Incapacitat Temporal

Clica damunt els documents per descarregar-los

 

 

Règims i tipologies

La Incapacitat Temporal (IT) és la situació en la qual es troba la persona quan està impossibilitada temporalment per a treballar a causa d’una malaltia comuna, professional o per un accident, sigui o no laboral.

Cal distingir si la persona té un contracte laboral (personal docent interí o personal laboral) o si és funcionària de carrera o en pràctiques.

En el primer cas (A), la treballadora pertany al Règim General de la Seguretat Social, i en el segon cas (B), a la Mutualidad General de Funcionarios Civiles del Estado (MUFACE).

Les persones afiliades a MUFACE poden optar per rebre assistència d’una mútua concertada o bé assistència del sistema des salut públic (INSS) però en cap cas estan inscrites al Règim General de la Seguretat Social.

  Interins docents

Personal laboral (docents laborals i PAE)

 

Règim General de la Seguretat Social

  Funcionaris docents (de carrera i en pràctiques)    MUFACE     INSS
    Mútues concertades

 

A) Règim de la Seguretat Social

Hi ha quatre tipus de processos d’incapacitat temporal, segons l’estimació de la durada, d’acord amb el Reial decret 1060/2022, de 27 de desembre, pel qual es modifica el Reial decret 625/2014, de 18 de juliol, pel qual es regulen determinats aspectes de la gestió i el control dels processos per incapacitat temporal en els primers 365 dies de la seva durada:

  • Processos de durada prevista molt curta (inferior a 5 dies naturals): el treballador o treballadora pot sol·licitar el reconeixement el mateix dia que s’hagi fixat com a data  d’alta i si el facultatiu o facultativa considera que no ha recuperat la seva capacitat  laboral pot esmenar la durada del procés, amb el nou diagnòstic, durada prevista,  tipus de procés i data de la revisió següent.
  • Processos de durada prevista curta (de 5 a 30 dies naturals): la confirmació es reconeix en un termini màxim de 7 dies naturals des de la data de  la baixa mèdica; les confirmacions posteriors es reconeixen com a màxim cada 14 dies naturals.
  • Processos de durada prevista mitjana (de 31 a 60 dies naturals): la confirmació es reconeix en un termini màxim de 7 dies naturals des de la data de la baixa mèdica; el segon document i els successius es reconeixen com a màxim cada 28 dies naturals.
  • Processos de durada prevista llarga (a partir de 61 dies naturals): el primer document de confirmació es reconeix en un termini màxim de 14 dies naturals des de la data de la baixa mèdica; el segon document i els successius es reconeixen com a màxim cada 35 dies naturals

 

B) Mutualisme administratiu (MUFACE)

El  comunicat inicial per la situació  d’incapacitat temporal l’expedeix el metge o metgessa de l’entitat o del servei públic de salut en què estigui adscrit el o la mutualista, a l’efecte d’assistència sanitària, abans  del quart dia hàbil des de l’inici de la incapacitat temporal.

Així mateix, els comunicats de confirmació quinzenals es formalitzen als 15 dies  naturals, que compten a partir de la data d’inici del procés patològic i, successivament, des de la data del comunicat immediatament anterior.

Totes les persones afiliades a MUFACE poden ser visitades per facultatius de les diferents mútues. Les persones afiliades a Muface i que han optat per l’INSS com a Mútua NO estan en el Règim General  de la Seguretat Social. Poden ser atesos NOMÉS en centres de la seva zona que estiguin adscrits a l’INSS. Es pot consultar als mateixos centres i/o facultatius o adreçar-se a MUFACE

 

Comunicats de baixa per malaltia o incapacitat temporal

A) Règim de la Seguretat Social

Des de l’1 d’abril de 2023, la persona treballadora acollida al règim general de la Seguretat Social ja no té l’obligació d’entregar els comunicats de baixa i alta mèdica a la direcció del centre educatiu o a la persona titular del centre de treball. La documentació que el centre sanitari lliuri al treballador o treballadora, en cas de baixa, és per a ell o ella i desapareix l’obligació d’entregar-ne una còpia a l’empresa (director/a del centre educatiu). Els serveis públics de salut o les mútues o empreses col·laboradores trametran de manera immediata les dades dels comunicats mèdics de baixa, confirmació i alta a l’Institut Nacional de la Seguretat Social.

Els docents estan obligats a informar de les baixes, confirmacions i altes mèdiques així com la previsió de la durada, al més aviat possible a la direcció o titularitat del centre educatiu, per garantir en tot moment l’organització i prestació correctes del servei públic d’educació.

