Full 490
Setembre de 2024
NOVA LLEI D’ENSENYAMENTS ARTÍSTICS
Aquest estiu ha entrat en vigor la llei que ordena i regula els ensenyaments artístics superiors no impartits en el marc de l’ensenyament universitari i els que no donen peu a una titulació i acreditació acadèmica oficial. Aquesta nova norma, Llei 1/2024, de 7 de juny, també determina diferents aspectes dels ensenyaments artístics professionals.
En aquest sentit, la llei considera estudis superiors artístics els pertanyents a la titulació de grau i postgrau de l’educació superior del sistema educatiu orientats a la formació artística en qualsevol disciplina. Així, són els ensenyaments artístics superiors (EAS) de música, dansa, art dramàtic, conservació i restauració de béns culturals, arts plàstiques, disseny, arts audiovisuals, escriptura creativa, arts circenses i videojoc, animació i cinematografia.
* El govern podrà incorporar altres disciplines si l’abast, contingut i característiques de les mateixes són aconsellables.
* El govern, prèvia consulta a les comunitats autònomes i al Consell Superior d’Ensenyaments Artístics, desenvoluparà l’estructura i els aspectes bàsics de l’ordenació dels ensenyaments, així com l’organització per especialitats.
Les titulacions que s’atorgaran s’integraran en el Marc espanyol de qualificació per a l’educació superior (MECES) i seran considerades equivalents a tots els efectes als títols universitaris de grau i màster, respectivament.
La llei afecta més de 140.000 estudiants a tot l’estat, i uns 14.000 docents.
COM AFECTA LA LLEI AL PROFESSORAT?
Per poder impartir docència en aquests estudis, s’ha de posseir el títol de grau o titulació equivalent a efectes de docència, a més de la titulació oficial de màster d’especialització en investigació i didàctica en ensenyaments artístics. De manera excepcional, s’eximeix d’aquests requisits qui s’incorpori com a professorat especialista.
A més, la llei declara a extingir els cossos docents de catedràtics i catedràtiques de música i arts escèniques, catedràtics i catedràtiques d’arts plàstiques i disseny, professorat de música i arts escèniques i professorat d’arts plàstiques i disseny. I crea els següents cossos:
En el cas de la funció pública docent en els ensenyaments artístics superiors:
- Cos de professorat d’ensenyaments artístics superiors
-
Cos de catedràtics i catedràtiques d’ensenyaments artístics superiors
En el cas de la funció pública docent en els ensenyaments artístics professionals:
-
Cos de professorat d’ensenyaments artístics professionals
-
Cos de catedràtics i catedràtiques d’ensenyaments professionals
El cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny no s’extingeix i desenvoluparà les funcions en els ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny. Pot impartir tallers a les matèries dels estudis superiors d’arts plàstiques i disseny i als estudis superiors de conservació i restauració de béns culturals.
Professorat especialista i professorat visitant
De manera excepcional, i per a la docència en determinades assignatures o matèries, es podrà incorporar a la funció pública docent professorat especialista, a qui no s’exigirà els mateixos requisits i qui haurà de desenvolupar l’activitat en el món laboral. És a dir, la seva contractació, en règim laboral, serà excepcional per a assignatures concretes i caldrà una vinculació contractual en l’àmbit laboral al mateix temps. Alhora, la vinculació a l’administració pública es farà tal com determina l’Estatut bàsic de l’empleat públic (EBEP), entre d’altres.
D’altra banda, el professorat visitant haurà de ser “docent de reconegut prestigi procedent d’altres centres” i el seu contracte no podrà ser superior a 2 cursos.
Integració en els nous cossos docents
Què passa amb el professorat que ja està adscrit a un dels cossos ara a extingir? La llei ho té previst: Per regla general, qui ja hi és, es queda on és, però se li dona la possibilitat d’integrar-se als nous cossos.
-
Docents del cos de catedràtics i catedràtiques de música i arts escèniques i d’arts plàstiques i disseny: podran sol·licitar la integració al nou cos de catedràtics i catedràtiques d’ensenyaments artístics superiors sempre que posseeixin un doctorat o l’acreditin en els 10 cursos següents al moment d’entrada en vigor de la llei.
-
Docents del cos de professorat d’arts plàstiques i disseny i de música i arts escèniques que hagi impartit per alguna circumstància docència en ensenyaments artístics superiors: podran sol·licitar la integració al cos de professorat d’ensenyaments artístics sempre que acreditin una experiència docent de cinc cursos en ensenyaments artístics superiors, obtinguda abans de l’entrada en vigor de la llei.
-
Docents del cos de professorat de música i arts escèniques i d’arts plàstiques i disseny que hagin prestat funcions en els ensenyaments professionals: podran sol·licitar la integració al cos de professorat d’ensenyaments artístics professionals.
-
Docents del cos de professorat d’arts i disseny i de música i arts escèniques que hagin impartit durant cinc anys simultàniament ensenyaments professionals i superiors a l’entrada en vigor de la llei: també podran sol·licitar la integració al cos de professorat d’ensenyaments artístics superiors.
