Full 468
Octubre de 2023
EL CATALÀ ALS NOSTRES CENTRES EDUCATIUS:
CAL PROTEGIR LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA!
El passat mes de setembre, va finalitzar el termini d’exposició pública del decret que regula l’ús del català a l’ensenyament. Aquest decret desplega els criteris fixats per la llei, del 9 de juny, sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari i va ser aprovat l’any passat amb el suport d’ERC, PSC, Junts i Comuns.
En el seu moment, el sindicat USTEC·STEs (IAC), juntament amb altres sindicats educatius i plataformes i grups en defensa del català, ja vàrem denunciar que aquesta llei no blinda la llengua catalana i molt probablement no servirà per frenar la sentència del TSJC, que estableix un mínim del 25% de les classes en castellà a les aules. Ho vam fer denunciant aquesta situació a les meses de negociació i mobilitzant-nos al carrer, fent vaga el 23 de març de 2022.
La Generalitat, però, ha fet cas omís de les mobilitzacions i demandes d’USTEC·STEs i, el passat 19 d’octubre, la consellera Anna Simó va presentar el decret al Consell Escolar de Catalunya a l’Institut d’Estudis Catalans.
Un decret que deixa ara en mans dels centres el fet de decidir el pes que ha de tenir el castellà depenent de la situació sociolingüística de l’entorn. Això obre la porta a impartir en castellà continguts curriculars d’altres matèries més enllà de la de Llengua Castellana. Dit d’una altra manera, un decret que acaba, de facto, amb el sistema d’immersió lingüística.
Des d’USTEC·STEs volem deixar palès que el país no es pot permetre cap pas enrere en matèria lingüística, ni als centres educatius, ni enlloc. Volem denunciar en veu alta i clara que aquest decret no només suposa la fi de la immersió lingüística, sinó que continua sense afrontar el problema de fons: la falta d’ús social del català als centres educatius.
En aquest sentit, tothom sap que la reculada de l’ús de la llengua a les escoles i instituts és multicausal: la falta de polítiques lingüístiques fermes del Departament, la inexistent formació en llengua dels docents des de fa més de vint anys, la manca de material de suport en llengua catalana, els pocs recursos de les aules d’acollida, l’absència de docents de llengua catalana i el seguiment que fa el mateix Departament i la inspecció del veritable ús del català, entre d’altres. És cert, però, que no totes les causes estan vinculades a l’educació.
El decret, a més, segueix insistint en la necessitat que el professorat tingui el nivell C2 de català (i també el B2 d’una llengua estrangera). Com si la formació en llengua catalana del professorat (C1) fos la causa de la davallada del català, quan ja sabem que no és així i que un nivell més alt de català no implica fer-ne més ús.
En definitiva, des d’USTEC·STEs considerem que aquest decret és una cortina de fum per amagar el que realment està executant: la incorporació del castellà als centres educatius i la fi de la immersió lingüística.
DES DE LA VAGA DEL 23 DE MARÇ DE 2022 FINS AVUI: QUÈ HEM FET EN DEFENSA DEL CATALÀ DES D’USTEC·STEs?
L’acció del sindicat pel català l’hem basada en dos grans eixos: la denúncia i esmena de l’estratègia del Departament i la participació i mobilització a través de les plataformes i entitats en defensa de la llengua.
D’una banda, doncs, a través de les meses sectorials amb el Departament, hem tractat diversos temes que volem compartir amb vosaltres:
1- Hem exigit seguiment, a través d’inspecció educativa, per conèixer les matèries que s’imparteixen en català i castellà. També hem demanat establir mecanismes per assegurar que totes les matèries s’imparteixen en català i assegurar, a la vegada, que la llengua utilitzada per tot el personal del centre és el català.
2- Hem promogut un projecte lingüístic únic elaborat pel Departament, amb la possibilitat de petites adaptacions que no perjudiquin l’ús del català als centres, per tal de no deixar marge a implementar matèries en castellà amb l’excusa d’estudis sociolingüístics.
3- Hem reclamat més i millors recursos a les aules d’acollida. Considerem que són clau per a l’adquisició de les competències lingüístiques del català i esdevenen la porta d’entrada i acollida a la nostra cultura de les persones nouvingudes. No pot ser que estiguin saturades i que l’alumnat nouvingut no rebi l’atenció que mereix.