B) Mutualisme administratiu (MUFACE)

El personal docent acollit a MUFACE ha d’enviar les dades dels comunicats mèdics de baixa, confirmació i alta per correu electrònic a les unitats de gestió de personal dels serveis territorials o, si escau, del Consorci d’Educació de Barcelona, que són les encarregades de custodiar-los i de gestionar els assumptes relatius al personal docent que presta serveis en l’àmbit territorial.

Les persones que durant el període de nomenament estiguin de baixa per incapacitat  temporal han de presentar puntualment els comunicats de baixa d’acord amb el  procediment que s’estableix. En cas que s’incompleixi aquesta obligació, des de la primera vegada que passi, s’ha de considerar com a absència injustificada.

https://www.sindicat.net/situacions-en-cas-de-malaltia/

 

Retribucions

S’aplica en les mateixes condicions tant al personal adscrit al règim general de la seguretat social com a l’adscrit al règim especial de mutualisme administratiu (MUFACE).

En tot cas els percentatges s’apliquen sempre sobre les retribucions percebudes el mes de la incapacitat temporal i no variaran durant tot el temps que duri; és a dir, que els possibles increments de sou i assoliment d’estadis no es reflectiran en la nòmina fins que no es tingui l’alta i llavors es cobraran retroactivament.

  • En el cas de llicències per contingències comunes es percebrà el 100% durant tot el període de la incapacitat des del primer dia.
  • En el cas de les llicències per contingències professionals (malalties professionals i accidents laborals) es percebrà el 100% durant tot el període de la incapacitat des del primer dia..

 

Sol.licitud de la prestació a MUFACE

  • Fins a tres mesos, es cobra directament del Departament d’Educació. A partir dels 91 dies de la llicència s’ha de sol.licitar el cobrament del subsidi a MUFACE.

https://www.muface.es/muface_Home/va/Prestaciones/Incapacidad/subsidio-incapacidad-temporal.html

A partir d’aquest moment el Departament d’Educació abonarà el 100% de les retribucions bàsiques (sou més triennis) i MUFACE el subsidi per incapacitat temporal, que serà la major d’aquestes dues quantitats: el 80% de les retribucions bàsiques, incrementades en la sisena part d’una paga extraordinària, corresponent al tercer mes de llicència, o el 75% de les retribucions complementàries cobrades en el tercer mes de llicència. En qualsevol cas, la quantitat resultant no podrà ser superior a la que es cobrava durant el tercer mes de baixa. El Departament abona un complement fins arribar al 100% de les retribucions del mes d’inici de la situació d’IT.

El subsidi per incapacitat temporal s’extingirà, en tot cas, en sobrepassar el termini màxim de 24 mesos des de l’inici de la situació d’incapacitat temporal.

 

Baixa durant el mes d’agost

En el cas de baixa per incapacitat temporal que impedeixi el gaudi de les vacances durant el mes d’agost, aquestes es podran fer en el moment de la reincorporació de la baixa sempre que no hagin transcorregut més de 18 mesos a partir del final de l’any en què s’hagin originat.

El còmput de les vacances s’inicia l’endemà de la data de finiment de la incapacitat temporal.​

La documentació que s’ha d’adjuntar, s’han de tramitar per alguns dels següents mitjans:

  • eValisa de la direcció del centre on la persona estigui destinada adjuntant la seva sol·licitud i la documentació justificativa del permís i adreçada al servei de personal docent del servei territorial corresponent.
  • Petició genèrica. Per fer una sol·licitud utilitzant aquest canal caldrà que la persona seleccioni el Departament d’Educació i el servei territorial on ha de presentar-la. A l’apartat “Assumpte” caldrà indicar el tipus de sol·licitud que es vol demanar, sense indicar ni el tema ni el subtema.

S’ha d’adjuntar la sol·licitud signada i la documentació justificativa, la qual pot ser una còpia, sense necessitat que aquesta estigui compulsada, però si aquest és el cas, s’ha d’adjuntar signada la Declaració responsable sobre l’autenticitat d​e la còpia de la documentació presentada​ i enviar-la escanejada juntament amb la resta de la documentació presentada.

 

Incapacitat temporal per risc durant l’embaràs i la lactància natural

Es concedeix aquesta llicència quan les condicions de treball puguin influir negativament en la salut de la mare o del fill o filla i així ho certifiqui el metge que, en el règim aplicable, assisteixi facultativament la treballadora.

La protecció de les treballadores embarassades, o en període de lactància natural del Departament d’Educació, es fa a través del Servei de Prevenció de Riscos Laborals.

