha comunitat autònomes com la valenciana que han pactat que aquesta gent podrà continuar fins que es jubili. Demanem que els aproximadament 100 PTFP en aquesta situació a Catalunya tinguin les mateixes possibilitats.

 

Resposta administració:Passaran les qüestions a les unitats corresponents per a donar-nos resposta.

Sí que hi ha llocs estructurals de MALL.

Els interins PTFP, amb titulació superior d’FP han de disposar de la titulació superior universitària. Fins al 19/01/2026 ho poden assegurar, després ja no.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes