Full 463
Octubre de 2023
Curs 2023-2024
Els processos d’estabilització estan a punt d’acabar i la lectura que en fem és diàfana: no han aconseguit el seu objectiu d’estabilització per una part important del col·lectiu docent amb molts anys d’antiguitat al servei. En vista d’això i l’evolució de l’interinatge els darrers anys, sembla improbable que la taxa d’interinatge baixi per sota del 8% abans de la fi de l’any 2024, tal com estableix la Unió Europea.
Aquests processos es van encetar amb un concurs de mèrits (CM) que, tal com hem assenyalat reiteradament des d’USTEC·STEs (IAC), ha estat insuficient, com demostra el fet que més de quatre mil persones amb serveis prestats des d’abans de l’1 de gener de 2016 (llindar que marcava la llei estatal) no s’hi han estabilitzat.
Posteriorment, el concurs d’oposició extraordinari (COE), segons els resultats de les proves de la fase d’oposició, sembla que deixa prop de 800 places (aproximadament el 8% de les ofertes) sense ocupació.
A més, aquest concurs ha mostrat, un cop més, com és d’injust el procés d’oposicions. L’opacitat dels criteris de correcció genera fortes disparitats entre les notes dels diferents tribunals d’una mateixa especialitat. Un cas flagrant és el de l’especialitat de CN Biologia i Geologia, a secundària, on només el 39% d’aspirants del Tribunal 4 havia aprovat a les notes provisionals, mentre que al Tribunal 11 aquest percentatge pujava fins al 93%.
És per això que el COE ha enregistrat un rècord de reclamacions de notes, 8.440, que representen el 30% dels docents que es van presentar a oposicions. Reclamacions que ha calgut fer a cegues, ja que els i les aspirants no coneixen a què es deu la nota perquè no tenen accés a les correccions, al contrari que en processos anteriors. La falta de transparència reapareix en el procés de revisió de les reclamacions, gestionades pels mateixos tribunals que van corregir les proves.
USTEC·STEs (IAC) defensem que es publiquin, amb anterioritat a les proves d’oposicions, unes rúbriques d’avaluació per a cada especialitat, amb un desglossament detallat de com es puntuen; és a dir, exactament allò que fem nosaltres com a docents en el nostre dia a dia amb l’alumnat. Així mateix, un cop avaluades les proves, tot aspirant hauria de poder accedir a les correccions i disposar d’un termini suficient per fer possibles reclamacions. Només així es podran garantir unes mínimes condicions d’igualtat i transparència.