4- Hem manifestat la nostra preocupació per la desatenció del català a la formació professional. Entenem que com a la resta d’etapes educatives, el català ha d’estar blindat i ha d’entrar dins els mateixos criteris d’immersió lingüística. Ens preocupa, a més, que amb la implementació de l’FP dual no hi hagi cap mena de control sobre la llengua d’aprenentatge de l’alumnat a les empreses. Tothom ha de tenir dret a l’ensenyament en català.
5- Hem avisat que l’exigència del nivell C2 de català al professorat és una mesura poc efectiva. Malgrat això, si el que realment vol el Departament és millorar el coneixement de català entre el professorat, cal el compromís del Govern de la Generalitat de proporcionar els recursos necessaris perquè en un període no superior a 10 anys tot el professorat pugui tenir reconegut el nivell C2 de català.
6- Hem incidit en la necessitat d’incorporar tota la comunitat educativa en aquesta tasca ingent de fomentar el català als centres educatius. Totes aquelles persones que treballem per a l’escola inclusiva, moltes d’elles personal docent i laboral, però també els educadors i educadores en el lleure infantil i juvenil, hem de sentir-nos incorporats en aquestes polítiques.
En conclusió, el que desitgem és que el Departament es comprometi de manera ferma amb el personal docent, el personal laboral i tots els professionals que tenim relació amb els centres en l’ús del català en tots els àmbits de la vida del centre.
D’altra banda, participem activament en les entitats i plataformes en defensa de la llengua, com ara Somescola, la FOLC (Federació d’Organitzacions de la Llengua Catalana), Enllaçats per la llengua o la Plataforma pública i en català. Això ens ha permès crear xarxa amb les organitzacions que vetllen per la llengua i unir forces en defensa de la immersió lingüística a les aules.
I ARA, QUÈ? EXIGIM LA RETIRADA DEL DECRET! MOBILITZEM-NOS!
Per tot plegat, entenem que el decret que està impulsant el Departament sobre el català a l’educació fa una passa més en la lògica del nou marc normatiu, canvia el model per adaptar-se a l’ofensiva judicial de l’Estat i obre la porta a atomitzar els projectes lingüístics de centre i augmentar la presència del castellà.
Dit més clar encara: aquest nou decret acaba amb model d’èxit d’escola en català que nosaltres considerem que cal blindar.
Per aquest motiu, des d’USTEC·STEs, el sindicat majoritari de l’educació pública a Catalunya, reclamem al Govern que rectifiqui i retiri aquest projecte de decret i li exigim un acord de claredat amb tots els actors implicats per blindar el model d’immersió lingüística del nostre país.
Aquest acord de claredat per la protecció de la llengua catalana al sistema educatiu entenem que implica convocar tots els agents del món educatiu per dialogar i reflexionar sobre l’ús de la llengua catalana i, sempre sota el paraigua de la immersió, proposar mesures concretes amb una mirada global. Cal lluitar contra la segregació, desplegar una veritable educació inclusiva, en especial baixar ràtios i augmentar aules d’acollida, impulsar un projecte lingüístic únic per a tot el país amb el català com a llengua vehicular i dotar de recursos per a materials i formació actualitzada per garantir l’ús de la llengua a tots els nivells i espais educatius.
Mentre la Generalitat no faci aquest pas, USTEC·STEs hem decidit moure fitxa. Entenem que les persones que treballem als centres educatius del país no ens podem quedar de braços plegats. És per això que impulsarem diversos grups de treball amb l’objectiu de sensibilitzar i mobilitzar la comunitat educativa i obrir un procés d’agitació per conscienciar la població de la necessitat de blindar el nostre sistema d’immersió lingüística.
Així doncs, si llegeixes aquest full, et sents concernit/da amb el contingut i vols sumar-te a la lluita per blindar el català als centres educatius, posa’t en contacte amb nosaltres enviant-nos un correu electrònic amb l’assumpte “Campanya català”.
Contacta amb nosaltres a través dels diferents correus, segons el teu territori:
Tortosa: tortosa@sindicat.net
Tarragona: tarragona@sindicat.net
Lleida: lleida@sindicat.net
Girona: girona@sindicat.net
Barcelona: barcelona@sindicat.net
La comissió per la llengua d’USTEC·STEs convocarà una assemblea amb totes les persones del territori que hàgiu mostrat interès per començar a teixir una campanya de sensibilització del tema a escoles i instituts.