FAQ concurs general de trasllats 24-25 (versió .pdf)


Bloc general


0. Com puc saber tots els detalls del concurs de trasllats?

USTEC·STEs recomanem que tota persona aspirant llegeixi amb atenció la convocatòria quan es publiqui. Podeu trobar tota la informació a l’apartat del nostre web sobre el concurs de trasllats, també assistir a les xerrades que oferim arreu del país i, en cas de dubte, contactar amb la delegada o delegat del teu centre.


1. Què és el concurs general de trasllats (CT d’ara endavant)? Amb quina periodicitat es convoquen els CT?

És la via de provisió normal dels llocs de treball docent, la normativa bàsica és el RD 1364/2010. Els concursos generals de trasllats són d’àmbit estatal, es convoquen cada 2 anys.


2. Hi ha altres tipus de concursos de trasllats?

Sí, les administracions educatives com el Departament d’Educació poden convocar concurs de trasllats en el seu àmbit de gestió, àmbit de Catalunya en el nostre cas, els cursos que no hi ha CT. A la majoria de comunitats autònomes (CA) és habitual que així sigui, però en el cas de Catalunya fa més de 25 anys que no se’n convoca. USTEC·STEs hem reclamat reiteradament que es convoquin concursos autonòmics i que s’ofereixin totes les places.


3. De quina manera es pot obtenir destinació definitiva?

L’única manera d’obtenir destinació definitiva és per la via del concurs de trasllats, sigui CT o autonòmic, si s’escau.


4. Si em donen plaça al CT, quant de temps m’hi he d’estar? Què passa si després obtinc una comissió de serveis o estic en un equip directiu d’un altre centre?

Per poder tornar a participar en un concurs de trasllats cal romandre un mínim de 2 anys en la plaça adjudicada. S’entén que s’ocupa la plaça adjudicada encara que s’estigui físicament en un destí diferent; per tant, els 2 anys compten a partir de l’1 de setembre de 2025 encara que estiguem en un altre centre.


5. La primera destinació definitiva la puc obtenir a una altra comunitat autònoma? Quan puc demanar un centre de fora de Catalunya?

La primera destinació s’ha d’obtenir en l’àmbit de gestió de l’administració convocant. Qui hagi superat un procés selectiu a Catalunya ha d’obtenir la primera destinació definitiva (DD) a Catalunya. En el següent CT després d’obtenir la primera DD es pot concursar cap a qualsevol altre lloc de l’Estat.


6. Qui ha de participar obligatòriament al CT? Què passa si no hi participo tot i tenir-ne l’obligació?

Totes les persones funcionàries en pràctiques i de carrera que no tinguin destinació definitiva. Si es té l’obligació de participar-hi i no s’hi participa es pot rebre una destinació d’ofici per necessitats del servei o bé romandre sense plaça, a criteri de l’administració. És molt important no oblidar-nos de participar-hi!


7. Qui pot participar voluntàriament al CT? Si participo voluntàriament, puc quedar-me sense plaça?

Totes les persones que ja tinguin una destinació definitiva i vulguin canviar-la. També qui estigui en situació d’excedència voluntària o en suspensió per compliment d’una sanció. Si participem des d’una destinació definitiva, no podem quedar-nos sense plaça: o bé n’obtindrem una de nova o bé ens quedarem a la d’origen.


8. Quan m’he d’incorporar a la nova destinació?

El dia 1 de setembre de 2025. Això no obsta que puguem obtenir comissió de serveis, proposta de continuïtat, etc. en el centre on som ara en funció del que prevegi la futura resolució d’adjudicacions provisionals.