Donada aquesta situació, cal que la persona posi en coneixement la seva situació a la Secció/Servei de Prevenció de Riscos Laborals del seu territori, via telefònica o per correu electrònic (consulteu la relació de Contactes dels serveis centrals i de les àrees territorials), perquè es pugui determinar si hi ha risc per a l’embaràs o la lactància natural al lloc de treball i aplicar, si escau, les mesures que disposa l’article 26 de la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals.

L’empresa, en cas de risc, haurà de buscar un altre lloc de treball no perjudicial. Si no el tingués, la dona té dret a una baixa per “risc durant l’embaràs”, per contingència professional (Reial decret 298/2009, de 6 de març).

Prestació per risc durant l’embaràs o la lactància natural

  • Pel que fa a les dones en règim general de la Seguretat Social (interines, laborals…), la legislació està recollida en aquest enllaçi aquest enllaç
  • Quant a les dones funcionàries en règim de Muface, la legislació està recollida en aquest enllaç.

 

Legislació

    • Reial decret legislatiu 4/2000 (Llei sobre Seguretat Social dels funcionaris civils de l’Estat): de l’art. 18 al 21.
    • Reial decret legislatiu 1/1994, de 20 de juny, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de la Seguretat Social, art 128 i art 131.
    • Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre (EBEP): art. 50.
    • Resolució de 16 d’abril de 2009, per la qual s’aproven les instruccions per a l’aplicació d’un programa específic de revisions í avaluacions de les incapacitats per contingències comunes del personal funcionari del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que pertany al règim especial de la Seguretat Social i a la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l’Estat (MUFACE).
    • Ordre PRE/1744/2010, de 30 de juny, per la qual es regula el procediment de reconeixement, control i seguiment de les situacions d’incapacitat temporal, risc durant l’embaràs i risc durant la lactància natural en el règim especial de la Seguretat Social dels funcionaris civils de l’Estat.
    • Decret llei 2/2012, de 25 de setembre, sobre millores de la prestació econòmica d’incapacitat temporal del personal al servei de l’Administració de la Generalitat, del seu sector públic i de les universitats públiques catalanes.
    • Decret llei 2/2013, de 19 de març, de modificació del règim de millores de la prestació econòmica d’incapacitat temporal del personal al servei de l’Administració de la Generalitat, del seu sector públic i de les universitats públiques catalanes.
    • Decret llei 4/2017, de 18 de juliol, de modificació del règim de millora de la prestació econòmica d’incapacitat temporal del personal al servei de l’Administració de la Generalitat, del seu sector públic i de les universitats públiques catalanes.
    • Decret llei 5/2018, de 16 d’octubre (millores retributives i de prestacions d’incapacitat temporal).
    • Instrucció 5/2012, de 15 d’octubre, sobre justificació d’absències per motius de salut i per assistència a consulta mèdica del personal al servei de l’administració de la Generalitat, modificada per la Instrucció 6/2012, de 65 de novembre.
    • Resolució de 24 d’octubre de 2012 per la qual es modifica l’apartat Registre d’absències dels documents d’organització i funcionament dels centres i serveis educatius per al curs 2012-2013.
    • Acord de Govern de 26 de febrer de 2013 en matèria de retribució dels empleats públics.
    • Instrucció 1/2013 per a l’aplicació de les millores de la prestació econòmica d’incapacitat temporal del personal al Servei de la Generalitat i els seus organismes autònoms.
    • Instrucció 2/2013, de 30 de desembre, sobre justificació d’absències per motius de salut i per assistència a consulta mèdica del personal al servei a l’Administració de la Generalitat.
    • Ordre ESS/1187/2015, de 15 de juny, per la qual es desenvolupa el RD 625/2014, de 18 de juliol.
    • Resolucions per les quals s’aproven els documents per a l’organització i el funcionament dels centres públics (les publica anualment el Departament d’Educació).
    • Instrucció 1/2019, de 6 de febrer, sobre justificació d’absències per motius de salut del personal docent dels centres i serveis educatius del Departament d’Educació.
    • Instrucció 2/2019, d’1 de febrer, sobre criteris per al càlcul del complement de millora de la prestació econòmica d’incapacitat temporal del personal al servei de l’Administració de la Generalitat.
    • Acord del Govern de 10 de maig de 2022 pel qual es ratifica l’Acord de la Mesa General de Negociació dels empleats/ades públics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, de 20 d’abril de 2022, en relació amb mesures socials, laborals i de flexibilització i/o conciliació de la vida laboral i familiar.