-
Docents del cos de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny que a l’entrada en vigor de la llei posseeixin un títol universitari: podran integrar-se al cos de professorat d’ensenyaments artístics professionals, amb caràcter excepcional i per una sola vegada, sempre que posseeixin un títol de grau o equivalent a efectes de docència.
La integració comportarà el reconeixement de l’antiguitat que es tenia en el cos anterior i es respectaran tots els drets que ja es gaudien, i es realitzarà per via reglamentària, possiblement per Reial decret.
La mateixa llei fixa un termini màxim de 5 anys des de la seva entrada en vigor perquè les comunitats autònomes estableixin reglamentàriament el procediment d’integració.
IMPORTANT: Fins que no es completi el desenvolupament reglamentari dels nous cossos docents, les administracions educatives competents podran continuar realitzant els processos selectius d’ingrés i accés de funcionariat de carrera en els cossos existents, ara declarats a extingir, i també hi podran nomenar funcionariat interí, amb els mateixos requisits existents fins ara.
El professorat que no s’integri als nous cossos docents es mantindrà en els cossos d’origen declarats a extingir, tot mantenint l’atribució docent i tots els drets obtinguts com a funcionariat de carrera.
ALTRES NOVETATS DE LA LLEI D’ENSENYAMENTS ARTÍSTICS
La nova llei també aporta una sèrie de novetats:
-
Una vegada reglamentat, per poder impartir docència en els estudis artístics recollits a la llei, serà necessari posseir el màster d’especialització en investigació i didàctica, excepte en el cas del professorat especialista, figura excepcional.
-
Les administracions hauran de garantir que els centres públics comptin amb els recursos humans i materials necessaris per a dur a terme l’avaluació.
-
Les administracions educatives pertinents facilitaran l’activitat i la dedicació investigadora del professorat en els centres públics i la seva contribució a la investigació i a l’exercici artístic de la creació, la interpretació, l’execució i la conservació i restauració mitjançant incentius econòmics i professionals conforme la normativa corresponent.
-
Els ensenyaments artístics professionals de dansa i música s’organitzaran en un grau d’una duració mínima de sis anys. En el marc de l’ordenació, però, es podrà regular en itineraris acadèmics especialment destinats a l’obtenció d’un títol de tècnic/a o tècnic/a superior, o l’acreditació oficial de les competències professionals determinades prèviament.
Així mateix, s’aprofita la llei per prohibir una pràctica poc ètica i immoral que certes entitats privades realitzaven a l’hora d’obtenir empreses i entitats assimilades perquè l’alumnat pogués realitzar-hi la formació o pràctiques. La llei estableix, taxativament, que “no es podrà vincular el període de formació en empresa o organisme equiparat a contraprestació o donació per part del centre d’FP, ni directament ni mitjançant fundacions o organitzacions vinculades, quan la dita estada de formació en empresa o organisme equiparat formi part del cercle de l’oferta formativa” (disposició final tercera de la llei).
VALORACIÓ DE LA LLEI DES D’USTEC·STEs (IAC)
Tot i que encara queda una bona part de l’articulat de la llei per desenvolupar reglamentàriament, hem de dir que, en un primer moment, som davant un avenç en la regulació i ordenació d’aquests estudis. Perquè es dona una estructura similar a tots els àmbits artístics recollits, els quals, com s’ha indicat, són molts i, possiblement, encara ho seran més en un futur.
USTEC·STEs, amb la Confederació STEs-Intersindical, hem fet aportacions a la llei i hem presentat esmenes per millorar-la. Si bé és cert que no se’ns han acceptat totes, creiem que s’ha fet un pas endavant pel que fa a l’alumnat, els estudis i el professorat. No obstant això, hem perdut l’oportunitat d’avançar en altres aspectes com podria ser la creació d’un sol cos de professorat d’estudis artístics on incloure tot el professorat amb adscripció funcionarial al subgrup A1 i nivell 26.
No compartim, entre d’altres, que el professorat del cos de mestres de taller d’arts i disseny amb titulació universitària tan sols gaudeixi d’una oportunitat d’integració al nou cos de professorat d’ensenyaments professionals artístics. És insuficient i demanem que tot el professorat del cos pugui integrar-se directament al nou cos tan aviat gaudeixi de la titulació universitària, fins que no es creï un cos únic al qual s’haurà d’adscriure tot el professorat dels estudis.
Una vegada s’ha aprovat la llei i ha entrat en vigor, és el moment del seu desplegament reglamentari. Com a USTEC·STEs, vetllarem perquè el desplegament suposi una millora de les condicions laborals del professorat, una millora de la qualitat educativa dels ensenyaments, i perquè estigui a l’abast de tots i totes. Per això apostem perquè siguin les administracions públiques les referents en àmbit de l’educació i dels ensenyaments artístics.