9. Quantes places surten al CT? Es fan públiques abans? Què són les “resultes”?

És un misteri, fins ara el Departament no treia totes les places, la demanda d’USTEC·STEs és que s’ofereixin totes les places a concurs. Vam impugnar l’oferta del darrer concurs (22-23) per no oferir totes les vacants estructurals i estem pendents de judici. No es fan públiques abans, un dels motius és que si un/a docent amb destinació definitiva concursa voluntàriament i obté un nou destí, la plaça que ocupava surt directament a concurs, és una “resulta”, i aquestes places per definició no es poden saber prèviament. No obstant això, USTEC·STEs exigim no concursar a cegues i reclamem que es publiquin, prèviament al termini de sol·licituds, totes les plantilles dels centres amb l’especificació de cadascuna de les places.


10. Com s’adjudiquen les places al CT?

Hi ha un sistema de fases, per exemple tenen prioritat les persones a qui els han suprimit la plaça. La resta va per un sistema de punts on es valora l’antiguitat, la formació, els càrrecs ocupats, etc. O l’any de convocatòria i la nota d’oposició en el cas del funcionariat en pràctiques.


11. Al CT surten places perfilades? Hi ha fase de confirmació al centre?

No. Tant els perfils com les confirmacions a dit a què ens té acostumades el Departament d’Educació no existeixen al CT. USTEC·STEs (IAC) demanem que s’anul·lin els perfils de les places que els tenen assignats perquè passin a ser ordinàries i surtin a concurs totes elles, sense excepció.


12. Quines fases hi ha al CT?

El concurs s’estructura en les fases següents:

  • Fase de dret preferent a centre: Pot participar-hi el funcionariat de carrera del cos corresponent afectat per la pèrdua de la destinació definitiva a conseqüència de la supressió del lloc que ocupava en el centre.
  • Fase de dret preferent a municipi o a zona: Pot participar-hi el funcionariat de carrera del cos corresponent:
    • a) Per la pèrdua de la destinació definitiva per supressió del lloc de treball.
    • b) Qui va passar a exercir en un altre lloc a l’administració pública, amb pèrdua de la plaça docent que tenia amb caràcter definitiu, sempre que hagi cessat en aquest altre lloc i hagi mantingut la situació de servei actiu en el cos.
    • c) Amb destinació en centres públics espanyols a l’estranger que ha de reincorporar-se a una nova destinació.
    • d) Qui té reconegut el dret preferent a municipi o a zona en virtut d’execució de sentència o resolució de recurs administratiu.
    • e) Qui després d’haver estat declarat jubilat/da per incapacitat permanent, ha estat rehabilitat/da per al servei actiu i no té destinació definitiva.
  • Fase de concurs de trasllats: Tota la resta.


13. En quin termini s’ha de fer la sol·licitud? Com es fa?

Del 5 al 26 de novembre de 2024 a través d’una aplicació informàtica que estarà disponible al web del Departament d’Educació.


14. Es pot utilitzar el dret de concurrència en aquest concurs?

Sí, segons les condicions establertes en la convocatòria. El dret de concurrència és la possibilitat que diversos funcionaris de carrera amb destinació definitiva condicionin els uns als altres l’obtenció de destinació en un o diversos centres d’una província determinada. Podrà fer ús d’aquesta modalitat de participació el funcionariat de carrera d’un mateix cos docent. L’exercici d’aquest dret tindrà les peculiaritats següents:

  • Inclouran centres d’una sola província, la mateixa per a cada grup de concurrència.
  • El nombre de persones participants en cada grup serà, com a màxim, de 4.
  • En el cas que algun dels participants no pogués obtenir una plaça, es consideraran desestimades per aquesta via totes les sol·licituds del grup.


15. Quan surt la plaça adjudicada? Es pot reclamar? Què vol dir desistir?

Entre el febrer i el març de 2025 surt publicada una adjudicació provisional. En aquest moment s’obre un període de 10 dies per reclamar (per exemple si no ens han comptat un mèrit al·legat). Posteriorment, entre l’abril i principis de maig de 2025 sortirà l’adjudicació definitiva, les places de la qual són irrenunciables. Durant el període de reclamacions a la llista provisional, a principis de març de 2025, les persones que hagin participat voluntàriament poden desistir (renunciar) de la participació en el CT i romandre en el centre de destí anterior.


16.  Tinc prioritat per tenir discapacitat reconeguda? I per tenir reconegut l’article 25?

En general, no. Només en el cas de ser funcionari/ària en pràctiques (vegeu apartat corresponent).


17.
Em pot canviar la destinació adjudicada de la llista provisional a la llista definitiva?

Sí, tant si participes obligatòriament com de forma voluntària, a causa de les possibles reclamacions o desistiments, les adjudicacions poden patir modificacions que suposin una destinació diferent de la llista definitiva. També es podria donar el cas que a la llista provisional rebis destinació i a la definitiva no, i viceversa.


Bloc funcionariat en pràctiques


18. Si estic fent les pràctiques de funcionariat, hi he de participar?

Sí. En tens l’obligació, atès que no tens destinació definitiva.


19. Quina és la diferència entre funcionariat en pràctiques i de carrera quant a la participació?

El funcionariat en pràctiques participa només per data de convocatòria i nota de l’oposició, mentre que el de carrera participa en funció de la puntuació resultant de la suma dels mèrits que es valoren al CT (antiguitat, formació acadèmica i permanent, càrrecs, altres…).


20. Què passa si obtinc destí i no supero la fase de pràctiques?

Una condició per ocupar la plaça adjudicada és ser funcionari/ària de carrera a 1 de setembre de 2025. Qui no superi la fase de pràctiques o no pugui ser avaluat/da durant el curs 2024-25 perdrà la destinació adjudicada.

No obstant, les persones que participen durant el segon any o posteriors en què han estat nomenades funcionàries en pràctiques, per haver estat ajornades o no avaluades per haver gaudit permisos de naixement de fill/a ( o aquells recollits a l’article 49 de l’EBEP) o per haver estat en situació d’incapacitat temporal, romandran a la destinació adjudicada, de forma provisional, fins a la superació de la fase de pràctiques. Un cop superada aquesta fase i ser declarades funcionàries de carrera, aquesta destinació tindrà caràcter definitiu.


21. Amb quants punts participo si estic fent les pràctiques? Com se’ns adjudica plaça a les persones funcionàries en pràctiques?

La prioritat entre les persones seleccionades en els concursos oposició per a l’ingrés a la funció pública docent convocats per la Resolució EDU/4037/2022, de 21 de desembre i la Resolució EDU/4103/2022, de 23 de desembre, ve determinada per l’any d’oposició i per l’ordre en què apareixen en la resolució per la qual es fan públiques les llistes de persones aspirants seleccionades en el concurs oposició convocat, llevat de les seleccionades per la via de reserva d’aspirants amb discapacitat, les quals tenen preferència per escollir vacants entre les persones seleccionades del procediment d’ingrés lliure, d’acord amb el que preveu l’article 27.d) del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d’octubre.

No obstant, les persones que participen durant el segon any o posteriors en què han estat nomenades funcionàries en pràctiques, per haver estat ajornades o no avaluades per haver gaudit permisos de naixement de fill/a ( o aquells recollits a l’article 49 de l’EBEP) o per haver estat en situació d’incapacitat temporal, participaran en funció de la puntuació derivada de l’aplicació del barem de mèrits de l’annex 2, igual que el personal funcionari de carrera.


Bloc sol·licitud


22. Quan es presenta la sol·licitud?

Les sol·licituds s’han de presentar entre el 5 i el 26 de novembre de 2024. Cada participant ha de presentar una única sol·licitud per cos (per tant, en el cas de pertànyer a més d’un cos, podrà presentar sol·licitud per cadascun d’ells, i si obté definitiva als dos, després triar amb quina es queda).


23. Com es presenta la sol·licitud?

A través de l’aplicació en línia proporcionada pel Departament d’Educació. Estarà disponible en aquest enllaç.


24. Quantes peticions cal omplir a l’aplicatiu?

No n’hi ha un mínim. Per tant, qui participi de forma obligatòria només ha d’omplir un destí.


25. Què passa si hi ha problemes en fer la sol·licitud en línia?

Es recomana contactar amb el Servei d’Atenció a l’Usuari o amb el Departament d’Educació per sol·licitar assistència tècnica.


26. Quins documents són necessaris?

Títols acadèmics, certificats de serveis prestats i altres mèrits documentats segons la convocatòria si no consten a la sol·licitud. No cal presentar res que sigui a l’ATRI i introduït a la sol·licitud, només comprovar que estigui correcte i confirmar els mèrits. Els mèrits que no constin a l’ATRI ni a la sol·licitud s’han d’entrar i adjuntar-ne la documentació des de la mateixa sol·licitud (hi ha una pestanya destinada a l’apartat mateix).


27. Es pot modificar la sol·licitud una vegada enviada?

No, un cop enviada no es pot modificar, s’ha d’anul·lar i fer-la de nou. Igualment, millor esperar a veure què contempla la resolució al respecte.


28. En quines especialitats puc participar?

Mestres: El funcionariat en pràctiques o PP només pot participar en l’especialitat amb la qual ha estat seleccionat en el procés selectiu (oposició o CM). Un cop s’obté plaça definitiva, es pot optar també a la resta d’especialitats reconegudes.
Secundària: Només podrà optar a altres especialitats adquirint-les prèviament per oposició per la via d’adquisició de noves especialitats.
Inspecció: No hi ha requisits d’especialitat.


Bloc mèrits


29. Compten diferent els mèrits de les persones que van esdevenir funcionàries de carrera per la via del concurs extraordinari de mèrits?

No. A tot el funcionariat de carrera se’ls aplica el mateix barem de mèrits.


30. Fins quan compten els mèrits?

Fins a l’últim dia de presentació de sol·licitud de participació, el 26 de novembre de 2024.


31. Es poden utilitzar els punts acumulats en concursos anteriors?

Els punts es mantenen excepte els d’antiguitat en situació provisional (que es gasten un cop obtens la 2a plaça definitiva) i els d’antiguitat al centre (que s’acumulen quan tens definitiva i es gasten quan obtens noves places definitives).


32. Com es justifica la docència en centres d’especial dificultat (CMC, CEE, ZER…)?

La puntuació pels anys treballats en aquests centres constarà a la sol·licitud, però en cas de no constar o no totalment, s’ha de fer l’al·legació presentant un certificat emès pel centre on es descrigui la tipologia de la plaça o centre que s’estigui ocupant. Només compta el temps de servei efectiu en aquest tipus de centre.


33. Quines titulacions són necessàries per a l’acreditació del català?

El certificat de suficiència o nivell C1 de català, o altres títols equivalents reconeguts per la Generalitat de Catalunya. No caldrà acreditar el C1 de català, és un requisit per impartir docència. No pots ser funcionari/ària sense el C1.


34. Com es justifiquen els càrrecs?

Els càrrecs exercits ja consten a l’ATRI i, per tant, a la sol·licitud. Només compta un en cas d’haver-ne ocupat més d’un de forma simultània.


35. Es poden al·legar publicacions (articles, revistes) en paper com a justificant?

Sí, si s’adjunten les còpies de les publicacions o certificacions corresponents.


36. Compta l’experiència com a interí/ina?

Sí, es valora segons el nombre d’anys treballats només a l’antiguitat al cos. Compten els anys treballats de funcionariat de carrera, provisional i interinatge.
1.2.1. Al mateix cos: 2 p/any (0,1666/mes)
1.2.2. En altres cossos del mateix o superior subgrup: 1,5 p/any (0,125/mes)
1.2.3. En altres cossos de subgrup inferior: 0,75 p/any (0,0625/mes)


37. Com es justifica haver estat membre d’un tribunal d’oposició?

Mitjançant un certificat oficial expedit pel tribunal o l’administració convocant. Probablement ja consta a la sol·licitud.